Wat zijn de kosten voor een crematie?

Veel mensen kiezen ervoor om na hun overlijden gecremeerd te worden. Maar wat zijn de kosten van een crematie? Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis om dat er bij een begrafenis grafkosten betaald moeten worden en er wordt vaak gekozen voor een duurdere kist. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het handig als u al weet of u begraven of gecremeerd wilt worden.

Crematiekosten

Bij iedere uitvaart krijgt u te maken met basiskosten, de uitvaartverzorger dient betaald te worden, de aula, de verzorging van de overledene en zo zijn er nog veel producten en diensten welke geleverd worden voor een begrafenis of crematie waar kosten aan verbonden zijn. De basiskosten voor een uitvaart liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro maar het ligt er wel aan in welke gemeente de uitvaart plaats zal vinden. Voor een crematie rekent de uitvaartverzorger ongeveer 1500 euro. Als de uitvaart in het weekend plaatsvindt dan zullen er ook toeslagen berekend worden. Het verzorgen van de overledene zal ongeveer 150 euro kosten en een standaard kist 500 euro.

Het opbaren in een uitvaartcentrum is 600 euro en dat is duurder dan dat de overledene thuis opgebaard wordt dit kost rond de 400 euro. En zo zijn er nog de kosten voor de rouwkaarten deze liggen tussen de 150 en 550 euro het vervoer van de overledene is circa 400 euro en de kosten voor een volgauto zijn ongeveer 200 euro. Deze kosten behoren allemaal bij de basiskosten van een crematie.

OnderdeelKosten
Basistarief uitvaartondernemer€ 1.500
Verzorging overledene€ 150
Thuis opbaren€ 400
Opbaren uitvaartcentrum€ 600
100 rouwkaarten€ 300
4 personen die de kist dragen€ 150 – € 500
1 volgauto€ 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Kist€ 500
Condoleance kosten€ 100 – € 1200
Kosten crematorium€ 1000 – € 1500
Urn€ 70 – € 500
Uitstrooien as€ 90

De kosten voor een crematie

De kosten voor de crematie liggen tussen de 1.000 en 1.500 euro. Deze kosten zijn voor het gebruik van het crematorium en de aula. Voor de exacte kosten van een crematie kunt u contact opnemen met het crematorium van uw keuze. De extra kosten voor een crematie zijn de asverstrooiing. Na een bepaalde periode mag het as van de overledene verstrooid worden op een speciaal strooiveld de kosten hiervoor zijn ongeveer 90 euro als u de as verstrooid wilt hebben over zee dan zal dit weer duurder zijn.

Er is ook een mogelijkheid om de as in een urn te bewaren hiervoor dient u dan een urn te kopen en de prijs hiervoor kan erg verschillen het ligt er net aan van welk materiaal de urn is vervaardigd. Als de urn op de begraafplaats of crematorium in een urnenmuur (columbarium) geplaatst wordt dan kost dit voor 5 jaar ongeveer 340 euro.

De kosten van een crematie zijn verder zoals gezegd afhankelijk van de gemeente en het crematorium waar de crematie plaatsvindt. Verder bepalen de overige uitvaartwensen de kosten van de crematie. Als u veel specifieke wensen heeft dan is de kans dat de crematie hiermee duurder zal worden aanmerkelijk groter.

Uitvaartcalculator

Hieronder hebben wij de uitvaartcalculator geplaatst het is voor u in enkele muisklikken duidelijk wat de kosten voor een crematie ongeveer zullen zijn. Als u eenmaal weet wat de crematie kosten zullen zijn dan is het uitzoeken van de verzekeraar vaak een stuk simpeler.

Ook interessant

Uitvaartverzekering voor ouderen Uitvaartverzekering voor ouderen afsluiten Heeft u nog geen uitvaartverzekering afgesloten en wilt u wat meer informatie over een uitvaartverzekering...
De begrafenisverzekering Waarom een begrafenisverzekering afsluiten? Het is een belangrijke verzekering, een begrafenisverzekering. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat...
Wat kost een begrafenis? Begrafenis kosten Wat zijn de kosten van een begrafenis? De kosten van een begrafenis variëren, het ligt er maar net aan wat uw wensen zijn met betre...