Uitvaartverzekering vergelijken

Binnen 3 minuten vergelijken & afsluiten

 • Onafhankelijk vergelijken
 • Afsluiten bij betrouwbare uitvaartverzekeraars
 • Vergelijk de uitvaartverzekeringen op premie en voorwaarden
Uitvaartverzekering vergelijken

Uitvaartverzekeringen vergelijken

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.000,-
Dienstenpakket 2.200 + 6.800 vrij
Ander verzekerd bedrag?

6,91
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.000,-
Dienstenpakket 6.750 + 2.250 vrij
Ander verzekerd bedrag?

8,02
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€10,79
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€11,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.000,-

€13,86
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: donderdag 2 november 2023
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 27 jaar (01-01-1996)

Vergelijk uitvaartverzekeringen

U wilt uw uitvaartpolis vergelijken en dat is een verstandige keuze. Want veel mensen sluiten nog steeds een verzekering voor hun uitvaart af bij de eerste de beste uitvaartverzekeraar. Of ze doen dat gemakshalve bij een verzekeringsmaatschappij bij wie ze ook andere verzekeringen hebben afgesloten.

Verschillende verzekeringen

Het is belangrijk om de juiste verzekeringen met elkaar te vergelijken. U kan kiezen voor de kapitaal-, natura-, natura sommenverzekering of voor de combinatie verzekering. We leggen u uit wat de kenmerken van deze verschillende verzekeringsproducten zijn. Gebruik vervolgens ons handige stappenplan.

Waarom vergelijken?

Om de kosten voor uw begrafenis of crematie te dekken is het belangrijk om de juiste uitvaartverzekering af te sluiten. Om deze begrafenisverzekering te vinden moet u met bepaalde zaken rekening houden.

 • Een gemiddelde uitvaart kost €8.000,-
 • Door te vergelijken kunt u veel geld besparen
 • Het verschil tussen de uitvaartverzekeraars qua premie en polisvoorwaarden is vrij groot

Waar op letten?

U kunt een vergelijking maken van de uitvaartverzekeringen als u goed weet waarop te letten. De premie vergelijken is verleidelijk, maar pas interessant indien de dekking aansluit bij uw uitvaartwensen.

Ga dus niet direct op de goedkoopste verzekering af. Zorg er voor dat u eventuele kinderen kunt meeverzekeren en dat het verzekerde bedrag aansluit bij de uitvaart die u voor ogen heeft.

Daarnaast kunt u de uitvaartverzekeringen vergelijken op basis van de looptijd, de dekking en het type uitkering (natura of kapitaal). Met die belangrijke elementen kunt u de uitvaartverzekering afsluiten.

Om de beste uitvaartverzekering af te sluiten is het volgen van een stappenplan essentieel. In ons stappenplan ziet u factoren waarop te letten bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen.

Uitvaartverzekering vergelijken? Uitvaartdirekt.nl helpt

Uitvaartdirekt.nl is dé plek waar u al de uitvaartverzekeringen kunt vergelijken en direct een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Of het nu gaat om een naturaverzekering, kapitaalverzekering of combinatie uitvaartverzekering: op Uitvaartdirekt.nl vindt u altijd een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars. Op basis van uw situatie en wensen voor dekking, wordt de goedkoopste verzekeringspremie berekend. Zo vindt u binnen 5 minuten de goedkoopste uitvaartverzekering.

Stappenplan vergelijken

Wij hebben een stappenplan ontwikkelt. Maak daar ook gebruik van om de verschillende verzekeringen te vergelijken! Stap voor stap leggen we u uit welke keuzes u kunt maken en waar de meeste mensen in vergelijkbare situaties voor kiezen.

Wanneer kiest u voor welke uitvaartpolis? Welke dekking geeft voldoende garanties voor de toekomst? Hoe zit het met uw kinderen, laat u die meeverzekeren? Houd dit lijstje bij de hand als u straks een uitvaartverzekering samenstelt.

1. Vergelijken van verschillende soorten verzekeringen

Uitvaartverzekering vergelijkenU zet nu uw eerste stap op weg naar de voor u beste uitvaartverzekering. Een uitvaartpolis kiezen moet niet al teveel keuzestress opleveren.

Wilt u liever geld door de verzekeraar laten uitkeren bij overlijden? Dan kiest u voor de kapitaalverzekering. Als u liever uw nabestaanden in de toekomst ontzorgt, dan kiest u voor een natura uitvaartverzekering.

