Alle uitvaartverzekeraars in Nederland

In Nederland zijn 12 uitvaartverzekeraars actief waar u terecht kunt om u te verzekeren tegen de uitvaartkosten. 

De verzekeraars bieden verschillende soorten uitvaartverzekeringen en uitvaartarrangementen aan. Sommige uitvaartverzekeraars zijn zowel verzekeraar als uitvaartondernemer. Naast de dekking van de uitvaartkosten, verzorgen deze verzekeraars de hele uitvaart.  

Hieronder een overzicht van alle actieve en oude uitvaartverzekeraars in Nederland.

Uitvaartverzekeraars

Monuta
DELA
Ardanta
EABN
Lifetri
PC Uitvaart

Overzicht uitvaartverzekeraars

Hieronder alle Nederlandse uitvaartverzekeraars die er in 2023 actief zijn. Er zijn drie grote verzekeraars en verder telt Nederland nog enkele kleinere verzekeringsmaatschappijen.

De grootste uitvaartverzekeraars

Veruit de grootste uitvaartverzekeraars zijn DELA, Monuta en Ardanta.

U moet er rekening mee houden dat als u een uitvaartverzekering afsluit bij een kleinere onderneming het goed mogelijk is dat dit een label is van één van de grote uitvaartverzekeraars.

70 procent van de Nederlanders heeft een uitvaartverzekering afgesloten, waarvan 60 procent bij de uitvaartverzekeraars DELA, Monuta of Ardanta.

Monuta

Monuta is een van de grootste uitvaartverzekeraars waar u terecht kunt voor de combinatie uitvaartverzekering. Monuta is uitvaartverzekeraar, maar ook een uitvaartonderneming en bezit verschillende crematoria en begraafplaatsen.

Bij Monuta kunt u dus buiten het afsluiten van een uitvaartverzekering ook uw uitvaart laten regelen.

Klanten die al een uitvaartverzekering bij Monuta hebben afgesloten geven een hoge beoordeling aan deze verzekeraar. Door WUA is Monuta meerdere jaren achter elkaar uitgeroepen tot beste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Monuta is in het bezit van het Keurmerk Uitvaartzorg en het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. U weet dat als u een uitvaartverzekering afsluit bij Monuta u dit doet bij een onderneming die aan bepaalde normen moet voldoen.

Monuta is ook uitvaartverzorger en beschikt over crematoria en begraafplaatsen en kan de uitvaart verzorgen.

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij Monuta:

 • Combinatieverzekering (dienstenpakket met extra geldbedrag)

DELA

DELA is de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland en België. DELA werd in 1937 opgericht en heeft inmiddels na de overname van Yarden meer dan 4 miljoen leden. DELA is een coöperatie en heeft geen winstoogmerk.

DELA is een gespecialiseerde uitvaartonderneming en verzekeraar. DELA heeft meerdere uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen in haar bezit.

Bij DELA is het ook mogelijk om een koopsompolis af te sluiten. Hierbij stort u eenmalig een flink bedrag waardoor u niet iedere maand premie verschuldigd bent. Bij de koopsompolis wordt er gebruik gemaakt van een winstdelingsregeling. Hierbij is het mogelijk dat uw ingelegde geld nog groeit.

Door de jarenlange ervaring is DELA een uitvaartverzekeraar waar u van op aan kunt. U kunt bij DELA uw uitvaartverzekering afsluiten en tevens uw uitvaart laten verzorgen.

Coöperatie DELA is ook uitvaartverzorger en heeft meerdere uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij DELA:

 • Kapitaalverzekering
 • Combinatieverzekering (dienstenpakket met extra geldbedrag)

Ardanta

Ardanta behoort ook tot de grotere uitvaartverzekeraars en is onderdeel van ASR verzekeringen. Enkele jaren geleden heeft Ardanta verzekeraar Axent overgenomen.

Ardanta staat bekend om de zorg van de nabestaanden. Doordat Ardanta zich op bepaalde punten onderscheid is dit geen traditionele uitvaartverzekeraar. Ardanta is al meerdere keren uitgeroepen tot beste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Uw polis kunt u bij Ardanta makkelijk online inzien, zo heeft u altijd het gewenste overzicht als het om uw uitvaartverzekering gaat.

Ardanta is geen gewone uitvaartverzekeraar, zij helpen u graag met het maken van de juiste keuzes omtrent uw uitvaart.

