Monuta

8.7

Monuta uitvaartverzekeringen

Monuta

11,86
per maand

Verzekerd bedrag €9.000

Bereken premie

Monuta

Monuta uitvaartverzekeringEen Monuta uitvaartverzekering afsluiten? Monuta is één van de grootste verzekeraars op het gebied van uitvaartverzekeringen met meer dan 1,5 miljoen verzekerden en is opgericht in 1923. Destijds heette deze verzekeraar Apeldoornsche Begrafenisvereniging en pas in 1955 werd er een stichting opgericht en deze ging verder onder de naam Monuta Stichting.

Monuta is uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger
Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn, maar de organisatie heeft vele vestigingen verspreid over het hele land. Monuta is buiten een grote uitvaartverzekeraar ook een uitvaartverzorger met ruim 100 uitvaartcentra in Nederland. Doordat de organisatie uit twee onderdelen bestaat, namelijk de uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen kan deze verzekeraar u een totaalpakket aanbieden waarbij u uw uitvaartwensen kunt laten uitkomen en uw nabestaanden met een goed gevoel afscheid kunnen nemen.

Monuta
 • Verzekerd bedrag: € 9.000,-

 • Vrij besteedbaar bedrag

 • Inclusief uitvaartverzorger

11,86 per maand

Bereken premie

Wat doet Monuta?

Monuta neemt de nabestaanden veel werk uit handen, het begeleiden van uw nabestaanden staat dan ook centraal in de toch al zware periode na het overlijden van een dierbare. Een uitvaartverzekering afsluiten bij Monuta doet u tegen een scherpe premie en u kunt er van op aan dat uw uitvaart geregeld wordt zoals u wenst.

Bij het afsluiten van de begrafenisverzekering krijgt u direct duidelijkheid als het gaat om de acceptatie. U heeft de keuze om u te verzekeren voor een dienstenpakket met extra geldbedrag. Door de keuzevrijheid van het naturapakket kunt u uw uitvaartwensen altijd uit laten komen en de uitvaart laten regelen zoals u dat wenst.

Monuta stichting

Toen Monuta in 1923 begon was er nog geen mogelijkheid tot het laten cremeren. Toen dat eenmaal toegestaan werd drong directeur Hendrik Posthumus er in 1954 op aan om de naam de Apeldoornsche Begrafenisvereniging te veranderen in de Monuta stichting. De naam Monuta is terug te leiden naar de protestants-christelijke achtergrond van de verzekeraar.

Wat betekent de naam Monuta?

De naam Monuta komt uit het Latijn en betekent Mors Ianua Vitae. Of in het Nederlands: De dood is de poort van het leven.

Productkenmerken uitvaartverzekering Monuta

De belangrijkste productkenmerken van de Monuta uitvaartverzekering voor u op een rij:

 • Levenslang verzekerd
 • Totaal verzekerd bedrag minimaal € 6.500 en maximaal € 15.000
 • Vrij besteedbaar bedrag van minimaal € 4.500 en maximaal € 13.000
 • € 2.000 gereserveerd voor de uitvaartverzorger *
 • Gratis kinderdekking tot 18 jaar
 • Afsluitleeftijd 18 t/m 74 jaar

*Indien de nabestaanden geen gebruik maken van de uitvaartverzorger van Monuta dan zal het gereserveerde bedrag van €2.000 vrij te besteden zijn.

Missie van Monuta

De missie van Monuta is om een overlijden voor de nabestaanden zo dragelijk mogelijk te maken. Dit doen zij door de uitvaart geheel in de wens van de overledene uit te voeren en hulp en steun aan de nabestaanden te bieden waar dit mogelijk is. Een afscheid met een goed gevoel voor iedereen bereikbaar maken is waar Monuta voor staat.

Monuta uitvaartverzekering vergelijken

Monuta uitvaartverzekeringEen uitvaartverzekering bij Monuta afsluiten doet u om alle kosten van de uitvaart te laten dekken. Als u Monuta uitvaartverzekeringen gaat vergelijken met andere verzekeraars dan zult u zien dat Monuta bij de top 3 van Nederland hoort. De ervaringen van mensen die al met Monuta verzekeringen te maken hebben gehad zijn ook zeer positief.

