Goedkope uitvaartverzekering (2024)

Een goedkope uitvaartverzekering afsluiten kan eenvoudig door te vergelijken. Monuta en DELA bieden beide uitstekende opties voor een lage premie, of u nu kiest voor een natura- of kapitaalverzekering.

Om de juiste keuze te maken hebben wij alle verzekeraars voor u geselecteerd in het overzicht hieronder. U kunt een vergelijking maken en zo de beste verzekering afsluiten voor een passend afscheid.

Goedkope uitvaartverzekering

Overzicht goedkoopste uitvaartverzekeringen vergelijken 2024

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €2.500 + €7.000 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

7,36
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €6.750 + €2.750 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

9,22
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 10,88
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 12,44
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Geld verzekering

Verzekerd bedrag

€9.500,-
9.500 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

12,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 14,92
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: donderdag 18 juli 2024
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar (01-01-1996)

Goedkope uitvaartverzekering afsluiten?

Bent u op zoek naar de goedkoopste uitvaartverzekering? Deze zal voor iedereen anders zijn. De premie is afhankelijk van enkele specifieke factoren die niet voor iedereen hetzelfde zijn.

U moet hierbij denken aan:

 • uw leeftijd
 • de looptijd
 • verzekerd bedrag
 • de voorwaarden
 • soort verzekering

Stappenplan goedkope uitvaartverzekering vergelijken

Een uitvaartverzekering goedkoop afsluiten doet u door het stappenplan te doorlopen. Zo sluit u een uitvaartverzekering af met de laagste premie en goede voorwaarden.

1. Leeftijd

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zal uw leeftijd een grote rol spelen. Als u ouder wordt zal ook de kans op overlijden toenemen, u vormt dus een groter risico voor de verzekeraar. Het is aan te raden om al op jonge leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. U gaat dan over een langere periode premie betalen waardoor het maandbedrag lager is.

De leeftijdscategorie waarin de meeste mensen een uitvaartverzekering afsluiten ligt tussen de 25 en 35 jaar, de premie voor deze leeftijdscategorie zal onder de 10 euro per maand uitkomen.

De meeste uitvaartverzekeraars hanteren een maximale leeftijd van 70 a 75 jaar om nog een uitvaartverzekering te kunnen afsluiten. Boven deze leeftijd kunt u altijd nog een koopsompolis of een uitvaartdeposito afsluiten.

Goedkope uitvaartverzekering voor ouderen

Als u op zoek bent naar een voordelige uitvaartverzekering voor ouderen dan moeten wij u teleurstellen. De premie voor een uitvaartverzekering op hoge leeftijd is aanmerkelijk hoger dan voor iemand op jonge leeftijd.

2. Looptijd

Wat is de looptijd van een uitvaartverzekering? Bij het afsluiten van de verzekering zult u ook moeten kijken hoe veel jaar u verplicht bent om de premie te betalen. Het kan zijn dat u 10, 20 of 30 jaar premie moet betalen maar er zijn ook verzekeraars met een levenslange looptijd. De looptijd bepaald dus mede het bedrag wat u per maand kwijt bent aan premie.

Hoe langer de periode is waarover u premie betaald (looptijd) hoe lager de maandpremie zal zijn.

3. Verzekerd bedrag

Een factor welke ook een grote rol speelt bij de hoogte van de premie is het verzekerd bedrag. Vanzelfsprekend zal een hogere dekking resulteren dat u meer premie gaat betalen.

De kosten voor een gemiddelde uitvaart zijn tegenwoordig ongeveer €8.500,-. Het ligt er ook aan wat uw uitvaartwensen zijn, een crematie is over het algemeen voordeliger dan een begrafenis.

Op zoek naar die voordelige begrafenisverzekering staat natuurlijk maar één ding centraal en dat is de dekking van de verzekering. De premie van de uitvaartverzekering kan nog zo laag zijn, maar als de verzekering uw gewenste uitvaart niet dekt dan is het niet verstandig deze voordelige uitvaartverzekering af te sluiten.

