Wat is een islamitische uitvaartverzekering?

Een islamitische uitvaartverzekering is een type verzekering dat speciaal is ontworpen om tegemoet te komen aan de islamitische geloofspraktijken en gebruiken rondom overlijden en de begrafenis.

Bij een uitvaartverzekering betalen de verzekerden een premie, die wordt gebruikt om de kosten van hun begrafenis te dekken. Dit omvat niet alleen de kosten van de begrafenis zelf, maar ook andere kosten zoals rituele wassingen, kist, transport en de begrafenisplechtigheid.

Islamitische uitvaartverzekering

Het doel is om ervoor te zorgen dat de overledene op een manier wordt begraven die in overeenstemming is met de moslim tradities en dat de nabestaanden geen financiële lasten hebben.

Door een uitvaartverzekering af te sluiten kan de islamitische begrafenis ook wel een halal begrafenis vergoed worden. Dit geldt niet alleen voor een begrafenis in Nederland maar ook voor een begrafenis in het buitenland.

Verzeker een islamitische begrafenis

Als u een islamitische begrafenis wilt verzekeren dan zijn daar genoeg mogelijkheden voor. U kunt een uitvaartverzekering afsluiten voor een begrafenis in Nederland of voor in het buitenland.

Doordat er bij een islamitische begrafenis met andere rituelen en gewoontes rekening gehouden zal worden is het verstandig er een speciale uitvaartverzekering voor af te sluiten. De kosten worden vaak niet allemaal vergoed door een reguliere uitvaartverzekering die meer is gericht op een Westerse uitvaart.

Waar u rekening mee dient te houden bij het afsluiten dat leggen wij u hier uit.

Wat kost een islamitische begrafenis?

De kosten voor een islamitische begrafenis zijn vaak hoger dan voor een reguliere uitvaart.

De graven hebben eeuwige grafrust en bij een begrafenis in het land van herkomst moeten er extra kosten gemaakt worden voor het vervoer van de overledene en de nabestaanden.

De kosten zijn verder afhankelijk van de wensen die u heeft met betrekking tot uw uitvaart.

Uitvaartkosten

Producten Bedrag
formaliteiten  
rituele bewassing (ghusl)  
opbaarplank  
wade (kafan)  
gebed  
personeel  
rouwbezoek  
opbaren  
rouwauto  
Kosten €2.500,-
   
Eeuwige grafrust € 4.000 – € 7.000
Islamitische gedenksteen € 1.000 – € 2.000
Extra wensen € 2.000 – € 3.000
   
Gemiddelde kosten € 10.000 – € 15.000

Wat kost een islamitische uitvaartverzekering?

De maandelijkste premie die u gaat betalen is van enkele factoren afhankelijk:

 • De dekking van de uitvaartpolis
 • De looptijd
 • Het type uitvaartverzekering
 • Uw leeftijd
Verzekeraar Monuta DELA a.s.r.
Pakket Dienstenpakket (€ 2.500) Vrij besteden (€ 7.000) Dienstenpakket (€ 6.750) Vrij besteden (€ 2.750) Vrij besteden (€ 9.500)
Kind meeverzekerd tot 18 jaar Nee tot 18 jaar
Looptijd premie levenslang levenslang tot 80 jaar
Premie per geboortejaar Premie p/m Premie p/m Premie p/m
18 jaar € 5,58 € 7,35 € 8,33
25 jaar € 6,68 € 8,58 € 10,01
35 jaar € 9,47 € 11,13 € 13,38
45 jaar € 13,95 € 15,21 € 18,69
55 jaar € 21,10 € 22,06 €27,69
Vergelijk hier Vergelijk hier Niet beschikbaar

De islamitische begrafenis

Het eerste wat u moet beslissen als u een islamitische uitvaartverzekering gaat afsluiten is de plaats waar de begrafenis moet plaatsvinden. Steeds meer moslims kiezen ervoor om in Nederland begraven te worden.

Het is op steeds meer plaatsen mogelijk om een uitvaart in Nederland te verzorgen volgens de islamitische tradities en rituelen. U kunt hiervoor een islamitische uitvaartverzorger of Nederlandse uitvaartverzorger inhuren.

U kunt er ook voor kiezen om uw uitvaart in het land van herkomst te laten plaatsvinden. U zult dan bij het afsluiten van de uitvaartverzekering een hogere dekking moeten kiezen.

Ook bij het begraven in Nederland zijn de kosten voor een graf met eeuwige rust duurder dan voor een normaal graf. U moet dus altijd rekening houden met hogere kosten als het om een islamitische begrafenis gaat.

Voor een uitvaart in het land van herkomst kunt u terecht bij Lassurance.

