Goedkope uitvaartverzekering vergelijken

Monuta
Monuta uitvaartverzekering
 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Zeer flexibel
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

€11,87
Premie per maand

DELA
DELA uitvaartverzekering
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Altijd aanpasbaar

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

€12,44
Premie per maand

Ardanta
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag i

€9.000,-

€13,84
Premie per maand

PC uitvaart
 • Geldverzekering
 • Onderdeel van Ardanta
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Verzekerd bedrag i

€9.000,-

€13,85
Premie per maand

Lifetri
 • Premie op basis van postcode
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€14,19
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: 1 november 2021
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 30 jaar

Goedkoopste uitvaartverzekering

Bent u op zoek naar de goedkoopste uitvaartverzekering? Deze zal voor iedereen anders zijn. De premie is afhankelijk van enkele specifieke factoren die niet voor iedereen hetzelfde zijn.

U moet hierbij denken aan:

 • uw leeftijd
 • de looptijd
 • verzekerd bedrag
 • voorwaarden
 • soort verzekering

Hoe een goedkope uitvaartverzekering afsluiten?

Om een goedkope uitvaartverzekering af te sluiten zult u een aantal stappen moeten doorlopen. Zo sluit u een uitvaartverzekering af met de laagste premie en goede voorwaarden.

1. Leeftijd

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zal uw leeftijd een grote rol spelen. Als u ouder wordt zal ook de kans op overlijden toenemen, u vormt dus een groter risico voor de verzekeraar. Het is aan te raden om al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. Het is dan mogelijk om over een langere periode premie te betalen waardoor het maandbedrag laag gehouden kan worden.

De leeftijdscategorie waarin de meeste mensen een uitvaartverzekering afsluiten ligt tussen de 25 en 35 jaar, de premie voor deze leeftijdscategorie zal onder de 10 euro per maand uitkomen.

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren een maximale leeftijd van 70 a 75 jaar om nog een uitvaartverzekering te kunnen afsluiten. Boven deze leeftijd kunt u altijd nog een koopsompolis of een uitvaartdeposito afsluiten.

Goedkope uitvaart verzekering voor ouderen

Als u op zoek bent naar een voordelige uitvaartverzekering voor ouderen dan moeten wij u teleurstellen. De premie voor een uitvaartverzekering op hoge leeftijd is aanmerkelijk hoger dan voor iemand op jonge leeftijd.

2. Looptijd

Wat is de looptijd van een uitvaartverzekering? Bij het afsluiten van de verzekering zult u ook moeten kijken hoe veel jaar u verplicht bent om de premie te betalen. Het kan zijn dat u 10, 20 of 30 jaar premie moet betalen maar er zijn ook verzekeraars met een levenslange looptijd. De looptijd bepaald dus mede het bedrag wat u per maand kwijt bent aan premie.

Hoe langer de periode is waarover u premie betaald (looptijd) hoe lager de maandpremie zal zijn.

3. Verzekerd bedrag

Een factor welke ook een grote rol speelt bij de hoogte van de premie is het verzekerd bedrag. Vanzelfsprekend zal een hoger verzekerd bedrag resulteren dat u meer premie gaat betalen.

De kosten voor een gemiddelde uitvaart zijn tegenwoordig ongeveer €8.500,-. Het ligt er ook aan wat uw uitvaartwensen zijn, een crematie is over het algemeen voordeliger dan een begrafenis.

Op zoek naar die voordelige begrafenisverzekering staat natuurlijk maar één ding centraal en dat is de dekking van de verzekering. De premie van de uitvaartverzekering kan nog zo laag zijn maar als de verzekering uw gewenste uitvaart niet dekt dan is het niet verstandig deze voordelige uitvaartverzekering af te sluiten.

 • Kostendekkend: U kunt bij het afsluiten natuurlijk aangeven dat u een heel laag bedrag verzekerd wilt hebben en dan zult u zien dat de premie hiermee op een gunstige wijze beïnvloed wordt. Maar het verzekerde bedrag moet ook kostendekkend zijn anders loopt u het risico dat uw nabestaanden voor de extra kosten opdraaien. Let u dus eerst op het verzekerde bedrag en kijk daarna of u een voordelige verzekering kunt afsluiten.
 • Premieberekening: U wilt een waardig afscheid zoals u het wenst. Daarom wordt u ook als eerste om uw uitvaartwensen gevraagd. Pas als deze bekend zijn zal er een premieberekening worden gemaakt. Door dit bij meerdere uitvaartverzekeraars te doen zult u een vergelijking kunnen maken. Op deze manier sluit u niet alleen de goedkoopste uitvaartverzekering af maar ook een verzekering waar u een goed gevoel bij heeft en welke de kosten van uw uitvaart dekt.

Let op: bij het zoeken naar een goedkope uitvaartverzekering moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo is de plaats waar uw uitvaart zal plaatsvinden mede bepalend voor de kosten van de uitvaart, per gemeente worden er namelijk andere prijzen gehanteerd.