 • Kostendekkend: u kunt bij het afsluiten natuurlijk aangeven dat u een heel laag bedrag verzekerd wilt hebben en dan zult u zien dat de premie hiermee op een gunstige wijze beïnvloed wordt. Maar het verzekerde bedrag moet ook kostendekkend zijn, anders loopt u het risico dat uw nabestaanden voor de extra kosten opdraaien. Let u dus eerst op het verzekerde bedrag en kijk daarna of u een goedkope verzekering kunt afsluiten.
 • Premieberekening: u wilt een waardig afscheid zoals u het wenst. Daarom wordt u ook als eerste om uw uitvaartwensen gevraagd. Pas als deze bekend zijn zal er een premieberekening worden gemaakt. Door dit bij meerdere uitvaartverzekeraars te doen zult u een goede keuze kunnen maken. Op deze manier sluit u niet alleen de goedkoopste uitvaartverzekering af, maar ook een verzekering waar u een goed gevoel bij heeft en welke de kosten van uw uitvaart dekt.

Let op: bij het zoeken naar een goedkope uitvaartverzekering moet u met een aantal zaken rekening houden. Zo is de plaats waar uw uitvaart zal plaatsvinden mede bepalend voor de kosten van de uitvaart, per gemeente worden er namelijk andere prijzen gehanteerd.

4. Voorwaarden

De voorwaarden van de uitvaartverzekering spelen ook een grote rol bij het tot stand komen van de premie.

 • Uitvaartverzekering met indexatie: als u een uitvaartverzekering afsluit welke is gekoppeld aan de inflatie dan zult u ieder jaar meer premie betalen. Een uitvaartverzekering met indexatie groeit mee met de stijgende uitvaartkosten. Het voordeel hiervan is dat u nooit bent onderverzekerd.
 • Kinderen meeverzekeren: indien u kinderen heeft, is het verstandig om te kijken bij welke verzekeraar de kinderen gratis meeverzekerd zijn. Bij de meeste uitvaartverzekeraars is het meeverzekeren van de kinderen namelijk gratis. Voor u als ouder is dit een factor die u mee zou kunnen laten wegen als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten.
 • En-bloc clausule: als u een verzekering afsluit waar een en bloc clausule in is opgenomen dan mag de verzekeraar poliswijzigingen doorvoeren. Deze wijzigingen mogen doorgevoerd worden zonder dat de verzekeraar u dat moet melden. De premie mag dus tussentijds verhoogd worden. Als u een verzekering met indexatie afsluit, zal er altijd een en bloc clausule in zijn opgenomen.

5. Soorten uitvaartverzekeringen

Bij het vergelijken van de uitvaartverzekeraars en de verzekeringen zijn er enkele punten waarmee u rekening dient te houden. Zo is de verzekeringsvorm een factor die bepalend is voor de hoogte van de premie van uw uitvaartverzekering.

Bij de volgende verzekeraars kunt u online een uitvaartverzekering afsluiten. Monuta, DELA en a.s.r.
We beschrijven hieronder in het kort de verschillen:

 • Natura verzekering: bij de natura uitvaartverzekering bent u verzekerd voor de producten en diensten voor uw uitvaart. Uw nabestaanden hebben bijna geen omkijken naar uw uitvaart als het op de organisatie aankomt. De natura verzekering is wel minder flexibel dan de kapitaal verzekering, maar alles wordt geregeld zoals u dat wenst.
 • Kapitaal verzekering: een uitvaartverzekering welke ook veel wordt afgesloten is de kapitaal verzekering. Hierbij bouwt u een kapitaal op welke zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden na overlijden. Uw nabestaanden zullen wel meer moeten regelen als u een kapitaal verzekering afsluit.
 • Naturasommen: bij deze verzekering zullen uw nabestaanden de uitvaart regelen en de kosten zullen zij declareren bij de uitvaartverzekeraar. Er zal niet zoals bij de natura- en kapitaal verzekering een vast bedrag worden uitgekeerd of producten en diensten worden verzorgd.
 • Combinatie verzekering: als u een combinatie wilt van de kapitaal en natura verzekering dan kunt u een combinatie verzekering afsluiten. U verzekert zich net als bij de natura verzekering voor de producten en diensten, maar er is meer flexibiliteit om bijvoorbeeld een andere kist of rouwauto te regelen. Dit wordt gefinancierd met het uitgekeerde kapitaal.

