Wat kost een uitvaart?

uitvaartkosten berekenenU kunt hier uw uitvaartkosten berekenen zodat u een uitvaartverzekering kunt afsluiten welke past bij uw uitvaartwensen. Met de rekentool ziet u binnen enkele muisklikken wat ongeveer de kosten voor uw uitvaart zullen zijn.

Uitvaartkosten in 2019
Wat zijn de kosten voor een begrafenis of crematie in 2019? Een uitvaart kost tegenwoordig tussen de 7.000 tot 10.000 euro. Een gemiddelde uitvaart kost 8.000 euro volgens de Consumentenbond. Welke kosten komen er bij een uitvaart kijken en wat zijn de mogelijkheden? Allereerst is het verstandig om u te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. U doet dit doormiddel van een uitvaartverzekering.

Premie uitvaartverzekering
Als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten dan is het belangrijk om vooraf te weten wat ongeveer de kosten voor uw uitvaart zullen zijn. Als u namelijk de uitvaartkosten te hoog inschat dan betaalt u onnodig meer premie. Schat u daarentegen de kosten voor uw uitvaart te laag in dan zal er een restschuld ontstaan. Via de kostencalculator op deze pagina kunt u eenvoudig een inschatting maken en daardoor de uitvaartverzekering afsluiten welke kostendekkend is en welke aan uw wensen voldoet.

Inhoud

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

wat kost een gemiddelde uitvaart?De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn volgens de Consumentenbond 8.000 euro. Dat een uitvaart veel geld kost dat mag dus duidelijk zijn en de kosten voor een begrafenis of crematie stijgen jaarlijks met enkele procenten. De kosten hebben voor een gedeelte met uw persoonlijke wensen te maken. Maar u krijgt ook te maken met de basiskosten voor de uitvaart. Allemaal erg verwarrend zult u misschien denken. Veel mensen vragen zich dan ook af “wat kost een crematie?” of “wat kost een begrafenis?”. In dit artikel helpen wij u inzicht te krijgen in de uitvaartkosten. U kunt zichzelf al enkele vragen stellen waardoor het straks makkelijker zal worden de juiste uitvaartverzekering af te sluiten.

Wilt u begraven of gecremeerd worden? Daar zit een behoorlijk verschil in qua kosten, een crematie is goedkoper dan een begrafenis.

Wilt u een sobere of een uitgebreide uitvaart? Als u kiest voor een uitgebreide uitvaart dan zullen er hoogstwaarschijnlijk veel mensen worden uitgenodigd, hierdoor moeten er meer rouwkaarten verstuurd worden en ook de catering zal hierop aangepast moeten worden. Dit zijn allemaal factoren die de kosten voor uw uitvaart zullen bepalen.

Wat kost een simpele uitvaart?

De kosten voor een uitvaart zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Uiteraard wilt u ook een waardig afscheid waar iedereen met een positief gevoel op terug kan kijken. Hier moet wel budget voor zijn want hoe meer wensen u heeft hoe duurder de uitvaart zal worden en hoe meer premie u zult moeten betalen. Als dit nu niet mogelijk mocht zijn dan heeft u ook nog de keuze om een simpele uitvaart te laten regelen. Een uitvaart waar ook alles netjes zal worden verzorgd maar dan net iets soberder. Het kan ook zijn dat u juist kiest om uw uitvaart zo simpel mogelijk te laten verlopen. De kosten voor een simpele uitvaart liggen volgens de Consumentenbond tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Wat kost een uitgebreide uitvaart?

In principe kunt u de kosten van een uitvaart zo hoog mogelijk maken als u zelf wilt. De kosten voor een uitgebreide uitvaart beginnen bij ongeveer 12.000 euro. In dat geval zal er een luxe catering aanwezig zijn en zijn tal van basisproducten een heel stuk luxer.


Uitvaartkosten berekenen

De kosten van een uitvaart berekenen kunt u eenvoudig doen met onderstaande rekenmodule. Door de 3 vragen te beantwoorden krijgt u een overzicht van de uitvaartkosten te zien. Aan de hand van deze berekening weet u tegen welk verzekerd bedrag u het beste een uitvaartverzekering kunt afsluiten. U kunt daarna doorklikken naar één van de uitvaartverzekeraars om een specifiekere berekening uit te voeren en u heeft de mogelijkheid om direct een uitvaartverzekering af te sluiten.Wat kost een crematie?

Wat zijn de kosten voor een crematie? In Nederland zijn er veel crematoria en allemaal rekenen ze andere tarieven voor het cremeren. We kunnen u dan ook niet exact de kosten voor een crematie geven. De kosten voor een crematie verschillen ook sterk per gemeente waar de crematie zal plaats vinden. De kosten in Groningen zijn hoger dan in bijvoorbeeld Limburg. Wat een crematie kost in 2019 blijft een belangrijke vraag, daarom hebben wij de globale kosten voor u in onderstaande tabel geplaatst. U moet er vanuit gaan dat een crematie tussen de 5.000 en 7.500 euro kost.

