Monuta

Monuta is één van de grootste verzekeraars op het gebied van uitvaartverzekeringen met meer dan 1,5 miljoen verzekerden en is opgericht in 1923. Destijds heette deze verzekeraar Apeldoornsche Begrafenisvereniging en pas in 1955 werd er een stichting opgericht en deze ging verder onder de naam Monuta Stichting.

Monuta is uitvaartverzekeraar en uitvaartverzorger
Het hoofdkantoor is gevestigd in Apeldoorn maar de organisatie heeft vele vestigingen verspreid over het hele land. Monuta is buiten een grote uitvaartverzekeraar ook een uitvaartverzorger. Doordat de organisatie uit twee onderdelen bestaat, namelijk de uitvaartzorg en uitvaartverzekeringen kan deze verzekeraar u een totaalpakket aanbieden waarbij u uw uitvaartwensen kunt laten uitkomen en uw nabestaanden met een goed gevoel afscheid kunnen nemen.

Hoe werkt het bij Monuta?

Monuta neemt de nabestaanden veel werk uit handen, het begeleiden van uw nabestaanden staat dan ook centraal in de toch al zware periode na het overlijden van een dierbare. Een uitvaartverzekering afsluiten bij Monuta doet u tegen een scherpe premie en u kunt er van op aan dat uw uitvaart geregeld wordt zoals u wenst. Bij het afsluiten van de uitvaartverzekering krijgt u direct duidelijkheid als het gaat om de acceptatie. Bij Monuta heeft u de keuze om u te verzekeren voor een dienstenpakket met extra geldbedrag maar u kunt zich ook verzekeren voor alleen een geldbedrag. Door de keuzevrijheid kunt u uw uitvaartwensen altijd uit laten komen en de uitvaart laten regelen zoals u dat wenst.

PakketPakketVrij te besteden
BASIS€5.400,-€1.600,-
PLUS€5.400,-€3.600,-
TOP€5.400,-€5.100,-
FLEX€5.400,-Max.€9.600,-
GELDn.v.t.Max.€15.000,-

Missie van Monuta

De missie van Monuta is om een overlijden voor de nabestaanden zo dragelijk mogelijk te maken. Dit doen zij door de uitvaart geheel in de wens van de overledene uit te voeren en hulp en steun aan de nabestaanden te bieden waar dit mogelijk is. Een afscheid met een goed gevoel voor iedereen bereikbaar maken is waar Monuta voor staat.

U heeft bij Monuta de mogelijkheid een uitvaartverzekering af te sluiten en ook kunt u uw uitvaart er laten verzorgen. Dat Monuta dit tot tevredenheid van haar klanten doet blijkt uit het feit dat Monuta al meerdere jaren is uitgeroepen tot beste uitvaartverzekeraar van Nederland.

Inhoud

Bij Monuta kunt u voor een lage premie en goede voorwaarden een zeer uitgebreide uitvaartverzekering afsluiten. Monuta maakt iedere uitvaart persoonlijk en is daarom de steun bij ieder afscheid.

Bereken uw premie

Soorten uitvaartverzekeringen bij Monuta

Doordat u bij Monuta de keuze heeft uit twee type uitvaartverzekeringen kunt u uw uitvaart altijd volgens uw uitvaartwensen laten verzorgen. U kunt ervoor kiezen een dienstenpakket met extra geldbedrag af te sluiten (naturaverzekering) maar u kunt ook een uitvaartverzekering waarbij uw nabestaanden alleen een geldbedrag (kapitaalverzekering) uitgekeerd krijgen. Welke keuze u ook maakt, uw uitvaart zal een persoonlijk karakter krijgen en uw nabestaanden zullen ondersteund worden in de moeilijke periode.

Monuta Uitvaartverzekering

Wat uw wensen ook zijn, Monuta kan het realiseren voor u. Met een uitvaartverzekering van Monuta zullen uw nabestaanden niet achterblijven met onverwachte kosten. U heeft de mogelijkheid om u te verzekeren door middel van twee typen uitvaartverzekeringen. Het dienstenpakket met een extra geldbedrag of doormiddel van alleen een geldbedrag.

