Kapitaal uitvaartverzekering

Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt een geldbedrag uitgekeerd na overlijden. Het geeft financiële zekerheid voor uw nabestaanden, omdat ze met een geldverzekering zoals deze ook wordt genoemd de volledige vrijheid hebben bij het verzorgen van uw uitvaart.

De hoogte van het uit te keren geldbedrag en de verdeling daarvan bepaalt u zelf.

Dit is anders met de natura uitvaartverzekering waar producten en diensten voor de uitvaart worden geleverd door de uitvaartondernemer en verzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering vergelijken (mei 2024)

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €2.500 + €7.000 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

7,36
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €6.750 + €2.750 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

9,22
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 10,88
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 12,44
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Geld verzekering

Verzekerd bedrag

€9.500,-
9.500 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

12,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 14,92
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: maandag 13 mei 2024
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar (01-01-1996)

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaalverzekering keert bij overlijden van de verzekerde een geldbedrag uit aan de nabestaanden. U bepaalt vooraf voor welk bedrag u verzekerd wilt zijn.

Met het opgebouwde kapitaal kan de begrafenis of crematie betaald worden. Doordat het geldbedrag na overlijden zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden hebben zij de volledige vrijheid.

Uitvaartverzekering in geld

De kapitaal uitvaartverzekering is een van de meest gekozen verzekeringen om de uitvaart mee te bekostigen. De kapitaal uitvaartpolis is flexibel doordat de nabestaanden de uitvaart geheel naar uw wensen kunnen organiseren.

De kosten worden betaald met het uit te keren geldbedrag, daarom wordt het ook wel een uitvaartverzekering in geld genoemd. De hoogte van het geldbedrag is afhankelijk van de premie welke de verzekerde maandelijks zal betalen.

Een van de voordelen van de kapitaal uitvaartverzekering is de keuzevrijheid voor de nabestaanden bij het organiseren van de uitvaart.

Voor- en nadelen kapitaalverzekering

Hieronder de voor- en nadelen van de kapitaal uitvaartverzekering.

Voordelen

 • De nabestaanden kunnen het verzekerde bedrag vrij besteden
 • Maximale flexibiliteit
 • Vrije keuze van uitvaartondernemer
 • De premies zijn lager, u betaalt alleen waarvoor u zelf kiest

Nadelen

 • De nabestaanden moeten meer regelen voor de uitvaart
 • De verzekering kan door de inflatie minder waard worden
 • De nabestaanden zijn niet verplicht het uitgekeerde geldbedrag aan de uitvaart te besteden

Vrij te besteden verzekerd bedrag

Met een kapitaal uitvaartverzekering ontvangen uw nabestaanden een geldbedrag in plaats van specifieke diensten. Dit geeft hen de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze het geld besteden aan de uitvaart, wat flexibiliteit biedt. 

U kunt de hoogte van het verzekerde kapitaal aanpassen aan uw wensen en behoeften. Dit stelt u in staat om de verzekering af te stemmen op de verwachte kosten van de uitvaart en eventuele andere financiële verplichtingen.

In tegenstelling tot natura uitvaartverzekeringen, waarbij de diensten worden geleverd door specifieke uitvaartondernemers, geeft een kapitaal uitvaartverzekering nabestaanden de vrijheid om zelf een uitvaartondernemer te kiezen.

De kapitaal uitvaartverzekering heeft ook enkele nadelen. Een nadeel aan de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden in de emotionele periode de uitvaart moeten organiseren. Ruimte om het verlies te verwerken is er in mindere mate.

De nabestaanden hebben wel de optie om met het geldbedrag een begrafenisondernemer of uitvaartverzorger in te huren die de taken uit handen neemt.

Onderverzekerd

Een nadeel is dat u met een kapitaal uitvaartverzekering onderverzekerd kunt raken. Mocht het zo zijn dat het verzekerde bedrag lager is dan dat de uitvaart gaat kosten dan moeten de nabestaanden het tekort aanvullen.

Als de kosten van de uitvaart lager zijn dan het opgebouwde kapitaal dan mogen de nabestaanden het bedrag houden. Zij krijgen het volledige bedrag na overlijden uitgekeerd en mogen dit vrij besteden.