U heeft de keuze uit de volgende uitvaartverzekeringen:

 • Kapitaal verzekering
 • Natura verzekering
 • Combinatie verzekering
 • Natura sommenverzekering

Met de natura verzekering worden de kosten voor een compleet dienstenpakket uitgekeerd (de te vergoede diensten en producten worden vooraf vastgelegd) en regelt de uitvaartonderneming alle zaken die bij een uitvaart komen kijken.

U kunt ook kiezen voor een combinatie (uitkeren in natura en kapitaal) of voor een natura sommenverzekering waarbij uw familie alle uitvaartkosten voorschiet en deze later mag declareren (tot aan een bepaald bedrag).

2. De dekking bepalen

dekking uitvaartverzekeringDe juiste dekking voor uw uitvaart kiezen is een ander belangrijk onderdeel. U heeft waarschijnlijk gekozen voor een bepaald type polis. Deze sluit perfect aan bij uw wensen en mogelijkheden. Nu kunt u kiezen voor de juiste dekking.

Dat is bij een kapitaalverzekering lastiger dan bijvoorbeeld bij een natura verzekering. Met een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een geldbedrag uit bij overlijden. Dit bedrag is onderhevig aan de inflatie en kan daarom in de toekomst te weinig blijken te zijn.

Dit kunt u echter voorkomen door een uitvaartverzekering met indexatie af te sluiten. Hierbij zal de premie iets mee stijgen met de inflatie waardoor u nooit onderverzekerd raakt.

Probeer een calculatie te maken van de mogelijke kosten van uw uitvaart in de toekomst. De kosten van een gemiddelde uitvaart bedragen op dit moment ongeveer 8000 euro.

Bij een natura polis is het wat eenvoudiger. Hierbij zullen de producten en diensten voor uw uitvaart altijd zijn gedekt.

De meest afgesloten uitvaartverzekering is de combinatie verzekering, hierbij zijn de producten en diensten net als bij de natura verzekering gedekt, maar er zal ook een vrij te besteden geldbedrag worden uitgekeerd.

3. Premie vergelijken

Bij het vergelijken van de uitvaartverzekering zal de premie het eerste zijn wat u opvalt. De maandelijkse kosten die u betaalt zijn van enkele factoren afhankelijk. Nu u weet welk type uitvaartverzekering u wilt afsluiten kunt u de uitvaartverzekeraar op premie vergelijken.

De premie is afhankelijk van uw leeftijd, de looptijd en het soort uitvaartverzekering dat u afsluit.

Tip: Vergelijk de uitvaartverzekeringen op de totale kosten. Dit doet u door de maandpremie te vermenigvuldigen met de looptijd. Op deze manier komt u de totale premie te weten.

4. Polisvoorwaarden

Uitvaartverzekering kind vergelijkenBij het vergelijken is het belangrijk om de voorwaarden van de uitvaartverzekering goed door te nemen. Kunt u uw kinderen gratis meeverzekeren? Bij enkele uitvaartverzekeraars kunt u uw kinderen tot het 18e levensjaar gratis meeverzekeren op uw uitvaartpolis.

En hoe zit het als u uw uitvaartverzekering wilt afkopen?

5. De looptijd bepalen

Looptijd uitvaartverzekeringU bent nu bijna op het punt gekomen dat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten. De looptijd bepaalt in belangrijke mate de hoogte van uw premie. Wilt u een lagere maandpremie? Dan betekent dit in feite dat u kiest voor een levenslange looptijd.

 • Uitvaartverzekering met vaste looptijd van 10, 20 of 30 jaar

Dit lijkt de meest goedkope optie, maar stel dat u erg oud wordt, dan betekent dit dat u tot aan uw overlijden premie blijft betalen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een vaste looptijd van bijvoorbeeld 30 jaar. Na die dertig jaar kunt u stoppen met premie betalen. Sluit u pas op oudere leeftijd een uitvaartverzekering af? Dan heeft dit consequenties voor de premie. U moet dan als het ware de jaren dat u onverzekerd was inhalen.

6. Afsluiten

Nu u weet wat voor u de beste en mogelijk de goedkoopste uitvaartverzekering is kunt u deze gaan afsluiten. U sluit de verzekering als volgt af:

 • U vult uw persoonlijke gegevens en bankrekening in
 • U kunt aangeven voor welke looptijd u kiest en in welke termijnen u betaalt
 • U zult enkele medische vragen moeten beantwoorden
 • U kunt de aanvraag nu afronden

Goedkoopste uitvaartverzekeringen

Er zitten behoorlijke verschillen tussen de uitvaartverzekeringen in de premie, maar ook in voorwaarden. U wilt waarschijnlijk de goedkoopste uitvaartverzekering afsluiten en om deze te vinden zult u wel even wat tijd moeten investeren.

