Waarop letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is niet iets waar u direct blij van zal worden. Toch is het belangrijk om u te verzekeren tegen de kosten die een uitvaart met zich mee brengt. De kosten van een uitvaart liggen tussen de 8.000 en 10.000 euro. Dit is een flink bedrag wat uw nabestaanden moeten betalen als u niet verzekerd bent.

Door u te verzekeren ontzorgt u uw nabestaanden en bovendien geeft het uzelf een beter gevoel. U weet dat nadat u de uitvaartverzekering heeft afgesloten uw begrafenis of crematie zal worden verzorgd zoals u dat wenst. Welke uitvaartverzekering voor u het beste zal zijn daar komt u achter na het lezen van onderstaande tips.

Uw uitvaartwensen

Een van de belangrijkste punten waar u rekening mee dient te houden zodra u zich gaat verzekeren dat zijn uw uitvaartwensen. Deze wensen bepalen namelijk voor welk bedrag u zich moet verzekeren. Als u een begrafenis wenst met een grote groep aanwezigen en een uitgebreide catering dan zal het bedrag waarvoor u zich verzekert hoger moeten zijn dan voor een eenvoudige begrafenis.

U kunt uw uitvaart zo duur maken als u wilt en dit heeft alles met uw uitvaartwensen te maken. Zet voor u een uitvaartverzekering afsluit uw uitvaartwensen op papier.

Wilt u veel keuzevrijheid?

Een vraag die u zichzelf moet stellen is of u waarde hecht aan keuzevrijheid bij de organisatie van uw uitvaart. De reden waarom u zich dit moet afvragen is dat niet iedere uitvaartverzekering dezelfde mate van keuzevrijheid biedt.

U heeft de keuze uit meerdere soorten uitvaartverzekeringen met allen andere voorwaarden.

  • Natura uitvaartverzekering: u verzekert zich voor de producten en diensten
  • Kapitaal uitvaartverzekering: hierbij zal een geldbedrag worden uitgekeerd
  • Combinatieverzekering: dit is een combinatie van de producten en diensten en een uitkering van een geldbedrag

Deze verzekeringen bieden allen een andere mate van keuzevrijheid. Bij de kapitaal uitvaartverzekering hebben de nabestaanden de volledige keuzevrijheid. Het uit te keren geldbedrag zullen zij ontvangen waarmee zij uw uitvaart kunnen verzorgen. Dit is overigens niet verplicht.

Bij de natura verzekering hebben de nabestaanden de minste keuzevrijheid. Alle producten en diensten voor de uitvaart zijn vastgelegd. De nabestaanden hebben hierdoor ook bijna niets te regelen voor de uitvaart.

De mate van keuzevrijheid bij de combinatieverzekering heeft alles te maken met het deel wat in het geld verzekerd is. Hoe groter dit deel is hoe meer keuzevrijheid er zal zijn.

Een uitvaartverzekering waar u een ruime mate van keuzevrijheid heeft is de uitvaartverzekering van Monuta. Hierbij is een groot geldbedrag gereserveerd wat vrij te besteden is door de nabestaanden.

Nu u weet wat uw uitvaartwensen zijn en welk soort uitvaartverzekering u wilt afsluiten kunt u een keuze maken voor een uitvaartverzekeraar.

Keuze uitvaartverzekeraar

Zodra u een keuze voor een uitvaartverzekeraar gaat maken zult u merken dat niet bij iedere verzekeraar ieder type uitvaartverzekering is af te sluiten. Bij de uitvaartverzekeraars die overblijven zult u de voorwaarden moeten doorlezen en de premies gaan vergelijken. Op deze manier kunt u de voor u beste en goedkoopste uitvaartverzekering afsluiten.

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten? 7 van de 10 mensen in Nederland hebben een uitvaartverzekering afgesloten.

Premie

De premie is een belangrijk onderdeel bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, maar zeker niet het belangrijkst. De premies zullen niet heel veel van elkaar verschillen.

Waar u wel rekening mee moet houden is dat een uitvaartverzekering met een korte looptijd vaak voordeliger is dan een verzekering met een lange looptijd. U zult wel meer premie per maand betalen maar over een kortere periode waardoor het totaal bedrag minder is.

Voorwaarden

Een belangrijker aspect bij het afsluiten zijn de voorwaarden van de verzekering.

Enkele punten die u zich moet afvragen zijn:

  • Is de uitvaartverzekering af te kopen?
  • Is het mogelijk om de kinderen gratis mee te verzekeren?
  • Is de uitvaartverzekering waardevast?
  • Dekt de verzekering alle kosten?

Afkopen
Ondanks dat u nu denkt de beste uitvaartverzekering af te sluiten kan er iets veranderen waardoor u niet tevreden meer bent. Het afkopen van de uitvaartverzekering zou in zo een geval uitkomst kunnen bieden. Al moet u er wel rekening mee houden dat het afkopen nooit in uw voordeel is.

Kinderen
Als u kinderen heeft of u bent van plan in de toekomst een gezin te stichten dan is het wel zo fijn als de kinderen gratis bijgeschreven kunnen worden op uw uitvaartpolis.

Waardevast
Een uitvaartverzekering met indexatie is een verzekering die waardevast blijft. De verzekering wordt namelijk aangepast aan de inflatie waardoor u nooit onderverzekerd bent.

Kosten
Is het bedrag waarvoor u zich gaat verzekeren hoog genoeg om alle uitvaartkosten te dekken? Bedenk hierbij dat de uitvaartkosten per gemeente flink kunnen verschillen maar ook het type graf als u begraven wenst te worden. Het verschil tussen een algemeen graf, eigen graf en een natuurgraf kan enkele duizenden euro’s zijn.

Bij onderstaande omstandigheden zult u extra alert moeten zijn als u zich wilt verzekeren.

  • Als u ziek bent
  • Als u op latere leeftijd een uitvaartverzekering wilt afsluiten

Uitvaartverzekering bij ziekte
Een uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte kan ervoor zorgen dat u met andere voorwaarden te maken krijgt. Informeer vooraf altijd bij de verzekeraar om niet voor onaangename verrassingen te komen staan.

Op latere leeftijd
Het afsluiten van een uitvaartverzekering is op hogere leeftijd altijd duurder dan dat u dit zou doen op jongere leeftijd. Op 30-jarige leeftijd is het mogelijk om voor nog geen 10 euro per maand een uitvaartverzekering af te sluiten. Terwijl u op 70-jarige leeftijd minimaal 40 euro per maand gaat betalen.

Koopsom
Boven de leeftijd van 75 jaar is het niet meer mogelijk om u te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart met een uitvaartverzekering. Boven de leeftijd van 75 jaar is een koopsom verzekering wel een mogelijkheid. Hierbij stort u eenmalig een geldbedrag waarmee uw uitvaart verzorgd kan worden.

Afsluiten

Zodra u deze stappen hebt doorlopen en u heeft de uitvaartverzekeringen vergeleken dan kunt u de juiste uitvaartverzekering afsluiten. U zult hierbij een gezondheidsverklaring in moeten vullen. De verzekeraar zal deze verklaring beoordelen en binnen een of twee dagen zult u hiervan een bevestiging krijgen.

Nadat de verzekering is afgesloten zult u de uitvaartpolis thuis gestuurd krijgen. Vanaf dat moment bent u verzekert. Lees de polis goed door en weet dat u na het afsluiten nog 14 dagen bedenktijd hebt om de uitvaartverzekering kosteloos te annuleren.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m