Het is overigens niet verplicht het geldbedrag aan uw uitvaart te besteden. Als u deze nadelen te groot vindt dan kunt u ervoor kiezen om een natura verzekering af te sluiten. Bij de natura uitvaartverzekering zullen de producten en diensten voor uw uitvaart verzorgd worden.

Verschil kapitaalverzekering en naturaverzekering

Kapitaal uitvaartverzekering

 • Vrij te besteden geldbedrag
 • Veel keuzevrijheid voor nabestaanden
 • Het opgebouwde kapitaal wordt gezien als eigen vermogen

Natura uitvaartverzekering

 • Producten en diensten voor uitvaart zijn gedekt
 • Minder keuzevrijheid voor nabestaanden
 • Het opgebouwde kapitaal wordt niet gezien als eigen vermogen

Uitvaartkosten berekenen

Met de kapitaal uitvaartverzekering beslist u hoeveel geld er straks beschikbaar is om de kosten van uw uitvaart te betalen. Het is belangrijk dat u vastlegt wat uw uitvaartwensen zijn en daar het verzekerde bedrag op aanpast. Zo voorkomt u dat uw nabestaanden niet met extra kosten voor de uitvaart achter zullen blijven.

De kosten voor een gemiddelde begrafenis of crematie zijn tegenwoordig €8.000,-. Op onze website kunt u de uitvaartkosten berekenen.

Verzekering met indexatie

U dient er rekening mee te houden dat de uitvaartkosten jaarlijks zullen stijgen en dat uw uitvaartwensen kunnen veranderen. U dient om de 3 jaar te controleren of uw kapitaal uitvaartpolis nog dekkend is.

Als u dit namelijk niet doet dan bent u op een gegeven moment onderverzekerd. Er zijn verzekeraars die bieden een kapitaal uitvaartverzekering met indexatie aan. Uw premie wordt dan automatisch aangepast aan de inflatie en zo zult u nooit onderverzekerd zijn.

Kenmerken kapitaal uitvaartverzekering

Met een kapitaal uitvaartverzekering wordt alleen het verzekerde geldbedrag uitgekeerd na het overlijden, er wordt verder dus niets geregeld.

Na een overlijden zullen de nabestaanden een uitvaartverzorger moeten zoeken en met hem of haar zal de uitvaart besproken en verzorgd worden. De kosten die gemaakt worden betalen zij met het uitgekeerde geldbedrag.

Keuzevrijheid

De reden dat veel mensen voor de kapitaal verzekering kiezen is de keuzevrijheid van deze verzekering. Doordat het opgebouwde kapitaal bij een overlijden uitgekeerd zal worden kan de uitvaart geheel naar eigen wens worden uitgevoerd. Mits er natuurlijk voldoende kapitaal beschikbaar is. Daarom is het belangrijk om de uitvaartwensen in kaart te brengen.

Het enige wat vaststaat, is het uit te keren bedrag, de rest is allemaal in te vullen door de nabestaanden.

Tip: voordat u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten is het aan te raden om eerst met uw naasten te overleggen. Zij zullen namelijk uw uitvaart moeten regelen met het vrij te komen geldbedrag. Het is dan ook verstandig om in grote lijnen uw uitvaartwensen aan hen kenbaar te maken.

Waarom een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Een kapitaal uitvaartverzekering afsluiten doet u vanwege de keuzevrijheid en flexibiliteit. U bepaalt zelf voor welk bedrag u zich wilt verzekeren aan de hand van de globale kosten voor uw uitvaart.

Hierdoor heeft u de kosten voor de uitvaartverzekering grotendeels zelf in de hand. Bovendien bent u niet gebonden aan een dienstenpakket of een uitvaartcentrum.

Voordat u de hoogte van het verzekerde bedrag bepaald is het belangrijk dat:

 • U uw uitvaartwensen in kaart brengt
 • U berekent wat ongeveer de kosten van uw uitvaart zullen zijn

Als u een hoger bedrag wilt verzekeren dan gaat u maandelijks meer premie betalen. Daar staat tegenover dat de nabestaanden de keuzevrijheid hebben om uw uitvaart geheel naar wens te kunnen organiseren.