U heeft bij Monuta de mogelijkheid een uitvaartverzekering af te sluiten en ook kunt u uw uitvaart er laten verzorgen. Dat Monuta dit tot tevredenheid van haar klanten doet blijkt uit het feit dat Monuta al meerdere jaren is uitgeroepen tot beste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Al 4 jaar de beste uitvaartverzekeraar (volgens WUA)

Uit de jaarlijkste vergelijking van de WUA komt Monuta al 4 jaar (2017, 2018, 2019 en 2020) op rij als beste verzekeraar uit de bus. Het is dan ook verstandig om een uitgebreide uitvaartverzekering bij Monuta af te sluiten als u voor zekerheid kiest.

Bij Monuta kunt u voor een lage premie en goede voorwaarden een zeer uitgebreide uitvaartverzekering afsluiten. Monuta maakt iedere uitvaart persoonlijk en is daarom de steun bij ieder afscheid.

Bereken uw premie

Flexibele uitvaartverzekering afsluiten

Monuta heeft een uitvaartverzekering in de markt gezet waarbij de keuzevrijheid en flexibiliteit maximaal is. De hedendaagse consument heeft grote behoefte om alles zelf te kunnen regelen. En dit kan bij de verzekering van Monuta doordat de uitvaartverzorger het enige vaste component van de verzekering is.

Monuta heeft een nieuw product gelanceerd in april 2020 en afscheid genomen van het standaardpakket van uitvaartdiensten en -producten.

Na een overlijden zullen de nabestaanden een bedrag tot hun beschikking krijgen waarmee de uitvaart voor hun dierbare verzorgd kan worden. Naast dit bedrag stelt Monuta ook een uitvaartverzorger ter beschikking.

De nabestaanden zijn niet verplicht om de uitvaart door de uitvaartverzorger van Monuta te laten verzorgen. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de uitvaartverzorger van de verzekeraar dan zal er een extra bedrag van €2000,- vrij te besteden zijn.

Geen standaardpakket aan uitvaartproducten
Met de nieuwe begrafenisverzekering van Monuta bent u niet meer gebonden aan een vast pakket aan producten en diensten. Het voordeel hiervan is dat de keuzevrijheid groter is. Geen standaard pakket van 3 volgauto’s en 50 rouwkaarten maar de vrijheid om de producten en diensten te kiezen die binnen het door u verzekerde bedrag vallen.

Premie

Bij de Monuta verzekering is de premie ook flexibel gemaakt. De premie voor de uitvaartverzekering is gekoppeld aan de rente. Wat betekent dat als de rente stijgt de premie voor uw uitvaartverzekering zal dalen, mocht daarentegen de rente dalen dan stijgt de premie.
De rente is overigens niet de enige factor die het premiebedrag bepaald, andere factoren zijn:

 • Renteontwikkeling
 • Ontwikkelingen in sterfte
 • Kosten wijzigingen voor producten en diensten

U zult jaarlijks ingelicht worden over een daling of stijging van de premie.

Indexering Monuta uitvaartverzekering

Wat uw wensen ook zijn, Monuta kan het realiseren voor u. Met een uitvaartverzekering van Monuta zullen uw nabestaanden niet achterblijven met onverwachte kosten. De financiële zekerheid die de uitvaartpolis biedt wordt standaard geïndexeerd. Het verzekerde bedrag zal meestijgen met de stijgende uitvaartkosten.

Als verzekerde betaalt u hier jaarlijks een kleine premiestijging voor. Dit is de indexatie van de premie en gekoppeld aan de kostenontwikkelingen van de uitvaart producten en diensten. Hierdoor bent u er zeker van dat uw uitvaart geregeld wordt zoals u wenst en dat de nabestaanden niet met een openstaand bedrag achterblijven. Alle kosten voor de uitvaart worden gedekt.

