Islamitische uitvaartverzekering

Islamitische uitvaartverzekering.Op zoek naar een Islamitische uitvaartverzekering? Mensen van alle culturen houden er bepaalde rituelen en gewoontes op na wanneer het gaat om afscheid nemen van het leven. Binnen de Islamitische cultuur zijn deze gewoontes anders dan wat we in Nederland gewend zijn. Dit is ook zo bij bijvoorbeeld een Surinaamse uitvaart. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de manier waarop de Islam omgaat met overlijden en om te kijken hoe een uitvaartverzekering hierbij van belang kan zijn.

Een kijkje in een andere cultuur

In Nederland zijn we gewend aan een begrafenisdienst, een aula waar de nabestaanden samenkomen, waar enkele mensen het woord voeren, waar muziek wordt afgespeeld, gevolgd door een korte wandelstoet naar iemands laatste rustplaats. Vervolgens wordt er nog een en ander gecondoleerd onder het genot van koffie, thee of wijn.
Voor ons is dit heel normaal. Het is echter zeer interessant om te kijken hoe mensen uit andere culturen een plek geven aan de dood en hoe ze afscheid nemen van mensen. Binnen de Islamitische cultuur wordt hier uitgebreid bij stilgestaan. Daarom kan een Islamitische uitvaartverzekering u van dienst zijn.

Het belang van een goede uitvaart

De Islam kent verscheidene rituelen die verband houden met overlijden en afscheid nemen. Na het overlijden wordt de overleden persoon eerst drie keer gewassen door familie en/of nabestaanden. Na het wassen wordt de overledene in doeken gewikkeld en wordt er gebeden in de richting van Mekka.

Begraven, niet cremeren

Moslims worden altijd begraven, in de meeste gevallen met één persoon per graf. Eeuwige grafrust is voor hen erg belangrijk, iets wat in Nederland niet altijd mogelijk is, aangezien men een graf in principe koopt voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 20 jaar). Om die reden willen veel Moslims dan ook in hun land van herkomst worden begraven, waar eeuwige grafrust wel te garanderen is. Aan de andere kant is er wel een trend zichtbaar waarbij Moslims steeds vaker toch in Nederland worden begraven, in de buurt van hun familie. Zo is er veel vraag naar een Islamitische uitvaart in steden als Amsterdam en Rotterdam. In Almere is er een Islamitische begraafplaats waar moslims begraven kunnen worden en waar men ook eeuwige grafrust krijgt.

Een begrafenis binnen 24 uur

In Moslimlanden is het gebruikelijk dat een overleden persoon binnen 24 uur na het overlijden wordt begraven. In Nederland is dit in de meeste gevallen echter niet mogelijk. Wel is het zo dat men binnen de Islam de begrafenis zo snel mogelijk zal uitvoeren. Het zal dus niet gebeuren dat een lichaam enkele dagen wordt opgebaard, zoals in de westerse cultuur gebruikelijk is.

Begraven in de richting van Mekka

Moslims worden in de regel zonder kist begraven, op hun rechterzij en in de richting van Mekka. Hierna volgt een rouwperiode van 3 dagen. Binnen de Islam wordt niet lang stil gestaan bij verlies, hoewel het tegenwoordig niet ongebruikelijk is dat men een rouwperiode van 40 dagen in acht neemt. Na deze 40 dagen komen de nabestaanden nog een keer bij elkaar om de overledene te eren. Ook is het graf van een overledene een belangrijke plek waar men nog vaak samen zal komen.

Waarom een Islamitische uitvaartverzekering?

Nederland telt naar schatting ongeveer 1 miljoen Moslims. Dat betekent dat er dus een grote groep mensen is die op het gebied van overlijden en rouwverwerking hele andere behoeftes heeft dan wat voor veel mensen gebruikelijk is. Het zal u duidelijk zijn dat een Islamitische uitvaart hele andere eisen kent dan een westerse uitvaart. Natuurlijk willen we dat zoiets moeilijks als het overlijden van een dierbare voor iedereen zo goed en soepel mogelijk verloopt. Vandaar dat uitvaartverzekeraars steeds vaker een pakket samen stellen dat past bij de wensen die de Islam stelt aan een goede uitvaart. Bij uitvaartverzekeraar Monuta en Yarden kunt u meer te weten komen over een islamitische uitvaart.

