Kapitaal uitvaartverzekering

Een kapitaal uitvaartverzekering (uitvaartverzekering in geld) is een verzekering waarbij na het overlijden een geldbedrag uitgekeerd zal worden aan de nabestaanden. Het uit te keren geldbedrag zal maandelijks worden opgebouwd door de premie welke de verzekerde moet betalen.

De nabestaanden kunnen met het uitgekeerde geldbedrag de uitvaart geheel naar uw wens verzorgen.

Dit is anders geregeld dan bij de natura uitvaartverzekering waar producten en diensten voor de uitvaart worden geleverd door de uitvaartondernemer en verzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger

 • Complete uitvaart

 • Geldbedrag vrij besteedbaar

 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

7,96
Premie per maand

 • Naturaverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar

Verzekerd bedrag i

€9.000,-
Ander verzekerd bedrag?

7,65
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen

 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€10,86
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar

 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€13,23
Premie per maand

Ardanta
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€13,32
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: vrijdag 9 juni 2023
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 25 jaar (01-01-1998)

Uitvaartverzekering in geld

De kapitaal uitvaartverzekering is een van de meest gekozen verzekeringen om de uitvaart mee te bekostigen. De kapitaal uitvaartpolis is flexibel doordat de nabestaanden de uitvaart geheel naar uw wensen kunnen organiseren.

De kosten worden betaalt met het uit te keren geldbedrag daarom wordt het ook wel een uitvaartverzekering in geld genoemd. De hoogte van het geldbedrag is afhankelijk van de premie welke de verzekerde maandelijks zal betalen. Een van de voordelen van de kapitaal uitvaartverzekering is de keuzevrijheid voor de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart.

Voor- en nadelen kapitaal uitvaartverzekering

Hieronder de voor- en nadelen van de kapitaal uitvaartverzekering.

Voordelen

 • De nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij besteden
 • Maximale flexibiliteit
 • Vrije keuze van uitvaartondernemer
 • De premies zijn lager u betaalt alleen waarvoor u zelf kiest

Nadelen

 • De nabestaanden moeten meer regelen voor de uitvaart
 • De verzekering kan door de inflatie minder waard worden
 • De nabestaanden zijn niet verplicht het uitgekeerde geldbedrag aan de uitvaart te besteden

Nadelen kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering heeft enkele nadelen. Een nadeel aan de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden in de emotionele periode de uitvaart moeten organiseren. Ruimte om het verlies te verwerken is er in mindere mate. De nabestaanden hebben wel de optie om met het geldbedrag een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger in te huren die de taken uit handen neemt.

Onderverzekerd Een ander nadeel is dat u onderverzekerd kunt raken. Mocht het zo zijn dat het verzekerde bedrag lager is dan dat de uitvaart gaat kosten dan moeten de nabestaanden het tekort aanvullen.

Als de kosten van de uitvaart lager zijn dan het opgebouwde kapitaal dan mogen de nabestaanden het bedrag houden. Zij krijgen het volledige bedrag na overlijden uitgekeerd en mogen dit vrij besteden. Het is overigens niet verplicht het geldbedrag aan uw uitvaart te besteden.

Als u deze nadelen te groot vindt dan kunt u er voor kiezen om een natura verzekering af te sluiten. Bij de natura uitvaartverzekering zullen de producten en diensten voor uw uitvaart verzorgd worden.

Uitvaartkosten berekenen

Met de kapitaal uitvaartverzekering beslist u hoeveel geld er straks beschikbaar is om de kosten van uw uitvaart te betalen. Het is belangrijk dat u vastlegt wat uw uitvaartwensen zijn en daar het verzekerde bedrag op aanpast. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden niet met extra kosten voor de uitvaart achter zullen blijven. De kosten voor een gemiddelde begrafenis of crematie zijn tegenwoordig €8.000,-. Op onze website kunt u de uitvaartkosten berekenen.

Verzekering met indexatie U dient er rekening mee te houden dat de uitvaartkosten jaarlijks zullen stijgen en dat uw uitvaartwensen kunnen veranderen. U dient om de 3 jaar te controleren of uw kapitaal uitvaartpolis nog dekkend is.  Als u dit namelijk niet doet dan bent u op een gegeven moment onderverzekerd. Er zijn verzekeraars die bieden een kapitaal uitvaartverzekering met indexatie aan. Uw premie wordt dan automatisch aangepast aan de inflatie en zo zult u nooit onderverzekerd zijn.

Kenmerken kapitaal uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering wordt alleen het verzekerde geldbedrag uitgekeerd na het overlijden, er wordt verder dus niets geregeld. Na een overlijden zullen de nabestaanden een uitvaartverzorger moeten zoeken en met hem of haar zal de uitvaart besproken en verzorgd worden. De kosten die gemaakt worden betalen zij met het uitgekeerde geldbedrag.

