1. Uitvaart wordt goedkoper ingeschat

Een groot gedeelte van de consumenten, vooral de jongeren denken dat een gemiddelde uitvaart niet meer dan 5.000 euro kost. Niets is minder waar, tegenwoordig kost een uitvaart al snel 8.000 euro.

Er is wel een kosten verschil tussen begraven en een crematie. Voor een crematie moet u rekenen op een bedrag tussen de 6.500 en 9.000 euro en wilt u begraven worden dan loopt dit al snel op naar 10.000 a 11.000 euro. Als u er dus van overtuigd bent dat een uitvaart 5.000 euro zou kosten en u bent niet of te laag verzekerd dan blijven de nabestaanden met een restschuld achter.

Tip: controleer om de 3 jaar uw uitvaartpolis om te kijken of u nog voldoende verzekerd bent. De uitvaartkosten stijgen jaarlijks, maar ook uw wensen met betrekking tot uw uitvaart kunnen wijzigen. Een alternatief is een uitvaartverzekering met indexatie. Voor deze verzekering zal de premie jaarlijks meestijgen met de inflatie. Zo bent u nooit onderverzekerd.

2. Overlijdensrisicoverzekering

Er bestaat veel onduidelijkheid over het verschil tussen de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering. Een veelgehoorde uitspraak is dat men geen uitvaartverzekering afsluit omdat er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten.

De overlijdensrisicoverzekering is er niet om de kosten van de uitvaart te dekken. Een uitvaartverzekering zal altijd uitkeren als de verzekerde is overleden. Bij een overlijdensrisicoverzekering is dit anders.

Een overlijdensrisicoverzekering sluit u af voor een bepaalde periode van bijvoorbeeld 30 jaar of tot uw 60ste jaar. Alleen als de verzekerde in deze periode zou komen te overlijden dan zullen de nabestaanden een uitkering ontvangen. Deze uitkering is bedoeld om de vaste lasten zoals de huur of de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Tip: sluit buiten de overlijdensrisicoverzekering altijd een uitvaartverzekering af. Deze verzekeringen hebben namelijk beide een ander doel.

3. Een natura verzekering keert geld uit

Niet helemaal, als u een natura verzekering afsluit dan zullen de producten en diensten voor uw uitvaart worden verzorgd. De kosten voor de uitvaart zijn dus gedekt en de nabestaanden zullen geen facturen in handen krijgen. Vaak is er bij een natura uitvaartverzekering ook een bedrag gereserveerd dat zal worden uitgekeerd om extra kosten op te vangen.

Als u liever een geldbedrag wilt laten uitkeren dan is de kapitaal uitvaartverzekering een betere oplossing voor u.

Tip: als u wilt dat uw nabestaanden weinig hoeven te regelen voor uw uitvaart dan is het verstandiger een natura verzekering af te sluiten. De kosten zullen altijd worden vergoed en uw nabestaanden zullen niet voor verrassingen komen te staan.

4. De overwaarde van mijn koophuis gebruiken

Huiseigenaren welke een overwaarde hebben, laten geregeld weten deze overwaarde te willen gebruiken om de kosten van hun uitvaart mee te betalen. Dit is geen verstandige keuze.

Na het overlijden en het uitbetalen van de overwaarde zal er een tijd overheen gaan voordat er geld vrij komt. De kosten van de uitvaart daarentegen moeten binnen de betaaltermijn betaald worden. Er moet dus een andere financiële bron zijn om de kosten van de uitvaart mee voor te schieten.

Tip: bent u ook in de veronderstelling dat de kosten voor uw uitvaart met de overwaarde betaald kunnen worden? Sluit een uitvaartverzekering af om uw nabestaanden niet met extra kosten op te zadelen.

5. Kinderen zijn gratis meeverzekerd

Ook dit is helaas niet bij iedere uitvaartverzekeraar het geval. Als u kinderen heeft dan is het raadzaam om de voorwaarden van uw uitvaartverzekering er eens goed op na te lezen. Als u nog een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan kunt u de keuze voor een verzekeraar laten bepalen door deze voorwaarde.

Tip: heeft u kinderen en bent u op zoek naar een uitvaartverzekering dan kunt u een verzekeraar kiezen waar de kinderen gratis zijn meeverzekerd. Bij uitvaartverzekeraar Monuta zijn de kinderen gratis meeverzekerd. Een andere mogelijkheid is voor uw kind vanaf de geboorte een eigen uitvaartverzekering af te sluiten. U betaald dan een minimale premie en zodra uw kind 18 jaar is kan hij of zij de uitvaartpolis overnemen.

