De kosten van een crematie in 2021

Wat kost een crematie? De meeste mensen weten wel of ze begraven of gecremeerd willen worden maar hebben geen idee wat de kosten zullen zijn. Steeds meer mensen kiezen voor een crematie en de kosten hiervoor zijn ook afhankelijk van uw persoonlijke wensen.

Wat kost een crematie?

Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een begrafenis. Maar wat kost een crematie in Nederland tegenwoordig? De kosten voor een crematie liggen tussen de 5.000 en 8.000 euro. U moet er op rekenen dat een crematie gemiddeld 6.000 euro zal kosten.

Het ligt er wel aan wat de wensen van de overledene zijn. Als de as van de overledene uitgestrooid dient te worden dan zal dit goedkoper zijn dan dat de urn met daarin de as in een columbarium (urnenmuur) geplaatst zal worden. Bij het laatste zal het prijsverschil tussen een crematie en een begrafenis kleiner zijn.

Kosten crematie 2021

De kosten hieronder zijn de gemiddelde kosten. Buiten dat uw persoonlijke voorkeuren een grote rol spelen in de prijsopbouw ligt het er ook aan in welke gemeente en in welk crematorium u gecremeerd wordt.

Onderdeel Kosten
Basistarief uitvaartondernemer €1.500
Verzorging overledene €150
Thuis opbaren €400
Opbaren uitvaartcentrum €600
100 rouwkaarten €300
4 personen die de kist dragen €150 - €500
1 volgauto €200
Vervoer naar het uitvaartcentrum en crematorium €400
Kist €500
Condoleance kosten €100 - €1200
Kosten crematorium €1000 - €1500
Urn €70 – €500
Uitstrooien as €90

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart variëren tegenwoordig tussen de 7.500 en 9.000 euro. Dit is een behoorlijk groot bedrag het is daarom verstandig om bijtijds een uitvaartverzekering af te sluiten. U weet dan dat de kosten voor uw uitvaart gedekt zullen zijn. Wilt u begraven worden dan zullen de kosten hoger zijn dan bij een crematie. Dit heeft alles te maken met de duurdere kist welke gebruikt wordt bij het begraven en de kosten voor het graf. De kosten voor een uitvaart zijn voor de meeste mensen niet bepalend bij de keuze voor een begrafenis of een crematie.

Wat is een crematie?

Indien de overledene gekozen heeft voor een crematie zal het stoffelijk overschot verbrand worden. De as wat hierna overblijft zal 30 dagen in het crematorium bewaard blijven. Na deze periode kunnen de nabestaanden de as uitstrooien of bewaren in een urn. Bij een crematie kunnen de nabestaanden afscheid nemen tijdens de afscheidsplechtigheid. Na deze plechtigheid is er gelegenheid om elkaar te condoleren. De invulling van de plechtigheid voor en na de crematie is geheel naar eigen wens in te vullen.

Kosten simpele crematie

De prijs voor een simpele crematie ligt rond de 4.000 euro. Bij een simpele crematie zullen de standaard diensten geleverd worden. Er is veel te besparen op de crematiekosten door de nabestaanden bepaalde zaken te laten regelen. Ook door geen volgauto’s te huren en door weinig of geen catering te laten verzorgen bespaart u op de kosten.

Kosten technische crematie

U kunt ook kiezen voor een technische crematie. Wat is een technische crematie denkt u misschien… Een technische crematie is bijna hetzelfde als een normale crematie alleen zonder ceremonie. De reden dat mensen kiezen voor een technische crematie verschillen.

Geen standaard ceremonie
Een reden om voor deze variant van cremeren te kiezen kan zijn omdat de overledene een minimale uitvaartverzekering had afgesloten. Maar de meest voorkomende reden is dat mensen op hun eigen manier afscheid willen nemen van hun dierbare. Dit kan zijn op een favoriete plek van de overledene en dus niet in een crematorium of het uitvaartcentrum.

Kosten
De kosten voor een technische crematie liggen tussen de 700 en 1.400 euro. Dit heeft ook weer te maken met het crematorium en de gemeente waar de crematie wordt uitgevoerd.

Er zal dus geen standaard ceremonie plaatsvinden maar de nabestaanden kiezen er wel vaak voor om aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven.

Extra kosten crematie

Als een crematie in het weekend wordt gehouden dan zullen hier extra kosten aan verbonden zijn. Het personeel van het uitvaartcentrum en het rouwvervoer ontvangen een weekendtoeslag en deze zal worden doorberekend.

Andere extra kosten waar u mee te maken kan krijgen zijn de kosten voor het uitstrooien van de as. Normaal zal de as uitgestrooid worden op een speciaal veld bij het crematorium. De kosten hiervoor liggen rond de 90 euro. Er kan ook gekozen worden om de as over zee uit te strooien. Hier zullen hogere kosten aan verbonden zijn.

