Een aanvullende uitvaartverzekering afsluiten

Heeft u in het verleden een uitvaartverzekering afgesloten waarbij u niet heeft gekozen voor een automatische indexering door de uitvaartverzekeraar?

Dan zult u na verloop van tijd voor een té laag bedrag verzekerd zijn.

De kosten voor een uitvaart stijgen namelijk mee met de jaarlijkse inflatie. Gaan wij uit van een gemiddelde landelijke inflatie van 2,7%, dan zou dat betekenen dat het bedrag waarvoor u op dit moment verzekerd bent over 25 jaar maar liefst 50% minder waard is.

Blijft u dus jaarlijks hetzelfde bedrag aan premie betalen, dan zult u uw wensen voor de uitvaart moeten bijstellen. Doet u dit niet, dan zijn uw nabestaanden verplicht een gedeelte van de kosten voor hun rekening te nemen.

U kunt dit voorkomen door tijdig een aanvullende uitvaartverzekering in geld af te sluiten. We leggen u hieronder uit hoe dit werkt.

Aanvullende uitvaartverzekering

Aanvullende uitvaartverzekering

Heeft u een ‘uitvaartverzekering in geld‘ afgesloten? Uw geliefden ontvangen bij uw overlijden dan een geldbedrag waarmee ze de kosten voor een uitvaart kunnen financieren.

Heeft u in het verleden een uitvaartverzekering afgesloten zonder indexatie? Dan bent u in de toekomst onderverzekerd.

De verzekering dekt dan niet meer de volledige kosten van een crematie of begrafenis aangezien de uitvaartkosten in de loop der tijd toenemen. Kies daarom voor het indexeren van uw verzekering.

Een andere mogelijkheid is om een ‘aanvullende uitvaartpolis in geld’ af te sluiten. Daarmee vult u een eventueel opgebouwd tekort aan met een extra verzekering.

Uitvaartverzekering indexeren

U heeft dus twee opties: een aanvullende uitvaartpolis afsluiten (daarover onderaan deze pagina uitleg) of het verzekerd bedrag verhogen. Dit laatste doet u met ‘indexatie’.

U neemt daarvoor gewoon contact op met uw verzekeraar en geeft aan dat u het verzekerd bedrag wil verhogen. Houd daarbij rekening met de gemiddelde kosten die voor een uitvaart op dit moment gelden. Tegenwoordig kost een begrafenis of crematie gemiddeld €8.500,- tot €9.000,-.

Meer premie betalen

De uitvaartverzekeraar zal waarschijnlijk gehoor kunnen geven aan uw wens en het verzekerd bedrag verhogen. Belangrijk om te weten is dat daarmee ook de hoogte van uw premie wordt aangepast. U zult maandelijks een hoger bedrag aan premie moeten afdragen.

Automatische indexatie

Informeer direct naar de mogelijkheid om de uitvaartverzekering in het vervolg automatisch te laten indexeren.

Bij een automatische indexatie van de uitvaartverzekering wordt het verzekerde bedrag jaarlijks naar boven toe aangepast door de uitvaartverzekeraar. U hoeft daar zelf niets voor te doen.

Zo blijft uw verzekering altijd hetzelfde waard (= waardevast) en voorkomt u problemen voor uw geliefden mocht u onverhoopt komen te overlijden.

Wanneer is indexatie niet mogelijk?

Het is niet altijd mogelijk om het verzekerd bedrag te laten indexeren. Zo is indexatie niet mogelijk bij een polis die premievrij is gemaakt.

Ook als u vooraf alle premies in een keer hebt betaald of resterende premies in een keer hebt voldaan, is het niet meer mogelijk om het verzekerd bedrag te laten indexeren. Dit geldt tevens voor polissen waarvan de looptijd is verstreken.

U bent in dat laatste geval natuurlijk wel verzekerd.

Tenslotte kan u geen gebruik maken van indexatie als het verzekerd bedrag van uw uitvaartverzekering zijn maximum heeft bereikt. Bij de meeste verzekeraars kunt u zich tot een bedrag van maximaal €20.000,- laten verzekeren.

Indexatie zou in dit geval ook niet noodzakelijk zijn, omdat u met een verzekerd bedrag van €20.000,- nog ruimschoots boven de gemiddelde kosten voor een begrafenis of crematie uitkomt.

Aanvullende uitvaartpolis

Kunt u het verzekerd bedrag niet meer indexeren, dan is er nog altijd de mogelijkheid om een aanvullende uitvaartpolis af te nemen. Deze hoeft u niet af te sluiten bij uw huidige verzekeraar. Maar het kan wel handig zijn.

Als u een aanvullende uitvaartpolis afsluit dan dient dit als een extra dekking, bovenop uw bestaande polis.

Aanvullende uitvaartverzekering vergelijken

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m