Afscheid en verlies

Dat afscheid nemen verdriet met zich mee brengt en pijn kan doen dat weten we allemaal. Afscheid kennen we in allerlei vormen, het ene zal veel meer pijn doen en het andere in mindere mate of helemaal niet.

Zo is het afscheid nemen van een dierbare die is overleden een heel ander afscheid dan dat we afscheid nemen van een collega die het bedrijf verlaat.

Afscheid nemen

Afscheid en verdriet horen net zo bij elkaar als de dood en het leven. Het één kan niet zonder het ander, al zijn ze beide totaal verschillend. Over nieuw leven wordt maar al te graag gesproken terwijl de dood het liefst stil gezwegen wordt.

Ook het afscheid nemen gaan we het liefst uit de weg. Er zijn verschillende manieren van afscheid nemen en ook brengen ze verschillende emoties los.

Belangrijk is om de emoties de vrije loop te laten en deze niet weg te stoppen. Door de emoties in de vorm van verdriet toe te staan zal het gemis een plek krijgen.

Afscheid nemen

Afscheid nemen bestaat niet

Over afscheid zijn veel nummers geschreven, een bekend voorbeeld hiervan is “Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)” van Sarah Brightman & Andrea Bocelli en ook menig dichter heeft er zijn creativiteit op losgelaten. Een mooi voorbeeld hiervan is het onderstaande gedicht van Toon Hermans.

’n Beetje

Sterven doe je niet ineens,
maar af en toe een beetje
en alle beetjes die je stierf,
’t is vreemd, maar die vergeet je,

het is je dikwijls zelfs ontgaan,
je zegt ik ben wat moe,
maar op een keer dan ben je aan
je laatste beetje toe.

Toon Hermans

Verwerken

Het afscheid nemen van een dierbare welke is overleden is de meest emotionele manier. Een afscheid in de vorm van een uitvaart daar krijgt iedereen helaas meerdere malen in het leven mee te maken.

Dit is het afscheid nemen in de meest emotionele vorm. Hoe we daar mee omgaan dat hangt af van de relatie tot de overledene maar ook hoe we dit verwerken. Voor ieder mens is het verwerken van een overlijden een ander proces. Ook de tijd die we hier voor nodig hebben verschilt per persoon.

Vaak komt het onverwachts voor zowel de persoon zelf als voor de nabestaanden. We weten wel dat er ooit een afscheid zal komen en het is dan ook goed om hier eens bij stil te staan.

Uitvaartverzekering

Heeft u er wel eens aan gedacht hoe uw afscheid er uit zou moeten zien? Hoe wilt u dat uw nabestaanden afscheid van u nemen? Heeft u bepaalde uitvaartwensen? Heeft u zich al voorbereid als het aankomt op de kosten welke een uitvaart met zich meebrengt? Bent u daartegen verzekerd en heeft u een uitvaartverzekering afgesloten?

Kosten uitvaart

Veel vragen waar u waarschijnlijk het liefst niet over nadenkt laat staan dat u er graag over praat. Toch is het belangrijk om deze vragen eens voor uzelf en uw nabestaanden te beantwoorden. Afscheid hoor nu eenmaal bij het leven.

Doordat u zich verzekerd tegen de kosten van uw uitvaart weet u dat uw nabestaanden zich met het verdriet en verwerken kunnen bezig houden na het overlijden. Regelt u zelf niets dan hebben zij veel meer te regelen, ook qua financiële afwikkeling van uw uitvaart.