18 jaar en een uitvaartverzekering

18 jaar en meteen een uitvaartverzekering afsluiten? We snappen dat het niet het meest vrolijke onderwerp is als je net 18 jaar bent geworden, gaat studeren of het huis uit gaat.

Maar de kosten van een uitvaart lopen al snel op naar 8.000 euro. Zoals de naam al doet vermoeden, is een uitvaartverzekering ontworpen om de kosten van jouw uitvaart te dekken. Als je 18 jaar bent, kun je een uitvaartverzekering afsluiten.

Hoe eerder je een uitvaartverzekering afsluit, hoe lager de premie.

18 jaar uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die je afsluit om de kosten van jouw uitvaart te dekken. Je moet hierbij denken aan de kosten voor de producten en diensten die nodig zijn om jouw uitvaart te verzorgen.

Wat dekt een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering dekt alle kosten tot het verzekerde bedrag voor een begrafenis of crematie, je moet hierbij denken aan:

 1. Begrafenis- of crematiekosten, inclusief de kosten van de verzorging van de overledene, de uitvaartdienst, grafsteen of urn en andere gerelateerde uitgaven.
 2. Kosten voor rouwkaarten, advertenties en andere communicatie.
 3. Kosten voor de uitvaartondernemer of begrafenisondernemer.
 4. Kosten zoals vervoer van de overledene en de organisatie van de plechtigheid (aula, catering).
 5. Soms biedt een uitvaartverzekering ook een vergoeding voor extra wensen, zoals bloemen of een bijzondere locatie.

Het precieze dekkingsbereik kan variëren afhankelijk van het type uitvaartverzekering en de specifieke voorwaarden van de verzekeraar. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te nemen om te begrijpen wat wel en niet gedekt is.

18 jaar en een uitvaartverzekering afsluiten

Zodra je 18 jaar bent is het verstandig om je direct te verzekeren tegen de kosten van een begrafenis of crematie. Je ontziet bij een eventueel overlijden hiermee jouw nabestaanden en je krijgt de uitvaart die jij wenst.

Als je geen uitvaartverzekering hebt afgesloten en je zou komen te overlijden dan zijn het jouw nabestaanden die opdraaien voor de kosten van jouw uitvaart.

Voordelen van een uitvaartverzekering op jonge leeftijd:

 • Je betaalt een lage premie
 • Je ontziet je nabestaanden
 • Jouw uitvaartwensen zullen uitgevoerd worden

Meeverzekerd met ouders

Tot je 18e levensjaar ben je meestal kosteloos meeverzekerd op de polis van een van je ouders. Echter, wanneer je de leeftijd van 18 jaar bereikt, stopt deze automatische dekking. Het is dan nodig dat je of jouw ouders een afzonderlijke verzekering afsluiten. Dit is vaak een verstandige keuze, omdat het afsluiten van een uitvaartverzekering op jongere leeftijd doorgaans leidt tot lagere premiekosten.

Wat kost een uitvaartverzekering voor een 18 jarige?

Als je 18 jaar bent en een uitvaartverzekering wilt afsluiten dan kost dit bij de goedkoopste verzekeraar Monuta € 5,58 per maand, je bent dan voor € 9.500,- verzekerd.

Bij DELA is de premie € 6,88 per maand en ben je ook voor € 9.500 verzekerd, lees wel van beide verzekeraars de voorwaarden goed door, de premie kan in jouw situatie namelijk verschillen.

Premie per leeftijd

Leeftijd Premie per maand Verzekeraar Verzekerd bedrag
18 – 25 jaar € 5,58 – € 6,68 Monuta € 9.500,-
26 – 40 jaar € 6,87 – € 11,45 Monuta € 9.500,-
41 – 55 jaar € 11,90 – € 20,64 Monuta of DELA € 9.500,-
56 – 65 jaar € 21,51 – € 32,35 DELA € 9.500,-

Uitvaartwensen in kaart brengen

Voordat je een uitvaartverzekering afsluit is het goed om na te denken over hoe je jouw uitvaart zou willen invullen. Of je begraven of gecremeerd wilt worden, welke muziek je wilt horen en of je een simpele of uitgebreide catering wenst.