Kosten crematie 2019

OnderdeelKosten
Basistarief uitvaartondernemer€ 1.500
Verzorging overledene€ 150
Thuis opbaren€ 400
Opbaren uitvaartcentrum€ 600
100 rouwkaarten€ 300
4 personen die de kist dragen€ 150 – € 500
1 volgauto€ 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Kist€ 500
Condoleance kosten€ 100 – € 1200
Kosten crematorium€ 1000 – € 1500
Urn€ 70 – € 500
Uitstrooien as€ 90

Kosten simpele crematie

De kosten voor een simpele crematie lopen al snel op tot 4.000 euro. Bij een dergelijke crematie zullen de standaard diensten geleverd worden. Uiteraard kunt u zelf bepalen of u producten en diensten wil laten toevoegen. De kosten voor de crematie zullen hierdoor stijgen en ook de premie voor uw uitvaartverzekering zal hieraan aangepast worden.

Technische crematie

U kunt ook kiezen voor een technische crematie. Wat is een technische crematie? Zult u misschien denken. Een technische crematie is hetzelfde als een normale crematie alleen zonder ceremonieel afscheid. Tegenwoordig willen mensen afscheid nemen op hun eigen manier, dit doen ze thuis of op een favoriete locatie. Na het afscheidnemen zal de overledene opgehaald worden en indien men dit wil kunnen de nabestaanden mee naar het crematorium. Zij krijgen de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij het invoeren van de overledene in de crematieoven.

Lagere kosten
De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor een technische crematie, omdat hierbij de kosten een heel stuk lager liggen dan bij een normale crematie. Er is immers geen aula welke afgehuurd hoeft te worden en ook de catering na de crematie blijft achterwege. Doordat er veel vraag is naar een dergelijke crematie zijn er inmiddels bedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van deze goedkope crematies. De kosten voor een technische crematie verschillen per crematorium en uitvaartondernemer. Ook kan het zo zijn dat de technische crematie voor een bepaalde tijd moet plaatsvinden, bijvoorbeeld voor 9:00 uur.

Wat kost een begrafenis?

Een gemiddelde begrafenis kost tegenwoordig 8.000 euro. Begraven is dus duurder dan dat u zou kiezen voor een crematie. Dit heeft alles te maken met de grafrechten, de grafsteen, de vaak duurdere kist en de dragers van de kist. Bij het begraven kunt u kiezen voor een gezamenlijk graf maar als u een familiegraf wilt dan is dit uiteraard ook mogelijk. U zult begrijpen dat een familiegraf flink duurder is dan een gezamenlijk graf. Net als bij een crematie kunt u de kosten voor de begrafenis zelf zo duur maken als u wilt.

De kist: wat kost een begrafenis?De kist welke bij een begrafenis wordt uitgekozen is over het algemeen duurder dan de kist voor een crematie. De kosten voor een kist beginnen bij 500 euro en dit kan oplopen tot 1500 euro als u bijvoorbeeld kiest voor een massief eiken kist.

Grafkosten: Voor een begrafenis zijn de grafkosten de grootste kostenpost. De kosten voor het huren van het graf variëren per gemeente de kosten lopen dan ook erg uiteen. Sommige gemeenten rekenen 800 euro maar er zijn ook gemeenten waar u ruim 7000 euro zou moeten betalen. De gemiddelde kosten voor een graf zijn 2600 euro. Hierbij is de huur van het graf voor 20 jaar afgekocht. Uiteraard zijn de periodes flexibel u kunt dus ook voor 10 jaar of langer dan 20 jaar een graf huren.

Gedenksteen: Bij een graf staat in de meeste gevallen een gedenksteen. Op deze steen staat vaak een foto van de overledene en een kort bericht. Op verschillende begraafplaatsen is het laten neerzetten van een gedenksteen verplicht. Een gedenksteen kan van verschillende materialen gemaakt zijn en ook hierbij variëren de kosten. Gemiddeld geven mensen 2000 euro uit voor een gedenksteen.

Kosten begrafenis 2019

OnderdeelKosten
Basistarief uitvaartondernemer€ 1.500
Verzorging overledene€ 150
Thuis opbaren€ 400
Opbaren uitvaartcentrum€ 600
100 rouwkaarten€ 300
4 personen die de kist dragen€ 150 – € 500
1 volgauto€ 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum€ 230
Kist€ 500
Luxe kist€ 5.000
Condoleance kosten€ 100 – € 1200
Zaterdag toeslag€ 1000
Graf delven€ 300
Grafrechten€ 800
Grafsteen€ 2000
Rouwadvertentie plaatselijke krant€ 300

Grafkosten per gemeente

De kosten voor een begrafenis kunnen afwijken van de kosten zoals hierboven vermeld, u kunt uiteraard zelf de begrafenis naar eigen wens invullen. Een factor welke medebepalend is voor de kosten is de gemeente waar u begraven wenst te worden. De prijzen verschillen behoorlijk per gemeente. Monuta heeft onderzoek gedaan naar de kosten voor een begrafenis per gemeente. U ziet dat de verschillen enorm zijn, de grafkosten in Groningen zijn € 7.129 tegenover € 721 in de gemeente Losser.

Hieronder ziet u de 10 duurste gemeenten van Nederland.

