Grafkist

Een grafkist wordt ook wel begrafeniskist, lijkkist, doodskist of uitvaartkist genoemd. Deze kan uit verschillende materialen bestaan en de prijzen van grafkisten lopen flink uiteen.

Alhoewel de kist een tijdelijke herinnering is aan de overledene (deze verdwijnt namelijk onder de grond of wordt verbrand), kiest men een kist meestal met veel zorg uit.

Op deze plek maken wij de belangrijkste informatie over grafkisten voor u inzichtelijk. Want de keuzemogelijkheden zijn enorm. Beschouw de informatie op deze pagina dan ook als een keuzehulp.

Grafkist

Een grafkist uitzoeken

Een grafkist uitzoeken kunt u natuurlijk gezamenlijk met de uitvaartverzorger doen, maar online is er ook voldoende informatie over te vinden. Wij hebben voor u hieronder de belangrijkste informatie gebundeld.

Grafkisten voor begrafenis

Doorgaans wordt bij een begrafenis gekozen voor een grafkist van hout. U kunt kiezen voor een luxe kist, een duurzame kist, een goedkope grafkist of er zelf eentje maken.

Luxe grafkist

Een luxe grafkist is meestal van massief hout gemaakt. Houtsoorten voor luxe kisten zijn bijvoorbeeld eikenhout, kersenhout of notenhout. Een luxe begrafeniskist beschikt ook vaak over mooie versiersels en is mooi afgewerkt. Een witte grafkist wordt vaak als luxe beschouwd.

Voor het bekleden van de binnenkant wordt meestal satijn gebruikt. Kiest u voor een luxe begrafeniskist? Houd dan rekening met kosten die variëren van €1.500,- tot wel €3.000,-.

Ecokist

Een duurzame doodskist bestaat uit materialen die biologisch afbreekbaar zijn. Deze ‘ecokisten’ zijn verplicht op een natuurbegraafplaats. Houtsoorten zoals riet en wilgentenen worden vaak gebruikt voor duurzame grafkisten.

Een rieten grafkist kost tussen de 1000 en 1200 euro, deze kisten worden met de hand gemaakt van pitriet, abaca en bamboe. De bekleding van deze doodskist is van ongebleekt katoen (milieuvriendelijk).

Het gebruik van lijm of lak is uit den boze. Hoewel bananenblad geen houtsoort is, willen we u deze optie toch graag even meegeven. Bananenblad verteert snel en is een goedkoop materiaal.

Grafkist van karton

Tenslotte is karton (een houtproduct) ook een goedkope en eco-vriendelijke oplossing voor een duurzame begrafenis, al is begraven worden in een kartonnen kist niet altijd toegestaan.

Wat kost een grafkist?

De prijs van een grafkist varieert, het begint bij 200 euro en de duurste doodskisten kosten al snel enkele duizenden euro’s. De gemiddelde grafkist kost rond de 500 euro.

Goedkoopste kist

Kies voor een uitvaartkist gemaakt van spaanplaat en gebruik als voering voor de binnenzijde katoen. Een dergelijke grafkist kost zo’n €300,- als u het laat maken. Maar u kan er ook voor kiezen om een goedkope uitvaartkist van spaanplaat zelf te maken.

Zelf een goedkope uitvaartkist maken

Belangrijk om te weten is dat er eisen zijn waaraan een zelfgemaakte uitvaartkist moet voldoen. Zo dient de binnenmaat de lichaamslengte te zijn + 15 cm.

De breedte is 55 cm. De buitenmaat (l x b x h) is 205 x 55 x 75 cm. Aangebrachte grepen moeten vanaf de buitenkant eenvoudig te verwijderen zijn. De uitvaartkist moet afgesloten kunnen worden en de bodem is glad en egaal.

Sowieso zijn materialen zoals metaal, kunststof en glas niet toegestaan. Informeer bij uw gemeente of bij een uitvaartverzorger welke materialen u mag gebruiken.

Moeten de nabestaanden de grafkist zelf kopen?

Als u een natura uitvaartverzekering heeft afgesloten dan hoeven uw nabestaanden geen grafkist te kopen. Doordat de producten en diensten zullen worden vergoed is de grafkist meeverzekerd.

Crematiekist

Voor crematiekisten wordt in de meeste gevallen gekozen voor goedkopere materialen. Meestal is dat spaanplaat of populierenhout. U kan ervoor kiezen om de kist persoonlijker te maken. Bijvoorbeeld door het te versieren met kindertekeningen of met een persoonlijke foto of afdruk.

Grafkist vergoeding

Heeft u een uitvaartverzekering afgesloten? Dan worden de kosten voor een begrafeniskist of crematiekist vanuit de verzekering vergoed. Als u een kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten dan wordt er een vast bedrag uitgekeerd.

Hiermee kunnen de nabestaanden een kist financieren. Bij een natura uitvaartverzekering staat de keuze voor een grafkist al vast.