Waarom een uitvaartverzekering?

Nadenken over uw eigen uitvaart is niet iets wat u vaak zult doen. Toch is het belangrijk om er eens over na te denken en u te verzekeren tegen de kosten van een uitvaart. Dit kunt u doen door een uitvaartverzekering af te sluiten.

Wat is een uitvaartverzekering? Een uitvaartverzekering vergoedt de kosten voor een crematie of begrafenis, zoals de kosten voor de uitvaartverzorger, de kist, het drukwerk, de aula en catering en de rouwauto.

Waarom een uitvaartverzekering?

Het is belangrijk om uw nabestaanden niet achter te laten met de kosten van uw uitvaart. Een uitvaartverzekering is dus altijd nuttig om af te sluiten. Om een uitvaartverzekering af te sluiten die aan uw wensen voldoet, is het verstandig om vooraf de verschillende uitvaartverzekeringen te vergelijken.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is ten eerste niet verplicht en ook niet altijd nodig. Als u geen uitvaartverzekering afsluit dan kunt u zelf geld opzij zetten om uw uitvaart te bekostigen. U zult dit dan wel consequent moeten doen.

Als u genoeg spaargeld heeft of vermogend bent is het afsluiten van een verzekering ook niet echt nodig. Al neemt u wel veel werk uit handen van uw nabestaanden omdat zij minder hoeven te regelen voor uw uitvaart. Bovendien kunt u bij de verzekeraar al uw uitvaartwensen vastleggen waardoor de nabestaanden niet met moeilijke vragen te maken krijgen.

In de meeste gevallen is het aan te raden om u wel te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. Een gemiddelde uitvaart kost €8.000,-. Een flink bedrag wat u nabestaanden als u niet verzekerd bent of wanneer u geen spaargeld heeft, zullen moeten betalen.

Voor- en nadelen van een uitvaartverzekering

Het voordeel van de uitvaartverzekering is dat uw nabestaanden zich niet druk hoeven maken over de kosten van uw uitvaart. Bovendien zal de uitvaartverzorger die betaald wordt door de uitvaartverzekeraar hen veel werk uit handen nemen. In deze emotionele tijd net na een overlijden is dit een geruststellende gedachte.

He enige nadeel daar heeft u zelf invloed op en dat is dat met bepaalde verzekeringen u onderverzekerd bent voor de kosten. Het bedrag waarvoor u verzekerd bent is lager dan de kosten die de begrafenis of crematie kost. In dat geval zullen uw nabestaanden alsnog moeten bijspringen.

U kunt dit voorkomen door of een natura uitvaartverzekering af te sluiten, hierbij zijn de producten en diensten voor de uitvaart gedekt. Of u sluit een uitvaartverzekering met indexatie af, hiermee zal de dekking meegroeien met de inflatie. Dit betekent wel dat u ook meer premie gaat betalen.

Wat voor soort uitvaart?

U kunt kiezen voor een simpele sobere uitvaart, de premie die u dan betaald is ook niet hoog. Maar misschien wilt u liever een luxe uitgebreide uitvaart, dan kunt u misschien beter bij een andere verzekeraar terecht.

Daarom is het belangrijk om de misse en visie van verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Welke past bij u en bij de kenmerken die u belangrijk vindt? Het is een verzekering die niet makkelijk opgezegd kan worden zonder kapitaalverlies en daarom is het belangrijk om eerst een goede keuze te maken voordat u een uitvaartverzekering afsluit.

Uitvaartverzekering of spaargeld

Zoals we al schreven is het niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. U kunt ook zelf een bedrag opzij zetten om daarmee de kosten van uw uitvaart te dekken. U kunt dit alleen doen als u weet dat u dit bedrag niet echt voor iets anders nodig denkt te hebben.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is eigenlijk wel de meest veilige manier om uw uitvaartkosten te dekken. U betaalt iedere maand een klein bedrag aan premie, op deze manier hoeft u nergens meer naar om te kijken.

Doordat u maandelijks de premie voor de uitvaartverzekering betaalt kan de verzekeraar een kapitaal opbouwen om hiermee uw uitvaart te bekostigen.

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

Het is belangrijk om van tevoren goed te kijken naar de verschillende soorten uitvaartverzekeringen. U kunt kiezen tussen drie verzekeringen: een natura uitvaartverzekering, kapitaal uitvaartverzekering of de combinatie uitvaartverzekering.

Een natura uitvaartverzekering keert in geval van overlijden uit in producten en diensten. Denkt u hierbij aan alles wat nodig is voor uw uitvaart zoals een uitvaartverzorger, een begrafeniskist en een rouwauto. Dit zorgt ervoor dat u nabestaanden zich geen zorgen hoeven te maken over het organiseren van de uitvaart en de kosten van de producten en diensten.

Kapitaal uitvaartverzekering
Een andere optie is een kapitaal uitvaartverzekering oftewel de geldverzekering, in dit geval wordt er alleen geld uitgekeerd. Hierbij zullen er veel taken door de nabestaanden uitgevoerd moeten worden.

Het geld is er maar alle producten en diensten voor de uitvaart moeten nog geregeld worden. Natuurlijk beslist u zelf voor welke uitvaartverzekering u wilt gaan, maar in veel gevallen is het relevant om dit met uw familie te bespreken.

Mochten er meerdere familieleden zijn die aangeven met respect uw uitvaart te willen organiseren, dan kunt u makkelijk voor een kapitaal uitvaartverzekering gaan.

Combinatie uitvaartverzekering

Dan is er ook nog de combinatie uitvaartverzekering, dit is de meest afgesloten verzekering. Hiermee zal de verzekeraar de (basis)diensten regelen of vergoeden en zal er een vrij te besteden bedrag uitgekeerd worden.

Met dit bedrag kunnen extra uitvaartwensen vervuld worden, u kunt hierbij denken aan een grafmonument, een luxere kist, extra bloemen, een uitgebreide catering of de asbestemming.