Monuta

Monuta uitvaartverzekeringUitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger Monuta is in 1923 opgericht en heeft 1,5 miljoen verzekerden. Deze uitvaartverzekeraar biedt een complete combinatie uitvaartverzekering aan.

De combinatie uitvaartverzekering met een waarde van €9.500,- is opgedeeld in:

 • Een verzekerd bedrag van €2.500,- voor een uitvaartverzorger
 • Een vrij te besteden bedrag van €7.000,-  uit te geven aan de uitvaart

Deze uitvaartverzekeraar begon in 1923 als Apeldoornsche Begrafenisvereniging en pas in 1955 werd er een stichting opgericht en deze ging verder onder de naam Monuta Stichting. Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn, maar de organisatie heeft vele vestigingen verspreid over Nederland.

Monuta is buiten een grote uitvaartverzekeraar ook een uitvaartverzorger met ruim 100 uitvaartcentra in Nederland.

Doordat de organisatie uit twee onderdelen bestaat, namelijk de uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen kan deze uitvaartverzekeraar u een totaalpakket aanbieden waarbij u uw uitvaartwensen kunt laten uitkomen en uw nabestaanden met een goed gevoel afscheid kunnen nemen.

Monuta missie

De missie van Monuta is om een overlijden voor de nabestaanden zo dragelijk mogelijk te maken. Dit doen zij door de uitvaart geheel in de wens van de overledene uit te voeren en hulp en steun aan de nabestaanden te bieden waar dit mogelijk is. Een afscheid met een goed gevoel voor iedereen bereikbaar maken is waar Monuta voor staat.

Contact

Hoofdkantoor:
Schumanpark 11
7336 AM
Apeldoorn
www.monuta.nl

Telefoonnummer:
Algemeen:
0800 – 02 222 92
Overlijden melden:
0800 – 02 30 550

Postadres:
Schumanpark 11
7336 AM
Apeldoorn
email: monuta@monuta.nl

Monuta uitvaartverzekering

Monuta neemt de nabestaanden veel werk uit handen, het begeleiden van uw nabestaanden staat dan ook centraal in de toch al zware periode na het overlijden van een dierbare.

Een uitvaartverzekering afsluiten bij Monuta doet u tegen een scherpe premie en u kunt er van op aan dat uw uitvaart geregeld wordt zoals u wenst. Bij het afsluiten van de begrafenisverzekering krijgt u direct duidelijkheid als het gaat om de acceptatie.

U heeft de keuze om u te verzekeren voor een dienstenpakket met extra geldbedrag. Door de keuzevrijheid van het natura pakket kunt u uw uitvaartwensen altijd uit laten komen en de uitvaart laten regelen zoals u dat wenst.

Monuta stichting

Toen Monuta in 1923 begon was er nog geen mogelijkheid tot het laten cremeren. Toen dat eenmaal toegestaan werd, drong directeur Hendrik Posthumus er in 1954 op aan om de naam de Apeldoornsche Begrafenisvereniging te veranderen in de Monuta stichting. De naam Monuta is terug te leiden naar de protestants-christelijke achtergrond van de verzekeraar.

Monuta
 • Verzekerd bedrag: € 9.500,-

 • Vrij besteedbaar bedrag

 • Inclusief uitvaartverzorger

 • Begrafenis of crematie

7,36 per maand

Premie 28-jarige

Dekking uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering van Monuta dekt een uitvaart voor een bedrag van €9.000 en bestaat uit twee onderdelen:

Productkenmerken uitvaartverzekering Monuta

De belangrijkste productkenmerken van de uitvaartverzekering voor u op een rij:

 • Levenslang verzekerd
 • Totaal verzekerd bedrag minimaal € 6.500 en maximaal € 15.000
 • € 2.200 gereserveerd voor de uitvaartverzorger*
 • Gratis kinderdekking tot 18 jaar
 • Afsluitleeftijd 18 t/m 74 jaar

* Indien er geen gebruik wordt gemaakt door een uitvaartverzorger van Monuta zal dit invloed hebben op het uit te keren bedrag van uw uitvaartverzekering.

Premie uitvaartverzekeringen

Leeftijd Premie
18 jaar € 5,58
25 jaar € 6,68
35 jaar € 9,47
45 jaar € 13,95
55 jaar € 21,10

Voordelen Monuta

Het afsluiten van de combinatie uitvaartverzekering met een extra vrij te besteden geldbedrag heeft onderstaande voordelen:

Monuta uitvaartverzekering vergelijken

Monuta uitvaartverzekeringEen uitvaartverzekering bij Monuta afsluiten doet u om alle kosten van de uitvaart te laten dekken. Als u de uitvaartverzekeringen gaat vergelijken met andere verzekeraars dan zult u zien dat deze verzekeraar bij de top 3 van Nederland hoort.

