Soorten uitvaartverzekeringen

Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan krijgt u te maken met meerdere soorten uitvaartverzekeringen.

U heeft de keuze uit vier soorten, waarbij de kapitaalverzekering en de naturaverzekering de meest afgesloten soorten zijn. Buiten deze uitvaartverzekeringen zijn er ook nog de combinatie verzekering en de natura sommenverzekering.

Ieder type uitvaartverzekering heeft andere eigenschappen. Wat voor u de beste uitvaartverzekering is dat is afhankelijk van uw persoonlijke wensen.

Op deze pagina kunt u de verschillen tussen de soorten uitvaartverzekeringen zien en kunt u bepalen welk type verzekering het beste aansluit bij uw wensen.

Soorten uitvaartverzekeringen

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Er zijn meerdere soorten uitvaartverzekeringen waarbij er producten en diensten voor de uitvaart geleverd worden en waarbij er een bedrag na overlijden zal worden uitgekeerd en een combinatie hiervan. De verschillende typen uitvaartverzekeringen zijn:

  • Natura uitvaartverzekering
  • Kapitaal uitvaartverzekering
  • Combinatieverzekering
  • Natura sommenverzekering

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering is een van de meest afgesloten verzekeringen. Bij de naturaverzekering wordt er periodiek premie betaald aan de uitvaartverzekeraar. Na overlijden zal de verzekeraar uitkeren in producten en diensten (o.a. voor rouwvervoer, verzorging overledene, catering en rouwkaarten) voor uw begrafenis of crematie.

Voordeel
De naturaverzekering heeft als voordeel dat de uitvaart geheel verzorgd wordt waarbij de nabestaanden bijna niets hoeven te regelen. In de periode van rouw is dit voor hen een fijne bijkomstigheid.

Daarbij is de premie vaak goedkoper bij dit type uitvaartverzekering.

Nadeel
Het nadeel aan de naturaverzekering is dat er weinig vrijheid is ten aanzien het organiseren van de uitvaart. Voor extra persoonlijke wensen zal in de meeste gevallen bijbetaald moeten worden.

Als er bijvoorbeeld een extra uitgebreide catering geregeld moet worden dan zijn de kosten hiervoor niet gedekt. In veel gevallen is ook de grafsteen niet meegenomen in het totale pakket.

Als er gekozen wordt voor een andere uitvaartondernemer dan degene die in het pakket is meeverzekerd dan zullen er hogere kosten in rekening worden gebracht.

Als u besluit een naturaverzekering af te sluiten dan is het vergelijken van de verschillende uitvaartverzekeraars verstandig. Er kunnen behoorlijk grote verschillen zitten tussen de dekking van de producten en diensten.

Meer informatie over de natura uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaalverzekering is net als de naturaverzekering een van de meest afgesloten uitvaartverzekeringen. Bij de kapitaal uitvaartverzekering bouwt u door het betalen van premie een bedrag op wat zal worden vastgesteld bij het afsluiten.

Het opgebouwde bedrag zal na overlijden worden uitgekeerd aan de nabestaanden. Bij enkele kapitaalverzekeringen wordt een extra bedrag opgebouwd voor het geval er specifieke wensen zijn.

Bij de kapitaalverzekering is er meer vrijheid bij de invulling van de uitvaart. Er wordt geen pakket aan producten en diensten geleverd. Dit type uitvaartverzekering is flexibeler dan de naturaverzekering. U bent vrij in het kiezen van een uitvaartondernemer en er is ruimte voor extra uitvaartwensen.

De flexibiliteit van de kapitaal uitvaartverzekering doet veel mensen besluiten dit type verzekering af te sluiten. Het is ook mogelijk om naast de natura uitvaartverzekering een kleine kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten om daarmee de specifieke wensen te bekostigen.

U voorkomt hiermee dat de nabestaanden met extra kosten te maken krijgen.

Voordeel
De grote mate van vrijheid bij de invulling van de uitvaart is een voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering.

Het uitgekeerde bedrag hoeft niet in zijn geheel aan de uitvaart besteed te worden.

Nadeel
Het nadeel aan de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden meer moeten regelen voor uw uitvaart en dat zij niet verplicht zijn het uitgekeerde bedrag aan uw uitvaart uit te geven.

De premie is vaak hoger dan bij een naturaverzekering.
De verzekering kan door de inflatie minder waard worden.

Meer informatie over de kapitaal uitvaartverzekering

Combinatieverzekering

De combinatieverzekering is zoals de naam al aangeeft een combinatie van meerdere verzekeringen namelijk de kapitaal- en de naturaverzekering. Met deze verzekering zijn de producten en diensten voor uw begrafenis of crematie gedekt en bouwt u een extra bedrag op voor specifieke wensen.

Het extra bedrag zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden die hiermee een extra luxe kist, extra bloemen of een uitgebreide catering kunnen laten verzorgen.

Voordeel
Het voordeel van de combinatieverzekering is dat zowel de producten en diensten geleverd worden en dat er daarbij nog een extra bedrag wordt uitgekeerd voor de specifieke uitvaartwensen.

Nadeel
Het nadeel is dat bij dit type uitvaartverzekering de premie hoger is.

Meer informatie over de combinatieverzekering

Natura sommenverzekering

Als laatste soort uitvaartverzekering is er de natura sommenverzekering. Hierbij zal er ook door het betalen van premie een bedrag opgebouwd worden.

Het verschil met de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden verplicht zijn met het uitgekeerde bedrag de uitvaartkosten te betalen. Het bedrag mag niet aan andere doeleinden besteed worden.

Na overlijden zullen de nabestaanden de kosten voor de uitvaart moeten voorschieten. Achteraf kunnen de uitvaartkosten gedeclareerd worden.

Bij de natura sommenverzekering zal het opgebouwde bedrag niet meegroeien met de inflatie. Het kan dus gebeuren dat de kosten voor de uitvaart veel meer zijn gestegen dan het bedrag waarvoor u verzekerd bent. In dit geval draaien de nabestaanden op voor deze extra kosten.

Het is dus verstandig regelmatig te controleren of u nog voldoende verzekerd bent voor uw uitvaart. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u het verzekerde bedrag verhogen.

Voordeel
Het voordeel van de natura sommenverzekering is dat de nabestaanden verplicht zijn het opgebouwde kapitaal uit te geven aan uw uitvaart.

Nadeel
Het nadeel aan dit type uitvaartverzekering is dat de nabestaanden vooraf de kosten voor de uitvaart moeten voorschieten.

Welk soort uitvaartverzekering kiest u?

U heeft nu een overzicht van de verschillende soorten uitvaartverzekeringen waaruit u een keuze kunt maken. Het is nu aan u om de uitvaartverzekering af te sluiten die het beste aan uw persoonlijke wensen voldoet.

Mocht u geen keuze kunnen maken tussen de natura- en kapitaal uitvaartverzekering dan is de combinatie verzekering misschien voor u een goede optie. Dit is een combinatie van beide soorten uitvaartverzekeringen.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m