4. Voorwaarden

De voorwaarden van de uitvaartverzekering spelen ook een grote rol bij het tot stand komen van de premie.

 • Uitvaartverzekering met indexatie: Als u een uitvaartverzekering afsluit welke is gekoppeld aan de inflatie dan zult u ieder jaar meer premie betalen. Een uitvaartverzekering met indexatie groeit mee met de stijgende uitvaartkosten. Het voordeel hiervan is dat u nooit bent onderverzekerd.
 • Kinderen meeverzekeren: Indien u kinderen heeft is het verstandig om te kijken bij welke verzekeraar de kinderen gratis meeverzekerd zijn. Bij de meeste uitvaartverzekeraars is het meeverzekeren van de kinderen namelijk gratis. Voor u als ouder is dit een factor die u mee zou kunnen laten wegen als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten.
 • En-bloc clausule: Als u een verzekering afsluit waar een en-bloc clausule in is opgenomen dan mag de verzekeraar poliswijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen mogen doorgevoerd worden zonder dat de verzekeraar u dat moet melden. De premie mag dus tussentijds verhoogd worden. Als u een verzekering met indexatie afsluit zal er altijd een en-bloc clausule in zijn opgenomen.

5. Uitvaartverzekering vergelijken

U wilt geen dure uitvaartverzekering maar u wilt er natuurlijk wel op kunnen rekenen dat de uitvaart helemaal naar wens zal verlopen. U zult wel eerst uitvaartverzekeringen moeten vergelijken, voordat u de uitvaartverzekering welke aan uw wensen voldoet zult vinden.

Bij het vergelijken moet u er voor zorgen dat u geen appels met peren gaat vergelijken. Niet iedere uitvaartverzekering is hetzelfde, er zijn meerdere soorten verzekeringen. Verzekeringen met verschillende voorwaarden en premies. Als u gaat vergelijken op premie in uw zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering dan moet u rekening houden met de verschillende verzekeringen welke er aangeboden worden. Hieronder kunt u lezen welke soorten er zijn.

6. Soorten uitvaartverzekeringen

Bij het vergelijken van de uitvaartverzekeraars en de verzekeringen zijn er enkele punten waarmee u rekening dient te houden. Zo is de verzekeringsvorm een factor die bepalend is voor de hoogte van de premie van uw uitvaartverzekering.

Bij de volgende verzekeraars kunt u online een uitvaartverzekering afsluiten. Monuta, DELA en Ardanta.
We beschrijven hieronder in het kort de verschillen:

 • Natura verzekering: Bij de natura uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de producten en diensten voor uw uitvaart. Uw nabestaanden hebben bijna geen omkijken naar uw uitvaart als het op de organisatie aankomt. De natura verzekering is wel minder flexibel dan de kapitaal verzekering maar alles wordt geregeld zoals u dat wenst.
 • Kapitaal verzekering: Een uitvaartverzekering welke ook veel wordt afgesloten is de kapitaal verzekering. Hierbij bouwt u een kapitaal op welke zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden na overlijden. Uw nabestaanden zullen wel meer moeten regelen als u een kapitaal verzekering afsluit.
 • Naturasommen: Bij deze verzekering zullen uw nabestaanden de uitvaart regelen en de kosten zullen zij declareren bij de uitvaartverzekeraar. Er zal niet zoals bij de natura en kapitaal verzekering een vast bedrag worden uitgekeerd of producten en diensten worden verzorgd.
 • Combinatie verzekering: Als u een combinatie wilt van de kapitaal en natura verzekering dan kunt u een combinatie verzekering afsluiten. U verzekerd zich net als bij de natura verzekering voor de producten en diensten maar er is meer flexibiliteit om bijvoorbeeld een andere kist of rouwauto te regelen. Dit wordt gefinancierd met het uitgekeerde kapitaal.

Tip: het is aan te raden om voor de natura of de kapitaal verzekering te gaan als u een voordelige uitvaartverzekering wilt afsluiten. Deze twee verzekeringen worden het vaakst afgesloten, u betaald hier in veel gevallen een lage premie en de voorwaarden zijn gunstig.

Al deze bovenstaande verzekeringsvormen hebben een andere premieopbouw. De ene verzekeringsvorm zal dus goedkoper zijn dan de andere. U kunt de juiste en voordeligste uitvaartverzekering afsluiten door precies uit te zoeken wat u wenst en welke verzekeringsvorm uw voorkeur geniet. Verder is de uitvaartverzekeraar bepalend voor de premie welke u gaat betalen.

7. Kosten voor een uitvaart

In uw zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering zult u met bepaalde basiskosten rekening moeten houden.

In het voorbeeld hieronder hebben we de kosten van een crematie aangehouden aangezien een crematie nu eenmaal goedkoper is dan een begrafenis.

