Uitvaart zonder kist

Het is mogelijk om een overleden persoon zonder kist te begraven of te cremeren. De wet (wet op de lijkbezorging) schrijft niet voor dat het verplicht is de overledene in een kist te begraven of te cremeren.

Het lichaam moet wel bedekt zijn, dit is om hygiënische en praktische redenen.

Hoe het begraven of cremeren zonder kist in zijn werking gaat, dat leggen wij u uit.

Uitvaart zonder kist

Waarom een uitvaart zonder kist?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom men een uitvaart zonder kist wenst. Er zijn mensen die vinden het bij voorbaat een benauwd gevoel om na het overlijden in een kist te moeten liggen.

De duurzame uitvaart wordt ook steeds populairder en daar past het begraven of cremeren zonder grafkist goed bij. Het kan ook om een religieuze reden gaan om voor een kistloze uitvaart te kiezen.

De wet op de lijkbezorging

De nabestaanden zijn volgens de Wet op de lijkbezorging niet verplicht om hun dierbare in een kist te laten begraven of cremeren. In de wet staat te lezen dat de overledene in een kist of anders met een omhulsel begraven of gecremeerd mag worden.

De reden dat er wel een omhulsel (lijkwade) gebruikt moet worden is, omdat het lichaam opgetild en vervoerd wordt.

Bij een uitvaart zonder kist zal er een lijkwade gebruikt worden, dit is een doek waarin de overledene gewikkeld wordt. Bij deze methode moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden waarop de overledene komt te liggen.

Opbaarplank

Een opbaarplank is een stevige plank met een opstaande rand. De overledene zal ingewikkeld in de wade op deze plank gelegd worden. Meestal worden er handgrepen aan de opbaarplank gemaakt zodat het lichaam makkelijk vervoerd kan worden.

Als er gekozen wordt voor een lijkwade dan moet deze wel aan de eisen voor het begraven en cremeren voldoen. Het materiaal waarvan deze wade is gemaakt mag geen kunststof of metaal bevatten en moet lucht- en waterdoorlatend zijn. Het liefst is de lijkwade gemaakt van natuurlijke grondstoffen.

Begraven en cremeren zonder kist

Ondanks dat de wet een uitvaart zonder kist toestaat, is het in de praktijk niet overal mogelijk om een crematie zonder kist te laten uitvoeren. De reden hiervoor is dat een kist normaal een crematieoven ingeduwd wordt via een rolmechanisme.
U zult begrijpen dat het zonder kist bijna niet te doen is het lichaam de crematieoven in te duwen.

Bij het begraven van een overledene is dit veel makkelijker en met de opkomst van de natuurbegraafplaatsen, kiezen steeds meer mensen voor deze milieuvriendelijke manier van begraven zonder kist.

Als u begraven of gecremeerd wilt worden zonder kist of u als nabestaanden wil dit voor uw dierbare, dan zult u dit eerst moeten overleggen met de begraafplaats of het crematorium. Uiteraard zal de uitvaartverzorger u hier ook mee kunnen helpen.