Dienstenpakket met extra geldbedrag

Als u een uitvaartverzekering afsluit en u verzekerd u doormiddel van een dienstenpakket met extra geldbedrag dan zullen uw nabestaanden geen rekeningen onder ogen krijgen. Alle kosten voor uw uitvaart in Nederland worden vergoed door Monuta. Bij een overlijden in het buitenland zal Monuta de transportkosten naar Nederland ook vergoeden. Met het geldbedrag wat uitgekeerd gaat worden kunnen uw nabestaanden aanvullende uitvaartdiensten bestellen, u kunt hierbij denken aan een uitgebreidere catering, grafkosten, crematiekosten en bloemen.

Extra geldbedrag wijzigen

Het is altijd mogelijk om tussentijds het extra geldbedrag te wijzigen. Als u het bedrag wilt verhogen dan heeft Monuta het recht u enkele vragen over uw gezondheid te stellen. Bij een verhoging van het vrij te besteden bedrag zal ook uw premie hoger worden.

Vergoeding vanuit het dienstenpakket

Bij een uitvaartverzekering (dienstenpakket met extra geldbedrag) van Monuta zijn de onderstaande producten en diensten voor uw begrafenis of crematie gedekt.

 • De kosten voor de uitvaartverzorger voor begeleiding voor en na een overlijden
 • De laatste verzorging van de overledene
 • De kist
 • Het vervoer vanuit de hele wereld naar het mortuarium van de overledene
 • Vervoer van de afscheidsplaats naar het uitvaartcentrum
 • De opbaring van de overledene
 • De volgauto
 • Condoleanceboek en het bewijs van overlijden
 • De dragers van de kist
 • 75 luxe rouwkaarten en bedankjes inclusief postzegels
 • Een ongevallenverzekering en rechtsbijstandverzekering voor tijdens en na de uitvaart

Voordelen dienstenpakket met extra geldbedrag

Het afsluiten van een dienstenpakket met extra geldbedrag heeft onderstaande voordelen:

 • Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd
 • Uw nabestaanden hebben weinig te regelen voor uw uitvaart
 • De verzekering zal elk jaar aangepast worden aan de indexatie (nooit onderverzekerd)
 • Een ongevallendekking van € 2.500,-
 • U kunt terecht bij 130 uitvaartcentra
 • Rechtsbijstand voor de nabestaanden
 • Gratis uw uitvaartwensen vastleggen

Monuta

Uitvaart Geld verzekering (Kapitaalverzekering)

Bij Monuta heeft u de mogelijkheid om een kapitaalverzekering af te sluiten. U kunt kiezen voor de Uitvaart Geld verzekering waarbij uw nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd krijgen waarmee zij uw uitvaart kunnen bekostigen. Bij de Uitvaart Geld verzekering kunt uzelf de hoogte van het verzekerd bedrag bepalen en ook de waarde van de uitvaart is door uzelf vast te leggen.

Voordelen Uitvaart Geld verzekering

Met het afsluiten van de Uitvaart Geld verzekering hebben uw nabestaanden de onderstaande voordelen:

 • Met het uitgekeerde geldbedrag kunnen uw nabestaanden de uitvaart regelen en als zij de uitvaart laten verzorgen door Monuta dan zal er een korting van maximaal 5 procent worden gegeven op de uitvaartkosten
 • Er zal voor de nabestaanden voor nazorg worden gezorgd
 • U heeft keuze uit alle in Nederland gevestigde uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen van Monuta
 • De keuzevrijheid is groot omdat uw nabestaanden niet aan een bepaalde uitvaartverzorger vastzitten
 • Uw nabestaanden ontvangen het Monuta Nazorgboek met tips en adviezen.


Veelgestelde vragen

Hoe sluit ik de uitvaartverzekering af welke bij mij past?
Met de uitvaartkostenmeter kunt u aan de hand van uw uitvaartwensen de hoogte van het verzekerd bedrag berekenen. Op deze manier sluit u de verzekering af welke aan uw wensen voldoet.