6. Zelf sparen is goedkoper

Een groot misverstand is dat zelf sparen voor uw uitvaart goedkoper zou zijn dan dat u een verzekering zou afsluiten. Als u een uitvaartverzekering afsluit op uw 18e jaar en u betaald premie tot uw 65ste dan is het totaal bedrag minder dan 5.700 euro als u voor 10.000 euro verzekerd wilt zijn.

Ook het afsluiten op latere leeftijd is aanmerkelijk goedkoper dan zelf sparen voor uw uitvaart.

Tip: zelf sparen voor uw uitvaart is altijd duurder, zeker met de lage rente van tegenwoordig. Sluit daarom het liefst op jonge leeftijd een verzekering af zodat u voor een lage premie goed verzekerd bent.

7. Ik moet levenslang premie betalen

Onjuist. De looptijd van een uitvaartverzekering waarin u premie betaald is zelf te bepalen. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar premie te betalen. Maar ook kunt u een bepaalde leeftijd hanteren tot wanneer u premie betaald. Tot uw 75e, 80ste levensjaar of levenslang. U kunt ook een koopsompolis afsluiten, u betaald dan het gehele premie bedrag in één keer.

Tip: als u een lage periodieke premie wilt betalen dan is het verstandig om de premie over een zo lang mogelijke periode te spreiden.

8. Ik ben gebonden aan een uitvaartverzorger

Onjuist. Welk soort verzekering u ook afsluit u kunt altijd kiezen voor een bepaalde uitvaartverzorger. Het kan wel voorkomen dat u bij de keuze voor een andere uitvaartondernemer dan er bij de natura verzekering standaard in het pakket zit minder vergoed zult krijgen.

Tip: als u de volledige vrijheid wilt wat betreft uw keuze voor een uitvaartondernemer en uw uitvaart dan kunt u het beste een kapitaal verzekering afsluiten. Als de verzekerde is overleden zal er een geldbedrag worden uitgekeerd waarmee de uitvaart bekostigd kan worden. Het is overigens niet verplicht voor de nabestaanden om het geldbedrag aan de uitvaart te spenderen.

9. Uitvaartverzekering bij ziekte afsluiten

Veel mensen weten niet dat als ze een uitvaartverzekering bij ziekte willen afsluiten ze tegen bepaalde belemmeringen aan kunnen lopen. De meeste uitvaartverzekeraars zijn niet verplicht om u als klant aan te nemen. Er bestaat namelijk geen acceptatieplicht.

Voor de uitvaartverzekeraar is het namelijk niet gunstig om een klant welke ziek is te accepteren. Als u namelijk kort nadat u de uitvaartverzekering heeft afgesloten komt te overlijden dan zal de verzekeraar verlies lijden aan de uitvaart.

U heeft namelijk nog maar een korte periode premie betaald en de uitvaart zal toch vergoedt moeten worden.

Bepaalde verzekeraars stellen carenz jaren in, dit is een wachttijd van bijvoorbeeld 2 jaar. Indien u in deze 2 jaar komt te overlijden zal de uitvaart niet (geheel) worden vergoed door de verzekeraar. De nabestaanden krijgen in dit geval wel de betaalde premie terug.

10. Met een BKR-registratie kan ik geen uitvaartverzekering afsluiten

Onjuist, als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten zal er geen BKR-toetsing uitgevoerd worden. Dus al heeft u een BKR-registratie achter uw naam, dan kunt u zich evengoed verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. U zult ook niet met andere voorwaarden of een hogere premie te maken krijgen.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering met BKR heeft geen beperkingen.

11. Ik kan niet overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar

Onjuist, als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten en u bent niet tevreden met de verzekering of de verzekeraar, dan kunt u altijd overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar. U moet zich wel realiseren dat het overstappen van uitvaartverzekering altijd nadelig is.

U heeft de mogelijkheid om de uitvaartverzekering af te kopen of premievrij te maken. Als u de verzekering afkoopt dan krijgt u minder geld terug dan u aan premie heeft betaald omdat er allerlei kosten die gemaakt zijn door de verzekeraar op ingehouden worden.

Tip: Bij het premievrij maken zal de verzekering wel uitkeren bij overlijden, maar zult u geen premie meer betalen. Het uit te keren bedrag zal dan ook niet genoeg zijn om uw uitvaart helemaal mee te bekostigen. Bijverzekeren is in dit geval een verstandige keuze. U sluit hierbij een dubbele uitvaartverzekering af die het gat dekt dat is ontstaan doordat u de verzekering premievrij heeft gemaakt.

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er nogal wat misvattingen over de uitvaartverzekering. Door de voorwaarden van uw uitvaartpolis goed door te lezen zult u al meer duidelijkheid krijgen.

Mocht u nog een uitvaartverzekering willen afsluiten dan is het aan te raden om enkele offertes op te vragen. U kunt dan zelf de uitvaartverzekeringen vergelijken en degene afsluiten welke aan uw wensen voldoet.