Uitvaartkosten berekenen (2024)

Wat zijn de uitvaartkosten in 2024? De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn afhankelijk van de persoonlijke wensen. Een uitvaart kost tegenwoordig tussen de 7.500 en 8.000 euro.

Welke kosten komen er bij een uitvaart kijken en wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de verschillen tussen de kosten voor een begrafenis en een crematie?

Wij leggen op deze pagina precies uit met welke kosten u te maken krijgt en hoe u zich er tegen kunt verzekeren. Door uw uitvaartkosten te berekenen kunt u de uitvaartverzekering afsluiten welke aan uw wensen voldoet.

Inhoud toon

Uitvaartkosten berekenen

Wat zijn de kosten voor een gemiddelde uitvaart in 2024?

De gemiddelde kosten voor een uitvaart zijn volgens de Consumentenbond 8.000 euro. Dat een uitvaart veel geld kost dat mag dus duidelijk zijn en de kosten voor een begrafenis of crematie stijgen jaarlijks met enkele procenten.

Persoonlijke wensen en basiskosten De uitvaartkosten hebben voor een gedeelte met uw persoonlijke wensen te maken. Maar u krijgt ook te maken met de basiskosten voor de uitvaart. Allemaal erg verwarrend zult u misschien denken. Veel mensen vragen zich dan ook af wat kost een crematie? Of wat kost een begrafenis?

U kunt zelf al enkele vragen beantwoorden waardoor het straks makkelijker zal worden de juiste uitvaartverzekering af te sluiten.

 • Wilt u begraven of gecremeerd worden? Daar zit een behoorlijk verschil in qua kosten, een crematie is goedkoper dan een begrafenis.
 • Wilt u een sobere of een uitgebreide uitvaart? Als u kiest voor een uitgebreide uitvaart dan zullen er hoogstwaarschijnlijk veel mensen worden uitgenodigd, hierdoor moeten er meer rouwkaarten verstuurd worden en ook de catering zal hierop aangepast moeten worden. Dit zijn allemaal factoren die de kosten voor uw uitvaart zullen bepalen.

Uitvaartkosten vergelijken

De kosten voor een gemiddelde uitvaart kunnen ook per verzekeraar verschillen. De uitvaartverzekeraars Monuta, DELA en Yarden berekenen niet exact dezelfde prijzen. De kosten zullen niet veel van elkaar afwijken, maar toch zijn er prijsverschillen. Het is dus verstandig om de uitvaartkosten te vergelijken.

Bij het vergelijken van de kosten zult u rekening moeten houden met uw uitvaartwensen (begrafenis of een crematie), maar ook met de gemeente waar u wilt dat uw uitvaart zal plaatsvinden. Indien u begraven wenst te worden dan zult u tijdens het vergelijken merken dat de prijsverschillen per gemeente groot zijn.

Een uitvaart in het weekend kost meer

Een uitvaart in het weekend kost altijd meer omdat er een weekendtoeslag berekend wordt. Deze weekendtoeslag is er voor het personeel van het uitvaartcentrum en het rouwvervoer.

Wat kost een simpele uitvaart?

De kosten voor een uitvaart zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Uiteraard wilt u ook een waardig afscheid waar iedereen met een positief gevoel op terug kan kijken. Hier moet wel budget voor zijn want hoe meer wensen u heeft hoe duurder de uitvaart zal worden en hoe meer premie u zult moeten betalen.

Als dit nu niet mogelijk mocht zijn dan heeft u ook nog de keuze om een eenvoudige uitvaart te laten regelen. Een uitvaart waar ook alles netjes zal worden verzorgd, maar dan net iets soberder. Het kan ook zijn dat u juist kiest om uw uitvaart zo simpel mogelijk te laten verlopen. De kosten voor een eenvoudige uitvaart liggen volgens de Consumentenbond tussen de 5.000 en 8.000 euro.

Wat kost een uitgebreide uitvaart?

In principe kunt u de kosten van een uitvaart zo hoog mogelijk maken als u zelf wilt. De kosten voor een uitgebreide uitvaart beginnen bij ongeveer 12.000 euro. In dat geval zal er een luxe catering aanwezig zijn en zijn tal van basisproducten een heel stuk luxer.

Wat kost een uitvaart minimaal?

