Uitvaartverzekering: de feiten

Er bestaan nogal wat misverstanden over de uitvaart en de uitvaartverzekering. Voor veel consumenten is het niet helemaal duidelijk waar een uitvaartverzekering precies voor bedoeld is en wat de kosten voor een gemiddelde uitvaart zijn. De bekendste misverstanden hebben we voor u op een rij gezet.

1. Uitvaart wordt goedkoper ingeschat

Een groot gedeelte van de consumenten vooral de jongeren denken dat een gemiddelde uitvaart niet meer dan 5.000 euro kost. Niets is minder waar, tegenwoordig kost een uitvaart al snel 8.000 euro. Er is wel een kosten verschil tussen begraven en een crematie. Voor een crematie moet u rekenen op een bedrag tussen de 6.500 en 9.000 euro en wilt u begraven worden dan loopt dit al snel op naar 10.000 a 11.000 euro. Als u er dus van overtuigd bent dat een uitvaart 5.000 euro zou kosten dan blijven de nabestaanden met een restschuld achter.

Tip: controleer om de 3 jaar uw uitvaartpolis om te kijken of u nog voldoende verzekerd bent. De uitvaartkosten stijgen jaarlijks maar ook uw wensen met betrekking tot uw uitvaart kunnen wijzigen. Een alternatief is een uitvaartverzekering met indexatie. Voor deze verzekering zal de premie jaarlijks meestijgen met de inflatie. Zo bent u nooit onderverzekerd.

2. Ik heb een overlijdensrisicoverzekering

Er bestaat veel onduidelijkheid over het verschil tussen de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Een veel gehoorde uitspraak is dat men geen uitvaartverzekering afsluit omdat er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. De overlijdensrisicoverzekering is er niet om de kosten van de uitvaart te bekostigen. Een uitvaartverzekering zal altijd uitkeren als de verzekerde is overleden. Bij een overlijdensrisicoverzekering is dit anders. Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af voor een bepaalde periode van bijvoorbeeld 30 jaar of tot uw 60ste jaar. Alleen als de verzekerde in deze periode zou komen te overlijden dan zullen de nabestaanden een uitkering ontvangen.

Tip: sluit buiten de overlijdensrisicoverzekering altijd een uitvaartverzekering af. Deze verzekeringen hebben namelijk beide een ander doel.

3. Een natura verzekering keert geld uit

Onjuist. Als u een natura verzekering afsluit dan zullen de producten en diensten voor uw uitvaart worden verzorgd. De kosten voor de uitvaart zijn dus gedekt en de nabestaanden zullen geen facturen in handen krijgen. Als u liever een geldbedrag wilt laten uitkeren dan is de kapitaal verzekering een betere oplossing voor u.
Tip: als u wilt dat uw nabestaanden weinig hoeven te regelen voor uw uitvaart dan is het verstandiger een natura verzekering af te sluiten. De kosten zullen altijd worden vergoedt en uw nabestaanden zullen niet voor verassingen komen te staan.

4. De overwaarde van mijn koophuis gebruiken

Huiseigenaren welke een overwaarde hebben laten geregeld weten deze overwaarde te willen gebruiken om de kosten van hun uitvaart mee te betalen. Dit is geen verstandige keuze. Na het overlijden en de verkoop van het huis zal er een tijd overheen gaan voordat er geld vrij komt. De kosten van de uitvaart daarentegen moeten binnen de betaaltermijn betaald worden. Er moet dus een andere financiële bron zijn om de kosten van de uitvaart mee voor te schieten.

Tip: bent u ook in de veronderstelling dat de kosten voor uw uitvaart met de overwaarde betaald kunnen worden? Sluit een uitvaartverzekering af om uw nabestaanden niet met extra kosten op te zadelen.

