Lijkwade

Een lijkwade is een rechthoekige doek van 2 bij 3 meter van zachte stof om een overledene in te wikkelen. De overledene ligt in de doek op een opbaarplank, in een mand of in een kist.

Sinds 1991 is het gebruik van de lijkwade in Nederland toegestaan.

Wat is een lijkwade precies en hoe kunt u het gebruiken? In dit artikel vind u het antwoord op deze vragen.

Lijkwade

Steeds meer alternatieven voor de traditionele begrafenis

Wanneer iemand komt te overlijden volgt er vijf of zes dagen later een begrafenis. Hij of zij wordt na een afscheidsdienst begraven in een kist. Tenminste, dit was de situatie tot een aantal decennia geleden. Inmiddels kiest het overgrote deel van de Nederlanders voor een crematie.

Uit cijfers van de Landelijke Vereniging Crematoria (LVC) blijkt dat 66 procent van de bevolking zich laat cremeren. Er is echter een nieuwe manier van begraven opgekomen dat steeds meer aan populariteit wint: de lijkwade. In dit artikel gaan we uitgebreid in op dit fenomeen zodat u zelf kunt bepalen of het iets voor u is.

Wat is een lijkwade?

Een lijkwade, wordt ook wel afscheidswade, uitvaartwade of wikkeldoek genoemd, het is een doek om een overledene in te wikkelen. De doek moet altijd van natuurlijke materialen gemaakt zijn.

Om een lijkwade te gebruiken heeft u een opbaarplank, mand of kist nodig.

De doek is rechthoekig en van natuurlijke materialen gemaakt met een afmeting van 2 bij 3 meter. Om de contouren van het lichaam minder zichtbaar te maken wordt het lichaam in twee lagen stof gewikkeld.

In het buitenland wordt de lijkwade veel vaker gebruikt dan in Nederland.

Na het wikkelen wordt de overledene op een opbaarplank gelegd. Een lijkwade is zowel geschikt voor een opbaring, begrafenis of crematie.

Wat is de prijs van een lijkwade?

Het materiaal van een lijkwade is vaak zacht en de overledene is goed zichtbaar. Bovendien is het vaak goedkoper dan een doodskist. Gemiddeld betaald u voor een lijkwade tussen de 250 en 1000 euro.

Een persoonlijke doek is nog goedkoper. Ter vergelijking: een gemiddelde grafkist van goede kwaliteit kost al snel 500 euro.

Uit welke materialen bestaat een lijkwade?

Een lijkwade is gemaakt uit een van de volgende materialen:

  • Linnen
  • Katoen
  • Wol
  • Zijde

Overigens is het ook mogelijk om voor een exclusieve lijkwade te gaan. De stof is bijvoorbeeld gemaakt van zijde en voelt zeer zacht aan. Uiteraard hangt daar wel een prijskaartje aan. Ga ervan uit dat u minstens 600 euro betaalt voor dit materiaal.

Heeft u iets minder te besteden? Dan is een katoenen lijkwade met een gemiddelde prijs van 250 tot 300 euro ook een optie. Of kies voor een lijkwade van linnen, bamboe of wol als dat beter voelt.

Wat u ook kiest: tegenwoordig heeft u de touwtjes in eigen handen als het om afscheid nemen gaat. En dat vinden de meeste nabestaanden heel belangrijk.

Wat is een opbaarplank en waarom moet u het gebruiken?

Wat veel mensen vergeten is dat ze naast een lijkwade ook een opbaarplank moeten aanschaffen. Dit is het gedeelte waar de overledene op ligt. Het is in feite een plank met handvatten en is een alternatief voor de doodskist.

Een opbaarplank is verplicht wanneer u voor een lijkwade kiest. Op het moment dat de overledene ligt opgebaard in een lijkwade met een opbaarplank is hij of zij goed te zien. Het voelt intiemer aan dan een kist en wint dan ook aan populariteit.

Lijkwade: verschillende vouwopties

Wanneer u gebruik maakt van een lijkwade moet u uw dierbare op een bepaalde manier inwikkelen. Dit is niet zo lastig als het klinkt. Er zijn verschillende vouwopties waar speciale instructies voor beschikbaar zijn.

  • Dichtrijgen
  • Dichtbinden
  • Omwikkelen
  • Dichtvouwen
  • Omhullen
  • Envelopmethode

Vouw de lijkwade altijd zo dat het hoofd van de overledene goed zichtbaar blijft. Het is het mooiste wanneer de stof van de wade rondom het gezicht drapeert. Dit ziet er uit als een omlijsting en creëert een sereen en intiem effect. Het voelt alsof de overledene nog steeds heel dichtbij is.

Lijkwade bij een gesloten openbaring

Het is ook mogelijk om een lijkwade te doen bij een gesloten opbaring. Dit betekent dat u het lichaam en het hoofd bedekt. Een optie is om elke dag een klein stukje te vouwen, zodat uw dierbare steeds meer wordt bedekt.

Op die manier neemt u op een geheel eigen tempo afscheid. Het toedekken is een liefdevol ritueel waar veel mensen zich goed bij voelen.

Gelden er ook regels voor een lijkwade?

Een overlijden is een emotionele gebeurtenis. U wilt graag op een mooie manier afscheid nemen van uw geliefde en een lijkwade past daarbij. Het stap voor stap inwikkelen van een geliefde is liefdevol en draagt bij aan de rouwverwerking.

Hoewel u veel persoonlijke vrijheid heeft wat betreft het organiseren van een afscheid, gelden er wel een aantal regels. Zo moet de lijkwade zelf bestaan uit afbreekbare stof. Dit is verplicht volgens de Nederlandse wet.

Ook moet de stof uit minstens twee lagen bestaan en een goede dichtheid hebben. Zo raden we aan om u te verdiepen in het materiaal van de lijkwade, voordat u er een koopt.

Is de lijkwade geschikt voor zowel een begrafenis als crematie?

Ja, u kunt de lijkwade bij een begrafenis en een crematie gebruiken. Het is wel belangrijk dat u natuurlijke afbreekbare stoffen gebruikt. Bij een begrafenis moet de stof op een natuurlijke manier vergaan en bij de crematie mogen er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Lijkwade kopen

Als u een lijkwade gaat kopen dan heeft u de keuze uit verschillende soorten materialen en prijzen. De prijs is afhankelijk van de stof waarvan de lijkwade is gemaakt. Voor de goedkoopste betaald u ongeveer 250 euro en dit kan oplopen tot over de 1000 euro.

Bij het kopen van een lijkwade moet u er opletten dat deze van natuurlijke afbreekbare materialen is gemaakt. Lijkwades zijn online te koop maar uw uitvaartverzorger kan u hiermee ook helpen.

Lijkwade zelf maken

Als u liever een persoonlijke tint geeft aan de lijkwade dan kunt u deze ook zelf maken. Het zelf maken van een lijkwade wordt door steeds meer nabestaanden gedaan.

Het is niet al te ingewikkeld het enige wat u nodig heeft, is een rechthoekige doek van 2 bij 3 meter. Deze kan gevouwen worden op de manier zoals dat passend is voor een lijkwade.