Vragen over uitvaartverzekeringen

Een uitvaartverzekering afsluiten is normaal gesproken iets wat u maar één maal in uw leven doet. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering komen er vanzelfsprekend veel vragen op u af.

Vragen die veel voorkomen zijn welk type uitvaartverzekering u af zou kunnen sluiten, wat de maandpremie en de totale premie zal zijn, hoeveel keuzevrijheid u heeft, wat kost een begrafenis, wat kost een crematie en voor welk bedrag u zich moet verzekeren. Wij hebben hier de meest voorkomende vragen en de antwoorden daarop voor u online gezet.

Uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Uitvaartverzekering

Door een uitvaartverzekering af te sluiten bent u verzekerd tegen de kosten van uw uitvaart en hiermee voorkomt u dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart zullen achter blijven. Door iedere maand premie te betalen bouwt u een kapitaal op waarmee de verzekeraar uw uitvaart mee kan bekostigen. Welke uitvaartverzekering u het beste af kunt sluiten dat is helemaal afhankelijk van uw uitvaartwensen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering is wel belangrijk omdat een gemiddelde uitvaart 8.000 euro kost. Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten is het verstandig om de verschillende verzekeraars vooraf goed te vergelijken hiermee kunt u geld besparen en u sluit zo de uitvaartverzekering af welke aansluit bij uw persoonlijke wensen.

Geen uitvaartverzekering

In Nederland bent u niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten als u voldoende geld heeft kunt u ook zelf een bedrag opzij zetten waarmee de kosten van uw uitvaart betaald kunnen worden. U kunt ook zelf sparen om zo een kapitaal op te bouwen waarmee de begrafenis of crematie betaald kan worden.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Natura uitvaartverzekering

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. U heeft vast wel eens van een natura uitvaartverzekering gehoord. Een natura uitvaartverzekering keert geen geld uit maar vergoedt diensten en producten voor een uitvaart. De nabestaanden bespreken met een uitvaartverzorger welke diensten en producten er geleverd dienen te worden, deze worden door de verzekeraar betaald. De nabestaanden hebben met een natura uitvaartverzekering geen omkijken naar de financiële afwikkeling van uw uitvaart en dit is wel zo fijn in de toch al emotionele periode.

Voordelen natura verzekering

Het voordeel van een natura uitvaartverzekering is dat u vooraf al uw uitvaartwensen kunt vastleggen en dat de nabestaanden weinig te regelen hebben.

Wat is een kapitaal uitvaartverzekering?

Kapitaal uitvaartverzekering

Een ander type uitvaartverzekering is de kapitaal verzekering. Zoals de naam al doet vermoeden bouwt u door een kapitaal uitvaartverzekering af te sluiten een kapitaal op waarmee uw uitvaart bekostigd kan worden. U verzekerd zich voor een bepaald bedrag en na uw overlijden zullen de nabestaanden dit bedrag dat staat vermeld op de uitvaartpolis op hun rekening gestort krijgen. Met dit geldbedrag kan uw uitvaart betaald worden. De kapitaal verzekering wordt ook wel de sommen en geldverzekering genoemd.

Doordat er alleen geld zal worden uitgekeerd zullen de nabestaanden wel meer moeten regelen dan dat u een natura verzekering zou hebben afgesloten. Met het kapitaal welke wordt uitgekeerd zal een uitvaartverzorger gekozen moeten worden en samen met uw nabestaanden zal deze de uitvaart regelen.

Als u een kapitaal verzekering afsluit zult u vooraf goed uw uitvaartwensen op papier moeten zetten. Zo voorkomt u dat u over- of onderverzekerd bent. Bij het afsluiten van een kapitaalverzekering moet u ook kijken of deze waardevast is. Door een jaarlijkse indexatie kan de verzekering meegroeien met de inflatie waardoor u niet onderverzekerd zal zijn.

Voordelen kapitaalverzekering

Het voordeel van een kapitaalverzekering is de flexibiliteit. De uitvaart kan namelijk helemaal ingevuld worden door de nabestaanden waardoor er veel vrijheid is in het uitzoeken van de producten en diensten voor uw uitvaart. Als u nog niet weet hoe u uw begrafenis of crematie geregeld wilt hebben is de kapitaal verzekering dus een goede optie.

Kan ik op hogere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten?