5. Kinderen zijn gratis meeverzekerd

Ook dit is helaas niet bij iedere uitvaartverzekeraar het geval. Als u kinderen heeft dan is het raadzaam om de voorwaarden van uw uitvaartverzekering er eens goed op na te lezen. Als u nog een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan kunt u de keuze voor een verzekeraar laten bepalen door deze voorwaarde.

Tip: heeft u kinderen en bent u op zoek naar een uitvaartverzekering dan kunt u een verzekeraar kiezen waar de kinderen gratis zijn meeverzekerd. Bij uitvaartverzekeraar Monuta en Yarden uitvaartverzekeringen zijn de kinderen gratis meeverzekerd. Een andere mogelijkheid is voor uw kind vanaf de geboorte een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. U betaald dan een minimale premie en zodra uw kind 18 jaar is kan hij of zij dezelfde polis blijven gebruiken.

6. Zelf sparen is goedkoper

Een groot misverstand is dat zelf sparen voor uw uitvaart goedkoper zou zijn dan dat u een verzekering zou afsluiten. Als u een uitvaartverzekering afsluit op uw 18e jaar en u betaald premie tot uw 65ste dan is het totaal bedrag minder dan 5.700 euro als u voor 10.000 euro verzekerd wilt zijn. Ook het afsluiten op latere leeftijd is aanmerkelijk goedkoper dan zelf sparen voor uw uitvaart.

Tip: zelf sparen voor uw uitvaart is altijd duurder, zeker met de lage rente van tegenwoordig. Sluit daarom het liefst op jonge leeftijd een verzekering af zodat u voor een lage premie goed verzekerd bent.

7. Ik moet levenslang premie betalen

Onjuist. De periode waarover u premie betaald is zelf te bepalen. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar premie te betalen. Maar ook kunt u een bepaalde leeftijd hanteren tot wanneer u premie betaald. Tot uw 75e, 80e of 85e levensjaar. U kunt ook een koopsompolis afsluiten, u betaald dan het gehele premie bedrag in één keer.

Tip: als u een lage periodieke premie wilt betalen dan is het verstandig om de premie over een zo lang mogelijke periode te spreiden.

8. Ik ben gebonden aan een uitvaartverzorger

Onjuist. Welk soort verzekering u ook afsluit u kunt altijd kiezen voor een bepaalde uitvaartverzorger. Het kan wel voorkomen dat u bij de keuze voor een andere uitvaartondernemer minder vergoed zult krijgen.

Tip: als u de volledige vrijheid wilt wat betreft uw keuze voor een uitvaartondernemer en uw uitvaart dan kunt u het beste een kapitaal verzekering afsluiten. Als de verzekerde is overleden zal er een geldbedrag worden uitgekeerd waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. Het is overigens niet verplicht voor de nabestaanden om het geldbedrag aan de uitvaart te spenderen.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er nogal wat misvattingen omtrent de uitvaartverzekering. Door de voorwaarden van uw polis goed door te lezen zult u al meer duidelijkheid krijgen. Mocht u nog een uitvaartverzekering willen afsluiten dan is het aan te raden om enkele offertes op te vragen. U kunt dan zelf de uitvaartverzekeringen vergelijken en degene afsluiten welke aan uw wensen voldoet.

9. Uitvaartverzekering bij ziekte afsluiten

Veel mensen weten niet dat als u een uitvaartverzekering bij ziekte wil afsluiten u tegen bepaalde belemmeringen aan kan lopen. De meeste uitvaartverzekeraars zijn niet verplicht om u als klant aan te nemen. Er bestaat namelijk geen acceptatieplicht. Voor de uitvaartverzekeraar is het namelijk niet gunstig om een klant welke ziek is aan te nemen. Als u namelijk nadat u de uitvaartverzekering heeft afgesloten komt te overlijden dan zal de verzekeraar verlies lijden aan de uitvaart. U heeft namelijk nog maar een korte periode premie betaald en de uitvaart zal toch vergoedt moeten worden.

Vind een uitvaartverzekering