Al deze bovenstaande verzekeringsvormen hebben een andere premieopbouw. De ene verzekeringsvorm zal dus goedkoper zijn dan de andere. U kunt de juiste en voordeligste uitvaartverzekering afsluiten door precies uit te zoeken wat u wenst en welke verzekeringsvorm uw voorkeur geniet. Verder is de uitvaartverzekeraar bepalend voor de premie welke u gaat betalen.

6. Kosten voor een uitvaart

In uw zoektocht naar de goedkoopste uitvaartverzekering zult u met bepaalde basiskosten rekening moeten houden.

In het voorbeeld hieronder hebben we de kosten van een crematie aangehouden aangezien een crematie nu eenmaal goedkoper is dan een begrafenis.

Onderdeel Kosten
Totale kosten €5.040
Diensten van de uitvaartverzorger €1.500
De kist €500
Verzorging van de overledene €150
Thuis opbaren €400
Overledene overbrengen naar uitvaartcentrum €400
Crematorium kosten €1.500
Condoleance kosten €500
Uitstrooien as €90

7. Goedkope uitvaartverzekeraars

Hieronder vindt u drie goedkope uitvaartverzekeraars:

Monuta: bij Monuta kunt u terecht voor een goedkope uitvaartverzekering en deze verzekeraar is bovendien uitvaartverzorger. U kunt bij Monuta een combinatieverzekering afsluiten. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden.

DELA: bij DELA kunt u terecht voor de kapitaal- en combinatieverzekering. Deze verzekeraar is in 1937 opgericht en staat nog altijd bekend om zijn klantvriendelijkheid.

Ardanta: Ardanta bestaat meer dan 50 jaar en is onderdeel van de ASR groep. Het is bovendien de grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis meeverzekerd worden.

Bij uw zoektocht naar de goedkoopste begrafenisverzekering zult u op enkele punten moeten letten:

 • Kijk niet alleen naar de laagste prijs maar ook naar de voorwaarden van de verzekering
 • Als u de verzekeringen gaat vergelijken zorg er dan voor dat u de verzekeraars en dezelfde typen uitvaartverzekeringen goed langs elkaar legt
 • Probeer een uitvaartverzekering te vinden met een lage premie en een zo hoog mogelijk verzekerd bedrag
 • Op deze pagina kunt u bij de grootste uitvaartverzekeraars de goedkoopste uitvaartverzekeringen afsluiten
 • Bekijk of u kunt besparen op de uitvaartkosten en zoek indien mogelijk naar een aanbieder van een goedkope uitvaart
 • De Consumentenbond vergelijkt ook regelmatig de uitvaartverzekeringen. U kunt hierin zien wat voor u een goede en goedkope uitvaartverzekering is

Conclusie

Bij uw zoektocht naar een goedkope uitvaartverzekering krijgt u met verschillende factoren te maken. Hierbij is de leeftijd een factor die voor een groot gedeelte de hoogte van de premie bepaald. Op andere factoren heeft uzelf invloed, zoals de looptijd, de keuze voor een verzekeraar met bepaalde voorwaarden, de hoogte van het verzekerde bedrag en het soort uitvaartverzekering.

Door bovenstaand stappenplan te doorlopen komt u er snel achter wat voor u de voordeligste uitvaartverzekering is met de beste voorwaarden.

Hoe de goedkoopste uitvaartverzekering vinden?

Op het moment heeft Monuta de goedkoopste uitvaartverzekering, dat is mooi, maar de uitvaartverzekering van Monuta wordt ook als beste beoordeeld. Zo is de uitvaartverzekering al meerdere jaren achter elkaar verkozen tot beste uitvaartverzekering.

