Begrafenis op zaterdag

Er komt een hoop kijken bij het vaststellen van een datum waarop een begrafenis georganiseerd kan worden. Zeker in de vakantie periode of rondom de feestdagen. Vroeger was het zelfs niet mogelijk om een begrafenis op een zaterdag te laten plaatsvinden, omdat dit zo in de wet stond vastgesteld.

Echter heeft een aanpassing aan deze wet ervoor gezorgd dat er tegenwoordig steeds meer begrafenissen op zaterdag en zelfs op zondag, gehouden kunnen worden. Bent u nou benieuwd naar waarom steeds meer mensen kiezen voor het houden van een begrafenis in het weekend? Lees dan snel verder.

Begrafenis zaterdag

Doordat het tegenwoordig bij de wet is toegestaan om begrafenissen in het weekend plaats te laten vinden, kiezen steeds meer mensen er dus voor om de begrafenis op zaterdag of zondag te laten plaatsvinden. De wens om de begrafenis op zaterdag te laten plaatsvinden kunt u bespreken met de uitvaartverzorger.

Voordelen begrafenis op zaterdag

Zoals eerder al werd vernoemd is het niet bepaald eenvoudig om een datum te kiezen, waarop een begrafenis plaatsvindt. Doordeweeks is het voor families vaak lastiger in deze 24 uurs economie om een dag te vinden die voor iedereen goed uitkomt.

Familieleden die van ver komen hebben genoeg tijd om bij de begrafenis aanwezig te zijn en weer terug te reizen, wanneer deze in het weekend plaatsvindt.

Daarnaast zijn er op zaterdagen meer begraafplaatsen beschikbaar voor het laten plaatsvinden van een begrafenis. Dit komt doordat veel meer mensen nog kiezen voor een doordeweekse begrafenis.

Nadelen van een begrafenis op zaterdag

  • De begrafenis kosten voor een begrafenis in het weekend zijn een stuk hoger dan begrafenissen die op een doordeweekse dag plaatsvinden. Dit komt voornamelijk doordat het personeel dat werkt op de begraafplaats een weekendtoeslag ontvangt.
  • Het aantal beschikbare begraafplaatsen voor het begraven op zaterdag is nog vrij beperkt, al zal dit wel gaan veranderen.

In de komende jaren zal het hoogstwaarschijnlijk steeds normaler worden om begrafenissen in het weekend te laten plaatsvinden, zodat mensen afscheid kunnen nemen van hun dierbare op een dag dat zijzelf willen.