Checklist uitvaart

Wat moet er geregeld worden voor een uitvaart? Het overlijden van een dierbaren is nooit makkelijk. Een lastige periode zal aanbreken waarin het verdriet een plek moet krijgen. Er zal gerouwd worden en ook anderen om u heen zult u verdrietig zien. Daarnaast dient er ook nog het een en ander geregeld te worden. Hopelijk maakt u een dergelijke periode niet vaak mee, dat betekend wel dat alles wat erbij komt kijken nieuw is en veel uitzoekwerk vraagt.

Het is dan prettig om een checklist te hebben waaruit uw stap voor stap kan ondervinden wat er van de dierbaren van de overledene verwacht wordt, zodat alles goed afgehandeld kan worden.

Informeren van overlijden

Een overlijden dient officieel vastgesteld te worden. In veel gevallen kan de huisarts dit gewoon doen. De eerste stap is dus het bellen van de huisarts. Deze zal langskomen en het overlijden vaststellen. Beschikte de overleden persoon over een uitvaartverzekering? Dan kunt u hen nu ook raadplegen. In veel gevallen kan dit dag en nacht. Door al vroeg een uitvaartverzorger in te schakelen kan deze ook veel werk en zorgen uit handen nemen, deze persoon heeft hier namelijk iets meer ervaring mee en weet ook de vervolgstappen met u te delen.

Snel zal ook de directe familie en vrienden op de hoogte gesteld moeten worden. Dit hoeft u natuurlijk niet alleen te doen. Overlijdt uw moeder, waarschuw dan eerst uw broer of zus en spreek af dat ieder weer hun eigen kinderen belt om door te geven dat oma is overleden.

Aangeven van overlijden

De komende dagen zal veel van u verlangd worden. Het is verstandig om zo snel mogelijk het overlijden aan te geven bij de gemeente. Hier ontvangt u dan een akte van overlijden. Deze akte is nodig voor verdere administratieve afhandelingen. Dit zal later duidelijker worden. Wel is het verstandig om na het ontvangst van de akte hier een aantal kopieën van te maken of deze in te scannen, zodat u een digitale kopie ervan heeft.

Ook zal in deze eerste dag van het overlijden antwoord moeten komen op een aantal vragen. Zo is het belangrijk wanneer de overledene een donorcodicil heeft dat dit zo snel mogelijk bekend gemaakt wordt. Dan zijn de organen nog in beste staat. De huisarts kan dit voor u nakijken. Ook is dit een goed moment om na te kijken of de overleden persoon over een testament of een wilsbeschikking beschikt. Dit kan nagevraagd worden bij het Centraal Testamenten Register op telefoonnummer: 0900-1144114. Ook zult u moeten beslissen waar de overledene opgebaard zal worden. Dit kan thuis of in een uitvaartcentrum.

Het regelen van de uitvaart

De uitvaart moet geregeld worden. Hiervoor dienen veel keuzes gemaakt te worden. Wellicht heeft de overledene hier over gesproken of iets vast gelegd. Ook hier kan een uitvaartverzorger een grote steun bieden. De eerste keuze die gemaakt zal moeten worden is begraven of cremeren.

Wanneer iemand over een uitvaartverzekering beschikt worden deze vragen ook gesteld bij het afsluiten van de verzekering. In dat geval is het dus mogelijk om hier op terug te vallen, zodat de grove lijnen en wensen van de overledene bekend zijn. Is dit niet het geval, dan zult u dit, samen met de andere dierbaren moeten regelen. Denk hierbij ook aan de locatie, de genodigden, de rouwkaarten, bloemen, muziek, sprekers en wat voor soort kist. Het is goed om bij het maken van deze keuzes de persoon die overleden is in gedachte te houden. Kijk dus niet altijd naar wat uw voorkeur heeft, maar vraag uzelf altijd af; wat zou de voorkeur van de overledene hebben?

Stopzetten abonnement en lidmaatschappen

Iedereen heeft abonnementen of lidmaatschappen op zijn of haar naam staan. Indien deze van een overledene zijn moet dit worden stopgezet. De beste route om hierbij te volgen is naar de uitgaven te kijken van de overleden persoon. Hoewel de meeste abonnementskosten maandelijks worden afgeschreven, kan dit ook per kwartaal of per jaar zijn afgesproken. U doet er dus goed aan om de bankafschriften van minimaal een jaar door te nemen en hier alle vaste lasten van te noteren en de bedrijven die hieraan gekoppeld zijn te verwittigen.

Het gaat hierbij om krant en tijdschriften, maar ook het telefoonabonnement, en energiecontracten. In veel gevallen zullen zij vragen om een kopie van de akte van overlijden. Deze opzeggen kan steeds vaker ook via de e-mail en vandaar dat het prettig is om deze akte als kopie te hebben liggen, maar ook digitaal, zodat al deze bedrijven afgestreept kunnen worden. Daarnaast dient ook contact opgenomen te worden met de hypotheekverstrekker of de verhuurder, de werkgever en de bank.

De afhandelingen

Nadat alle bovenstaande stappen zijn doorlopen dient u ook aan u zelf te denken. En aan de toekomst. Dit is van de situatie afhankelijk, maar zaken rondom de voogdij moeten geregeld worden wanneer er minderjarige kinderen in het spel zijn. Ook post en social media zal stopgezet moeten worden of doorgestuurd.

Wat gebeurd er met de inboedel? Wilt u dit verdelen onder de erfgenamen? Maar de stukken welke meerdere personen willen? En de stukken die niemand wil hebben? Wat gebeurd daar mee? Nog een uitzondering op de regel, een koninklijke onderscheiding. Dit komt niet vaak voor, maar indien de overledene een koninklijke onderscheiding heeft ontvangen zal deze moeten worden terug gestuurd.

In veel gevallen wordt hierover een brief verstuurd, zodra het overlijden bekend is. Op de website www.lintje.nl kunt u hierover meer informatie vinden.

Een uitkering

Indien u recht heeft op een vorm van een uitkering vanwege het overlijden van een nabestaande dan ontvangt u hier automatisch bericht over. Er zijn echter ook subsidieregelingen waarvoor u nu wel in aanmerking komt. Veel hiervan zijn terug te vinden op de website toeslagen.nl, hier kunt u ook een proefberekening maken. Eventueel kunt u natuurlijk ook overwegen om een financieel adviseur in de arm te nemen zodat u over de juiste informatie beschikt.

Monuta

9.3

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

11,87 p/m

Bekijken
DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

12,44 p/m

Bekijken
Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,84 p/m

Bekijken
PC Uitvaart

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,85 p/m

Bekijken