Keuzevrijheid

De reden dat veel mensen voor de kapitaal verzekering kiezen is de keuzevrijheid van deze verzekering. Doordat het opgebouwde kapitaal bij een overlijden uitgekeerd zal worden kan de uitvaart geheel naar eigen wens worden uitgevoerd. Mits er natuurlijk voldoende kapitaal beschikbaar is. Daarom is het belangrijk om de uitvaartwensen in kaart te brengen.

Het enige wat vaststaat is het uit te keren bedrag, de rest is allemaal in te vullen door de nabestaanden.

Tip: voordat u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten is het aan te raden om eerst met uw naasten te overleggen. Zij zullen namelijk uw uitvaart moeten regelen met het vrij te komen geldbedrag. Het is dan ook verstandig om in grote lijnen uw uitvaartwensen aan hen kenbaar te maken.

Waarom een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten doet u vanwege de keuzevrijheid en flexibiliteit. U bepaald zelf voor welk bedrag u zich wilt verzekeren aan de hand van de globale kosten voor uw uitvaart. Hierdoor heeft u de kosten voor de uitvaartverzekering grotendeels zelf in de hand. Bovendien bent u niet gebonden aan een dienstenpakket of een uitvaartcentrum.

Voordat u de hoogte van het verzekerde bedrag bepaald is het belangrijk dat:

 • U uw uitvaartwensen in kaart brengt
 • U berekent wat ongeveer de kosten van uw uitvaart zullen zijn

Als u een hoger bedrag wilt verzekeren dan gaat u maandelijks meer premie betalen. Daar staat tegenover dat de nabestaanden de keuzevrijheid hebben om uw uitvaart geheel naar wens te kunnen organiseren.

Uitvaartverzekeraars kapitaalverzekering

De kapitaal verzekering is overigens niet bij iedere uitvaartverzekeraar af te sluiten. Bij het vergelijken van de verzekeraars zult u dus moeten kijken bij welke uitvaartverzekeraar u wel en bij welke u geen kapitaal verzekering kunt afsluiten. In Nederland kunt u terecht bij de uitvaartverzekeraars: DELA, Monuta en Ardanta.

Kapitaal uitvaartverzekering afkopen

U kunt de kapitaal uitvaartverzekering afkopen. Een reden waarom u dit zou willen doen, kan zijn dat u niet tevreden meer bent met de verzekeraar of dat u zelf een flink kapitaal achter de hand heeft waarmee u uw uitvaart kan financieren. Als u besluit de kapitaal verzekering af te kopen dan moet u er rekening mee houden dat u minder geld zult ontvangen dan het opgebouwde kapitaal.

Voordat u de kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten heeft u met de uitvaartverzekeraar afgesproken dat u een bepaald kapitaal zou opbouwen. Bij het afkopen van de uitvaartverzekering is dit kapitaal nog niet beschikbaar. Van het gedeelte wat wel is opgebouwd zullen de kosten welke de verzekeraar heeft gemaakt worden afgehaald. Het bedrag wat u krijgt uitgekeerd kan dus behoorlijk tegenvallen.

Als u uw kapitaal uitvaartverzekering wilt afkopen is het verstandig om u vooraf goed te laten adviseren.

Veelgestelde vragen

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering keert na overlijden een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Met dit geldbedrag kunnen zij de uitvaart verzorgen. Het voordeel is dat er veel vrijheid is om de uitvaart te verzorgen, maar het nadeel is dat de nabestaanden veel zelf moeten regelen.

Wat is een goedkope kapitaal uitvaartverzekering?

Als u een goedkope kapitaal uitvaartverzekering wilt afsluiten dan kunt u bij Monuta of DELA terecht. De premie is afhankelijk van uw leeftijd en persoonlijke wensen.

Wat is de beste kapitaal uitvaartverzekering?

De beste kapitaal uitvaartverzekering is de verzekering van Monuta. Deze verzekeraar is al meerdere jaren op rij uitgeroepen door WUA tot beste uitvaartverzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Wilt u de kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Dan zult u met de onderstaande punten rekening moeten houden:

 • Uw nabestaanden hebben meer te regelen
 • De keuzevrijheid is erg groot
 • Breng u uitvaartwensen in kaart
 • Bereken de kosten voor uw uitvaart
 • Controleer om de 3 jaar of uw uitvaartpolis nog dekkend is
 • Uw uitvaart kan geheel naar eigen wens verzorgd worden

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in geld is het verstandig om vooraf de verschillende uitvaartverzekeraars goed te vergelijken. Zo sluit u de goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering af.

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

7,96 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

7,65 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

13,23 p/m

Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

25 jarige

13,32 p/m