Uitvaartverzekering op hogere leeftijd

Op hogere leeftijd een uitvaartverzekering afsluiten is in de meeste gevallen mogelijk. U moet op hogere leeftijd wel controleren of de verzekeraar u nog aanneemt als klant. Als u namelijk boven de 65 jaar bent zullen niet alle verzekeraars u meer accepteren.

Vergelijken uitvaartverzekering

Als u op oudere leeftijd een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan zult u de uitvaartverzekeringen goed moeten vergelijken. De premie voor een uitvaartverzekering zal namelijk hoger zijn als u op hogere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit. De reden hiervoor is dat de verzekeraars meer risico lopen dat u eerder komt te overlijden dan een jonger iemand. U zult ook de voorwaarden van een uitvaartverzekering goed moeten doornemen het kan namelijk zo zijn dat er Carenzjaren gelden voor oudere personen dit betekent dat als u in deze periode zou komen te overlijden er niet geheel of helemaal niet zal worden uitgekeerd door de verzekeraar, let u hier dus goed op.

Hoe een uitvaartverzekering vergelijken?

Uitvaartverzekering vergelijken

U wilt een uitvaartverzekering afsluiten maar hoe kunt u deze het beste vergelijken? Als u een uitvaartverzekering gaat vergelijken zult u niet alleen naar de premie moeten kijken. Waar moet u op letten bij het vergelijken van een uitvaartverzekering?

Vergelijken

U zult naar de verschillende uitvaartverzekeringen moeten kijken, de premie welke u per maand gaat betalen en naar de totale premie, de looptijd van de uitvaartverzekering, het verzekerde bedrag en de uitvaartverzorging.

Wij hebben de belangrijkste punten voor het vergelijken van de uitvaartverzekeringen voor u op een rijtje gezet.

  • De maandelijkse premie voor uw uitvaartverzekering
  • De totale premie over de hele looptijd van de verzekering
  • De soort uitvaartverzekering: een natura of een kapitaalverzekering
  • Hoe hoog is de verzekering en voor hoeveel geld of diensten bent u verzekert
  • Hoeveel keuzevrijheid heeft u bij het kiezen van de uitvaartverzorger, diensten en producten?
  • Hoe wordt de uitvaart verzorgd?
  • Wat is de looptijd van de uitvaartverzekering? Wilt u 30 jaar premie betalen of levenslang?

Hoe werkt de indexatie van een uitvaartverzekering?

De indexatie van een uitvaartverzekering

Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan heeft u meestal de keuze of u de uitvaartverzekering wilt laten indexeren. Het indexeren van een uitvaartverzekering kan op 2 manieren:

  • Een indexatie door middel van een bepaald percentage. Op deze manier zal de uitvaartverzekering automatisch stijgen met een vast percentage. Deze manier wordt meestal gekozen bij de kapitaal verzekering.
  • Indexatie op basis van de werkelijke kosten. De polis wordt ieder jaar door de verzekeraar aangepast aan de werkelijke prijzen voor de diensten welke u heeft geselecteerd. Deze optie wordt meer toegepast bij de natura uitvaartverzekering.

Voordeel van percentage indexatie

Het voordeel van het indexeren van een uitvaartverzekering met een bepaald percentage is dat de waarde stijgt en deze gelijk zal lopen met de inflatie. En u weet wat de waarde van de uitvaartverzekering aan het einde van de looptijd zal zijn.

Nadeel indexatie
Het nadeel van deze manier van indexeren kan wel zijn dat de inflatie hoger of lager uitvalt dan het vaste indexatiepercentage. In dat geval kan het dus zijn dat u bent onder- of oververzekerd.

Bij het indexeren op basis van de actuele prijzen bent u altijd verzekerd voor het bedrag wat de uitvaart gaat kosten. U bent dus nooit onder- of oververzekerd.

Uitvaartverzekering waardevast

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zult u zien dat deze niet allemaal waardevast zijn. Bij de meeste verzekeraars heeft u wel de keuze of u de verzekering waardevast wilt maken. Dit wordt ook wel indexeren genoemd.

Het is wel verstandig om een waardevaste uitvaartverzekering af te sluiten aangezien de prijzen voor de producten en diensten jaarlijks stijgen en met een waardevaste uitvaartverzekering stijgt de waarde mee.

Aanvullende uitvaartverzekering

Als u al een uitvaartverzekering zonder indexatie heeft afgesloten dan kunt u daarnaast ook nog een aanvullende uitvaartverzekering afsluiten. Het kan namelijk zo zijn dat u 30 jaar geleden een uitvaartverzekering heeft afgesloten met een waarde van 3000 euro. Tegenwoordig zal deze verzekering de uitvaart niet dekken en in dat geval kunt u dus een aanvullende uitvaartverzekering afsluiten.