Heb ik bedenktijd als ik een uitvaartverzekering afsluit?
Ja. U heeft 30 dagen bedenktijd na het afsluiten van de uitvaartverzekering. In deze 30 dagen kunt u dus nog kosteloos van de verzekering afzien.

Ben ik verplicht de uitvaart door Monuta te laten verzorgen?
Nee. U bent niet verplicht uw uitvaart door Monuta te laten verzorgen. U kunt echter wel financieel voordeel hebben door de uitvaart wel door Monuta te laten verzorgen.

Tot welke leeftijd kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?
U kunt tot uw 75ste jaar een uitvaartverzekering afsluiten. Na deze leeftijd is het ook nog mogelijk om uw uitvaart te laten financieren.

Zijn de kinderen gratis meeverzekerd?
Ja. De kinderen zijn gratis meeverzekerd tot hun 18e jaar op de polis van één van de ouders. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om voor de kinderen een eigen uitvaartverzekering af te sluiten.

Is de uitvaartverzekering ook geldig in het buitenland?
Ja. Als u wilt dat uw uitvaart in het buitenland plaatsvindt dan kunt u een Uitvaart Geld-verzekering afsluiten. Na overlijden zullen uw nabestaanden een geldbedrag ontvangen waarmee uw uitvaart in het buitenland verzorgd kan worden.

Hoe lang moet ik premie betalen?
Het kan zijn dat u premie betaald tot uw 65ste of 85ste levensjaar, maar u kunt er ook voor kiezen om 20 of 30 jaar premie te betalen. Als u klaar bent met betalen bent u uiteraard nog wel gewoon verzekerd.

Wat kost een crematie bij Monuta?
De kosten van een crematie bij Monuta zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wel heeft Monuta 3 arrangementen waar u uit zou kunnen kiezen, de kosten hiervoor liggen tussen de 4.800 euro en 8.200 euro. U bent natuurlijk vrij om buiten deze arrangementen om een uitvaart samen te stellen. Standaard zijn de kosten voor een crematie in Nederland ongeveer 1.300 euro, het ligt er wel aan in welke gemeente de crematie plaats zal vinden en bij welk crematorium. Hier bovenop komen de basiskosten zoals: de uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer, uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten en de catering.


Uitvaartverzekering al vanaf € 2,81 per maand. Bereken eenvoudig online uw premie!

Bereken eenvoudig uw premie


Mijn Monuta

Als u een uitvaartverzekering afsluit bij Monuta dan krijgt u toegang tot “Mijn Monuta”. Hierin staan uw persoonlijke gegevens en kunt u eenvoudig uw polis(sen) inzien. U kunt de voorwaarden van de polis nalezen en u heeft de mogelijkheid om uw gegevens te wijzigen. Bovendien is dit de plaats waar u uw uitvaartwensen kunt vastleggen en delen met uw familie of vrienden.

Doordat Mijn Monuta een online omgeving is kunt u deze altijd en overal raadplegen.


Kwaliteitseisen Monuta

keurmerk klantgericht verzekerenEen uitvaartverzekering afsluiten doet u bij een verzekeraar welke voldoet aan alle kwaliteitseisen. Zo heeft Monuta zowel het Keurmerk Uitvaartzorg voor betrouwbare uitvaartondernemers als het Keurmerk Klantgericht Verzekeren. Monuta voldoet tevens aan alle kwaliteitseisen van de Stichting toetsing verzekeraars. Mocht u ooit klachten hebben dan kunt u terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.


Indexering

De uitvaartverzekeringspakketten bestaan uit diensten en producten en daarnaast een vrij te besteden geldbedrag. Monuta zal de verzorging van uw uitvaart regelen en de nabestaanden ontvangen het vrij te besteden geldbedrag om aanvullende kosten mee te betalen. De kosten van een uitvaart stijgen jaarlijks, Monuta bekijkt dan ook ieder jaar of uw uitvaartverzekering nog wel dekkend is. Uw premie zal hierdoor jaarlijks worden aangepast dit wordt ook wel ‘indexering’ genoemd.