Een uitvaart kost minimaal 5000 euro. Een uitvaart tegen de minimale basiskosten is een simpele uitvaart waarbij alleen het hoognodige geregeld zal worden. Het gaat hierbij in de meeste gevallen om een technische crematie.

Uitvaartkosten berekenen

De kosten van een uitvaart berekenen kunt u eenvoudig zelf doen. Door enkele vragen te beantwoorden krijgt u een overzicht van de uitvaartkosten. Met deze berekening weet u tegen welk verzekerd bedrag u het beste een uitvaartverzekering kunt afsluiten.

Wat kost een crematie gemiddeld?

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een crematie? In Nederland zijn er veel crematoria en allemaal rekenen ze andere tarieven voor het cremeren. We kunnen u dan ook niet exact de kosten voor een crematie geven.

De kosten voor een crematie verschillen ook sterk per gemeente waar de crematie zal plaatsvinden. De uitvaartkosten in Groningen zijn hoger dan in bijvoorbeeld Limburg.

Wat een gemiddelde crematie kost in 2024 blijft een belangrijke vraag, daarom hebben wij de globale kosten voor u in onderstaande tabel geplaatst. U moet er vanuit gaan dat een crematie tussen de 5.000 en 7.500 euro kost.

Wat kost een crematie

Kosten crematie 2024

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 – €1200
Kosten crematorium €1000 – €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90

Wat kost een simpele crematie?

De kosten voor een simpele crematie lopen al snel op tot 4.000 euro. Bij een dergelijke crematie zullen de standaard diensten geleverd worden. Uiteraard kunt u zelf bepalen of u producten en diensten wil laten toevoegen. De kosten voor de crematie zullen hierdoor stijgen en ook de premie voor uw uitvaartverzekering zal hieraan aangepast worden.

Technische crematie

U kunt ook kiezen voor een technische crematie. Wat is een technische crematie? Zult u misschien denken. Een technische crematie is hetzelfde als een normale crematie alleen zonder ceremonieel afscheid.

Tegenwoordig willen mensen afscheid nemen op hun eigen manier, dit doen ze thuis of op een favoriete locatie. Na het afscheid nemen zal de overledene opgehaald worden en indien men dit wil kunnen de nabestaanden mee naar het crematorium. Zij krijgen de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij het invoeren van de overledene in de crematieoven.

Lagere kosten De laatste jaren wordt er steeds vaker gekozen voor een technische crematie, omdat hierbij de kosten een heel stuk lager liggen dan bij een normale crematie. Er is namelijk geen aula die afgehuurd hoeft te worden en ook de catering na de crematie blijft achterwege.

Doordat er veel vraag is naar een dergelijke crematie zijn er inmiddels bedrijven die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van deze goedkope crematies.

Wat kost een crematie zonder dienst?

De kosten voor een technische crematie verschillen per crematorium en uitvaartondernemer. Ook kan het zo zijn dat de technische crematie voor een bepaalde tijd moet plaatsvinden, bijvoorbeeld voor 9:00 uur. De kosten voor een crematie zonder dienst liggen tussen 700 en 1.400 euro.

Wat kost een begrafenis gemiddeld?

Wat kost een begrafenis? Een gemiddelde begrafenis kost tegenwoordig 8.000 euro. Begraven is dus duurder dan dat u zou kiezen voor een crematie. Dit heeft alles te maken met de grafrechten, de grafsteen, de vaak duurdere kist en de dragers van de kist.

Bij het begraven kunt u kiezen voor een gezamenlijk graf, maar als u een familiegraf wilt dan is dit uiteraard ook mogelijk.

U zult begrijpen dat een familiegraf flink duurder is dan een gezamenlijk graf. Net als bij een crematie kunt u de kosten voor de begrafenis zelf zo duur maken als u wilt.

wat kost een begrafenis

Basiskosten begrafenis

De begrafeniskosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zo zijn de gemeente en uw persoonlijke wensen bepalend voor de kosten. De opbouw van de kosten voor een begrafenis bestaan uit de volgende onderdelen:

Basiskosten begrafenis: Uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer

De plechtigheid: Bestaande uit de uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten, catering Persoonlijke wensen: Extra volgauto’s, meer genodigden, uitgebreide catering, rouwadvertenties plaatsen

Begrafenis kist: De grafkist die bij een begrafenis wordt uitgekozen is over het algemeen duurder dan de kist voor een crematie. De kosten voor een kist beginnen bij 500 euro en dit kan oplopen tot 1500 euro als u bijvoorbeeld kiest voor een massieve eiken kist.