Als u eenmaal weet welke uitvaartverzekering u wilt afsluiten dan kunt u kijken welke uitvaartverzekeraar de voor u goedkoopste verzekering aanbiedt tegen de beste voorwaarden. Alleen om deze reden is het vergelijken al een verstandige keuze.

Welke uitvaartverzekeraars zijn er?

De grootste uitvaartverzekeraars van Nederland zijn: Monuta, DELA, a.s.r. en Twenthe. Deze verzekeraars kunt u onafhankelijk vergelijken op de polisvoorwaarden en premie.

Uitvaartverzekering vergelijken
Monuta uitvaartverzekering vergelijken

Bij Monuta kunt u terecht voor het afsluiten van een uitvaartverzekering, maar ook voor het laten verzorgen van uw uitvaart. De missie van Monuta is voor iedereen een afscheid met een goed gevoel mogelijk te maken. Met meer dan 90 jaar ervaring en 1,5 miljoen leden is dit één van de grootste uitvaartverzekeraars.

U kunt bij Monuta terecht voor de: combinatieverzekering.

DELA uitvaartverzekering vergelijken

DELA is opgericht in 1937 als begrafenisvereniging onder de naam ‘Draagt Elkanders Lasten’. Inmiddels is het een coöperatie met meer dan 3 miljoen leden. Buiten de zorg voor de overledene besteedt DELA ook veel zorg aan de nabestaanden. Een uitvaartverzekering is op maat samen te stellen.

U kunt bij DELA terecht voor de: kapitaal- en de combinatieverzekering.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

De kosten voor een uitvaart worden bepaald door de producten en diensten die geleverd en uitgevoerd worden. Deze kosten en risico’s zijn per verzekerde verschillend. De hoogte van de premie wordt dan ook aan de hand daarvan bepaald. Van welke factoren is uw premie afhankelijk?

Leeftijd
Als u op oudere leeftijd pas een uitvaartverzekering afsluit dan betaalt u veel meer premie dan wanneer u dezelfde verzekering op jonge leeftijd zou afsluiten. De kans dat u komt te overlijden is natuurlijk groter. Sluit daarom op zo’n jong mogelijke leeftijd een begrafenisverzekering af. De premiekosten smeert u in dat geval uit over een langere periode.

Looptijd
Tot wanneer betaalt u premie? De looptijd bepaald ook in belangrijke mate de hoogte van de premie. Als u kiest voor een korte looptijd, dan rekent de verzekeraar per maand een hogere premie.

Type verzekering
De ene verzekering is nu eenmaal duurder dan de andere verzekering. Maak gebruik van onze vergelijker en kom er direct achter welke soort verzekering (natura, kapitaal, natura sommen of combinatie) de laagste verzekeringspremie oplevert.

Uitkering
En natuurlijk heeft de verzekerde, u in dit geval, zelf ook veel invloed op de hoogte van de premie. Neem bijvoorbeeld de hoogte van het uit te keren bedrag (bij een kapitaalverzekering of combinatieverzekering). Hoeveel geld krijgen uw nabestaanden uitgekeerd?

Premie uitvaartverzekering vergelijken

De premie is afhankelijk van de genoemde factoren en ondanks dat deze factoren bij vrijwel alle verzekeraars hetzelfde zijn loont het zeker om de premie te vergelijken. Uitvaartverzekeraars berekenen allemaal een andere prijs voor de verzekering. Vergelijk en u kunt tientallen euro’s op jaarbasis besparen.

Premie Monuta DELA a.s.r.
Leeftijd Dienstenpakket (€ 2.200) Vrij besteden (€ 6.800) Dienstenpakket (€ 6.200) Vrij besteden (€ 3.000) Vrij besteden (€ 9.000)
Kind meeverzekerd tot 18 jaar Nee tot 18 jaar
Looptijd premie levenslang levenslang tot 80 jaar
Premie per geboortejaar Premie p/m Premie p/m Premie p/m
18 jaar € 5,43 € 6,56 € 8,66
25 jaar € 6,50 € 7,65 € 10,31
35 jaar € 9,21 € 9,92 € 13,60
45 jaar € 13,54 € 13,55 € 18,75
55 jaar € 20,48 € 19,66 €27,47
Bekijken Bekijken Niet beschikbaar

Soorten uitvaartverzekeringen

vergelijkenBij het vergelijken van uitvaartverzekeringen zult u eerst moeten bepalen welk type uitvaartverzekering de voorkeur heeft. Het komt erop neer dat u kan kiezen voor een verzekering die geld uitkeert bij overlijden (kapitaalverzekering). Of voor een verzekering die de uitvaart in natura vergoedt (natura verzekering).