Nabestaanden ontzorgen

Met een uitvaartverzekering van Monuta zijn uw nabestaanden ontzorgt dankzij de Monuta uitvaartverzorger en het vrij besteedbaar bedrag.
Alle kosten voor uw uitvaart in Nederland worden vergoed door Monuta. Bij een overlijden in het buitenland zal Monuta de transportkosten naar Nederland ook vergoeden. Met het geldbedrag wat uitgekeerd gaat worden kunnen uw nabestaanden aanvullende uitvaartdiensten bestellen, u kunt hierbij denken aan een uitgebreidere catering, grafkosten, crematiekosten en bloemen.

Uitvaartverzorger

Het voordeel van een begrafenisverzekering van Monuta is dat u altijd een gediplomeerde uitvaartverzorger krijgt toegewezen. De nabestaanden hebben in de emotionele periode na een uitvaart genoeg aan hun hoofd. Het is dan een fijn idee dat hen veel regelwerk voor de uitvaart uit handen wordt genomen door de uitvaartverzorger.

De uitvaartverzorger regelt niet alleen allerlei zaken voor-, tijdens en na de uitvaart maar ook de wettelijke handelingen die er geregeld moeten worden na een overlijden. De uitvaartverzorger is 24/7 beschikbaar.

De uitvaartverzorger zal voor de uitvaart alle details met de nabestaanden bespreken. Ook na de uitvaart kan men nog een beroep doen op de uitvaartverzorger bij het begeleiden van het rouwproces.

Het maakt niet uit hoeveel uren de uitvaartverzorger nodig heeft om de uitvaart perfect te laten verlopen. De kosten komen nooit boven de 2000 euro uit die zijn gedekt in de uitvaartverzekering.

Monuta uitvaartverzorger niet verplicht

Als er geen gebruik gemaakt wordt van de toegewezen uitvaartverzorger dan zal het gereserveerde bedrag van 2000 euro worden vrijgesteld.

Extra geldbedrag wijzigen

Het is altijd mogelijk om tussentijds het extra geldbedrag te wijzigen. Als u het bedrag wilt verhogen dan heeft Monuta het recht u enkele vragen over uw gezondheid te stellen. Bij een verhoging van het vrij te besteden bedrag zal ook uw premie hoger worden. U kunt het vrij te besteden bedrag tussen € 4.500 en maximaal € 13.000 in uw verzekering mee laten nemen.

Voordelen natura uitvaartverzekering

Het afsluiten van de natura uitvaartverzekering met extra geldbedrag heeft onderstaande voordelen:

 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Uw nabestaanden hebben weinig te regelen voor uw uitvaart
 • De verzekering zal elk jaar aangepast worden aan de indexatie (nooit onderverzekerd)
 • Er zal voor de nabestaanden voor nazorg worden gezorgd
 • Rechtsbijstand voor de nabestaanden
 • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen
 • U heeft keuze uit alle in Nederland gevestigde uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen van Monuta
 • De keuzevrijheid is groot omdat uw nabestaanden niet aan een bepaalde uitvaartverzorger vastzitten
 • Uw nabestaanden ontvangen het Monuta Nazorgboek met tips en adviezen.

Monuta

Veelgestelde vragen

Hoe sluit ik de uitvaartverzekering af welke bij mij past?
Met de uitvaartkostenmeter kunt u aan de hand van uw uitvaartwensen de hoogte van het verzekerd bedrag berekenen. Op deze manier sluit u de verzekering af welke aan uw wensen voldoet.

Heb ik bedenktijd als ik een uitvaartverzekering afsluit?
Ja. U heeft 30 dagen bedenktijd na het afsluiten van de uitvaartverzekering. In deze 30 dagen kunt u dus nog kosteloos van de verzekering afzien.

Ben ik verplicht de uitvaart door Monuta te laten verzorgen?
Nee. U bent niet verplicht uw uitvaart door Monuta te laten verzorgen. Indien er geen gebruik gemaakt wordt van de uitvaartverzorger van Monuta zal er een vrij te besteden bedrag van €2.000 aan de nabestaanden uitgekeerd worden.

Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?
U kunt tot uw 74ste jaar een uitvaartverzekering afsluiten. Na deze leeftijd is het ook nog mogelijk om uw uitvaart te laten financieren.

Zijn de kinderen gratis meeverzekerd?
Ja. De kinderen zijn gratis meeverzekerd tot hun 18e jaar op de polis van één van de ouders.

Is de uitvaartverzekering ook geldig in het buitenland?
Ja. Als u wilt dat uw uitvaart in het buitenland plaatsvindt dan kunt u een Uitvaart Geld-verzekering afsluiten. Na overlijden zullen uw nabestaanden een geldbedrag ontvangen waarmee uw uitvaart in het buitenland verzorgd kan worden.

Hoe lang moet ik premie betalen?
U bent levenslang verzekerd en betaald ook levenslang premie om de kosten van uw uitvaart te dekken.

Wat kost een crematie bij Monuta?
De kosten van een crematie bij Monuta zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wel heeft Monuta 3 arrangementen waar u uit zou kunnen kiezen, de kosten hiervoor liggen tussen de 4.800 euro en 8.200 euro. U bent natuurlijk vrij om buiten deze arrangementen om een uitvaart samen te stellen. Standaard zijn de kosten voor een crematie in Nederland ongeveer 1.300 euro, het ligt er wel aan in welke gemeente de crematie plaats zal vinden en bij welk crematorium. Hier bovenop komen de basiskosten zoals: de uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer, uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten en de catering.


Uitvaartverzekering al vanaf € 6,42 per maand. Bereken eenvoudig online uw premie!

Bereken eenvoudig uw premie

Mijn Monuta

Als u een uitvaartverzekering afsluit bij Monuta dan kunt u inloggen in “Mijn Monuta”. Hierin staan uw persoonlijke gegevens en kunt u eenvoudig uw polis(sen) inzien. U kunt de voorwaarden van de polis nalezen en u heeft de mogelijkheid om uw gegevens zoals uw rekeningnummer en adres te wijzigen. Bovendien is dit de plaats waar u uw uitvaartwensen kunt vastleggen en delen met uw familie of vrienden.

Doordat Mijn Monuta een online omgeving is, moet u inloggen en kunt u deze altijd en overal raadplegen.


Kwaliteitseisen Monuta

keurmerk klantgericht verzekerenEen uitvaartverzekering afsluiten doet u bij een verzekeraar welke voldoet aan alle kwaliteitseisen. Zo heeft Monuta zowel het Keurmerk Uitvaartzorg voor betrouwbare uitvaartondernemers als het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Monuta voldoet tevens aan alle kwaliteitseisen van de Stichting toetsing verzekeraars. Mocht u ooit klachten hebben dan kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.


Nazorgservice
De verzorging begint al met uw uitvaart, deze zal zorgvuldig met uw nabestaanden besproken worden waarna alles tot in de puntjes geregeld zal zijn.
Voor de zorg na de uitvaart is er zelfs de Nazorgservice welke altijd bereikbaar is en waar uw nabestaanden met al hun vragen terecht kunnen. Uw uitvaart zal geregeld worden zoals u wenst, maar ook daarna staat Monuta klaar voor uw nabestaanden.

Monuta Depositofonds
Met het Depositofonds zet u eenmalig of meerdere keren een geldbedrag opzij. Met dit geldbedrag kan uw uitvaart bekostigd worden. We hebben het hier niet over een verzekering maar een andere manier om uw uitvaart te financieren. Het depositofonds kan ook op latere leeftijd afgesloten worden of u kunt het gebruiken als aanvulling op uw bestaande uitvaartverzekering.

Uitvaart wensen vastleggen

Met een Monuta verzekering kunt u vooraf al uw uitvaartwensen vastleggen op de website. Zo kunt u foto’s, tekst en muziek opslaan en heeft u de beschikking over een uitvaartontwerper. U kunt deze wensen altijd nog aanpassen, maar op deze manier maakt u het voor de nabestaanden wel een stuk makkelijker en overzichtelijker en zullen zij niet met lastige keuzes te maken krijgen.