Grafkosten: Voor een begrafenis zijn de grafkosten de grootste kostenpost. De kosten voor het huren van het graf variëren per gemeente, de kosten lopen dan ook erg uiteen. Sommige gemeenten rekenen 800 euro, maar er zijn ook gemeenten waar u ruim 7000 euro zou moeten betalen. De gemiddelde kosten voor een graf zijn 2600 euro. Hierbij is de huur van het graf voor 20 jaar afgekocht. Uiteraard zijn de periodes flexibel u kunt dus ook voor 10 jaar of langer dan 20 jaar een graf huren.

Gedenksteen: Bij een graf staat in de meeste gevallen een gedenksteen. Op deze steen staat vaak een foto van de overledene en een kort bericht. Op verschillende begraafplaatsen is het laten neerzetten van een gedenksteen verplicht. Een gedenksteen kan van verschillende materialen gemaakt zijn en ook hierbij variëren de kosten. Gemiddeld geven mensen 2000 euro uit voor een gedenksteen.

Begrafeniskosten in het weekend

Bij een begrafenis in het weekend zijn de kosten hoger, omdat er een weekendtoeslag wordt berekend. De weekendtoeslag geldt voor het rouwvervoer en het personeel van het uitvaartcentrum inclusief de dragers van de kist.

Verzeker u tegen de kosten van uw begrafenis

Om u te verzekeren tegen de kosten van uw begrafenis is het afsluiten van een uitvaartverzekering een goede keuze.

Gemiddelde kosten begrafenis 2024

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum €230
Kist €500
Luxe kist €5000
Condoleance kosten €100 – €1200
Zaterdag toeslag €1000
Graf delven €300
Grafrechten €800
Grafsteen €2000
Rouwadvertentie plaatselijke krant €300

Wat kost een begrafenis zonder verzekering?

Een begrafenis zonder verzekering kost gemiddeld 8.000 euro. Als de overledene geen verzekering heeft afgesloten en niets anders heeft geregeld dan zullen de nabestaanden de kosten voor de begrafenis moeten betalen. Het kan zijn dat de overledene geen verzekering had afgesloten maar wel een uitvaartkoopsompolis, depositofonds of overlijdensrisicoverzekering. Uit deze polissen zouden de kosten ook betaald kunnen worden.

Kosten begrafenis weigeren

Als de overledene wel nabestaanden heeft maar deze geen opdracht voor het regelen van de begrafenis geven of dit weigeren dan zal de gemeente de uitvaart verzorgen. De nabestaanden krijgen in dit geval geen inspraak in de uitvaart en de kosten zullen alsnog op hen verhaald worden.

Erfenis verwerpen

De gemeente heeft het recht om de kosten te verhalen op de nabestaanden. Dit staat los van de aanvaarding of verwerping van de erfenis. Het verwerpen van de erfenis zal geen effect hebben op de wettelijke plicht als nabestaande om een uitvaart te regelen en te betalen.

Grafkosten per gemeente

De kosten voor een begrafenis kunnen afwijken van de kosten zoals hierboven vermeld, u kunt uiteraard zelf de begrafenis naar eigen wens invullen. Een factor die medebepalend is voor de kosten is de gemeente waar u begraven wenst te worden. De prijzen verschillen behoorlijk per gemeente. Monuta heeft onderzoek gedaan naar de kosten voor een begrafenis per gemeente. U ziet dat de verschillen enorm zijn, de grafkosten in Groningen zijn € 7.129 tegenover € 721 in de gemeente Losser. Hieronder ziet u de 10 duurste gemeenten van Nederland.

Gemeente Kosten Looptijd
Groningen €7.129 30 jaar
Papendrecht €6.160 40 jaar
Laren €6.060 20 jaar
Haarlemmermeer €5.804 20 jaar
Alblasserdam €5.700 20 jaar
Langedijk €5.617 20 jaar
Bodegraven-Reeuwijk €5.419 30 jaar
Tiel €5.225 20 jaar
Alphen aan den Rijn €5.215 20 jaar
Cromstrijen €5.193 25 jaar

De goedkoopste gemeenten

Hieronder staan de 10 gemeenten welke de laagste grafkosten rekenen.