Gemeente:Kosten:Looptijd:
Groningen€ 7.12930 jaar
Papendrecht€ 6.16040 jaar
Laren€ 6.06020 jaar
Haarlemmermeer€ 5.80420 jaar
Alblasserdam€ 5.70020 jaar
Langedijk€ 5.61720 jaar
Bodegraven-Reeuwijk€ 5.41930 jaar
Tiel€ 5.22520 jaar
Alphen aan den Rijn€ 5.21520 jaar
Cromstrijen€ 5.19325 jaar

De goedkoopste gemeenten

Hieronder staan de 10 gemeenten welke de laagste grafkosten rekenen.

Gemeente:Kosten:Looptijd:
Losser€ 72120 jaar
Schinnen€ 79320 jaar
Hulst€ 82110 jaar
Simpelveld€ 86310 jaar
Maasgouw€ 1.00410 jaar
Westerwolde€ 1.06010 jaar
Vlieland€ 1.10020 jaar
Kerkrade€ 1.11520 jaar
Oudewater€ 1.12820 jaar
Bergeijk€ 1.15825 jaar

Berekenen van de uitvaartkosten

Om de uitvaartkosten te berekenen kunt u beginnen met de online tool hierboven te gebruiken. Door met enkele muisklikken de vragen te beantwoorden krijgt u al een globale berekening van de uitvaartkosten. U kunt zelf ook een berekening maken, u moet er rekening mee houden dat een gemiddelde uitvaart al snel rond de €8000,- kost. De uitvaartkosten worden door veel mensen veel te laag ingeschat. Als u alleen de basisbehoeftes van een uitvaart wenst dan zult u uiteraard minder kwijt zijn dan dat u een heel uitgebreide uitvaart wilt.

Tip: de kosten voor een uitvaart stijgen jaarlijks met enkele procenten. Sluit daarom een uitvaartverzekering met indexatie af. Hiermee voorkomt u dat u bent onderverzekerd. Als u namelijk bent onderverzekerd zullen de nabestaanden een rekening ontvangen voor de extra kosten van uw uitvaart.

Premie
Als u meer uitvaartwensen heeft dan zal ook de premie van de uitvaartverzekering hier op aangepast worden. Voor een sobere uitvaart kunt u zich al verzekeren voor enkele euro’s per maand. Hierbij zal ook wel naar de leeftijd gekeken worden. Hoe ouder u bent bij het afsluiten van de uitvaartverzekering hoe hoger de premie per maand zal zijn.

Wie betaald de uitvaart als u niet verzekerd bent?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering afgesloten en wie is er in zo een geval verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Er zijn 3 groepen welke in aanmerking komen om de uitvaart te betalen:

1. De persoon welke opdracht geeft de uitvaart te laten uitvoeren. Deze persoon mag het bedrag verrekenen met de nalatenschap. Mocht het zo zijn dat de nalatenschap niet voldoende is om de uitvaart mee te financieren dan is de opdrachtgever gebonden de extra kosten zelf bij te betalen.

2. Tot de tweede groep behoren de erfgenamen van de overledene.

3. Tot de derde groep behoren de bloed- en aanverwanten. In sommige gevallen zijn zij erfgenamen maar dit is niet in alle gevallen zo. Als de bloed- en aanverwanten de opdrachtgever zijn van de uitvaart dan zijn ze toch aanspreekbaar. In het geval er voor de uitvaart geen opdrachtgever is dan zal de gemeente de kosten op zich nemen en deze later verhalen op de bloed- en aanverwanten. De kosten verhalen op bloed- en aanverwanten die geen erfgenaam zijn kan alleen door de gemeente gedaan worden.

Tot de derde groep behoren de ouders, kinderen en behuwdkinderen, schoonouders en stiefouders. Voordat zij verantwoordelijk worden gesteld zullen eerst de echtgenoot of geregistreerd partner benaderd worden.

Er zijn uiteraard nog enkele uitzonderingen op deze regels. Laat u daarom altijd goed voorlichten over wie er verantwoordelijk is om de kosten van de uitvaart op zich te nemen.

Uitvaartverzekering afsluiten

Nu u weet wat de uitvaart kosten ongeveer zijn, begrijpt u ook dat het verstandig is een uitvaartverzekering af te sluiten. Het is verstandig om u vooraf te verdiepen in de verschillende verzekeringen, alleen zo sluit u de goedkoopste verzekering met de beste voorwaarden af. In Nederland is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet verplicht maar u ontzorgt hiermee wel uw nabestaanden. Als u namelijk geen uitvaartverzekering heeft afgesloten dan zullen de kosten voor uw uitvaart door uw nabestaanden betaald moeten worden. U zou bijvoorbeeld een natura uitvaartverzekering kunnen afsluiten. U verzekerd zich dan voor de producten en diensten welke geleverd worden voor uw uitvaart. De nabestaanden hebben als u een natura verzekering afsluit ook het minst te regelen.

Monuta

€9,67

Naar
Monuta

DELA

€7,99

Naar
DELA

Ardanta

€9,73

Naar
Ardanta

Yarden

€9,10

Naar
Yarden