De kosten van een crematie

Wat kost een crematie? De meeste mensen weten wel of ze begraven of gecremeerd willen worden maar hebben geen idee wat de kosten zullen zijn. Of u nu voor een begrafenis of een crematie kiest de kosten zijn in beide gevallen behoorlijk hoog. Een begrafenis is in de meeste gevallen wel duurder dan een crematie vanwege de grafkosten. Deze kosten zijn er niet bij een crematie omdat het stoffelijk overschot zal worden verbrand in een crematorium. Hieronder kunt u zien wat de kosten voor een crematie ongeveer zijn.

Wat kost een crematie?

Dat een crematie minder kost dan een begrafenis dat is in de meeste gevallen zo. Maar wat kost een crematie in Nederland tegenwoordig? De kosten voor een crematie liggen tussen de 5.000 en 7.500 euro. U moet er op rekenen dat een crematie gemiddeld 6.000 euro zal kosten. Het ligt er wel aan wat de wensen van de overledene zijn. Als de as van de overledene uitgestrooid dient te worden dan zal dit goedkoper zijn dan dat de urn in een columbarium (urnenmuur) geplaatst moet worden. Bij het laatste zal het prijsverschil tussen een crematie en een begrafenis kleiner zijn.

OnderdeelKosten
Basistarief uitvaartondernemer€ 1.500
Verzorging overledene€ 150
Thuis opbaren€ 400
Opbaren uitvaartcentrum€ 600
100 rouwkaarten€ 300
4 personen die de kist dragen€ 150 – € 500
1 volgauto€ 200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium€ 400
Kist€ 500
Condoleance kosten€ 100 – € 1200
Kosten crematorium€ 1000 – € 1500
Urn€ 70 – € 500
Uitstrooien as€ 90

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart variëren tegenwoordig tussen de 7.500 en 9.000 euro. Dit is een behoorlijk groot bedrag het is daarom verstandig om bijtijds een uitvaartverzekering af te sluiten. U weet dan dat de kosten voor uw uitvaart gedekt zullen zijn. Wilt u begraven worden dan zullen de kosten hoger zijn dan bij een crematie. Dit heeft alles te maken met de duurdere kist welke gebruikt wordt bij het begraven en de kosten voor het graf. De kosten voor een uitvaart zijn voor de meeste mensen niet bepalend bij de keuze voor een begrafenis of een crematie.

Uitvaartverzekering

Als de overledene een uitvaartverzekering heeft afgesloten dan is dit voor de nabestaanden een geruststellende gedachte. De kosten voor een uitvaart lopen al snel in de duizenden euro’s en niet iedereen kan dit bedrag zo maar missen. Als er een uitvaartverzekering is afgesloten dan dienen de nabestaanden direct na het overlijden de uitvaartverzekeraar in te lichten. De uitvaartverzekeraar zal indien er een natura uitvaartverzekering is afgesloten samen met de nabestaanden de uitvaart gaan regelen. Als er een kapitaalverzekering is afgesloten dan zal het opgebouwde geldbedrag worden uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen, met de nadruk op kunnen want het is voor de nabestaanden niet verplicht dit te doen.

VerzekeraarPremieVerzekerd
Monuta uitvaartverzekering€ 9,67€ 8,000
DELA uitvaartverzekering€ 7,99€ 8,000
Yarden uitvaartverzekering€ 9,10€ 8,000

De premie is per maand en voor een persoon van 18 jaar.

Te laag verzekerd

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten maar de wensen van u of uw nabestaanden zijn groter dan er is verzekerd, dan zal er een rekening worden gestuurd naar de nabestaanden. De meeste mensen weten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering niet wat precies hun uitvaartwensen zijn.

Tegenwoordig zijn de meeste uitvaartverzekeringen direct aan te passen zodra uw wensen wijzigen. Yarden heeft hier deze maand speciaal de Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering voor geïntroduceerd. Dit een nieuwe generatie uitvaartverzekeringen welke gekenmerkt wordt door zijn flexibiliteit. Welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen aansluit dat kunt u zelf bepalen door de verschillende uitvaartverzekeraars zoals Monuta, DELA, Yarden, Nuvema en Ardanta met elkaar te vergelijken.

Door de uitvaartverzekeringen te vergelijken komt u er snel genoeg achter welke uitvaartverzekeraar de uitvaartverzekering aanbiedt welke bij u past. Wilt u een uitvaartverzekering welke de producten en diensten vergoedt of wilt u dat er een kapitaal zal worden uitgekeerd? Als u deze keuze heeft gemaakt dan zullen er nog enkele uitvaartverzekeraars overblijven. Wij adviseren altijd om vooral de tijd te nemen bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen, u sluit als u het goed doet deze verzekering maar eenmaal af.

En of u begraven of gecremeerd wilt worden dat maakt bij de keuze voor een uitvaartverzekering niet veel uit. Al zal het verzekerd bedrag hierdoor wel beïnvloed worden.