Bij een kapitaalverzekering keert de verzekeraar een vast bedrag uit terwijl met de naturaverzekering een vergoeding voor een uitvaartpakket wordt aangeboden. Hieronder komt u er achter welke verzekering bij u past. En ook wat de voordelen en nadelen van deze verschillende uitvaartverzekeringen zijn. Met deze uitleg kunt u uw uitvaartverzekering vergelijken en de verzekering afsluiten welke het beste bij u past.

Kapitaal uitvaartverzekering

De kapitaalverzekering wordt afgesloten door consumenten die liever een geldbedrag ontvangen bij overlijden. Bij een kapitaalverzekering verzekert u in principe een geldbedrag. Stel dat u komt te overlijden, dan kunnen uw nabestaanden dit bedrag gebruiken voor het samenstellen van een uitvaart met de daarbij behorende diensten en producten.

Voordelen:
Het grootste voordeel van de kapitaalverzekering is dat de nabestaanden de vrijheid hebben het geld naar eigen wens en inzicht te besteden.

Nadelen:
Dat voordeel kan ook een nadeel zijn. Als de overledene niets van tevoren heeft vastgelegd, dan moeten de nabestaanden het e.e.a. zelf regelen. Misschien komt de uitvaart dan wel totaal niet in de buurt van uw voorkeur en wensen. Een ander nadeel van de kapitaalverzekering kan zijn dat met het uitgekeerde bedrag mogelijk de toekomstige kosten niet meer dekkend zijn i.v.m. de inflatie. Dit kan u echter voorkomen met een verzekering met indexatie. Logischerwijs betaalt u dan ook een hogere premie.

Natura uitvaartverzekering

De natura uitvaartverzekering (ook wel de natura uitvaartpolis genoemd) wordt vaak afgesloten. Bij deze uitvaartverzekering wordt er geen geldbedrag uitgekeerd. De uitvaart zal worden verzorgd door de uitvaartverzekeraar of uitvaartverzorger. U heeft bij het afsluiten van de uitvaartverzekering al laten vastleggen welke diensten en producten opgenomen worden in het uitvaartpakket.

Standaard in het pakket: Sluit u de natura uitvaartverzekering af, dan is er altijd een scala aan diensten/producten standaard verzekerd. Dit pakket kunt u naar wens uitbreiden. Standaard is verzekerd: De verzorging én het vervoer van de overledene, alle (wettelijke) formaliteiten die plaats moeten vinden na het overlijden en bij de uitvaart, en tot slot natuurlijk de persoonlijke begeleiding door de uitvaartverzorger. Naar wens kan het pakket uitgebreid worden met extra diensten en producten.

Voordelen:
Ook al heeft de kapitaalverzekering ook zo zijn voordelen, toch kiezen de meeste Nederlanders nog altijd voor de natura uitvaartpolis. En als we dan toch onze mening mogen geven: Meestal heeft deze verzekering ook onze voorkeur! Want niet alleen worden de nabestaanden in vrijwel al het regelwerk ontlast (dit is immers de taak van de uitvaartverzorger), ook is de natura uitvaartverzekering zeer waardevast. U verzekert zich voor een vast bedrag per maand voor de kosten van een uitvaart. Zelfs al mochten de producten en diensten in de toekomst duurder worden, dan nog worden deze kosten volledig gedekt.

Nog een voordeel kan zijn dat de nabestaanden ontlast worden van het regelwerk, hoewel dit ook weer een nadeel kan zijn. Er is weinig keuzevrijheid gezien dit van tevoren vastgelegd is. Maar of dit nou een voordeel of nadeel is, verschilt per persoon.

Nadelen:
Dit type verzekering heeft eigenlijk weinig nadelen. Een klein nadeel kan zijn dat de nabestaanden vrijwel geen keuzevrijheid hebben. Alles ligt immers vast.

Natura sommenverzekering

Toch wel een vreemde eend in de bijt is de natura sommenverzekering. Anders dan de naam van deze verzekering doet vermoeden, krijgen de nabestaanden géén geldbedrag door de verzekeraar uitgekeerd. Hoe het dan werkt? Indien u komt te overlijden moeten de nabestaanden zelf de kosten van de uitvaart vooruit betalen. Deze kosten kunnen nadien gedeclareerd worden bij de verzekeringsmaatschappij.

Uw familie mag overigens het verzekerde bedrag niet besteden aan iets anders dan aan de uitvaart. Conclusie: Bij de natura sommenverzekering keert de verzekeraar geen geld uit. Ook worden, anders dan de naam doet vermoeden, de diensten en producten niet in natura gedekt. De verzekering is nog het beste te vergelijken met de kapitaal uitvaartverzekering.

