Wat doet een uitvaartverzorger?

De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de uitvaart op de juiste manier georganiseerd zal worden, de overledene goed verzorgd wordt en dat de nabestaanden opgevangen worden. Verder regelt hij of zij de uitvaart, maar ook voor- en na de uitvaart is de uitvaartverzorger het aanspreekpunt voor de nabestaanden.

De verzorger neemt de nabestaanden veel werk uit handen en stelt deze op hun gemak. In de week van de uitvaart komt er al genoeg op de nabestaanden af.

Uitvaartverzorger

Organiseren van een uitvaart

Voordat de uitvaartplechtigheid plaats zal vinden moeten er logistieke handelingen worden verricht deze zullen worden aangestuurd door de uitvaartverzorger.

Zo zullen de chauffeurs opdracht krijgen om te rijden en zullen de medewerkers van het uitvaartcentrum worden aangestuurd bij het uitvoeren van de formaliteiten die er bij een begrafenis of crematie komen kijken.

Het aangeven van het overlijden bij de burgerlijke stand van de gemeente kan de familie zelf doen, maar ook overlaten aan de uitvaartverzorger. Hij of zij zorgt ervoor dat de uitvaart met een ondersteunende rol voor de familie in goede banen geleid wordt.

De taken

Buiten dat de uitvaartverzorger er voor zal zorgen dat de overledene goed verzorgd zal worden, zal de uitvaartverzorger de nabestaanden ondersteunen. De uitvaartwensen van de overledene worden ook besproken met de uitvaartverzorger.

Ook zal er besproken worden hoeveel volgauto’s er meerijden, waar de overledene zal worden opgebaard en meer zaken met betrekking tot de uitvaart. Veel zaken zijn zichtbaar, maar ook achter de schermen is de verzorger druk bezig met het in de goede banen leiden van de uitvaart.

De keuze voor een uitvaartverzorger

Of u een vrije keuze heeft voor het kiezen van een uitvaartverzorger is geheel afhankelijk welke uitvaartverzekering u heeft afgesloten, niet bij iedere uitvaartverzekering heeft u de vrije keuze voor een uitvaartondernemer.

Uitvaartverzorger vergelijken?

Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een kapitaal uitgekeerd met dit kapitaal zal de uitvaart betaald moeten worden, de nabestaanden huren voor dit bedrag dus ook de uitvaartverzorger in. Bij deze uitvaartverzekering hebben de nabestaanden dus ook de vrije keuze welke uitvaartondernemer zij inhuren.

Bij sommige uitvaartverzekeraars krijgt u een korting als u een uitvaartverzorger kiest welke door de verzekeraar wordt voorgesteld, deze uitvaartverzekeraars krijgen ook weer een korting als u gebruik maakt van deze uitvaartondernemers.

Als er een natura uitvaartverzekering is afgesloten dan is er geen vrije keuze. Het is zelfs zo dat als u een andere uitvaartondernemer wilt dan de uitvaartondernemer die er standaard in het pakket zit, de verzekeraar deze meestal niet zal vergoeden. U bent dus eigenlijk gebonden aan de uitvaartondernemers waar de verzekeraar mee samen werkt.

Er zijn ook uitvaartverzekeraars die hier een uitzondering op zijn, bij deze verzekeraars kunt u een andere ondernemer inhuren dan dat er in het verzekerde pakket zit, wel is het zo dat ze 10 procent meer uitkeren als u gebruik maakt van de verzorger waar de verzekeraar een afspraak mee heeft.

In het kwaliteitsregister uitvaartverzorgers staan alle bedrijven die een uitvaartverzorger kunnen leveren die aan de hoogste eisen voldoen.