Kennis kan troost bieden

Wanneer een Moslim in Nederland overlijdt, is het kennis van de Islamitische cultuur aan de kant van de uitvaartverzekeraar die de nodige troost kan bieden. De gebruiken van de Islam zullen voor de gemiddelde Nederlander vreemd zijn. Ben u als Moslim toegewezen op een reguliere uitvaartverzekering, dan zal u dus niet de zorg krijgen die u wil. Deze is bij traditionele verzekeringen immers toegespitst op de Nederlandse cultuur. Simpel gezegd: Als Moslim hoeft u zichzelf er niet van te verzekeren dat uw nabestaanden na uw overlijden thee, koffie en cake te eten krijgen.

Waar moet nog meer aan gedacht worden?

Verschillende factoren spelen een rol bij een Islamitische begrafenis, dingen waar u als verzekerde weet van moet hebben. Zo zullen bij een Islamitische begrafenis kosten gemaakt worden voor het samenkomen voor gebed, voor de verschillende manieren waarop een lichaam gewassen wordt, voor de doeken waarin iemand wordt gewikkeld, voor het feit dat de begraafplaats in ieder geval zo lang mogelijk toebehoort aan de persoon die is overleden, dat de begrafenis het liefst binnen een etmaal zal plaatsvinden en in veel gevallen zelfs dat de begrafenis zal geschieden in het buitenland.

Daarom dus een Islamitische uitvaartverzekering

De reden dat men apart een Islamitische uitvaartverzekering kan afsluiten is dus simpel. Een Islamitische uitvaart is nu eenmaal anders dan een uitvaart zoals veel Nederlanders die gewend zijn. Een goede uitvaartverzekeraar begrijpt echter dat de manier waarop we afscheid nemen van onze dierbaren kan verschillen, maar dat de behoefte om dit goed te doen universeel is. Een Islamitische uitvaart speelt dus juist in op onze universele behoefte om de dood een, voor zover mogelijk, mooie plek te geven in ons leven.

Wilt u meer weten?

Wilt u meer weten over Islamitische uitvaartverzekeringen, kijk dan vooral op de websites van de verschillende verzekeraars. De meesten hiervan zullen producten hebben die zijn toegespitst op de wensen van Moslims. Bent u zelf Moslim en woont u in Nederland, dan is het goed te weten dat u zich ook in Nederland kunt laten verzekeren voor een goede, passende uitvaart. Een uitvaart die bij ons past is voor iedereen belangrijk. Kennis van andere culturen is daarom ook onontbeerlijk.

Goede Islamitische uitvaartverzekering

Een goede Islamitische uitvaartverzekering houdt rekening met de wensen van de verzekerde en de nabestaanden en past dit zo goed mogelijk toe binnen de mogelijkheden die Nederland biedt. Denk hierbij met name aan zaken als het zo snel mogelijk worden begraven en zorgen voor een begraafplaats waar iemand eeuwige rust kan vinden. Bent u benieuwd of u wellicht een Islamitische uitvaartverzekering zou moeten afsluiten, laat u zich hierover dan goed informeren. Nadenken over de dood is nooit leuk, maar met een goede verzekering kunt u juist ongestoord leven in de wetenschap dat uw uitvaart goed geregeld is, op een manier zoals u en uw nabestaanden dat zouden willen.

Monuta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Monuta

8.1 / 10

6,42

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Nee

review DELA

8.0 / 10

6,81

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

review Yarden

7.1 / 10

5,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Ardanta

7.6 / 10

6,83

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review PC Uitvaart

7.3 / 10

6,83

* Bekijken