Nazorgservice
De verzorging begint al met uw uitvaart, deze zal zorgvuldig met uw nabestaanden besproken worden waarna alles tot in de puntjes geregeld zal zijn.
Voor de zorg na de uitvaart is er zelfs de Nazorgservice welke altijd bereikbaar is en waar uw nabestaanden met al hun vragen terecht kunnen. Uw uitvaart zal geregeld worden zoals u wenst, maar ook daarna staat Monuta klaar voor uw nabestaanden.

Monuta Depositofonds
Met het Depositofonds zet u eenmalig of meerdere keren een geldbedrag opzij. Met dit geldbedrag kan uw uitvaart bekostigd worden. We hebben het hier niet over een verzekering maar een andere manier om uw uitvaart te financieren. Het depositofonds kan ook op latere leeftijd afgesloten worden of u kunt het gebruiken als aanvulling op uw bestaande uitvaartverzekering.

Uitvaart wensen vastleggen

Als u een uitvaartverzekering afsluit bij Monuta dan kunt u vooraf al uw uitvaartwensen vastleggen op de website. Zo kunt u foto’s, tekst en muziek opslaan en heeft u de beschikking over een uitvaartontwerper. U kunt deze wensen altijd nog aanpassen, maar op deze manier maakt u het voor de nabestaanden wel een stuk makkelijker en overzichtelijker en zullen zij niet met lastige keuzes te maken krijgen.

Kinderen gratis meeverzekerd
U kunt uw kinderen gratis meeverzekeren op uw polis. U kunt er ook voor kiezen om voor uw kind een aparte uitvaartverzekering af te sluiten. Dit heeft als voordeel dat u een lage premie betaald en ook uw kind nadat hij of zij 18 jaar is geworden profiteert van deze lage premie.

Uitvaartkosten berekenen
Op de website van Monuta kunt u berekenen wat uw uitvaart ongeveer zal gaan kosten, aan de hand van deze kostencalculatie zal de premie voor uw uitvaartverzekering bekend worden. Het voordeel hiervan is dat u met enkele muisklikken te weten komt waarvoor u zich verzekerd en wat de premie voor deze verzekering zal zijn. U komt zo nooit voor verassingen te staan en bovendien sluit u de uitvaartverzekering af welke helemaal aan uw wensen voldoet. Dit geeft u en uw nabestaanden een geruststellend gevoel.

Acceptatiebeleid Monuta

Zodra u een uitvaartverzekering afsluit zal de verzekeraar een acceptatieproces opstarten. Hierbij kunt u vragen verwachten over uw gezondheid, of u ziek bent, rookt en of u bepaalde medicijnen gebruikt. Vroeger duurde het minstens 3 weken voordat u wist of u geaccepteerd werd door een uitvaartverzekeraar. Monuta heeft het medisch acceptatieproces dusdanig geïnnoveerd dat u nu binnen enkele seconden duidelijkheid heeft. Bovendien komt u ook meteen te weten tegen welke premie u zich kunt verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. Dit levert dus direct voordelen op, zodat u weet waar u aan toe bent.

Team Bijzondere Uitvaarten Monuta

Door de expertise welke Monuta in de loop der jaren heeft opgedaan is er nu ook een Team Bijzondere Uitvaarten in het leven geroepen. Dit team is er om bijzondere uitvaarten te verzorgen. U moet hierbij denken aan grote vaak complexe diensten. Team Bijzondere Uitvaarten Monuta kan u ook begeleiden met het organiseren van een herdenkingsdienst of een stille tocht. Mocht het nodig zijn dan kan het team binnen een half uur beschikbaar zijn.

Het Team Bijzondere Uitvaarten (TBU) is ontstaan vanuit de ervaring met Staatsuitvaarten. Het TBU is het enige team dat hierin is gespecialiseerd.

Bereken uw premie

Monuta

Monuta

€ 9,76 p.m.

 • Kind gratis meeverzekerd? Ja
 • Looptijd: tot 85 jaar
 • Verzekerd bedrag: €8000
Bekijken