Voordelen:
Uw nabestaanden kunnen de uitvaart zelf vormgeven. De kosten daarvan worden gegarandeerd gedekt tot aan het verzekerde bedrag.

Nadelen:
De nabestaanden moeten zelf een aanzienlijk bedrag voorschieten. Het is natuurlijk de vraag of uw nabestaanden tegen die tijd voldoende kapitaalkrachtig zijn. Tip: Overleg altijd met uw familie en bekijk wat voor hen mogelijk is. Een ander nadeel van de natura sommenverzekering is dat de achterblijvers na uw overlijden alles zelf moeten regelen. Met een natura uitvaartverzekering is dat niet het geval, daar de uitvaartverzorger alle taken op zich neemt.

Combinatieverzekering

Uiteindelijk blijft er nog 1 verzekering over die het beste van twee werelden verenigt: De combinatieverzekering. De allerbeste eigenschappen van zowel de natura- als de kapitaalverzekering worden hiermee gecombineerd. Zo ontvangen de nabestaanden een uitkering in natura én tevens in de vorm van een geldbedrag. De combinatieverzekering is een flexibele verzekeringsvorm, want verzekerden kunnen helemaal zelf bepalen welk gedeelte van de uitvaart in natura of in geld wordt uitgekeerd.

Voordelen:
Redelijk waardevast, want een gedeelte van de kosten wordt in de toekomst gegarandeerd uitgekeerd in natura. Tip: Ga vooraf na welke kosten bij een uitvaart het meest onderhevig zijn aan de inflatie en laat deze producten/diensten in natura verzekeren. De rest laat u uitkeren in de vorm van kapitaal, dus een geldbedrag.

Nadelen:
Omdat de verzekering de beste eigenschappen van 2 polissen combineert, zijn er vanzelfsprekend ook enkele nadelen. Zo moeten uw nabestaanden nog zelf het e.e.a. regelen. Tevens stijgen de uitvaartkosten in de toekomst. Is de uitkering in de vorm van kapitaal in de toekomst nog voldoende om bepaalde kosten te dekken?

Uitvaartverzekering vergelijken? Uitvaartdirekt.nl helpt

Uitvaartdirekt.nl is dé plek waar u al de uitvaartverzekeringen kunt vergelijken en direct een uitvaartverzekering kunt afsluiten. Of het nu gaat om een naturaverzekering, kapitaalverzekering of combinatie uitvaartverzekering: op Uitvaartdirekt.nl vindt u altijd een onafhankelijke vergelijking van de verschillende verzekeraars. Op basis van uw situatie en wensen voor dekking, wordt de goedkoopste verzekeringspremie berekend. Zo vindt u binnen 5 minuten de goedkoopste uitvaartverzekering.

Vergelijken bij Independer en de Consumentenbond

Voor het vergelijken van uitvaartverzekeringen kon u vroeger terecht bij Independer en de Consumentenbond. De Consumentenbond heeft de laatste vergelijking gemaakt in februari 2016. Voor Independer is het ook weer enige jaren geleden dat zij de laatste uitvaartverzekeringen hebben vergeleken.

De reden dat Independer is gestopt met het vergelijken en afsluiten van uitvaartverzekeringen is dat de wetgeving in 2014 is aangepast. Independer maakte een vergelijking op basis van de persoonsgegevens van de bezoekers. Aan de hand van deze gegevens bemiddelde Independer voor de bezoeker. Zij ontvingen hier een vergoeding voor. Het bemiddelen is met de wetswijziging verboden waardoor het aanbieden en vergelijken voor Independer niet meer kostendekkend was.

Op Uitvaartdirekt.nl kunt u wel een vergelijking maken omdat wij geen persoonsgegevens nodig hebben en ook niet bemiddelen tussen de klant en de uitvaartverzekeraar.

Conclusie: Uitvaartverzekering vergelijken loont

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering moet u vooraf goed weten wat uw wensen zijn.

Wilt u een geldbedrag opbouwen waarmee uw nabestaanden uw uitvaart kunnen regelen? Dan zou de kapitaal verzekering hiervoor in aanmerking komen. Of verzekert u zich voor de producten en diensten door middel van de natura verzekering.

Welke keuze u ook maakt zorg ervoor dat u de voor- en nadelen goed doorneemt. Wij hopen dat alles over het vergelijken van uitvaartverzekeringen nu duidelijk is en dat u weet dat u er veel geld mee kunt besparen.