Kapitaal uitvaartverzekering

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering? Een kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij na het overlijden het verzekerd bedrag uitgekeerd zal worden aan uw nabestaanden. Zij kunnen met het uitgekeerde geldbedrag de uitvaart geheel naar uw wens verzorgen. Dit is anders geregeld dan bij de natura uitvaartverzekering waar producten en diensten worden geleverd door de uitvaartverzekeraar.

Voor- en nadelen kapitaal uitvaartverzekering

Hieronder treft u de voor- en nadelen aan van de kapitaal verzekering.

VoordelenNadelen
De nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij bestedenDe nabestaanden moeten meer regelen voor de uitvaart
Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerdDe verzekering kan door de inflatie minder waard worden
Maximale flexibiliteitDe nabestaanden zijn niet verplicht het uitgekeerde geldbedrag aan de uitvaart te besteden
Vrije keuze van uitvaartondernemer
De premies zijn lager u betaalt alleen waarvoor u zelf kiest

Kosten uitvaart

Met de kapitaal uitvaartverzekering beslist u dus hoeveel geld er straks beschikbaar is om de kosten van uw uitvaart te betalen door uw nabestaanden. Het is dus belangrijk dat u vastgelegd wat uw uitvaartwensen zijn en daar het op te bouwen kapitaal aan aanpast, zodat uw nabestaanden niet met kosten achter zullen blijven. De kosten voor een gemiddelde uitvaart zijn tegenwoordig 8.000,-.

kapitaal uitvaartverzekering

Verzekering met indexatie
U dient er rekening mee te houden dat de uitvaartkosten jaarlijks zullen stijgen en u om de 3 jaar moet controleren of uw polis nog dekkend is. Als u dit namelijk niet doet dan bent u op een gegeven moment onderverzekerd. Er zijn verzekeraars die bieden een kapitaal uitvaartverzekering met indexatie aan. Uw premie wordt dan automatisch aangepast aan de inflatie en zo zult u nooit onderverzekerd zijn.

Sommen en Uitvaart Geld-verzekering

De kapitaal uitvaartverzekering heeft meerdere benamingen, zoals de sommen uitvaartverzekering en de Uitvaart Geld-verzekering maar ze staan allemaal voor dezelfde soort uitvaartverzekering. Uitvaartverzekeraars geven de verzekering ook zelf een voor de hand liggende naam. Zo heeft uitvaartverzekeraar Monuta de Uitvaart Geld-verzekering. Wat dus een kapitaal uitvaartverzekering is.

Kenmerken

Met een kapitaal uitvaartverzekering wordt alleen het verzekerde geldbedrag uitgekeerd na het overlijden, er wordt verder dus niets geregeld. Na een overlijden zullen de nabestaanden een uitvaartverzorger moeten zoeken en met hem of haar zal de uitvaart besproken en verzorgd worden. De kosten welke gemaakt worden betalen zij met het uitgekeerde geldbedrag.

Flexibiliteit
Als we een groot voordeel van de kapitaal uitvaartverzekering mogen noemen dan is het zeker de flexibiliteit van deze verzekering. Doordat het opgebouwde kapitaal bij een overlijden uitgekeerd zal worden kunnen de uitvaart wensen geheel naar eigen wens worden uitgevoerd. Mits er natuurlijk voldoende kapitaal beschikbaar is. Het enige wat vaststaat is het uit te keren bedrag, de rest is allemaal in te vullen door de nabestaanden.

Als u wilt dat er producten en diensten worden geleverd en uw nabestaanden veel werk uit handen wordt genomen dan zou u voor de natura uitvaartverzekering kunnen kiezen.

Tip: voordat u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten is het aan te raden om eerst met uw naasten te overleggen. Zij zullen namelijk uw uitvaart moeten regelen met het vrij te komen geldbedrag. Het is dan ook verstandig om in grote lijnen uw uitvaartwensen aan hen kenbaar te maken.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten

Voordat u een kapitaal uitvaartverzekering gaat afsluiten moet u zich wel bedenken dat na uw overlijden de nabestaanden met het verzekerde bedrag alles moeten regelen. Dit kan op dat moment best een zware taak zijn in de dan toch al moeilijke en emotionele periode. Het beste kunt u dus uw nabestaanden betrekken voordat u de keuze wilt maken voor de kapitaal uitvaartverzekering. U moet de keuze voor de kapitaal verzekering ook zeker niet overhaast nemen.

Over of onderverzekerd

Mocht het zo zijn dat het verzekerde bedrag lager is dan dat de uitvaart gaat kosten dan moeten de nabestaanden het tekort aanvullen. Als de kosten van de uitvaart minder zijn dan het opgebouwde kapitaal dan mogen de nabestaanden het bedrag houden. Meer informatie over de uitvaartverzekering is op onze website te lezen.

De kapitaalverzekering is overigens niet bij iedere uitvaartverzekeraar af te sluiten. Bij het vergelijken van de verzekeraars zult u dus moeten kijken bij welke verzekeraar u wel en bij welke u geen kapitaal verzekering kunt afsluiten.

Kapitaal verzekering afkopen

U kunt de kapitaal verzekering afkopen. Een reden waarom u dit zou willen doen, kan zijn dat u niet tevreden meer bent met de uitvaartverzekeraar of dat u zelf een flink kapitaal achter de hand heeft waarmee u uw uitvaart kan financieren. Als u besluit de kapitaal verzekering af te kopen dan moet u er rekening mee houden dat u minder geld zult ontvangen dan het opgebouwde kapitaal.

Voordat u de kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten heeft u met de uitvaartverzekeraar afgesproken dat u een bepaald kapitaal zou opbouwen. Bij het afkopen van de uitvaartverzekering is dit kapitaal nog niet beschikbaar. Van het gedeelte wat wel is opgebouwd zullen de kosten welke de verzekeraar heeft gemaakt worden afgehaald. Het bedrag wat u krijgt uitgekeerd kan dus behoorlijk tegenvallen.

Als u uw kapitaal verzekering wilt afkopen is het verstandig om u vooraf goed te laten adviseren.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 5,15€ 7,000
Yarden uitvaartverzekering€ 5,24€ 7,000
DELA uitvaartverzekering€ 5,37€ 7,000
Ardanta uitvaartverzekering€ 5,81€ 7,000

 De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.