Onderdeel Kosten
Totale kosten €5.040
Diensten van de uitvaartverzorger €1.500
De kist €500
Verzorging van de overledene €150
Thuis opbaren €400
Overledene overbrengen naar uitvaartcentrum €400
Crematorium kosten €1.500
Condoleance kosten €500
Uitstrooien as €90

8. Goedkope uitvaartverzekeraars

Hieronder vind u vier goedkope uitvaartverzekeraars:

Monuta: Bij Monuta kunt u terecht voor een goedkope uitvaartverzekering en deze verzekeraar is tevens uitvaartverzorger. U kunt bij Monuta een kapitaal- en combinatieverzekering afsluiten. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden.

DELA: Bij DELA kunt u terecht voor de kapitaal- en combinatieverzekering. Deze verzekeraar is in 1937 opgericht en staat nog altijd bekend om zijn klantvriendelijkheid.

Yarden: Met meer dan 100 jaar ervaring is Yarden een zeer bekende uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger. Kinderen kunnen bij Yarden tot hun 21ste jaar gratis bijgeschreven worden op de polis van één van de ouders.

Ardanta: Ardanta bestaat meer dan 50 jaar en is onderdeel van de ASR groep. Het is tevens de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden.

Bij uw zoektocht naar de goedkoopste begrafenisverzekering zult u op enkele punten moeten letten:

 • Kijk niet alleen naar de laagste prijs maar ook naar de voorwaarden van de verzekering
 • Als u de verzekeringen gaat vergelijken zorg er dan voor dat u de verzekeraars en dezelfde typen uitvaartverzekeringen goed langs elkaar legt
 • Probeer een uitvaartverzekering te vinden met een lage premie en een zo hoog mogelijk verzekerd bedrag
 • Op deze pagina kunt u bij de grootste uitvaartverzekeraars de goedkoopste uitvaartverzekeringen afsluiten
 • Bekijk of u kunt besparen op de uitvaartkosten en zoek indien mogelijk naar een aanbieder van een goedkope uitvaart
 • De Consumentenbond vergelijkt ook regelmatig de uitvaartverzekeringen. U kunt hierin zien wat voor u een goede en goedkope uitvaartverzekering is.

Conclusie

Bij uw zoektocht naar een goedkope begrafenisverzekering krijgt u met verschillende factoren te maken. Hierbij is de leeftijd een factor die voor een groot gedeelte de hoogte van de premie bepaald. Op andere factoren heeft uzelf invloed, zoals de looptijd, de keuze voor een verzekeraar met bepaalde voorwaarden, de hoogte van het verzekerde bedrag en het soort uitvaartverzekering. Goedkope verzekeringen vergelijken is dan ook een verstandige keuze.

Door bovenstaand stappenplan te doorlopen komt u er snel achter wat voor u de voordeligste uitvaartverzekering is met de beste voorwaarden.

Verzekeringen met de laagste premie

Hieronder ziet u enkele goedkope verzekeringen:

Verzekeraar Dekking Premie p/m
Monuta €9.000 € 11,87
DELA €9.000 € 12,44
Ardanta €9.000 € 13,84

* De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 30 jaar

Goedkoopste uitvaartverzekering Consumentenbond

U kunt de uitvaartverzekeringen zelf vergelijken op alle factoren die de prijs van een verzekering bepalen, maar u kunt ook op het oordeel van de Consumentenbond afgaan. Hierbij wordt eens in de zoveel tijd een vergelijking van de uitvaartverzekeringen gemaakt op basis van het prijsniveau en de voorwaarden. Doordat de Consumentenbond de test over de uitvaartverzekeringen niet ieder jaar uitvoert, kunt u er niet direct uit opmaken welke begrafenisverzekering voor u nu de goedkoopste is.

Is de voordeligste uitvaartverzekering goed?

De goedkoopste uitvaartverzekering is de verzekering van Monuta. Deze verzekeraar is al enkele jaren achter elkaar uitgeroepen tot de beste uitvaartverzekeraar van Nederland. De polishouders hebben goede ervaringen met Monuta en beoordelen deze uitvaartorganisatie met een 8.5. De goedkope uitvaartverzekering van Monuta is als beste beoordeeld en is bovendien ook de meest flexibele verzekering.

Goedkope begrafenisverzekering afsluiten?

Goedkope verzekeringen zijn niet voor iedereen af te sluiten. Als u op latere leeftijd een voordelige uitvaartverzekering wilt afsluiten dan zal dit moeilijker zijn dan wanneer iemand op jongere leeftijd dit doet. Wel kunt u op de kosten van uw uitvaart besparen waardoor de premie voor de uitvaartverzekering lager zal zijn. Denk hierbij aan een eenvoudige uitvaart met minder opties en dus een lager prijsniveau.

Goedkope studenten uitvaartverzekering

Als student is het verstandig een uitvaartverzekering af te sluiten vanwege je jonge leeftijd. Ook als student kan je flink besparen op een uitvaartverzekering door deze goed te vergelijken.

Goede goedkope uitvaartverzekering

Bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen kan de voordeligste uitvaartverzekering als beste uit de bus komen. Laat u dus niet tegenhouden door een lage premie.

Goedkoopste uitvaartverzekering vergelijken

Monuta

9.3

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

11,87 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

12,44 p/m

Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,84 p/m

PC Uitvaart

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,85 p/m