Kapitaal uitvaartverzekering

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij na het overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd zal worden aan uw nabestaanden. Dit is anders geregeld dan bij de natura uitvaartverzekering waar producten en diensten worden geleverd door de uitvaartverzekeraar. Uw nabestaanden kunnen met het uitgekeerde geldbedrag de uitvaart geheel naar uw wens regelen. Voor de nabestaanden is het niet verplicht om het geldbedrag aan de uitvaart te besteden.

Kosten uitvaart
Met de kapitaal uitvaartverzekering beslist u dus hoeveel geld er straks beschikbaar is om de kosten van uw uitvaart te betalen door uw nabestaanden. Er zijn uitvaartverzekeraars die een korting geven als de nabestaanden voor de desbetreffende verzekeraar kiezen om de uitvaart te laten verzorgen.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Voordelen van een kapitaal uitvaartverzekering

  • De nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij besteden
  • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
  • Maximale flexibiliteit
  • Vrije keuze van uitvaartondernemer
  • De premies zijn lager u betaalt alleen waarvoor u zelf kiest

Nadelen van een kapitaal uitvaartverzekering

  • De nabestaanden moeten meer regelen voor de uitvaart
  • De verzekering kan door de inflatie minder waard worden
  • De nabestaanden zijn niet verplicht het uitgekeerde geldbedrag aan de uitvaart te besteden

Sommen, bedrag en geld uitvaartverzekering

De kapitaal uitvaartverzekering heeft meerdere benamingen zoals sommen uitvaartverzekering, bedrag uitvaartverzekering en geld uitvaartverzekering maar ze staan allemaal voor de zelfde soort uitvaartverzekering.

Met een kapitaal uitvaartverzekering wordt alleen het verzekerde geldbedrag uitgekeerd na het overlijden, er wordt verder dus niets geregeld. Als u wilt dat er producten en diensten worden geleverd en uw nabestaanden veel werk uit handen wordt genomen dan zou u voor de natura uitvaartverzekering kunnen kiezen. Met het uitgekeerde bedrag kunnen de uitvaartverzorger en afgenomen producten betaald worden.

Tip: voordat u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten is het aan te raden om eerst met uw naasten te overleggen. Zij zullen namelijk uw uitvaart moeten regelen met het vrij te komen geldbedrag. Het is dan ook verstandig om in grote lijnen uw uitvaartwensen meteen kenbaar te maken.

Flexibiliteit
Als we een groot voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering mogen noemen dan is het zeker de flexibiliteit van deze verzekering. Doordat het opgebouwde kapitaal bij een overlijden uitgekeerd zal worden kunnen de uitvaart wensen geheel naar eigen wens worden uitgevoerd. Mits er natuurlijk voldoende kapitaal beschikbaar is. Het enige wat vaststaat is het uit te keren bedrag, de rest is allemaal in te vullen door de nabestaanden.

Uitvaartwensen
U moet als u een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten wel goed weten wat uw uitvaartwensen zijn en wat deze ongeveer gaan kosten. Hiermee voorkomt u dat u over- of onderverzekerd bent. Ook zult u om de zoveel jaar moeten nagaan of uw uitvaartwensen nog steeds hetzelfde zijn. En wat de kosten van uw uitvaart op dat moment zijn.

De kapitaal uitvaartverzekering moet waardevast zijn. Dit betekent dat de uitvaartverzekering door een jaarlijkse indexatie zich aanpast aan de inflatie. Hierdoor kan uw begrafenis of crematie in de toekomst gewoon betaald worden. Een uitvaart stijgt ieder jaar met enkele procenten. Als u hier geen rekening mee houdt dan bent u onderverzekerd.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten

Voordat u een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten moet u zich wel bedenken dat na uw overlijden de nabestaanden met het verzekerde bedrag alles moeten regelen. Dit kan op dat moment best een zware taak zijn in de dan toch al moeilijke en emotionele tijd. Het beste kunt u dus uw nabestaanden betrekken voordat u de keuze wilt maken voor de kapitaal uitvaartverzekering. U moet de keuze voor de kapitaal verzekering ook zeker niet overhaast nemen.

Over of onderverzekerd
Mocht het zo zijn dat het verzekerd bedrag lager is dan dat de uitvaart kost dan moeten de nabestaanden het tekort aanvullen. Als de kosten van de uitvaart minder zijn dan het opgebouwde kapitaal dan mogen de nabestaanden het bedrag houden. Meer informatie over de uitvaartverzekering is op onze website te lezen.

Deze verzekering is overigens niet bij iedere uitvaartverzekeraar af te sluiten. Bij het vergelijken van de verzekeraars zult u dus moeten kijken bij welke u wel en bij welke u geen kapitaal verzekering kunt afsluiten.

Verzekeraar Premie Verzekerd
Monuta uitvaartverzekering € 5,15 p/maand € 7,000 Bekijken
Yarden uitvaartverzekering € 5,24 p/maand € 7,000 Bekijken
DELA uitvaartverzekering € 5,37 p/maand € 7,000 Bekijken
Nuvema uitvaartverzekering € 5,41 p/maand € 7,000 Bekijken
Ardanta uitvaartverzekering € 5,81 p/maand € 7,000 Bekijken
Klaverblad uitvaartverzekering € 6,19 p/maand € 7,000 Bekijken