Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Wat is een begrafenisverzekering? En waarom zou u een begrafenisverzekering afsluiten? Een begrafenisverzekering is een belangrijke verzekering u sluit deze af om de kosten van uw uitvaart te dekken. Sluit u hier geen verzekering voor af dan blijven uw nabestaanden met deze kosten achter.

De kosten voor een uitvaart lopen tegenwoordig behoorlijk op, u moet rekenen dat een standaard begrafenis of crematie rond de 8000 euro kost in Nederland. Hiermee wilt u uw nabestaanden toch niet opzadelen?

Begrafenisverzekering afsluiten

Het afsluiten van een begrafenisverzekering is iets wat u voor u zelf doet maar u sluit deze verzekering ook af voor uw nabestaanden, de uitvaart dient namelijk wel betaald te worden. Zoals we al schreven kost een simpele uitvaart tegenwoordig al 8000 euro en de kosten stijgen jaarlijks met 3.5% tot 4.5%.

Het is dus ook belangrijk dat uw begrafenispolis mee groeit met de inflatie anders heeft u op een gegeven moment nog een behoorlijk gat tussen het verzekerd bedrag en de werkelijke kosten van uw uitvaart. U kunt dit voorkomen door een uitvaartverzekering met indexatie af te sluiten. Deze verzekering groeit mee met de inflatie en hierdoor raakt u nooit onderverzekerd.

Dekking van de verzekering

Met het afsluiten van een begrafenisverzekering of ook uitvaartverzekering genoemd bent u dus gedekt tegen de kosten voor uw uitvaart. Deze kosten bestaan o.a. uit de grafkosten en de kosten voor een grafsteen als u begraven wilt worden. Ook de kosten voor de kist, de rouwkaarten, de uitvaartbegeleider, het uitstrooien van de as als u kiest voor een crematie zijn gedekt als u een begrafenisverzekering afsluit.

Uiteraard zijn ook de verzorging van de uitvaart zelf, het vervoer en de laatste verzorging van de overleden persoon gedekt als u verzekerd bent.

Tip: ondanks dat het afsluiten van een begrafenisverzekering niet verplicht is in Nederland. Is het wel aan te raden u te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. U bespaart hiermee uw nabestaanden een hoop kosten en geregel.

Welk type begrafenisverzekering afsluiten?

Zoals met iedere verzekering heeft u gelukkig ook met het afsluiten van een begrafenisverzekering een behoorlijke keuze in Nederland. Er zijn meerdere uitvaartverzekeraars welke een begrafenisverzekering aanbieden maar ook het aanbod van de verschillende soorten uitvaartverzekeringen is tegenwoordig behoorlijk. U heeft de keuze uit bv de natura uitvaartverzekering en de kapitaal uitvaartverzekering allebei de verzekeringen hebben hun voor-en nadelen.

Natura begrafenisverzekering

Een natura verzekering sluit u af als u de producten en diensten voor uw uitvaart gedekt wilt hebben. De natura verzekering is erg populair in Nederland, vanwege het gemak voor de nabestaanden en de uitgebreide dekking. Alle standaard producten en diensten voor uw uitvaart zijn gedekt. Onder de basis producten en diensten vallen onder andere:

 • de aula
 • de kist
 • de verzorging
 • de opbaren thuis of in een uitvaartcentrum
 • de rouwkaarten
 • de volg auto’s
 • de uitvaartverzorger
 • persoonlijke begeleiding zowel voor als na de uitvaart

Voor- en nadelen

Het afsluiten van een natura begrafenisverzekering heeft ook voor- en nadelen. Hieronder hebben wij de voornaamste voor u neergezet.

Voordelen

 • Het voordeel van de natura begrafenisverzekering is dat u bent verzekerd voor de producten en diensten voor uw uitvaart. U kunt de verzekering helemaal aanpassen aan uw uitvaartwensen
 • Er is na het overlijden veel minder te regelen voor de nabestaanden

Nadelen

 • Het nadeel is dat uw nabestaanden minder keuzevrijheid hebben. Zij zitten vast aan een bepaalde uitvaartverzorger
 • U heeft vaak te maken met een standaard- of basispakket en daar is lastig van af te wijken

Bovendien hoeven uw nabestaanden minder te regelen als u een natura verzekering afsluit. Zij zullen samen met een uitvaartondernemer uw uitvaart bespreken en alles zal zo geregeld worden zoals u het heeft gewenst.