Je uitvaartwensen kun je altijd nog aanpassen als je van gedachten veranderd. Maar door nu al je uitvaartwensen kenbaar te maken kun je makkelijker berekenen voor welk bedrag je je moet verzekeren. Met de uitvaartcalculator op deze pagina kun je de uitvaartkosten berekenen.

Soorten uitvaartverzekeringen

Naturaverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering regelt de verzekeraar alle diensten en producten om de uitvaart te verzorgen. Achteraf hoeft jouw familie geen rekeningen te betalen. Vaak heb je een selecte keuze van begrafenisondernemers die aangesloten zijn bij de verzekeraar.

De uitvaartondernemer zal de uitvaart in samenspraak met jouw nabestaanden verzorgen. De nabestaanden hoeven zelf weinig te regelen.

Kapitaalverzekering

In het geval van een kapitaal uitvaartverzekering verzeker je je voor een vast geld bedrag dat na overlijden aan de nabestaanden wordt uitgekeerd. Zij mogen dit bedrag uitgeven zoals zij dit willen. Het bedrag hoeft dus niet aan de uitvaart uitgegeven te worden.

De keuze voor een uitvaartondernemer is helemaal vrij. Bij een kapitaal uitvaartverzekering zullen de nabestaanden zelf meer moeten regelen. De keuzevrijheid is wel groter met dit type verzekering.

Combinatie uitvaartverzekering

Zoals de naam al doet vermoeden is de combinatie uitvaartverzekering een combinatie van de natura- en kapitaal verzekering. De producten en diensten voor de uitvaart zijn gedekt en daarnaast zal er een vrij te besteden bedrag worden uitgekeerd om extra wensen te laten vervullen.

Monuta

Bij Monuta is de verzekering opgedeeld in: Een dienstenpakket t.w.v. € 2.500 + € 7.000 vrij te besteden.

DELA

Bij DELA is de verdeling: Een dienstenpakket t.w.v. € 6.750 + € 2.750 vrij te besteden.

Heb ik een uitvaartverzekering nodig?

Het belangrijkste voordeel van een uitvaartverzekering is de financiële zekerheid voor jouw nabestaanden. Een traditionele begrafenis kost gemiddeld 8.000 euro of meer.

Het dekken van de uitvaartkosten is een zware financiële last voor de meeste mensen, vooral als het onverwacht en op een stressvol moment komt.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering beschermt jouw nabestaanden tegen deze financiële ontberingen en vermijdt de extra stress door het betalen van jouw uitvaartkosten bij het verwerken van hun verlies.

Tegen welke waarde moet ik mij verzekeren?

De waarde van jouw uitvaartverzekering is afhankelijk van het type uitvaartdienst die je wilt hebben. Een kleine, eenvoudige dienst of crematie kost minder dan een grotere dienst. Het verzekerde bedrag is gemiddeld € 9.500,-.

De beste manier om een ​​schatting te krijgen van hoeveel geld je beschikbaar moet hebben voor uitvaartkosten, is door vooraf te plannen. Er zijn verschillende gratis online hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het bepalen van de kosten van het type uitvaartdienst dat je in gedachten hebt.

Daarom hebben wij onder dit artikel de uitvaartverzekering vergelijker online gezet.

Goedkope uitvaartverzekering afsluiten

Als 18-jarige is het afsluiten van een goedkope uitvaartverzekering zeker mogelijk. Doordat je als 18-jarige de laagste premie betaald kun je bij verzekeraars als DELA en Monuta terecht om een goede en goedkope uitvaartverzekering af te sluiten.

Hoe een uitvaartverzekering aanvragen?

Je kunt meestal online een uitvaartverzekering aanvragen bij de meeste uitvaartverzekeraars. Het aanvragen gaat als volgt:

 • Vergelijk de uitvaartverzekeringen
 • Kies een uitvaartverzekeraar en verzekering
 • Geef aan welk type uitvaartverzekering je wilt afsluiten
 • Vul je gegevens in
 • Beantwoord de medische vragen
 • Verstuur je aanvraag

Nadat je aanvraag is verstuurd zal de verzekeraar deze beoordelen. Je krijgt binnen enkele dagen bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd. Nadat je de uitvaartverzekering hebt afgesloten heb je nog 14 dagen bedenktijd waarin je kosteloos kunt annuleren.

Sluit direct een uitvaartverzekering af als 18-jarige