Ardanta is geen uitvaartonderneming en besteedt het regelen van de uitvaart uit aan een uitvaartverzorger.

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij Ardanta:

 • Natura verzekering
 • Kapitaalverzekering
 • Sommenverzekering

Lifetri

Lifetri is een verzekeraar die enkele jaren geleden verzekeraar Nuvema overnam en daarna in maart 2020 ook het klantenbestand van Klaverblad uitvaart- en overlijdensrisicoverzekeringen heeft overgenomen. Het klantenbestand van Lifetri is daardoor gegroeid tot ruim 600.000 klanten.

Het is niet meer mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten bij deze verzekeraar.

PC Uitvaart

PC Uitvaart is een uitvaartorganisatie die in 1931 opgericht werd in Amsterdam. U kunt hier ook terecht voor het afsluiten van een natura verzekering. De uitvaartverzekeringen van PC Uitvaart worden ondergebracht bij Ardanta.
PC Uitvaart heeft verschillende uitvaartcentra in Noord-Holland in haar bezit. Voor het regelen van de uitvaart kunt u ook terecht bij PC Uitvaart.

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij PC Uitvaart:

 • Natura verzekering
 • Combinatieverzekering (geldbedrag plus pakket diensten)

TAF

TAF is een verzekeraar die transparante verzekeringen aanbiedt en daarbij een goede service verleent. Bij TAF kunt u naast de kapitaal verzekering ook terecht voor een nabestaandenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

TAF zal de uitvaart niet zelf regelen, maar kan dit wel voor u onderbrengen bij een uitvaartondernemer.

 • Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij TAF:

 • Kapitaal uitvaartverzekering

Onderlinge ‘s Gravenhage

Sinds 1895 biedt Onderlinge ‘s Gravenhage uitvaartverzekeringen aan. U kunt bij Onderlinge ‘s Gravenhage een kapitaal verzekering afsluiten waarbij het opgebouwde kapitaal aan uw nabestaanden zal worden uitgekeerd.

De kapitaal verzekering van Onderlinge ‘s Gravenhage is winstdelend. Er zal dus een deel van de winst welke Onderlinge ‘s Gravenhage maakt worden uitgekeerd.

Onderlinge ‘s Gravenhage is geen uitvaartverzorger, maar zal het regelen van de uitvaart uitbesteden.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij Onderlinge ‘s Gravenhage:

 • Kapitaal uitvaartverzekering

GUV

GUV is regionaal actief en één van de kleinere uitvaartverzekeraars. Bij GUV kunt u ook terecht voor het verzorgen van een uitvaart. Het is een organisatie zonder winstoogmerk en het verzorgen van waardige uitvaarten tegen lage kosten staat centraal.

Bij GUV kunt u de uitvaart laten regelen.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij GUV:

 • Kapitaal uitvaartverzekering

Twenthe uitvaart

Twenthe uitvaart bestaat sinds 1942 en is een verzekeraar die actief is in de regio Twente. Het is bij Twenthe uitvaart niet mogelijk een uitvaart te laten verzorgen, wel zorgt deze verzekeraar voor de financiële afwikkeling van de uitvaart.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij Twenthe uitvaart:

 • Individuele uitvaartverzekering
 • Gezinsverzekering
 • Uitvaartverzekering op twee levens
 • Grafmonumentverzekering
 • Waardegroeiverzekering

DLE (De Laatste Eer)

Bij DLE kunt u een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten en u kunt er in de regio Emmen ook terecht voor het laten verzorgen van de uitvaart.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij DLE:

 • Kapitaal uitvaartverzekering

EABN

EABN is oprichting in 1927 en inmiddels een van de grotere uitvaartverenigingen van Midden-Nederland. EABN (Eerste Algemene Begrafenisvereniging Nijkerk) is een regionale verzekeraar in de regio Nijkerk. Bij EABN kunt u naast het afsluiten van een uitvaartverzekering ook terecht voor het laten verzorgen van de uitvaart.

U kunt deze verzekeringen afsluiten bij EABN:

 • Sommenverzekering

Proteq uitvaartverzekering

Bij Proteq was het altijd mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten. Tegenwoordig worden er geen uitvaartverzekeringen meer aangeboden en zijn deze overgenomen door Reaal. 

