Begrafenis kosten

Wat zijn de kosten van een begrafenis? De kosten van een begrafenis variëren, het ligt er maar net aan wat uw wensen zijn met betrekking tot uw begrafenis. Er zijn enkele factoren die de kosten voor uw begrafenis verhogen. Wij zullen u uitleggen wat deze factoren zijn en willen u ook meteen duidelijk maken dat het belangrijk is uw wensen op papier te zetten.

De kosten van een begrafenis

U wilt begraven worden en u wilt weten wat de kosten voor uw begrafenis zullen zijn. Als u ongeveer weet hoe hoog deze kosten zullen zijn dan kunt u aan de hand daarvan een begrafenisverzekering afsluiten.

De kosten voor een begrafenis zijn over het algemeen hoger dan de kosten voor een crematie. De redenen hiervoor zijn dat de grafrechten en de grafsteen nu eenmaal geld kosten. Verder moet het graf onderhouden worden en ook hier dient u voor te betalen.
De factoren die de prijs van een begrafenis beïnvloeden zijn onder andere:

  • de grafrechten: De grafrechten zullen per gemeente en per begraafplaats verschillen. Het is dus handig als u al weet in welke gemeente en op welke begraafplaats u begraven zou willen worden. De prijzen welke berekend worden door de gemeentes variëren tussen de € 800,- en € 7.000,-. Een behoorlijk prijs verschil zoals u kunt zien.
  • De grafsteen: Als u begraven wenst te worden dan zult u ook met de kosten van een grafsteen te maken krijgen. Deze kosten kunt u zelf zo laag en hoog maken als dat u zelf wilt.
Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 – €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 – €1200
Kosten crematorium €1000 – €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90

Begraven in het weekend

Als u de kosten voor uw begrafenis globaal wilt berekenen dan moet u zich ook afvragen of u misschien in het weekend begraven wilt worden. Als u namelijk in het weekend begraven wenst te worden dan zal dit de kosten voor uw begrafenis namelijk ook opdrijven. Er wordt namelijk een weekendtoeslag doorberekend.

De kist

Als u begraven wilt worden dan kunt u er voor kiezen om in een milieuvriendelijke kist begraven te worden. Er zijn tegenwoordig veel soorten kisten waar u een keuze uit kunt maken.

Kosten grafsteen

De kosten van een grafsteen. Als u begraven wilt worden dan komt er een grafsteen en/of een gedenksteen bij uw graf. De kosten voor een gedenksteen zijn al snel €1700,- als daar ook nog een grafsteen bij komt dan kunnen de kosten al snel tot €2500,- oplopen.

Kosten begrafenis uitrekenen

Om de kosten voor uw begrafenis globaal te berekenen zult u uw wensen op papier moeten zetten. Aan de hand van deze wensen kunt u met onze uitvaartcalculator met enkele muisklikken zien wat de kosten voor uw begrafenis ongeveer zullen zijn. De exacte kosten kunt u nooit weten aangezien de prijzen voor een begrafenis jaarlijks zullen stijgen. Maar het is al handig als u ongeveer weet wat uw begrafenis kost.

Mocht u nog geen begrafenisverzekering hebben afgesloten dan kunt u dit op deze manier veel makkelijker doen. U zult dan de begrafenisverzekering afsluiten welke aan uw wensen voldoet. Het afsluiten van een verzekering om de kosten voor uw begrafenis te dekken doet u normaal gesproken maar één keer in uw leven.