Kinderen gratis meeverzekerd
U kunt uw kind(eren) gratis meeverzekeren op uw polis. Tot het 18e levensjaar zijn uw kinderen gratis meeverzekerd en hierna kan hij of zij de polis voortzetten.

Kosten uitvaart Monuta berekenen

Op de website van Monuta kunt u berekenen wat de kosten voor een uitvaart ongeveer zijn. Aan de hand van deze kosten berekening zal de premie voor uw uitvaartverzekering bekend worden.

Het voordeel hiervan is dat u met enkele muisklikken te weten komt waarvoor u zich verzekerd en wat de premie voor deze verzekering zal zijn. U komt zo nooit voor verassingen te staan en bovendien sluit u de uitvaartverzekering af welke helemaal aan uw wensen voldoet. Dit geeft u en uw nabestaanden een geruststellend gevoel.

Acceptatiebeleid Monuta

Zodra u een uitvaartverzekering afsluit zal de verzekeraar een acceptatieproces opstarten u zult onder andere een gezondheidsverklaring in moeten vullen. Hierbij kunt u vragen verwachten over uw gezondheid, of u ziek bent, rookt en of u bepaalde medicijnen gebruikt. Vroeger duurde het minstens 3 weken voordat u wist of u geaccepteerd werd door een uitvaartverzekeraar.

Monuta heeft het medisch acceptatieproces dusdanig geïnnoveerd dat u nu na het invullen van de gezondheidsverklaring binnen enkele seconden duidelijkheid heeft. Bovendien komt u ook meteen te weten tegen welke premie u zich kunt verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. Dit levert dus direct voordelen op, zodat u weet waar u aan toe bent.

Multiculturele uitvaart

De Monuta verzekering is er ook voor uw multiculturele uitvaart. De uitvaartverzekering is geheel aanpasbaar aan de extra wensen waar een multiculturele uitvaart om vraagt. Hierbij kunt u denken aan een rituele wassing, een balseming of het overbrengen van de overledene naar het thuisland. Bij dergelijke wensen zult u het verzekerde bedrag wel moeten aanpassen. De Monuta uitvaart is aanpasbaar aan iedere religie.

Team Bijzondere Uitvaarten Monuta

Door de expertise welke Monuta in de loop der jaren heeft opgedaan is er nu ook een Team Bijzondere Uitvaarten in het leven geroepen. Dit team is er om bijzondere uitvaarten te verzorgen.

U moet hierbij denken aan grote vaak complexe diensten. Team Bijzondere Uitvaarten Monuta kan u ook begeleiden met het organiseren van een herdenkingsdienst of een stille tocht. Mocht het nodig zijn dan kan het team binnen een half uur beschikbaar zijn.

Het Team Bijzondere Uitvaarten (TBU) is ontstaan vanuit de ervaring met Staatsuitvaarten. Het TBU is het enige team dat hierin is gespecialiseerd.

Monuta
 • Verzekerd bedrag: € 9.000,-

 • Vrij besteedbaar bedrag

 • Inclusief uitvaartverzorger

11,86 per maand

Bereken premie

Afkopen of opzeggen

Als u uw lopende uitvaartverzekering om wat voor reden wilt stoppen dan kunt u deze afkopen of opzeggen. Het opzeggen of afkopen is financieel nooit aantrekkelijk omdat de afkoopwaarde altijd minder is dan het opgebouwde geldbedrag.

U kunt hiervoor contact opnemen met Monuta via onderstaande gegevens.

Contact Monuta

Bezoekadres:
Schumanpark 11
7336 AM, Apeldoorn
email: monuta@monuta.nl
www.monuta.nl

Telefoonnummers:
Algemeen:
0800 – 02 222 92
Overlijden melden:
0800 – 02 30 550

Monuta uitvaartverzekering vergelijken

Monuta

9.3

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

11,87 p/m

Bekijken
DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

12,44 p/m

Bekijken
Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,84 p/m

Bekijken
PC Uitvaart

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,85 p/m

Bekijken