Als u een uitvaartpolis heeft lopen die ooit is afgesloten bij Proteq dan kunt u nu contact opnemen met Reaal.

Yarden

Yarden was een grote uitvaartverzekeraar, maar door financiële problemen is Yarden in 2021 overgenomen door DELA. Samen zijn zij nu de grootste verzekeraars op het gebied van uitvaartverzekeringen.

De polissen die ooit bij Yarden zijn afgesloten zijn allemaal door DELA overgenomen.

Keuze uitvaartverzekeraars

Zoals u kunt zien zijn er bij de uitvaartverzekeraars van Nederland genoeg keuzemogelijkheden om uw uitvaart goed te verzekeren. Dit is belangrijk zeker als u bedenkt dat een gemiddelde uitvaart tegenwoordig al rond de €8.500,- kost. Dit is een flink bedrag waar u uw nabestaanden niet mee wilt opzadelen doordat u geen uitvaartverzekering heeft afgesloten.

Tip: heeft u kinderen of verwacht u een kindje? Let er bij het afsluiten van een uitvaartverzekering dan op of uw kindje gratis is meeverzekerd op uw uitvaartpolis.

Aantal polishouders

 • In Nederland heeft 70 procent van de volwassenen een uitvaartverzekering afgesloten.
 • Ardanta, DELA en Monuta zijn de grootste uitvaartverzekeraars van Nederland.
 • Een gedeelte van de verzekerden weet niet bij welke verzekeraar ze een verzekering hebben afgesloten en tegen welke dekking.

Veelgestelde vragen

Wat is een goede uitvaartverzekeraar?

In Nederland zijn ongeveer 13 goede uitvaartverzekeraars actief. Monuta, DELA en Ardanta zijn de grootste en de meest complete uitvaartverzekeraars in Nederland.

Wat zijn de kosten voor een uitvaartverzekering per maand?

De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van uw leeftijd en het soort uitvaartverzekering die u afsluit. Voor iemand van 30 jaar kost een uitvaartverzekering ongeveer 10 euro per maand. Voor een ouder persoon is de premie duurder.

Kan ik overstappen van uitvaartverzekeraar?

Het overstappen naar een andere uitvaartverzekeraar is niet verstandig. De betaalde premie kunt u namelijk niet meenemen naar de nieuwe verzekeraar. Het beste kunt u de lopende uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken.

Oude uitvaartverzekeraar

Er zijn uitvaartverzekeraars die zijn gestopt met het aanbieden van begrafenisverzekeringen of ze zijn overgenomen door een andere uitvaartverzekeraar. De klanten van deze verzekeraars zijn ondergebracht bij de verzekeringsmaatschappij die de oude verzekeraar heeft overgenomen.

Als u uw oude uitvaartpolis wilt verzilveren of wilt weten bij welke verzekeringsmaatschappij een overleden dierbare is verzekerd, kijk dan in de lijst hieronder. 

Hieronder ziet u de oude uitvaartverzekeraars en door welke verzekeraar de uitvaartpolis is overgenomen:

Oude verzekeraar Nieuwe verzekeraar
A&M Levensverzekering Reaal
Abbey Leven Allianz
ABP Leven ASR
Aegon Ardanta
Agis Leven Monuta/Nationale Nederlanden
Algemeen Belang DELA
AMEV Ardanta
Aurora OHRA
AVVL Yarden
AXA Levensverzekering Reaal
Axent Ardanta
AZA Reaal
BudgetUitvaartPolis DELA
Concordia Reaal
De Centrale Reaal
De Utrecht N.V. Ardanta
DLG verzekeringen Reaal
Florentis Twenthe uitvaartverzekering
Generali Ardanta
HAV Bank Ardanta
Hooge Huys Reaal
Horlogemakers Reaal
Kloppersingel Monuta
Levob Uitvaart Achmea
NIVO Ardanta
NUVA Yarden
NVS Reaal
Northwest Yarden
Proteq Reaal
RVS Victoria Vesta Nationale Nederlanden
Stad Rotterdam Ardanta
Tilburgsch Begrafenisfonds Generali
Yarden DELA
Verzekerings Unie Ardanta
Zelf Reaal

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin

Uitvaartverzekeraars Nederland

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

7,96
Premie per maand

 • Naturaverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

7,65
Premie per maand