De ervaringen van mensen die al met deze verzekeraar te maken hebben gehad zijn ook zeer positief. U heeft de mogelijkheid een uitvaartverzekering af te sluiten en ook kunt u uw uitvaart er laten verzorgen.

Dat Monuta dit tot tevredenheid van haar klanten doet blijkt uit het feit dat deze uitvaartverzekeraar al meerdere jaren is uitgeroepen tot beste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Al 5 jaar de beste uitvaartverzekeraar (volgens WUA)

Uit de jaarlijkste vergelijking van de WUA komt Monuta al 5 jaar (2017, 2018, 2019, 2020 en 2022) als beste verzekeraar uit de bus.

Bij Monuta kunt u voor een lage premie en goede voorwaarden een zeer uitgebreide uitvaartverzekering afsluiten. Monuta maakt iedere uitvaart persoonlijk en is daarom de steun bij ieder afscheid.

Flexibele uitvaartverzekering afsluiten

Monuta heeft een uitvaartverzekering in de markt gezet waarbij de keuzevrijheid en flexibiliteit maximaal is. De hedendaagse consument heeft grote behoefte om alles zelf te kunnen regelen. En dit kan bij deze verzekeraar doordat de uitvaartverzorger het enige vaste component van de verzekering is.

Monuta heeft een nieuw product gelanceerd in april 2020 en afscheid genomen van het standaardpakket van uitvaartdiensten en -producten.

Na een overlijden zullen de nabestaanden een bedrag tot hun beschikking krijgen waarmee de uitvaart voor hun dierbare verzorgd kan worden. Naast dit bedrag wordt er een uitvaartverzorger ter beschikking gesteld.

De nabestaanden zijn niet verplicht om de uitvaart door Monuta te laten verzorgen. Het is overigens wel verstandig om dit wel te doen, het biedt namelijk grote financiële voordelen. U krijgt korting als Monuta de uitvaart verzorgd, maar als de nabestaanden voor een andere uitvaartverzorger kiezen dan heeft dit gevolgen voor de uitkering van uw uitvaartverzekering (monuta.nl/voorwaarden).

Geen standaardpakket aan uitvaartproducten

Met de nieuwe begrafenisverzekering bent u niet meer gebonden aan een vast pakket aan producten en diensten. Het voordeel hiervan is dat de keuzevrijheid groter is. Geen standaard pakket van 3 volgauto’s en 50 rouwkaarten maar de vrijheid om de producten en diensten te kiezen die binnen het door u verzekerde bedrag vallen.

Premie

Bij de Monuta verzekering is de premie ook flexibel gemaakt. De premie voor de uitvaartverzekering is gekoppeld aan de rente. Wat betekent dat als de rente stijgt de premie voor uw uitvaartverzekering zal dalen, mocht daarentegen de rente dalen dan stijgt de premie. De rente is overigens niet de enige factor die het premiebedrag bepaald, andere factoren zijn:

 • Renteontwikkeling
 • Ontwikkelingen in sterfte
 • Kosten wijzigingen voor producten en diensten

U zult jaarlijks ingelicht worden over een daling of stijging van de premie.

Indexering uitvaartverzekering

Wat uw wensen ook zijn, Monuta kan het realiseren voor u. Met een uitvaartverzekering van Monuta zullen uw nabestaanden niet achterblijven met onverwachte kosten. De financiële zekerheid die de uitvaartpolis biedt wordt standaard geïndexeerd.

Het verzekerde bedrag zal meestijgen met de stijgende uitvaartkosten. Als verzekerde betaalt u hier jaarlijks een kleine premiestijging voor. Dit is de indexatie van de premie en gekoppeld aan de kostenontwikkelingen van de uitvaart producten en diensten.

Hierdoor bent u er zeker van dat uw uitvaart geregeld wordt zoals u wenst en dat de nabestaanden niet met een openstaand bedrag achterblijven. Alle kosten voor de uitvaart worden gedekt.

Nabestaanden ontzorgen

Met een uitvaartverzekering van Monuta zijn uw nabestaanden ontzorgt dankzij de uitvaartverzorger en het vrij besteedbaar bedrag. Alle kosten voor uw uitvaart in Nederland worden vergoedt.

Bij een overlijden in het buitenland zullen de transportkosten naar Nederland ook worden vergoedt. Met het geldbedrag wat uitgekeerd gaat worden kunnen uw nabestaanden aanvullende uitvaartdiensten bestellen, u kunt hierbij denken aan een uitgebreidere catering, grafkosten, crematiekosten en bloemen.

