Wat zijn de kosten van een uitvaart?

Wat zijn de kosten van een uitvaart? De kosten voor een uitvaart in Nederland zijn gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 euro, dit is afhankelijk van uw persoonlijke wensen. De kosten voor een begrafenis zijn op de lange termijn duurder dan de kosten voor een crematie. Ook de gemeente waar uw uitvaart zal plaatsvinden is bepalend voor de kosten van de uitvaart. Omdat niet iedereen 7.000 tot 10.000 euro op de rekening heeft staan is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. De ene uitvaartverzekering zal goedkoper zijn dan de andere dus als u een verzekering gaat afsluiten dan zult u eerst de uitvaartverzekeringen moeten vergelijken.

Uitvaartkosten berekenen

U heeft de kosten voor uw uitvaart voor een groot deel zelf in de hand. Hoe meer uitvaartwensen u heeft hoe hoger de uitvaartkosten zullen zijn. U kunt online uw uitvaartkosten berekenen. Het is wel een globale berekening want het bedrag wat er nu uit komt zal over 30 jaar niet meer hetzelfde zijn. De kosten van een gemiddelde uitvaart stijgen jaarlijks met enkele procenten. Het is daarom altijd verstandig om een uitvaartverzekering met indexatie af te sluiten. Hiermee bent u nooit onderverzekerd.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Kosten uitvaart

De kosten van een uitvaart worden door verschillende factoren bepaald. De ene factor zal zwaarder meewegen in de opbouw van de kosten dan de andere. De onderstaande punten zijn medeverantwoordelijk voor de kosten welke voor een uitvaart berekend worden.

 • Begraven of cremeren
 • De grafsteen
 • Asbestemming
 • De uitvaartverzorger
 • Laatste verzorging
 • Opbaren
 • Rouwvervoer
 • Uitvaartdienst
 • Rouwkaarten
 • Catering
 • Eenvoudige of luxe kist
 • Volgauto’s

Basiskosten uitvaart

Dit zijn de basiskosten voor een gemiddelde uitvaart. Als u bijvoorbeeld een kerkdienst geregeld wilt hebben bij uw laatste afscheid of u wilt in een speciale rouwauto vervoerd worden dan zijn hier extra kosten aan verbonden. Bij de meeste uitvaartverzekeringen is ook standaard een rouwboeket inbegrepen en het spreekt voor zich als u hiermee wilt uitpakken u hier ook extra voor moet betalen.

Tip: maak eerst voor uzelf uit wat uw uitvaartwensen zijn. Ga daarna pas kijken wat de kosten hiervoor zullen zijn. Zodra de uitvaartkosten bekend zijn kunt u de uitvaartverzekeringen vergelijken en op zoek naar de meest goedkope uitvaartverzekering.

Kosten begrafenis

De kosten van een begrafenis zijn voor een groot deel afhankelijk van uw persoonlijke wensen u kunt de uitvaart simpel houden maar ook een heel uitgebreide uitvaart behoort tot de mogelijkheden. U zult begrijpen dat als u een heel uitgebreide uitvaart wilt, deze duurder zal worden. De kosten van een begrafenis zijn over het algemeen op de lange termijn duurder dan de kosten van een crematie dit komt mede door de grafkosten die betaald moeten worden en dit is ongeveer 2.000 euro voor 20 jaar vooruit. Als de grafkosten laag zijn en dit kan in bepaalde gemeenten dan kan begraven wel goedkoper zijn dan cremeren. Bij een begrafenis krijgt u ook te maken met de kosten voor een grafsteen en hiervan kan de prijs ook behoorlijk oplopen.

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 – €1200
Kosten crematorium €1000 – €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90

Kosten grafsteen

Bij een begrafenis zijn er nog twee factoren welke begraven duurder maken dan een crematie. Dit zijn de grafsteen en de gedenksteen. Bij een graf ligt er altijd een grafzerk of grafsteen over het graf heen, verder staat er een gedenksteen waar de naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene op staan vermeld.

Wat kost een grafsteen?
Wat zijn de kosten van een grafsteen en gedenksteen zult u denken. De kosten voor een gedenksteen zijn ongeveer €1700,- met de grafsteen erbij kunnen de kosten al snel tot €2500,- oplopen. Deze kosten zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Zo spelen de afmeting van de grafsteen, het materiaal en de vorm een belangrijke rol bij de kosten van een grafsteen. Er zijn mensen welke geen gedenksteen willen maar de naam, geboorte- en overlijdensdatum van hun dierbare op de grafsteen laten plaatsen. Al deze factoren zijn bepalend voor de kosten van een grafsteen en de gedenksteen.

Besparen op de begrafenis
Als u wilt besparen op de begrafenis dan zou u kunnen overwegen om begraven te worden in een gezamenlijk graf. Echtgenoten, vrienden of familieleden kunnen in een gezamenlijk graf waarmee u op de lange termijn een hoop geld kunt besparen. Om een bestaand graf te openen wordt gemiddeld 500 euro berekend maar over 20 jaar gerekend bespaart u ongeveer 1.000 euro op de grafkosten.

Kosten crematie

De kosten van een crematie zijn weer anders opgebouwd dan de kosten van een begrafenis. Bij een crematie krijgt u eventueel te maken met de kosten van een urn en het verstrooien van de as. Als het as van de overledenen verstrooid moet worden dan zullen de kosten van de crematie lager zijn dan dat de as bewaard moet worden op daarvoor speciaal ingerichte herdenkingsplek.

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer € 1.500
Verzorging overledene € 150
Thuis opbaren € 400
Opbaren uitvaartcentrum € 600
100 rouwkaarten € 300
4 personen die de kist dragen € 150 – € 500
1 volgauto € 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium € 400
Kist € 500
Condoleance kosten € 100 – € 1200
Kosten crematorium € 1000 – € 1500
Urn € 70 – € 500
Uitstrooien as € 90

Indexatie

De kosten van een uitvaartverzekering zijn dus mede afhankelijk van uw persoonlijke wensen. De kosten zijn verder afhankelijk van de inflatie waardoor de uitvaart ieder jaar weer wat duurder zal worden. Veel mensen denken hier niet aan als ze een uitvaartverzekering afsluiten. Bij een inflatie van 3,5% zal een uitvaart welke nu 7000 euro kost over 30 jaar zo’n €19.000 kosten! Het is dus ook verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten met indexatie deze verzekering stijgt mee met de kosten van een uitvaart. De premie en het verzekerd bedrag zullen worden aangepast aan de inflatie. Ieder jaar gaat u op deze manier meer premie betalen voor uw uitvaartverzekering maar u blijft hierdoor wel goed verzekerd voor uw uitvaart.

Winstdeling

Een andere manier om voldoende verzekerd te blijven is een uitvaartverzekering met winstdeling, dit wil zeggen dat uw betaalde premie voor een langere periode zal worden belegd. De verzekeraar bepaald het bedrag welke beschikbaar is voor winstdeling. De winstdeling zal niet worden uitgekeerd maar zal worden gebruikt om het verzekerd kapitaal aan te passen waardoor u altijd voldoende verzekerd blijft.

Of u nu een uitvaartverzekering heeft afgesloten op basis van winstdeling of indexatie u moet zo nu en dan toch even kijken of uw uitvaartwensen nog aansluiten bij het verzekerd bedrag van uw uitvaartverzekering.