Natuurbegraafplaats

Eeuwige grafrust en dat op een mooie en rustige plek in de natuur, met zo min mogelijk vervuiling van de bodem…

Dat zijn de belangrijkste redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor een natuurbegraafplaats. Een natuurgraf kost meestal meer geld dan begraven worden op een algemene begraafplaats of kerkhof.

De keuze om begraven te worden op een natuurbegraafplaats is altijd een bewuste keuze.

Natuurbegraafplaats

Natuurbegraafplaats VS algemene begraafplaats

Een natuurbegraafplaats verschilt ten opzichte van een algemene begraafplaats of kerkhof. Zo is een natuurbegraafplaats gelegen in een natuurgebied.

De graven gaan geheel op in de omgeving en liggen gespreid over een groter gebied. Er mogen geen grafstenen worden gebruikt, maar bij sommige begraafplaatsen is een kleine markering wel toegestaan.

Terwijl op normale begraafplaatsen de graven veel ordening kennen, daar zult u op een natuurbegraafplaats geen heggen, hekjes of andere soorten afrasteringen tegenkomen.

Natuurbegrafenis voordelen

Een natuurbegrafenis heeft een aantal ‘voordelen’ vergeleken met een gewone begrafenis. Hieronder hebben wij een aantal voordelen op een rij gezet. Deze lichten we vervolgens uitgebreid toe.

Een minimale belasting van de natuur

Door te kiezen voor een begrafenis op een natuurbegraafplaats belast u de natuur na uw dood zo min mogelijk. De kist bestaat uit biologisch afbreekbare materialen. Zo geeft u uw lichaam in een zo puur mogelijke vorm weer terug aan de aarde.

Geen zorgplicht en toekomstige kosten

Natuurbegraafplaatsen onderhouden zichzelf. De natuur krijgt er alle vrijheid. Het beetje onderhoud dat gedaan moet worden komt voor rekening van de eigenaar van de begraafplaats.

Dit kan bijvoorbeeld Natuurmonumenten zijn, de beheerder van een landgoed of een stichting. Nabestaanden worden in ieder geval van alle zorgplicht ontheven. Voor sommige mensen is het gegeven dat zij na hun dood niemand tot last zijn een prettige gedachte.

Bijkomend voordeel is dat nabestaanden niet worden opgezadeld met kosten.

Eeuwige grafrust

Bij vrijwel alle natuurbegraafplaatsen in Nederland geldt de zekerheid van een ‘eeuwige’ grafrust. De graven worden tenminste 250 jaar niet geruimd.

U mag zelf een laatste rustplaats uitzoeken

Wat niet altijd mogelijk is op reguliere begraafplaatsen is wel mogelijk als u kiest voor een natuurbegrafenis: zelf een laatste rustplaats uitzoeken. De meeste mensen kiezen bewust voor een natuurgraf. Zij mogen een grafplaats uitzoeken waar zij zich prettig bij voelen.

Schoonheid van de natuur

De begraafplaatsen zijn meestal prachtig gelegen. Een mooie plek voor nabestaanden om de overledene te herdenken. Zonder dat het als beladen wordt ervaren zoals op algemene begraafplaatsen vaak wel het geval is.

Geen grafsteen

Wilt u op een natuurlijke manier begraven worden? Op natuurbegraafplaatsen is doorgaans geen grafsteen toegestaan. Het behoud van de natuur staat hier centraal. Natuurgraven kunnen soms wel voorzien worden van een grafmarkering. Dat kan bijvoorbeeld een zwerfkei zijn of een boomschijf.

Wat kost een natuurbegraafplaats?

Alhoewel er uitzonderingen zijn, kunt u er vanuit gaan dat u minder geld kwijt bent aan een natuurgraf dan aan begraven worden op een algemene begraafplaats. Een natuurbegrafenis kost gemiddeld tussen de €3.500,- en €4.000,-.

Voor de kosten hebben wij de grafkosten en begraafkosten meeberekend. U heeft dan een eenvoudig natuurgraf. Dat wil zeggen: Mocht u specifieke wensen hebben (bijvoorbeeld een natuurgraf op een bepaalde plek), dan kan het zijn dat de beheerder daarvoor extra kosten rekent.

Andere extra kosten kunnen worden gerekend voor…

  • een ruimer graf
  • het plaatsen van een boom bij het graf
  • het bijzetten van een urn

Aan de andere kant zult u op een natuurgraf geen grafsteen plaatsen. Daar bespaard u dus geld op. U kan verder kiezen voor een eenvoudige en dus goedkope grafkist.

Natuurgraf reserveren?

U wilt graag op een natuurbegraafplaats begraven worden? Het is bij vrijwel alle natuurbegraafplaatsen mogelijk om een laatste rustplaats alvast te reserveren. Daarvoor neemt u contact op met de beheerder van de begraafplaats.

Reserveert u een plek? Dan dient u vooraf een gedeelte van de grafrechten te betalen.

Natuurgraf en uitvaartverzekering

De kosten van een natuurbegrafenis kunnen worden verzekerd middels een uitvaartverzekering. Dit is het geval bij een kapitaal uitvaartverzekering en/of een combinatie uitvaartverzekering.

Let op: Reserveert men een natuurgraf? Dan dient er vooraf een gedeelte van de grafrechten te worden betaald. Deze kosten komen dan voor eigen rekening.

Veelgestelde vragen

Hoe gaat een natuurbegrafenis?

Bij een natuurbegrafenis wordt u op een door u of door uw nabestaanden uitgekozen plaats in de natuur begraven. Anders dan op een algemene begraafplaats mag er geen grafsteen geplaatst worden en zijn er aanvullende voorwaarden. Er is vaak eeuwigdurend grafrecht van toepassing.

Wat kost een natuur begraafplaats?

De kosten van een natuurbegrafenis zijn gemiddeld ongeveer 4000,- euro. Het ligt er wel aan in welke gemeente u begraven wenst te worden.