Als de as in een urn bewaard blijft dan kunnen de kosten variëren. De keuze voor het type urn bepaald hierbij de prijs.

Een crematieverzekering dekt de kosten

Als de overledene een crematieverzekering heeft afgesloten dan is dit voor de nabestaanden een geruststellende gedachte. De kosten voor een uitvaart lopen al snel in de duizenden euro’s en niet iedereen kan dit bedrag zo maar missen.

Als er een uitvaartverzekering is afgesloten dan dienen de nabestaanden direct na het overlijden de uitvaartverzekeraar in te lichten. De uitvaartverzekeraar zal indien er een natura uitvaartverzekering is afgesloten samen met de nabestaanden de uitvaart gaan regelen.

Als er een kapitaalverzekering is afgesloten dan zal het opgebouwde geldbedrag worden uitgekeerd. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen, met de nadruk op kunnen want het is voor de nabestaanden niet verplicht dit te doen.

Wat kost een crematie als u niet verzekerd bent?

Als u niet verzekerd bent dan kost een crematie minimaal 1300 euro. Alles moet dan zelf geregeld worden de kosten voor de crematie zijn 1250 euro en indien u een uitvaartverzorger inhuurt dan lopen de kosten al snel op tot over de 3000 euro.

Kosten waar u niet omheen kunt zijn de kosten voor de kist, het vervoer en de kosten van het crematorium.

Wat zijn de kosten van een crematieverzekering?

De kosten van een crematieverzekering zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Bij het bepalen van de premie voor de crematieverzekering zijn de onderstaande punten bepalend:

  • Uw leeftijd
  • De looptijd
  • De uitvaartverzekeraar
  • De hoogte van het verzekerde bedrag

Uw leeftijd bij het afsluiten

Uw leeftijd heeft invloed op de hoogte van de premie als u een crematieverzekering afsluit. Hoe ouder u bent hoe meer premie u gaat betalen. De reden is dat de uitvaartverzekeraar meer risico loopt vervroegd te moeten uitkeren zonder voldoende premie te hebben geint.

Looptijd crematieverzekering

De looptijd is de periode waarover u premie moet betalen. Er zijn verzekeraars waar u bijvoorbeeld 30 jaar premie betaalt of tot uw 75ste levensjaar.

De uitvaartverzekeraar

Voordat u een crematieverzekering gaat afsluiten zult u moeten kijken wat de premie per verzekeraar is. Door uw wensen kenbaar te maken kunt u nagaan wat de verzekering welke bij uw wensen aansluit per uitvaartverzekeraar gaat kosten.

Hoogte van het verzekerde bedrag

Uiteraard bepaald de hoogte van het verzekerde bedrag de premie. Hoe hoger u verzekerd wilt zijn hoe meer premie u gaat betalen.

Te laag verzekerd

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten maar de wensen van u of uw nabestaanden zijn groter dan er is verzekerd, dan zal er een rekening worden gestuurd naar de nabestaanden. De meeste mensen weten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering niet wat precies hun uitvaartwensen zijn.

Tegenwoordig zijn de meeste uitvaartverzekeringen direct aan te passen zodra uw wensen wijzigen. Yarden heeft hier speciaal de Mijn Laatste Wensen uitvaartverzekering voor geïntroduceerd. Dit is een uitvaartverzekering welke gekenmerkt wordt door zijn flexibiliteit.

Crematieverzekering vergelijken

Welke uitvaartverzekering het beste bij uw wensen aansluit dat kunt u zelf bepalen door de verschillende uitvaartverzekeraars zoals Monuta, DELA, Yarden, Nuvema en Ardanta met elkaar te vergelijken.

Door de uitvaartverzekeringen te vergelijken komt u er snel genoeg achter welke uitvaartverzekeraar de uitvaartverzekering aanbiedt welke bij u past. Wilt u een uitvaartverzekering welke de producten en diensten vergoedt of wilt u dat er een kapitaal zal worden uitgekeerd?

Als u deze keuze heeft gemaakt dan zullen er nog enkele uitvaartverzekeraars overblijven. Wij adviseren altijd om vooral de tijd te nemen bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen, u sluit als u het goed doet deze verzekering maar eenmaal af.

Verzekerd bedrag
En of u begraven of gecremeerd wilt worden dat maakt bij de keuze voor een uitvaartverzekering niet veel uit. Al zal het verzekerd bedrag hierdoor wel beïnvloed worden. En zoals u inmiddels weet zijn de kosten voor een crematie doorgaans lager dan die van een begrafenis.