Overlijdensberichten

Een ander voorbeeld waarmee de nabestaanden ontzorgt worden is het plaatsen en opmaken van de overlijdensberichten. De verzekeraar neemt hierbij al het werk uit handen. En nu is het opmaken en versturen van overlijdensberichten nog maar het minste wat er geregeld wordt voor een uitvaart. 

Uitvaartverzorger

Het voordeel van een begrafenisverzekering van Monuta is dat u altijd een gediplomeerde uitvaartverzorger krijgt toegewezen. De nabestaanden hebben in de emotionele periode na een uitvaart genoeg aan hun hoofd.

Het is dan een fijn idee dat hen veel regelwerk voor de uitvaart uit handen wordt genomen door de uitvaartverzorger. De uitvaartverzorger regelt niet alleen allerlei zaken voor-, tijdens en na de uitvaart maar ook de wettelijke handelingen die er geregeld moeten worden na een overlijden.

De uitvaartverzorger is 24/7 beschikbaar. De uitvaartverzorger zal voor de uitvaart alle details met de nabestaanden bespreken. Ook na de uitvaart kan men nog een beroep doen op de uitvaartverzorger bij het begeleiden van het rouwproces.

Het maakt niet uit hoeveel uren de uitvaartverzorger nodig heeft om de uitvaart perfect te laten verlopen. De kosten komen nooit boven de 2000 euro uit die zijn gedekt in de uitvaartverzekering.

Monuta uitvaartverzorger niet verplicht

Ondanks dat het niet verplicht is om de uitvaart door de toegewezen uitvaartverzorger te laten verzorgen is het wel verstandig. U krijgt namelijk flinke financiële voordelen. Doordat Monuta Verzekeringen de producten en dienten afneemt van Monuta Uitvaartverzorging kunnen deze tegen een lagere prijs ingekocht worden. U als verzekerde van Monuta heeft hier voordeel van.

Indien u niet kiest voor een uitvaartverzorger van Monuta zal dit invloed hebben op het uit te keren bedrag van uw uitvaartverzekering.

Extra geldbedrag wijzigen

Het is altijd mogelijk om tussentijds het extra geldbedrag te wijzigen. Als u het bedrag wilt verhogen dan heeft Monuta het recht u enkele vragen over uw gezondheid te stellen.

Bij een verhoging van het vrij te besteden bedrag zal ook uw premie hoger worden. U kunt het vrij te besteden bedrag tussen € 4.500 en maximaal € 13.000 in uw verzekering mee laten nemen.

Monuta inloggen

Als u een uitvaartverzekering afsluit bij Monuta dan kunt u inloggen in “Mijn Monuta”. Hierin staan uw persoonlijke gegevens en kunt u eenvoudig uw polis(sen) inzien.

U kunt de voorwaarden van de polis nalezen en u heeft de mogelijkheid om uw gegevens zoals uw rekeningnummer en adres te wijzigen. Bovendien is dit de plaats waar u uw uitvaartwensen kunt vastleggen en delen met uw familie of vrienden. Doordat Mijn Monuta een online omgeving is, moet u inloggen en kunt u deze altijd en overal raadplegen.


Kwaliteitseisen

keurmerk klantgericht verzekerenEen uitvaartverzekering afsluiten doet u bij een verzekeraar welke voldoet aan alle kwaliteitseisen. Zo heeft Monuta zowel het Keurmerk Uitvaartzorg voor betrouwbare uitvaartondernemers als het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Ze voldoen tevens aan alle kwaliteitseisen van de Stichting toetsing verzekeraars. Mocht u ooit klachten hebben dan kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.


 

Nazorgservice

De verzorging begint al met uw uitvaart, deze zal zorgvuldig met uw nabestaanden besproken worden waarna alles tot in de puntjes geregeld zal zijn. Voor de zorg na de uitvaart is er zelfs de Nazorgservice welke altijd bereikbaar is en waar uw nabestaanden met al hun vragen terecht kunnen.

Uw uitvaart zal geregeld worden zoals u wenst, maar ook daarna staat Monuta klaar voor uw nabestaanden.

Depositofonds

Met het Depositofonds zet u eenmalig of meerdere keren een geldbedrag opzij. Met dit geldbedrag kan uw uitvaart bekostigd worden. We hebben het hier niet over een verzekering maar een andere manier om uw uitvaart te financieren. Het depositofonds kan ook op latere leeftijd afgesloten worden of u kunt het gebruiken als aanvulling op uw bestaande uitvaartverzekering.