Gemeente Kosten Looptijd
Losser €721 20 jaar
Schinnen €793 20 jaar
Hulst €821 10 jaar
Simpelveld €863 10 jaar
Maasgouw €1.004 10 jaar
Westerwolde €1.060 10 jaar
Vlieland €1.100 20 jaar
Kerkrade €1.115 20 jaar
Oudewater €1.128 20 jaar
Bergeijk €1.158 25 jaar

Wat kost een natuurbegrafenis?

Een natuurbegrafenis is goedkoper dan een normale begrafenis. De laatste jaren is de belangstelling voor het laten begraven op een natuurbegraafplaats enorm toegenomen. Een natuurbegrafenis kost ongeveer 4.000 euro.

Berekenen van de uitvaartkosten

Om de uitvaartkosten te berekenen kunt u beginnen met de online tool hierboven te gebruiken. Door met enkele muisklikken de vragen te beantwoorden krijgt u al een globale berekening van de uitvaartkosten. U kunt zelf ook een berekening maken, u moet er rekening mee houden dat een gemiddelde uitvaart al snel rond de €8000,- kost. De uitvaartkosten worden door veel mensen veel te laag ingeschat. Als u alleen de basisbehoeftes van een uitvaart wenst dan zult u uiteraard minder kwijt zijn dan dat u een heel uitgebreide uitvaart wilt.

Tip: De kosten voor een uitvaart stijgen jaarlijks met enkele procenten. Sluit daarom een uitvaartverzekering met indexatie af. Hiermee voorkomt u dat u bent onderverzekerd. Als u namelijk bent onderverzekerd zullen de nabestaanden een rekening ontvangen voor de extra kosten van uw uitvaart.

Premie Als u meer uitvaartwensen heeft dan zal ook de premie van de uitvaartverzekering hier op aangepast worden. Voor een sobere uitvaart kunt u zich al verzekeren voor enkele euro’s per maand. Hierbij zal ook wel naar de leeftijd gekeken worden. Hoe ouder u bent bij het afsluiten van de uitvaartverzekering hoe hoger de premie per maand zal zijn.

Welke uitvaartkosten zijn aftrekbaar?

De kosten die gemaakt worden voor een uitvaart zijn aftrekbaar via de aangifte erfbelasting. Het gaat hierbij om de extra uitvaartkosten die niet worden gedekt door de uitvaartverzekering. Er hoeft door de nabestaanden geen erfbelasting betaald te worden over het bedrag dat betaald is voor uw uitvaart. Eerder waren de kosten voor de uitvaart aftrekbaar via de inkomstenbelasting. De premie voor de uitvaartverzekering is per 1 januari 2009 niet meer aftrekbaar bij de Belastingdienst.

Welke begrafenis kosten zijn aftrekbaar?

De volgende begrafenis- en crematiekosten zijn aftrekbaar van de erfbelasting:

 • Kosten voor de verzorging en de kleding van de overledene
 • Rouwadvertenties, bloemen, het condoleanceregister en (verzendkosten voor) de rouw- en bedank kaarten
 • De opbaring
 • De kist, urn, het graf en het grafmonument
 • De aula huur
 • De catering
 • De afscheidsplechtigheid

Begrafenis kosten die niet aftrekbaar zijn:

 • Kosten voor het onderhouden van het graf
 • Grafversiering
 • Kosten die gemaakt zijn voor het opruimen van de inboedel

Wat kost een islamitische begrafenis?

De kosten voor een islamitische begrafenis zijn vaak hoger dan voor een normale begrafenis. De reden is dat er andere rituelen komen kijken bij een begrafenis voor moslims. Bij een islamitische begrafenis is het gebruikelijk dat de overledene een graf met eeuwige grafrust krijgt. De kosten voor een dergelijk graf zijn hoger dan voor een normaal graf.

De kosten worden nog hoger als de overledene in het land van herkomst begraven wenst te worden. De kosten voor het vervoer en de speciale kist waarin de overledene vervoerd moet worden zorgen voor hogere kosten.