De rituele wassing

Bij een islamitische uitvaart is de rituele wassing, ook wel bekend als het ‘ghusl’ of ’tayammum’, een essentieel onderdeel van het reinigingsproces van het stoffelijk overschot volgens de tradities.

Deze wassing wordt uitgevoerd met respect en volgens strikte rituelen door ervaren personen, vaak familieleden of aangewezen professionals. Het lichaam van de overledene wordt voorzichtig gewassen met water, terwijl de reiniger specifieke gebedsformules uitvoert.

Dit ritueel symboliseert zuivering en bereidt de overledene voor op het leven na de dood. De wassing wordt uitgevoerd met uiterste zorg en respect voor de privacy van de overledene.

Na deze procedure wordt het lichaam in witte doeken gewikkeld, het zogenaamde ‘kafan’, en kan de begrafenis volgens de tradities plaatsvinden. Deze praktijk weerspiegelt de diepgewortelde spirituele betekenis en respect voor reinheid binnen de cultuur.

Eeuwige grafrust

Ondanks dat de islamitische begrafenis steeds vaker in Nederland plaatsvindt is het nog niet in iedere gemeente mogelijk om te begraven met eeuwige grafrust.

In Nederland is het mogelijk om te begraven met eeuwige grafrust in de volgende plaatsen:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Arnhem
 • Eindhoven
 • Haarlem
 • Middelburg
 • Rotterdam
 • Zwolle

In Almere is er een speciale begraafplaats voor moslims, in de andere plaatsen waar er begraven kan worden met eeuwige grafrust gaat het om algemene begraafplaatsen waar een gedeelte van de begraafplaats is ingeruimd voor islamitische graven.

Repatriëring

De terugkeer naar het land van herkomst is gebaseerd op islamitische tradities die voorschrijven dat een overleden persoon zo snel mogelijk moet worden begraven, bij voorkeur in het land van herkomst.

Repatriëring omvat logistieke regelingen, zoals het transporteren van het stoffelijk overschot, rekening houdend met voorschriften voor het behoud van de integriteit van het lichaam. Bij aankomst in het geboorteland ondergaat het lichaam de rituele wassing (‘ghusl’) en wordt het begraven volgens de plaatselijke begrafenispraktijken.

Bij repatriëring naar het land van herkomst moet u er rekening mee houden dat er extra kosten voor transport (vliegtickets) betaald moeten worden. Deze kosten zijn niet standaard gedekt, u kunt echter wel de uitvaartverzekering aanpassen om deze kosten te dekken.

Invulling islamitische uitvaarten

Het is noodzakelijk om na te denken over de invulling van de islamitische uitvaart om de juiste uitvaartverzekering te kunnen afsluiten die alle kosten dekt. Hierbij moet u aan onderstaande punten denken:

 • Welke rituelen wilt u dat er uitgevoerd worden? Wilt u begraven worden in een lijkwade en wat voor grafsteen wenst u?
 • Wilt u een religieuze receptie?
 • Hoe uitgebreid wilt u de uitvaart regelen?

Soorten islamitische uitvaartverzekeringen

U dient ook een keuze te maken voor een bepaald soort uitvaartverzekering. De twee gangbare verzekeringen zijn de volgende:

Natura uitvaartverzekering

Bij de naturaverzekering zijn de producten en diensten voor uw uitvaart verzekerd. Bij deze vorm van verzekeren zijn normaal alle kosten voor een begrafenis gedekt. Doordat bij een islamitische uitvaart de kosten doorgaans een stuk hoger liggen, is de naturaverzekering niet altijd geschikt. De dekking is hiervoor te laag.

Geldverzekering

De geldverzekering of kapitaalverzekering is geschikt om een begrafenis te financieren. Bij een geldverzekering zullen uw nabestaanden na het overlijden het voorgesproken bedrag ontvangen waarmee ze de kosten voor uw uitvaart kunnen betalen.

U kunt vooraf bepalen voor welk bedrag u zich wilt verzekeren en hier zal de premie op aangepast worden. De premie zal voor een islamitische uitvaart hoger zijn dan voor een normale uitvaart.

Voordelen van een islamitische uitvaartverzekering

Nederland telt naar schatting ongeveer 1 miljoen moslims. Dat betekent dat er dus een grote groep mensen is die op het gebied van overlijden en rouwverwerking hele andere behoeftes heeft dan wat voor veel mensen gebruikelijk is.

Het zal u duidelijk zijn dat een islamitische uitvaart hele andere eisen kent dan een westerse uitvaart. Natuurlijk willen we dat zoiets moeilijks als het overlijden van een dierbare voor iedereen zo goed en soepel mogelijk verloopt.