Uitvaart wensen vastleggen

Met een Monuta verzekering kunt u vooraf al uw uitvaartwensen vastleggen op de website. Zo kunt u foto’s, tekst en muziek opslaan en heeft u de beschikking over een uitvaartontwerper.

U kunt deze wensen altijd nog aanpassen, maar op deze manier maakt u het voor de nabestaanden wel een stuk makkelijker en overzichtelijker en zullen zij niet met lastige keuzes te maken krijgen.

Kinderen gratis meeverzekerd U kunt uw kind(eren) gratis meeverzekeren op uw polis. Tot het 18e levensjaar zijn uw kinderen gratis meeverzekerd en hierna kan hij of zij de polis voortzetten.

Kosten uitvaart berekenen

Op de website kunt u berekenen wat de kosten voor een uitvaart ongeveer zijn. Aan de hand van deze kosten berekening zal de premie voor uw uitvaartverzekering bekend worden.

Het voordeel hiervan is dat u met enkele muisklikken te weten komt waarvoor u zich verzekerd en wat de premie voor deze verzekering zal zijn. U komt zo nooit voor verassingen te staan en bovendien sluit u de uitvaartverzekering af welke helemaal aan uw wensen voldoet. Dit geeft u en uw nabestaanden een geruststellend gevoel.

Acceptatiebeleid

Zodra u een uitvaartverzekering afsluit zal de verzekeraar een acceptatieproces opstarten u zult onder andere een gezondheidsverklaring in moeten vullen. Hierbij kunt u vragen verwachten over uw gezondheid, of u ziek bent, rookt en of u bepaalde medicijnen gebruikt.

Vroeger duurde het minstens 3 weken voordat u wist of u geaccepteerd werd door een uitvaartverzekeraar. Monuta heeft het medisch acceptatieproces dusdanig geïnnoveerd dat u nu na het invullen van de gezondheidsverklaring binnen enkele seconden duidelijkheid heeft.

Bovendien komt u ook meteen te weten tegen welke premie u zich kunt verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. Dit levert dus direct voordelen op, zodat u weet waar u aan toe bent.

Multiculturele uitvaart

De Monuta verzekering is er ook voor uw multiculturele uitvaart. De uitvaartverzekering is geheel aanpasbaar aan de extra wensen waar een multiculturele uitvaart om vraagt.

Hierbij kunt u denken aan een rituele wassing, een balseming of het overbrengen van de overledene naar het thuisland. Bij dergelijke wensen zult u het verzekerde bedrag wel moeten aanpassen. De Monuta uitvaart is aanpasbaar aan iedere religie.

Team Bijzondere Uitvaarten

Door de expertise welke Monuta in de loop der jaren heeft opgedaan is er nu ook een Team Bijzondere Uitvaarten in het leven geroepen. Dit team is er om bijzondere uitvaarten te verzorgen. U moet hierbij denken aan grote vaak complexe diensten.

Team Bijzondere Uitvaarten Monuta kan u ook begeleiden met het organiseren van een herdenkingsdienst of een stille tocht. Mocht het nodig zijn dan kan het team binnen een half uur beschikbaar zijn. Het Team Bijzondere Uitvaarten (TBU) is ontstaan vanuit de ervaring met Staatsuitvaarten. Het TBU is het enige team dat hierin is gespecialiseerd.

Afkopen of opzeggen

Als u uw lopende uitvaartverzekering om wat voor reden wilt stoppen dan kunt u deze afkopen of opzeggen. Het opzeggen of afkopen is financieel nooit aantrekkelijk omdat de afkoopwaarde altijd minder is dan het opgebouwde geldbedrag. U kunt hiervoor contact opnemen met Monuta.

Veelgestelde vragen

Heb ik bedenktijd als ik een uitvaartverzekering bij Monuta afsluit?

Ja, u heeft 30 dagen bedenktijd na het afsluiten van de uitvaartverzekering. In deze 30 dagen kunt u de uitvaartverzekering kosteloos annuleren.

Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering bij Monuta afsluiten?

U kunt tot uw 74ste levensjaar een uitvaartverzekering afsluiten. Na deze leeftijd is het ook nog mogelijk om uw uitvaart te laten financieren.

Zijn de kinderen gratis meeverzekerd bij Monuta?

Ja, uw kinderen zijn gratis meeverzekerd tot hun 18e levensjaar op de uitvaartpolis van één van de ouders.

Hoe lang moet ik betalen voor mijn uitvaartverzekering?

Het betalen van de premie loopt door tot uw overlijden.

Monuta
 • Verzekerd bedrag: € 9.500,-

 • Vrij besteedbaar bedrag

 • Inclusief uitvaartverzorger

 • Begrafenis of crematie

7,36 per maand

Premie 28-jarige