Koopsom uitvaartverzekering

Als u een koopsom uitvaartverzekering gaat afsluiten dan stort u eenmalig een flink geldbedrag waarmee uw uitvaart bekostigd zal worden.

Met de koopsom uitvaartverzekering hoeft u geen maandelijkse premie te betalen, het bedrag dat u heeft gestort zal gaan renderen. De naam koopsom uitvaartverzekering is afgeleid van het “kopen’ van een uitvaartverzekering”.

Koopsom uitvaartverzekering

Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Met een koopsom uitvaartverzekering betaalt u in één keer de volledige kosten voor uw uitvaart. Het betalen van de maandelijkse premie vervalt met deze manier van verzekeren.

Als u een koopsom uitvaartverzekering afsluit dan bepaald u zelf het te verzekeren bedrag.

Voor 2008 was dit een fiscaal aantrekkelijke uitvaartverzekering, maar de regering heeft de regels gewijzigd waardoor er minder voordeel valt te halen met de koopsom uitvaartverzekering, maar evengoed is het afsluiten van deze uitvaartverzekering aan te raden.

Een koopsom uitvaartverzekering kunt u afsluiten bij DELA. Eerder kon u ook terecht bij Monuta, maar bij deze uitvaartverzekeraar is dit vanaf 2020 niet meer mogelijk.

Wat is het voordeel van een koopsom uitvaartverzekering?

Het voordeel van de koopsom uitvaartverzekering is dat u geen periodieke premie hoeft te betalen. Als u eenmalig een flink bedrag stort dan heeft u in één keer de kosten van uw uitvaart betaald.

Doordat het voor de uitvaartverzekeraar ook voordelig is dat u een koopsompolis afsluit kunt u op basis van het verzekerde bedrag, uw leeftijd en uw gezondheid een korting krijgen die kan oplopen tot 50%.

Medisch onderzoek
Als u een koopsom uitvaartverzekering gaat afsluiten hoeft u geen medisch onderzoek te ondergaan, dit komt omdat er voor de verzekeraar geen risico verbonden is aan deze vorm van verzekeren. Met de koopsom uitvaartpolis sluit u een uitvaartverzekering af zonder medische acceptatie.

De verzekeringsmaatschappij ontvangt in één keer het geldbedrag, daarom is het voor ouderen ook nog mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten in de vorm van de koopsom polis.

Nadeel koopsom uitvaartverzekering
Het nadeel van de koopsom uitvaartverzekering hebben we eigenlijk al beschreven, het nadeel is namelijk dat u moet beschikken over het bedrag welke in één keer gestort dient te worden.

Voor wie is de koopsompolis geschikt?

Het afsluiten van een uitvaart koopsompolis is geschikt voor mensen die de financiële middelen hebben om in een keer de hele premie te betalen. Maar ook voor senioren die geen uitvaartverzekering meer kunnen afsluiten omdat ze de maximale leeftijd hebben bereikt.

Koopsom uitvaartverzekering goedkoper

De koopsom uitvaartverzekering is in veel gevallen goedkoper dan de uitvaartverzekering waar u maandelijks of jaarlijks een premie moet betalen. U moet echter wel de mogelijkheid hebben om het hele benodigde bedrag in één keer op te hoesten.

U kunt online een premieberekening maken, u zult zien dat u met de koopsom uitvaartverzekering goedkoper uit bent dan dat u maandelijks premie moet betalen.

Fiscaal voordeel koopsom uitvaartverzekering

Voor 2008 was er een fiscaal voordeel te behalen als u een koopsom uitvaartverzekering zou hebben afgesloten, deze uitvaartverzekering was dan ook behoorlijk populair. Inmiddels mogen de kosten voor de koopsom polis niet meer worden afgetrokken van de inkomstenbelasting waardoor het voordeel is weggevallen.

Tegenwoordig is het nog steeds zo dat u de waarde van uw uitvaartverzekering en/of de waarde van een geblokkeerde bankspaarrekening vrij kunt houden van de vermogensbelasting in box 3.

Uw financieel adviseur kan u hier alles over vertellen als u meer informatie wilt over het afsluiten van een koopsom uitvaartverzekering.

Koopsom uitvaartverzekering berekenen

De premie van een uitvaartverzekering berekenen doet u aan de hand van uw leeftijd en uw uitvaartwensen. De koopsom uitvaartvaartverzekering berekenen doet u bijna op dezelfde manier.

Het verschil is dat u geen rekening hoeft te houden met uw leeftijd op het moment dat u de koopsompolis afsluit. Uiteraard spelen uw uitvaartwensen wel een rol op de hoogte van het verzekerde bedrag.

De kosten van een begrafenis zijn doorgaans hoger dan die van een crematie. Of als u op zaterdag begraven wenst te worden dan zijn de kosten ook hoger. Al dit soort wensen beïnvloeden de hoogte van het verzekerde bedrag. Hier zult u rekening mee moeten houden als u de berekening gaat maken en als u de koopsompolis gaat afsluiten.

Als u na het afsluiten van de polis de hoogte van het bedrag wilt verhogen dan kunt u altijd tussentijds een geldbedrag storten. U mag zich voor maximaal 20.000 euro verzekeren bij de meeste verzekeraars.

Veelgestelde vragen

Wat is een koopsom uitvaartverzekering?

Met een koopsom uitvaartverzekering stort u eenmalig het gehele bedrag om de kosten van uw uitvaart te dekken. De koopsompolis is aantrekkelijk voor senioren die vanwege de leeftijd geen normale uitvaartverzekering meer kunnen afsluiten.

Is de koopsompolis aftrekbaar?

Nee, sinds 2008 is de betaling van de koopsompolis niet meer aftrekbaar van de Belastingdienst.

Kun je tussentijds de koopsompolis verhogen?

Ja, u kunt de koopsompolis tussentijds verhogen tot een bedrag van ongeveer 20.000 euro. Het maximaal te verzekeren bedrag kan per verzekeraar verschillen dus lees de voorwaarden goed door.

Koopsompolis vergelijken

Ook met de koopsom uitvaartverzekering is het verstandig om vooraf de verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is namelijk iets wat u meestal, maar eenmaal in uw leven zult doen en dan wilt u wel een verzekering afsluiten waarbij al uw uitvaart wensen bekostigd zullen worden.