Wat zijn de kosten voor een crematie?

Bij een crematie zal het stoffelijk overschot verbrand worden in een crematieoven, dit gebeurd in een crematorium. Het aantal crematies stijgt al vele jaren ten opzichte van het aantal mensen dat begraven wil worden. Maar wat zijn de kosten van een crematie?

Een gemiddelde crematie kost tussen de 4.000 en 7.000 euro
De kosten voor een gemiddelde crematie verschillen sterk. Factoren zoals de gemeente waar de crematie plaatsvind en in welk crematorium spelen een grote rol als het op de kosten aankomt.

Een crematie kost tussen de 4.000 en 7.000 euro. De gemiddelde kosten voor een crematie zijn 6.000 euro. Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis omdat er bij een begrafenis grafkosten betaald moeten worden en er wordt vaak gekozen voor een duurdere kist.

Crematiekosten

Bij iedere uitvaart krijgt u te maken met basiskosten, de uitvaartverzorger dient betaald te worden, de aula, de verzorging van de overledene en zo zijn er nog veel producten en diensten die geleverd worden voor een crematie. De basiskosten voor een uitvaart liggen gemiddeld tussen de 2.200 en 3.000 euro, maar het ligt er wel aan in welke gemeente de uitvaart plaats zal vinden.

Voor een crematie rekent de uitvaartverzorger ongeveer 1500 euro. Als de uitvaart in het weekend plaatsvindt dan zullen er ook toeslagen berekend worden. Het verzorgen van de overledene zal ongeveer 150 euro kosten en een standaard kist 500 euro.
Het opbaren in een uitvaartcentrum kost 600 euro en dat is duurder dan dat de overledene thuis opgebaard wordt dit kost rond de 400 euro.

En zo zijn er nog de kosten voor de rouwkaarten deze liggen tussen de 150 en 550 euro, het vervoer van de overledene is circa 400 euro en de kosten voor een volgauto zijn ongeveer 200 euro. Deze kosten behoren allemaal tot de basiskosten van een crematie.

Kosten crematie van 2021 in een overzicht

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 – €1200
Kosten crematorium €1000 – €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90
Uitvaartverzekering afsluiten

Wat kost een simpele crematie gemiddeld?

Wat kost een eenvoudige crematie in Nederland? Een simpele crematie in Nederland kost rond de 4.000 euro. Bij een simpele crematie zullen de extra onderdelen achterwege blijven. U moet bij een dergelijke crematie uitgaan van alle basiskosten.

Besparen op de kosten voor een crematie

U kunt besparen op de kosten van uw crematie. U bent niet verplicht om volgauto’s te huren en ook de catering na de plechtigheid kan door uw nabestaanden georganiseerd worden. Andere kostenposten waar op bespaart kan worden zijn de rouwadvertenties en de dankbetuigingen. Deze kunnen achterwege blijven waardoor de kosten van uw crematie aanmerkelijk zullen dalen.

Technische crematie

De laatste jaren is de technische crematie steeds meer in opkomst. Bij een technische crematie zal er geen ceremonieel afscheid worden georganiseerd in het crematorium. In dit geval wordt er gekozen voor een favoriete locatie van de overledene. Een technische crematie is dan ook goedkoper dan een normale crematie. De aula zal niet gehuurd hoeven worden en ook de catering in het crematorium blijft achterwege.

Na het afscheidnemen zal de overledene overgebracht worden naar het crematorium waar enkele nabestaanden bij het invoeren van de overledene in de crematieoven aanwezig mogen zijn.
De technische crematie is inmiddels zo aan het inburgeren dat er al bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn in deze goedkopere crematies.

Kosten crematie in het weekend

Bij een crematie in het weekend zullen hogere prijzen berekend worden. Voor een crematie wordt er steeds vaker voor een zaterdag gekozen. In het weekend zal de aula duurder zijn maar ook over kosten van het rouwvervoer zal een weekendtoeslag geheven worden. Op zondag is het vaak niet mogelijk om gecremeerd te worden, al ligt het wel aan het crematorium welke regels zij hiervoor hanteren.

Crematiekosten

De kosten voor een crematie liggen tussen de 4.000 en 7.000 euro en zijn een stuk lager dan de kosten voor het begraven van een overledene. Voor de exacte kosten van een crematie kunt u contact opnemen met het crematorium van uw keuze. De basiskosten zijn voor iedere uitvaart gelijk, hierbij maakt het niet uit of het om een begrafenis of een crematie gaat. Bij de basiskosten moet u denken aan de kosten voor de uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene en de kist. De gemiddelde kosten hiervoor liggen tussen de 2.200 en 3.000 euro.

De kosten van een crematie zijn verder zoals gezegd afhankelijk van de gemeente en het crematorium waar de crematie plaatsvindt. Verder bepalen de overige uitvaartwensen de kosten. Als u veel specifieke wensen heeft dan is de kans dat de crematie hiermee duurder zal worden aanmerkelijk groter.