Kapitaal uitvaartverzekering afkopen

U kunt de kapitaal uitvaartverzekering afkopen. Een reden waarom u dit zou willen doen, kan zijn dat u niet tevreden meer bent met de verzekeraar of dat u zelf een flink kapitaal achter de hand heeft waarmee u uw uitvaart kan financieren.

Als u besluit de kapitaal verzekering af te kopen dan moet u er rekening mee houden dat u minder geld zult ontvangen dan het opgebouwde kapitaal. Voordat u de kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten heeft u met de uitvaartverzekeraar afgesproken dat u een bepaald kapitaal zou opbouwen.

Bij het afkopen van de uitvaartverzekering is dit kapitaal nog niet beschikbaar. Van het gedeelte wat wel is opgebouwd zullen de kosten welke de verzekeraar heeft gemaakt worden afgehaald.

Het bedrag wat u krijgt uitgekeerd kan dus behoorlijk tegenvallen. Als u uw kapitaal uitvaartverzekering wilt afkopen is het verstandig om u vooraf goed te laten adviseren.

Welke uitvaartverzekeraars bieden een kapitaal uitvaartverzekering aan?

De kapitaal verzekering is overigens niet bij iedere uitvaartverzekeraar af te sluiten. Bij het vergelijken van de verzekeraars zult u dus moeten kijken bij welke uitvaartverzekeraar u wel en bij welke u geen kapitaal verzekering kunt afsluiten.

In Nederland kunt u terecht bij de uitvaartverzekeraars: DELA, a.s.r. en De Laatste Eer.

 • a.s.r.: Bij verzekeraar a.s.r. kunt u alleen terecht voor de kapitaal uitvaartverzekering.
 • DELA: Bij verzekeraar DELA kunt u terecht voor de naturaverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering.
 • De Laatste Eer: DLE biedt kapitaal uitvaartverzekeringen aan, u kunt kiezen uit jongeren-, reguliere- of een seniorenpolis.

Wat kost een kapitaal uitvaartverzekering?

De premie voor een kapitaal uitvaartverzekering kan per uitvaartverzekeraar verschillen. De premie is afhankelijk van de looptijd, uw leeftijd en het verzekerde bedrag.

Uitvaartverzekeraar Verzekerd bedrag Premie
a.s.r. € 9.000 € 15,87
DELA € 9.000 € 16,57
De Laatste Eer € 9.000 € 17,44

De premie is berekend voor een persoon geboren op 01-11-1983.

Veelgestelde vragen

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Een kapitaal uitvaartverzekering keert na overlijden een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Met dit geldbedrag kunnen zij de uitvaart verzorgen. Het voordeel is dat er veel vrijheid is om de uitvaart te verzorgen, maar het nadeel is dat de nabestaanden veel zelf moeten regelen.

Wat is een goedkope kapitaal uitvaartverzekering?

Als u een goedkope kapitaal uitvaartverzekering wilt afsluiten dan kunt u bij a.s.r. of DELA terecht. De premie is afhankelijk van uw leeftijd en persoonlijke wensen.

Wat is de beste kapitaal uitvaartverzekering?

De beste kapitaal uitvaartverzekering is de verzekering van Monuta. Deze verzekeraar is al meerdere jaren op rij uitgeroepen door WUA tot beste uitvaartverzekeraar.

Kapitaal uitvaartverzekering afsluiten?

Wilt u de kapitaal uitvaartverzekering afsluiten? Dan zult u met de onderstaande punten rekening moeten houden:

 • Uw nabestaanden hebben meer te regelen
 • De keuzevrijheid is erg groot
 • Breng u uitvaartwensen in kaart
 • Bereken de kosten voor uw uitvaart
 • Controleer om de 3 jaar of uw uitvaartpolis nog dekkend is
 • Uw uitvaart kan geheel naar eigen wens verzorgd worden

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering in geld is het verstandig om vooraf de verschillende uitvaartverzekeraars goed te vergelijken. Zo sluit u de goedkoopste kapitaal uitvaartverzekering af.

Michel is auteur en ervaringsdeskundige op het gebied van uitvaartverzekeringen. Sinds 2015 deelt hij zijn expertise en controleert alle content voor Uitvaartdirekt.nl.

Linkedin