Kapitaal begrafenisverzekering

Een andere optie om u te verzekeringen is via de kapitaal verzekering. Met deze verzekering bouwt u een kapitaal op welke zal worden uitgekeerd aan uw nabestaanden na uw overlijden. Met dit kapitaal kunnen zij uw uitvaart regelen. Met de kapitaal verzekering zullen uw nabestaanden wel meer zelf moeten ondernemen maar daar staat tegenover dat zij ook meer vrijheid hebben. Bij de kapitaal verzekering moeten we wel de kanttekening maken dat de nabestaanden niet verplicht zijn om met het kapitaal uw uitvaart te verzorgen.

Voor- en nadelen

Hieronder ziet u de voor- en nadelen als u besluit een kapitaal verzekering af te sluiten.

Voordelen

 • Het voordeel van de kapitaal verzekering is de keuzevrijheid met betrekking tot uw uitvaart
 • Bij een terminale ziekte is het in sommige gevallen mogelijk een voorschot op het kapitaal uit te laten keren

Nadelen

 • Uw nabestaanden zullen meer moeten regelen ten opzichte van een natura verzekering
 • Het uitgekeerde kapitaal mag ook voor andere doeleinden gebruikt worden i.p.v. uw uitvaart

Uitvaartwensen

Om er achter te komen wat voor u de beste begrafenisverzekering is zult eerst uw uitvaartwensen op papier moeten zetten. Wilt u een simpele of een uitgebreide uitvaart? Wilt u begraven, gecremeerd of geresomeerd worden? En zo zijn er nog wel wat vragen welke u eerst dient te beantwoorden voordat u erachter komt welk type begrafenisverzekering het beste bij uw wensen aansluit.

Uitvaartverzekeraars

Nadat u het type verzekering voor uzelf duidelijk heeft, kunt u gaan kijken welke uitvaartverzekeraars dit type begrafenisverzekering aanbieden. Niet iedere verzekeraar biedt namelijk alle soorten begrafenisverzekeringen aan. Bij de ene verzekeraar kunt u terecht voor een natura verzekering en bij de andere voor een kapitaal verzekering. Er zijn er ook die allebei de verzekeringen aanbieden.

Begrafenisverzekering vergelijken en afsluiten

Als er meerdere verzekeraars zijn waar u de voor u beste verzekering kunt afsluiten dan zult u deze met elkaar moeten gaan vergelijken. Dit doet u door de voorwaarden met elkaar te vergelijken en niet geheel onbelangrijk de premies.

Voorwaarden

Bij het vergelijken van de voorwaarden van de begrafenisverzekeringen kijkt u naar de looptijd van de verzekering en voor welk bedrag u verzekerd bent. De hoogte van het verzekerd bedrag is namelijk belangrijk om niet onderverzekerd te raken maar ook als u specifieke wensen heeft is dit een zeer belangrijk punt. U wilt natuurlijk een uitvaart waar alles goed geregeld is en alle kosten voor de uitvaart gedekt zullen zijn en er geen kosten blijven openstaan voor de nabestaanden.

Wij adviseren daarom ook om bij het afsluiten van een begrafenisverzekering niet over één nacht ijs te gaan, u sluit namelijk als het goed is maar één keer in uw leven een uitvaartverzekering af en het is daarom belangrijk om de juiste keuze te maken.

Kinderen meeverzekerd?

Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering doet u er goed aan om te kijken of als u kinderen heeft of deze gratis zijn meeverzekerd. Bij de meeste verzekeraars is dit wel het geval, bij de ene verzekeraar is uw kind meeverzekerd tot het 18e jaar en bij de andere tot het 21e jaar.

Voordelige begrafenisverzekering

Als u een voordelige begrafenisverzekering zoekt dan is het vergelijken van de verschillende verzekeringen zeker de moeite waard. U zult zien dat er best veel verschil zit in de premies. Hoe eerder u een begrafenisverzekering afsluit des te lager de premie zal zijn. Dit is logisch te verklaren als u namelijk op jonge leeftijd begint met het betalen van de premie dan is de periode waarover u betaald dan wel langer maar de maandpremie is wel een stuk lager dan dat u op oudere leeftijd een uitvaartverzekering afsluit.

Wij hopen dat het voor u na het lezen van dit artikel helemaal duidelijk is wat een begrafenisverzekering precies is en waarom het belangrijk is deze af te sluiten.

Monuta

9.0

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m