Afscheidsplechtigheid

De afscheidsplechtigheid is meestal onderdeel van een uitvaart. Het woord zegt het al: Het is een plechtig gebeuren waarbij de overledene met veel respect wordt behandeld en genodigden de kans krijgen om afscheid te nemen van degene die is overleden.

Voor de nabestaanden biedt het in zekere zin ook een troostend effect en dit kan helpen bij de rouwverwerking. Verder staat de afscheidsplechtigheid helemaal in het teken van de overledene.

Afscheidsplechtigheid

Wat is een afscheidsplechtigheid?

In de Nederlandse cultuur wordt de afscheidsplechtigheid op een eigen manier ingevuld. Hoe u de plechtigheid vorm geeft is geheel aan u. Om u toch enige vastigheid te geven: Kies eerst voor een locatie waar de plechtigheid plaatsvindt.

Dit kan een formele locatie zijn zoals de aula van een uitvaartcentrum of een ruimte in de kerk. Het kan bovendien een informele locatie zijn bijvoorbeeld thuis of op een rustige plek in de natuur, daar waar de overledene ook regelmatig te vinden was.

Na de plechtigheid gaan jullie naar de begraafplaats of het crematorium en wordt er voorgoed afscheid genomen.

Hoe lang duurt de plechtigheid?

Dat is weer geheel aan u. Bedenk dat de plechtigheid ook belangrijk is voor de rouwverwerking. De een zal hier graag meer tijd voor willen vrij maken dan de ander. U kan dus voor de afscheidsplechtigheid zelf bepalen hoeveel tijd u hiervoor reserveert.

Vindt de plechtigheid plaats in een aula van het uitvaartcentrum? Dan worden er meestal vaste kosten gerekend per uur dat hier gebruik van wordt gemaakt.

Toespraak

Een toespraak houden is geen vast onderdeel van de plechtigheid. Al wordt dit tijdens de afscheidsplechtigheid meestal wel gedaan. Mocht u dit spannend vinden dan kunt u ook een toespraak schrijven en het door iemand anders laten voorlezen.

Muziek

U kan ervoor kiezen om muziek te draaien tijdens de plechtigheid. Bijvoorbeeld op het moment dat de kist de ruimte binnen wordt gedragen.

Ook tijdens de afscheidsdienst kan er muziek worden afgespeeld, bijvoorbeeld de favoriete nummers van uw dierbare. Of muziek waar u zelf veel kracht uit put. In overleg met de uitvaartondernemer is alles mogelijk.

Het dragen van de kist

Het dragen van de kist is weer een ander onderdeel van de plechtigheid. Dit is een plechtig en vaak emotioneel gebeuren. Mocht de kist te zwaar zijn om te tillen, dan kan het op een karretje worden geplaatst. De kist kan ook door professionele dragers van het uitvaartcentrum worden gedragen.

Bloemen

Gasten kunnen bloemen meenemen naar de plechtigheid. Deze bloemen kunnen bij het graf worden neergelegd of op een speciale plek bij het crematorium. U kan de bloemen echter ook mee naar huis nemen of weggeven aan familieleden.

Na afloop van de plechtigheid

Nadat de afscheidsplechtigheid heeft plaatsgevonden kan er voor worden gekozen om de gasten naar huis te laten gaan. Meestal kiest men er echter voor om na de plechtigheid nog even samen te komen. Voor de gasten is er koffie beschikbaar met broodjes of een uitgebreide catering.

Dit heeft er mee te maken wat de afgesloten uitvaartverzekering zal vergoeden. De bijeenkomst na de plechtigheid is ook een goede gelegenheid om herinneringen op te halen aan de overledene of om oude bekenden en familieleden even te kunnen spreken.

U kunt er ook voor kiezen om na afloop van de plechtigheid niets te realiseren of alleen in besloten kring samen te komen, bijvoorbeeld bij u thuis.

Veelgestelde vragen

Wat is een afscheidsplechtigheid?

Bij een afscheidsplechtigheid wordt de overledene voor de begrafenis of crematie herdacht. Er wordt afscheid genomen van het lichaam en tijdens deze plechtigheid kunnen er toespraken gehouden worden en muziek worden afgespeeld bovendien kunt u samen rouwen en medeleven betuigen.

Hoe lang duurt een gemiddelde uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart duurt 2 uur. Een begrafenis duurt langer dan een crematie en als er vooraf een kerkdienst wordt gehouden dan kunt u er van uitgaan dat het 3 tot 4 uur duurt.