Kan ik een uitvaartverzekering afkopen?

Kunt u een uitvaartverzekering afkopen?

Kunt u een uitvaartverzekering afkopen? Als u een uitvaartverzekering wilt opzeggen dan kunt u deze in sommige gevallen afkopen. De uitvaartverzekering zal komen te vervallen u betaald geen premie meer maar er wordt ook niets uitgekeerd indien u komt te overlijden. Bij het afkopen van een uitvaartverzekering zal de verzekeraar de afkoopwaarde berekenen en deze op uw rekening storten.

U kunt een uitvaartverzekering alleen afkopen als u een kapitaalverzekering heeft afgesloten. Bij een natura verzekering worden er producten en diensten voor uw uitvaart verzorgd en deze kunnen niet worden afgekocht.

Als u de uitvaartverzekering wilt afkopen dan zult u een brief naar de verzekeraar moeten sturen met daarin het verzoek om de uitvaartverzekering af te kopen.

Nadelen afkopen uitvaartverzekering

Aan het afkopen van een uitvaartverzekering zijn ook nadelen verbonden. Het grootste nadeel is dat de waarde van uitvaartverzekering bij het afkopen erg laag is. In de meeste gevallen is de afkoopwaarde lager dan het verzekerde bedrag en soms zelfs lager dan de ingelegde premie. De verzekeringsmaatschappij zal namelijk de gemaakte kosten nog van het uit te keren bedrag afhalen. De afkoopwaarde is in de meeste gevallen dan ook niet genoeg om een begrafenis of crematie mee te betalen. Het is dan ook verstandig om een andere uitvaartverzekering af te sluiten of om zelf geld opzij te zetten waarmee uw uitvaart bekostigd kan worden.

Wat is de afkoopwaarde?

Als u de uitvaartverzekering wilt afkopen dan zal de verzekeringsmaatschappij gaan uitrekenen wat de afkoopwaarde zal worden. De afkoopwaarde is de actuele waarde van de uitvaartverzekering. Deze waarde wordt bepaald door de betaalde premie en het eventueel behaalde rendement. De kosten welke gemaakt zijn door de uitvaartverzekeraar zullen van de waarde worden afgehaald.

Hoe hoog de afkoopwaarde is dat is afhankelijk van het verzekerde bedrag van de uitvaartverzekering. Hoe lang en hoeveel premie er betaald is en hoe hoog de kosten zijn die door de verzekeraar zijn gemaakt.

Waar kunt u een goedkope uitvaartverzekering afsluiten?

Goedkope uitvaartverzekering afsluiten?

Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan wilt u dit natuurlijk zo goedkoop mogelijk doen, niemand wil meer betalen dan nodig is. Om een zo goedkoop mogelijke uitvaartverzekering af te sluiten zult u vooraf uw uitvaartwensen op papier kunnen zetten. Als u namelijk ongeveer weet wat u wel en wat u niet wilt dan maakt dit de keuze voor een uitvaartverzekering makkelijker. Op deze manier komt u er ook achter of u beter een natura of beter een kapitaalverzekering kunt afsluiten. Wij adviseren bij het afsluiten van een uitvaartverzekering niet alleen naar de maandpremie te kijken maar vooral naar de totaal te betalen premie. De premie welke u betaald over de hele looptijd zegt meer over de kosten van de verzekering dan dat de maandpremie dit doet.

Op de vraag waar u een goedkope uitvaartverzekering kunt afsluiten is ook geen pasklaar antwoord voorhanden. Ieder mens is anders en heeft ook weer andere wensen met betrekking tot zijn of haar uitvaart. Wat voor de ene persoon een goedkope verzekeraar is kan voor de andere dus weer een dure verzekeraar zijn. U zou ook niet alleen naar de kosten van de uitvaartverzekering moeten kijken want ook de voorwaarden spelen een belangrijke rol als het gaat om uw verzekering.

Budget uitvaartverzekering

Tegenwoordig worden er ook budget uitvaartverzekeringen aangeboden. Als u een budget verzekering afsluit dan bent u verzekerd tegen de kosten van uw uitvaart maar de uitvaart zal sober verzorgd worden. Bij uw keuze voor een budgetverzekering is het dan ook verstandig om goed te kijken wat uw wensen zijn en daarna te beslissen of een budgetverzekering wel iets voor u is.

