Wat kost een begrafenis in 2024?

De kosten voor een begrafenis in 2024 liggen tussen de € 7.000,- en € 10.000,-. De exacte begrafeniskosten zijn afhankelijk van uw wensen en de provincie, gemeente of begraafplaats.

De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie. De redenen hiervoor zijn dat de grafrechten en de grafsteen nu eenmaal geld kosten.

Verder moet het graf onderhouden worden en ook hier dient u voor te betalen.
De factoren die de prijs van een begrafenis beïnvloeden zijn onder andere:

  • De grafrechten: De grafrechten zullen per gemeente en per begraafplaats verschillen. Het is dus handig als u al weet in welke gemeente en op welke begraafplaats u begraven zou willen worden. De prijzen welke berekend worden door de gemeentes variëren tussen de € 2.000,- en € 4.000,-. Een behoorlijk prijs verschil zoals u kunt zien.
  • De grafsteen: Als u begraven wenst te worden dan zult u ook met de kosten van een grafsteen te maken krijgen. Deze kosten kunt u zelf zo laag en hoog maken als dat u zelf wilt.

Basiskosten begrafenis 2024

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €2.000
Verzorging overledene €215
Thuis opbaren €650
Opbaren uitvaartcentrum €875
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 – €1200
Kosten crematorium €1000 – €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90

Waarom kost een begrafenis meer dan een crematie?

Een begrafenis is vaak duurder doordat er bij een begrafenis vaak gekozen wordt voor een grafsteen, luxere kist en er moeten dragers ingehuurd worden.

Verder zal er bij een begrafenis vaak een kerkdienst georganiseerd worden of een uitgebreide dienst in de aula van het uitvaartcentrum.

Bovendien zult u met grafkosten te maken krijgen, deze verschillen per provincie, gemeente en begraafplaats.

Wat zijn de grafkosten?

Bovenop de kosten voor de begrafenis zult u grafkosten betalen. Deze verschillen per provincie, gemeente en begraafplaats, maar de gemiddelde grafkosten zijn € 2.500,-.

Als u een particulier graf wilt huren dan zullen de kosten voor een periode van 20 jaar ongeveer € 3.600,- zijn. Er zijn uitschieters in bepaalde gemeentes lopen de grafkosten op tot € 7.000,- voor 20 jaar.

In de grafkosten zijn de huur van het graf op de begraafplaats en de grafrechten inbegrepen. De grafrechten geven u het recht om het graf voor een bepaalde periode te huren. Als deze periode is verstreken dan kunnen deze eventueel worden verlengd.

Grafkosten Gemiddelde kosten 2024
Grafsteen € 2.250,-
Grafrechten € 3.600,-
Graf delven € 360,-

Extra kosten begrafenis in 2024

Als u specifieke wensen heeft met betrekking tot uw uitvaart dan kunt u deze laten uitvoeren. De kosten van de begrafenis zullen daardoor wel hoger uitvallen. Zo kunt u kiezen voor een uitgebreide catering.

Ook kunt u uw uitvaart in het weekend laten verzorgen, u moet er dan wel rekening mee houden dat er een weekendtoeslag berekend zal worden.

Extra onderdeel Gemiddelde kosten in 2024
Luxe kist € 1.750,-
Massief houten grafkist € 975,-
Rouwadvertentie in een regionaal dagblad € 800,-
Rouwadvertentie in een landelijk dagblad € 1.500,-
Luxe catering € 950,-
Afscheidsdienst in een kerk € 450,-

Grafkosten 2024 per provincie

De grafkosten verschillen per provincie, hieronder ziet u wat de kosten in uw provincie zijn:

Provincie Grafkosten in 2024
Groningen € 2.692,-
Friesland € 2.477,-
Drenthe € 3.140,-
Overijssel € 2.727,-
Gelderland € 3.104,-
Flevoland € 2.831,-
Noord-Holland € 4.046,-
Utrecht € 4.064,-
Zuid-Holland € 4.266,-
Zeeland € 3.473,-
Noord-Brabant € 2.082,-
Limburg € 2.015,-

Hoeveel kost een natuurbegrafenis in Nederland?

De kosten voor een natuurbegrafenis zijn vaak goedkoper dan voor een normale begrafenis. Een natuurbegrafenis kost ongeveer € 4.000,-.

U heeft geen extra kosten voor een grafsteen en het verlengen van de grafrechten. Bij een natuurgraf geldt in de meeste gevallen eeuwige grafrust. Een luxe duurdere grafkist is niet toegestaan omdat het graf in de natuur moet kunnen afbreken.

Natuurbegrafenis

Begraven in het weekend

Als u de kosten voor uw begrafenis globaal wilt berekenen dan moet u zich ook afvragen of u misschien in het weekend begraven wilt worden. Als u namelijk in het weekend begraven wenst te worden dan zal dit de kosten voor uw begrafenis namelijk ook opdrijven. Er wordt namelijk een weekendtoeslag doorberekend.

De kist

U kunt er voor kiezen om in een milieuvriendelijke kist begraven te worden. Er zijn tegenwoordig veel soorten grafkisten waar u een keuze uit kunt maken.

Kosten grafsteen

Als u begraven wilt worden dan komt er een grafsteen en/of een gedenksteen bij uw graf. De kosten voor een gedenksteen zijn al snel €1700,- als daar ook nog een grafsteen bij komt dan kunnen de kosten al snel tot €2500,- oplopen.

Kosten begrafenis uitrekenen

Om de kosten voor uw begrafenis globaal te berekenen zult u uw wensen op papier moeten zetten. Aan de hand van deze wensen kunt u met onze uitvaartcalculator met enkele muisklikken zien wat de kosten voor uw begrafenis ongeveer zullen zijn.

De exacte kosten kunt u nooit weten aangezien de prijzen voor een begrafenis jaarlijks zullen stijgen. Maar het is al handig als u ongeveer weet wat uw begrafenis kost.

Mocht u nog geen begrafenisverzekering hebben afgesloten dan kunt u dit op deze manier veel makkelijker doen. U zult dan de begrafenisverzekering afsluiten welke aan uw wensen voldoet. Het afsluiten van een verzekering om de kosten voor uw begrafenis te dekken doet u normaal gesproken maar één keer in uw leven.

Begrafenisverzekering afsluiten

Veelgestelde vragen

Wat kost een uitvaart zonder verzekering?

Als er geen verzekering is afgesloten zal het hele bedrag van de uitvaart betaald moeten worden, dit ligt tussen de 8.000 en 12.000 euro.

Wat kost de goedkoopste begrafenis?

De goedkoopste begrafenis kost ongeveer 3.200 euro.

Hoe kan ik besparen op een begrafenis?

U kunt besparen op de begrafenis door een uitvaartverzekering af te sluiten en door extra diensten voor de uitvaart te schrappen.