Dit geeft aan dat u bij deze verzekeraar niet alleen de laagste premie betaald, maar dat ook de voorwaarden goed zijn. Als u een vergelijking maakt dan is het belangrijk dat u de verschillende typen uitvaartverzekeringen niet door elkaar haalt en dat u de voorwaarden en premie meeneemt.

Hoeveel kost de uitvaart verzekering en waar op letten bij afsluiten?

Een goedkope begrafenispolis is €7,25 voor een 18-jarige. Voor iemand op latere leeftijd kan de premie oplopen tot ruim 50 euro. Het afsluiten van een dure uitvaartpolis voorkomt u door al op jonge leeftijd een begrafenisverzekering af te sluiten.

Aanvullende informatie

Monuta Dienstenpakket t.w.v. € 7.000,- vrij te besteden € 2.500,- gereserveerd
DELA Dienstenpakket t.w.v. € 6.750,- vrij te besteden € 2.750,- gereserveerd
a.s.r. Dienstenpakket vrij te besteden €9.500,- 
Twenthe Dienstenpakket vrij te besteden €9.500,-
DLE Dienstenpakket vrij te besteden €9.500,-

Goedkoopste uitvaartverzekering

Om een goedkope uitvaartverzekering te vinden zult u de verzekeringen moeten vergelijken. Het is wel belangrijk om ook goed naar de voorwaarden te kijken en niet alleen naar de voordelige premie.

Verzekeraar Dekking Premie p/m
Monuta € 9.500 € 7,36
DELA € 9.500 € 9,22
a.s.r. € 9.500 € 10,88
Twenthe € 9.500 € 12,44
DLE € 9.500 € 14,92

* De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar

In Nederland zijn 11 uitvaartverzekeraars actief. Wij hebben de uitvaartverzekeraars met een voordelige uitvaartverzekering hierboven vermeld.

De goedkoopste uitvaartverzekeraar

Monuta biedt de goedkoopste uitvaartverzekering aan. Een 18-jarige kan zich voor € 5,58 per maand voor een verzekerd bedrag van € 9.500 verzekeren. Per leeftijdsklasse kan Monuta of DELA voor u de goedkoopste uitvaartverzekeraar zijn.

Goedkoopste uitvaartverzekeraar per leeftijdscategorie

In dit overzicht ziet u per leeftijdscategorie de goedkoopste uitvaartverzekeraar. De dekking voor iedere uitvaartverzekering is hetzelfde, namelijk € 9.500,-

Leeftijd Premie per maand Verzekeraar Verzekerd bedrag
18 – 25 jaar € 5,58 – € 6,68 Monuta € 9.500,-
26 – 40 jaar € 6,87 – € 11,45 Monuta € 9.500,-
41 – 55 jaar € 11,90 – € 20,64 Monuta of DELA € 9.500,-
56 – 65 jaar € 21,51 – € 32,35 DELA € 9.500,-

Veelgestelde vragen over goedkope uitvaartverzekeringen

Welke uitvaartverzekering is het goedkoopst?

De goedkoopste uitvaartverzekering is van Monuta. Bovendien heeft deze uitvaartverzekering ook erg gunstige voorwaarden.

Wat kost een uitvaartverzekering?

De kosten van een uitvaartverzekering zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo zijn uw leeftijd, de dekking en het soort verzekering bepalend voor de premie.

Goedkope studenten uitvaartverzekering

Als student is het verstandig een uitvaartverzekering af te sluiten vanwege je jonge leeftijd. Ook als student kan je flink besparen op een uitvaartverzekering.

Goede goedkope uitvaartverzekering

Bij het bestuderen van de uitvaartverzekeringen kan de voordeligste uitvaartverzekering als beste uit de bus komen. Laat u dus niet tegenhouden door een lage premie.

Bronnen:

Voor dit artikel hebben wij de volgende bronnen geraadpleegd:

 • Monuta
 • DELA
 • Consumentenbond
 • EABN
 • a.s.r. (Voorheen Ardanta)

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin

Goedkoopste uitvaartverzekering afsluiten in 2024