Wat is de looptijd van een uitvaartverzekering?

De looptijd van een uitvaartverzekering

De looptijd van een uitvaartverzekering gaat in vanaf het moment dat u deze afsluit tot het moment dat u de laatste premiebetaling hebt gedaan. De looptijd is dus de periode waarover u premie betaald.

Looptijd van 30 jaar

Bij een uitvaartverzekering wordt er vaak gekozen voor een looptijd van 30 jaar. U kunt ook voor een looptijd van 10, 15, 20 of 25 jaar kiezen. Er zijn ook verzekeraars waar u een looptijd tot uw 65, 80e of 85 jaar heeft. En dan is er nog een levenslange looptijd, hierbij betaald u premie zolang u leeft.

Langere looptijd, lagere premie

Als de looptijd van een uitvaartverzekering langer is zal automatisch de maandpremie lager zijn. De totale premie wordt namelijk verspreid over een langere periode waardoor de maandpremie lager is. Bij een uitvaartverzekering met een lange looptijd is het risico voor de verzekeraar dat de verzekerde overlijdt groter daarom nemen enkele verzekeraars een risicopercentage mee in de verzekeringen met een langere looptijd.

Wat kost een uitvaart?

Wat zijn de kosten voor een uitvaart?

De kosten voor een uitvaart liggen zo rond de 8000 euro. Als u een eenvoudige uitvaart wilt dan kan het ook nog goedkoper, de kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van uw persoonlijke wensen. Wilt u bijvoorbeeld een begrafenis of een crematie? Wilt u een standaard goedkopere kist of een luxe dure kist? Wilt u na afloop van de dienst koffie met cake aan de aanwezigen aanbieden of wilt u het uitgebreider. Dit zijn allemaal punten die de kosten voor een uitvaart bepalen. U kunt dus niet precies uitrekenen wat een uitvaart kost.

U kunt wel een indicatie krijgen door de uitvaartcalculator te gebruiken hiermee heeft u met 3 muisklikken een globaal kostenplaatje. De werkelijke kosten van een uitvaart worden ook bepaald door de gemeente waar u begraven wilt worden. De grafkosten verschillen behoorlijk per gemeente het is dan ook raadzaam om voordat u een uitvaartverzekering gaat afsluiten na te gaan wat de grafkosten zijn in de gemeente waar u begraven wenst te worden.

Begrafenis

Wat is een begrafenis?

Wat is een begrafenis?

Bij een begrafenis zal de overledene begraven worden. Het wordt ook wel een teraardebestelling of graflegging genoemd. Als een overledene begraven wordt dan zal de kist minimaal een halve meter onder de grond geplaatst worden. De begrafenis zal plaatsvinden op een gemeentelijke begraafplaats. Onder bepaalde voorwaarden mag een overledene ook begraven worden op een eigen terrein. Er moet wel toestemming gegeven worden door de gemeente. Er geldt een grafrust van 10 jaar op een graf. Na deze 10 jaar kunnen de grafrechten verlengd worden door de nabestaanden. Als dit echter niet gebeurd dan mag het graf geruimd worden.

Wat is een algemeen graf?

Wat is een algemeen graf?

Een algemeen graf is een graf waar meerdere personen in begraven worden. Deze personen hebben geen band met elkaar. De begraafplaats zal zelf bepalen wie bij elkaar komt te liggen. In veel gevallen is verlening niet mogelijk omdat de meeste algemene graven na 10 jaar geruimd worden. Aan het plaatsen van een grafsteen zijn strenge regels verbonden. Dit omdat er meerdere overledene in een graf liggen en er maar een beperkte ruimte is voor een grafsteen.

Crematie

Wat is een crematie?

Wat is een crematie?

Bij een crematie zal de overledene gecremeerd worden. Dit wordt ook wel een verassing of lijkverbranding genoemd. De crematie zal plaats vinden in een crematorium waar de overledene in een doodskist of crematiekist zal worden verbrand. De overledene mag ook op een ligplank (draagplank) liggen en in een lijkwade gewikkeld. Het verbranden van de overledene gebeurd in een speciale oven op een temperatuur van 1100 graden Celsius. De verassingstijd is ongeveer anderhalf uur. Na enkele weken mag de as worden verstrooid of bewaard in een urn door de nabestaanden. Als de nabestaanden de as niet willen of kunnen verstrooien dan zullen de medewerkers van het crematorium dit doen.