Moslims kiezen er vaak voor om een islamitische uitvaartverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten voor een begrafenis in het buitenland.

Veelgestelde vragen

Wat zijn uitvaartkosten?

De uitvaartkosten bestaan uit de kosten voor het verzorgen van de overledene, de opbaring, de kist, het (rouw)vervoer, de huur van de aula, koffietafel en het personeel, het gebruik van het crematorium of de kosten voor het graf en de rouwkaarten.

Wat kost een gemiddelde uitvaart crematie?

De gemiddelde kosten voor een crematie liggen in Nederland tussen de €6.500 en €.11.000. De kosten verschillen per crematorium.

Wat kost een gemiddelde uitvaart begrafenis?

Een begrafenis is duurder dan een crematie en kost minimaal €8.000.

Wat kost de goedkoopste uitvaart?

De goedkoopste uitvaart is een technische crematie. Een technische crematie is hetzelfde als een normale crematie alleen zonder ceremonieel afscheid in een aula. De kosten voor alleen de crematie liggen tussen de €700 en €1.400.

Wat is goedkoper cremeren of begraven?

Cremeren is goedkoper omdat er bij een crematie geen grafkosten betaald worden. Een crematie kost tussen de €6.500 en €.11.000. Een begrafenis kost minimaal €8.000.

Wie betaalt de kosten voor de uitvaart als u niet verzekerd bent?

Niet iedereen heeft een uitvaartverzekering afgesloten en wie is er in zo een geval verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Er zijn 3 groepen die in aanmerking komen om de uitvaart te betalen:

1. De persoon welke opdracht geeft de uitvaart te laten uitvoeren. Deze persoon mag het bedrag verrekenen met de nalatenschap. Mocht het zo zijn dat de nalatenschap niet voldoende is om de uitvaart mee te financieren dan is de opdrachtgever gebonden de extra kosten zelf bij te betalen.

2. Tot de tweede groep behoren de erfgenamen van de overledene.

3. Tot de derde groep behoren de bloed- en aanverwanten. In sommige gevallen zijn zij erfgenamen, maar dit is niet in alle gevallen zo. Als de bloed- en aanverwanten de opdrachtgever zijn van de uitvaart dan zijn ze toch aanspreekbaar. In het geval er voor de uitvaart geen opdrachtgever is dan zal de gemeente de kosten op zich nemen en deze later verhalen op de bloed- en aanverwanten. De uitvaartkosten verhalen op bloed- en aanverwanten die geen erfgenaam zijn kan alleen door de gemeente gedaan worden.

Tot de derde groep behoren de ouders, kinderen en behuwdkinderen, schoonouders en stiefouders. Voordat zij verantwoordelijk worden gesteld zullen eerst de echtgenoot of geregistreerd partner benaderd worden.

Er zijn uiteraard nog enkele uitzonderingen op deze regels. Laat u daarom altijd goed voorlichten over wie er verantwoordelijk is om de kosten van de uitvaart op zich te nemen.

Uitvaartverzekering dekt de kosten uitvaart

Nu u weet wat de uitvaart kosten ongeveer zijn, begrijpt u ook dat het verstandig is een uitvaartverzekering af te sluiten. Het is verstandig om u vooraf te verdiepen in de verschillende verzekeringen, alleen zo sluit u de goedkoopste verzekering met de beste voorwaarden af.

In Nederland is het afsluiten van een uitvaartverzekering niet verplicht, maar u ontzorgt hiermee wel uw nabestaanden. Als u namelijk geen uitvaartverzekering heeft afgesloten dan zullen de kosten voor uw uitvaart door uw nabestaanden betaald moeten worden. U zou bijvoorbeeld een natura uitvaartverzekering kunnen afsluiten. U verzekert zich dan voor de producten en diensten die geleverd worden voor uw uitvaart. De nabestaanden hebben als u een natura verzekering afsluit ook het minst te regelen.

Bereken direct de uitvaartkosten

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €2.500 + €7.000 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

7,36
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €6.750 + €2.750 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

9,22
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 10,88
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 12,44
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Geld verzekering

Verzekerd bedrag

€9.500,-
9.500 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

12,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 14,92
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: donderdag 18 juli 2024
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar (01-01-1996)