Daarom dat uitvaartverzekeraars steeds vaker een pakket samenstellen dat past bij de wensen die de islam stelt aan een goede uitvaart. Bij uitvaartverzekeraar Monuta en DELA kunt u meer te weten komen over een islamitische uitvaart.

 • Bepaal zelf hoe lang u premie betaald
 • Al uw uitvaartwensen worden uitgevoerd
 • Uw nabestaanden komen niet voor financiële verrassingen te staan
 • U kunt repatriëring naar het land van herkomst meeverzekeren
 • Uw kinderen zijn kosteloos meeverzekerd
 • U kunt zelf een uitvaartverzorger uitkiezen

Informatievoorziening

Wilt u meer weten over islamitische uitvaartverzekeringen, kijk dan vooral op de websites van de verschillende verzekeraars. De meesten hiervan zullen producten hebben die zijn toegespitst op de wensen van moslims.

Bent u zelf moslim en woont u in Nederland, dan is het goed te weten dat u zich ook in Nederland kunt laten verzekeren voor een goede, passende uitvaart. Een uitvaart die bij ons past, is voor iedereen belangrijk. Kennis van andere culturen is daarom ook onontbeerlijk.

Beste islamitische uitvaartverzekering

De beste islamitische uitvaartverzekering houdt rekening met de wensen van de verzekerde en de nabestaanden en past dit zo goed mogelijk toe binnen de mogelijkheden die Nederland biedt.

Denk hierbij met name aan zaken als het zo snel mogelijk worden begraven en zorgen voor een begraafplaats waar iemand eeuwige rust kan vinden. Om de beste islamitische uitvaartverzekering te vinden is het vergelijken op basis van dekking een belangrijk punt.

DELA islamitische uitvaartverzekering

Met de islamitische uitvaartverzekering van DELA zijn alle kosten voor een begrafenis gedekt. DELA is een coöperatie zonder winstbejag.

DELA heeft een speciale uitvaartverzekering die u kunt afsluiten waarbij:

 • Alle kosten voor een begrafenis zullen worden vergoed
 • De premie langzaam zal stijgen
 • Het verzekerd bedrag is waardevast
 • Kinderen zijn voordelig meeverzekerd tot hun 25e levensjaar
 • DELA heeft veel ervaring met het organiseren van islamitische uitvaarten

Meer informatie

Hoe kies ik een islamitische uitvaartverzekering?

Aan de hand van uw persoonlijke wensen kunt u een islamitische uitvaartverzekering gaan afsluiten. Het is belangrijk om de verschillende uitvaartverzekeraars te vergelijken op basis van de premie en de voorwaarden. Let hierbij op de volgende factoren:

 • Wilt u een natura of kapitaal verzekering?
 • Hoe hoog is de dekking van de verzekering?
 • Hoeveel premie gaat u betalen?
 • Hoelang gaat u premie betalen?
 • Lees de voorwaarden goed door

Veelgestelde vragen

Wat kost een islamitische begrafenis?

Een islamitische begrafenis is duurder dan een normale begrafenis vanwege de eeuwige grafrust. U moet rekenen dat een graf ongeveer 6.000 euro kost.

Welke islamitische uitvaartverzekering?

Een islamitische uitvaartverzekering zorgt ervoor dat alle rituelen en tradities uitgevoerd en gefinancierd worden. DELA heeft een speciale uitvaartverzekering die in al deze wensen voorziet.

Islamitische uitvaartverzekering vergelijken

 • Geldbedrag + Uitvaartverzorger
 • Complete uitvaart
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €2.500 + €7.000 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

7,36
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Altijd aanpasbaar
 • Kinderen tot 25 jaar verzekerd met korting

Verzekerd bedrag

€9.500,-
Dienstenpakket €6.750 + €2.750 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

9,22
Premie per maand

a.s.r.
 • Geldverzekering
 • Kinderen tot 18 jaar gratis
 • Vrije keuze uitvaartverzorger

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 10,88
Premie per maand

Twenthe
 • Natura sommen
 • Vrije keuze uitvaartverzorger
 • Kinderen tot 18 jaar gratis

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 12,44
Premie per maand

 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Geld verzekering

Verzekerd bedrag

€9.500,-
9.500 vrij te besteden
Ander verzekerd bedrag?

12,48
Premie per maand

DLE
 • Geldverzekering
 • Geldbedrag vrij besteedbaar
 • Termijn: Levenslang

Verzekerd bedrag

€9.500,-

€ 14,92
Premie per maand

Vergelijking gecontroleerd op: dinsdag 18 juni 2024
De premies per maand zijn berekend voor een persoon van 28 jaar (01-01-1996)