Natura uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering verzekerd u zich voor de diensten en producten voor uw begrafenis of crematie. Na uw overlijden worden deze producten en diensten geleverd ongeacht wat de waarde van het pakket is op dat moment.
Als u een natura uitvaartverzekering gaat afsluiten dan wordt er geen geld uitgekeerd. Zoals dat wel gebeurt bij de kapitaal uitvaartverzekering.

Financiële afwikkeling
Het bedrag dat via uw natura uitvaartverzekering verzekerd is, zal rechtstreeks naar de uitvaartverzorger gaan. De nabestaanden hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over de financiële afwikkeling omtrent uw uitvaart. Dit is een groot voordeel van de natura uitvaartverzekering. Aangezien het voor de nabestaanden toch al een moeilijke en emotionele periode is.

Vergelijk uitvaartverzekeringen

Vast pakket natura uitvaartverzekering

Met het afsluiten van een natura uitvaartverzekering kiest u voor een vast pakket producten en diensten voor uw uitvaart. Voor de nabestaanden is de natura uitvaartverzekering erg fijn aangezien er veel werk uit handen wordt genomen door de uitvaartverzorger, hierbij moet u aan het volgende denken:

 • Persoonlijke begeleiding
 • De verzorging van de overledene
 • Het vervoer van de overledene net na het overlijden
 • Vervoer van de overledene van het uitvaartcentrum naar de begraafplaats of het crematorium
 • De opbaring
 • Eén of meerdere volgauto”s
 • Dragers
 • De rouwkaarten, inclusief postzegels en verzendset
 • Dankbetuigingen, inclusief postzegels

Tip: als u een natura uitvaartverzekering wilt afsluiten doet u er verstandig aan om vooraf de uitvaartverzekeraars te vergelijken. De producten en diensten welke in de standaard pakketten aangeboden worden kunnen namelijk verschillen. Op deze manier sluit u de uitvaartverzekering af welke aan uw wensen voldoet.

Bij het afsluiten van een natura uitvaartverzekering heeft u vaak de keuze uit meerdere pakketten zo is er een basispakket en een pluspakket.

Basispakket:
Als u kiest voor een basispakket dan zijn daarbij inbegrepen de kist (vaak een simpele) en de verzorging en de opbaring van de overledene. Het verschilt overigens wel per uitvaartverzekeraar wat er zoal is inbegrepen in het basispakket.

Pluspakket
Als u wat extra meeverzekerd wilt hebben dan zult u voor het pluspakket moeten kiezen. Bij het pluspakket zijn bijvoorbeeld een duurdere kist, een grafsteen en bijv. een advertentie in de krant meeverzekerd.

U zult dus voordat u de keuze maakt goed moeten nagaan wat uw uitvaartwensen zijn zodat uw nabestaanden niet na uw overlijden voor extra kosten komen te staan.

Waarom een natura uitvaartverzekering?

Door een natura uitvaartverzekering af te sluiten hebben uw nabestaanden minder te regelen na uw overlijden doordat deze worden bijgestaan door de verzekeraar en u zadelt hen niet met extra kosten op.

Voordelen natura uitvaartverzekering

 • Een groot voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat de dekking bestaat uit diensten en producten. Als u kiest voor een waardevaste uitvaartverzekering dan ligt het risico van de stijging van de uitvaartkosten bij de uitvaartverzekeraar en niet bij uw nabestaanden. De kosten van een uitvaart stijgt jaarlijks namelijk tussen de 3,5% en 4,5%. Men zal later dus niet worden geconfronteerd met onverwachte hoge kosten n.a.v. tussentijdse prijsverhogingen voor datgene waar men zich voor verzekerd heeft.
 • Een ander voordeel is dat uzelf al veel kunt regelen voor uw uitvaart.
 • De premie van de natura uitvaartverzekering kan gunstig beïnvloed worden door de inkoopvoordelen van de uitvaartverzekeraar.
 • Bij een aantal natura verzekeringen zal er een zogenaamde vrij besteedbare som geld (± € 250,-) beschikbaar zijn die de nabestaanden mogen besteden aan meerkosten boven de normale kosten. Dit bedrag mag niet worden uitgekeerd, het moet enkel dienen ter bekostiging van kosten of diensten bij de uitvaart van de overleden verzekerde.
 • Uw nabestaanden zullen na de uitvaart geen rekening gepresenteerd krijgen. Tenzij er voor een veel uitgebreidere uitvaart gekozen wordt dan waar u voor verzekerd bent. U moet hierbij denken aan meer volgauto”s, meer rouwkaarten, een uitgebreidere koffietafel en meer genodigden.

Nadelen

 • Een nadeel van de natura uitvaartverzekering kan zijn dat de nabestaanden vast zitten aan de producten en diensten welke in het afgesloten uitvaartpakket zitten. Er kan dus moeilijk worden afgeweken van de producten zoals de kist, de aula of de uitvaartverzorger. Als de nabestaanden wel totaal andere producten en diensten willen en daardoor een andere uitvaartverzorger inschakelen zullen zij een geldbedrag uitgekeerd krijgen. Dit geldbedrag is vaak niet toereikend om de uitvaart mee te financieren.
 • De maximale leeftijd waarop u een natura uitvaartverzekering kunt afsluiten bij de meeste uitvaartverzekeraars is tussen de 60 en 70 jaar. Als u een natura verzekering heeft afgesloten en u wilt deze tussentijds opzeggen dan zult u geen restitutie van de betaalde gelden ontvangen.
 • De verplichte keuze voor een uitvaartverzorger. De uitvaartverzekeraar waarbij u de verzekering afsluit heeft een contract met de uitvaartverzorger in uw woonplaats. Als de nabestaanden een andere uitvaartverzorger inschakelen dan kunnen de kosten vaak niet in zijn geheel worden vergoed door de uitvaartverzekeraar.

Natura uitvaartverzekering i.c.m. een geldbedrag

De natura uitvaartverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met de kapitaal uitvaartverzekering. Voor deze combinatie wordt gekozen als men denkt dat de natura uitvaartverzekering niet alle kosten zal dekken of men meer flexibiliteit wenst. De uitvaartwensen kunnen in de loop der jaren veranderen. Als men bijvoorbeeld een uitgebreidere koffietafel wenst of een maaltijd na de uitvaart dan kan dit gefinancierd worden met het extra geldbedrag.