As verstrooien
De extra kosten bij een crematie zijn die voor de asverstrooiing of het bewaren van de as in een urn. Na een bepaalde periode mag de as van de overledene verstrooid worden op een speciaal strooiveld de kosten hiervoor zijn ongeveer 90 euro. Als u de as verstrooid wilt hebben over zee dan zal dit duurder zijn.

Urn

Er is ook een mogelijkheid om de as in een urn te bewaren hiervoor dient u een urn te kopen. De prijs hiervoor kan erg verschillen het ligt er net aan van welk materiaal de urn is vervaardigd. Als de urn op de begraafplaats of crematorium in een urnenmuur (columbarium) geplaatst wordt dan kost dit voor 5 jaar ongeveer 340 euro.

Wat kost een crematie als u niet verzekerd bent?

Wat kost een crematie zonder verzekering? Als u niet verzekerd bent dan kost een crematie minimaal 1300 euro. Alles moet dan zelf geregeld worden de kosten voor de crematie zijn 1250 euro en indien u een uitvaartverzorger inhuurt dan lopen de kosten al snel op tot over de 3000 euro.

Kosten waar u niet omheen kunt zijn de kosten voor de kist, het vervoer en de kosten van het crematorium.

Wat zijn de kosten van een crematieverzekering?

De kosten van een crematieverzekering zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Bij het bepalen van de premie voor de crematieverzekering zijn de onderstaande punten bepalend:

  • Uw leeftijd
  • De looptijd
  • De uitvaartverzekeraar
  • De hoogte van het verzekerde bedrag

Uw leeftijd bij het afsluiten

Uw leeftijd heeft invloed op de hoogte van de premie als u een crematieverzekering afsluit. Hoe ouder u bent hoe meer premie u gaat betalen. De reden is dat de uitvaartverzekeraar meer risico loopt vervroegd te moeten uitkeren zonder voldoende premie te hebben geint.

Looptijd crematieverzekering

De looptijd is de periode waarover u premie moet betalen. Er zijn verzekeraars waar u bijvoorbeeld 30 jaar premie betaalt of tot uw 75ste levensjaar.

De uitvaartverzekeraar

Voordat u een crematieverzekering gaat afsluiten zult u moeten kijken wat de premie per verzekeraar is. Door uw wensen kenbaar te maken kunt u nagaan wat de verzekering die bij uw wensen aansluit per uitvaartverzekeraar gaat kosten.

Hoogte van het verzekerde bedrag

Uiteraard bepaald de hoogte van het verzekerde bedrag de premie. Hoe hoger u verzekerd wilt zijn hoe meer premie u gaat betalen.

Te laag verzekerd

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten, maar de wensen van u of uw nabestaanden zijn groter dan er is verzekerd, dan zal er een rekening worden gestuurd naar de nabestaanden. De meeste mensen weten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering niet wat precies hun uitvaartwensen zijn.

Tegenwoordig zijn de meeste uitvaartverzekeringen direct aan te passen zodra uw wensen wijzigen.

Crematieverzekering vergelijken

Welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen aansluit dat kunt u zelf bepalen door de verschillende uitvaartverzekeraars zoals Monuta, DELA en Ardanta met elkaar te vergelijken.

Door de uitvaartverzekeringen te vergelijken komt u er snel genoeg achter welke uitvaartverzekeraar de uitvaartverzekering aanbiedt welke bij u past. Wilt u een uitvaartverzekering welke de producten en diensten vergoedt of wilt u dat er een kapitaal zal worden uitgekeerd?

Als u deze keuze heeft gemaakt dan zullen er nog enkele uitvaartverzekeraars overblijven. Wij adviseren altijd om vooral de tijd te nemen bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen, u sluit als u het goed doet deze verzekering maar eenmaal af.

Verzekerd bedrag
En of u begraven of gecremeerd wilt worden dat maakt bij de keuze voor een uitvaartverzekering niet veel uit. Al zal het verzekerd bedrag hierdoor wel beïnvloed worden. En zoals u inmiddels weet zijn de kosten voor een crematie doorgaans lager dan die van een begrafenis.

Afsluiten van een crematieverzekering

De kosten voor een crematie kunnen zoals u heeft gelezen behoorlijk oplopen. Het is dus raadzaam u te verzekeren tegen de kosten van uw crematie door middel van een crematieverzekering of ook wel uitvaartverzekering genoemd. Door de uitvaartverzekeringen te vergelijken op premie en voorwaarden sluit u de verzekering af welke aan uw wensen voldoet. Bovendien voorkomt u met het afsluiten van een uitvaartverzekering dat uw nabestaanden de kosten van uw crematie moeten betalen.

Uitvaartcalculator

Hieronder hebben wij de uitvaartcalculator geplaatst het is voor u in enkele muisklikken duidelijk wat de kosten voor een crematie ongeveer zullen zijn. Als u eenmaal weet wat de crematie kosten zullen zijn dan is het uitzoeken van de verzekeraar vaak een stuk simpeler.