De uitvaart

Nadenken over uw uitvaart is niet iets wat u vaak zult doen. Voor de meeste mensen is hun uitvaart iets waar niet of nauwelijks aan gedacht zal worden. Ondanks dat het niet de meest gezellige gedachte is, is het wel verstandig om eens stil te staan bij uw uitvaart.

Het is een geruststellende gedachte als alles goed geregeld is. En ook maakt u het uw nabestaanden een heel stuk makkelijker. Door uw wensen met betrekking tot uw uitvaart op papier te zetten is het voor uw nabestaanden duidelijk wat u wenst.

In dit artikel hebben wij de meest belangrijke zaken op een rij gezet.

Uitvaart

Cremeren of begraven

Allereerst zult u na kunnen denken of u gecremeerd of begraven wenst te worden. Dit is wel meteen één van de belangrijkste keuzes als het gaat om uw uitvaart. Als u dit eenmaal weet kunt u hier uw uitvaartverzekering op aan passen.

Een begrafenis is meestal wat duurder dan dat u kiest voor een crematie. Dit heeft alles te maken met de grafkosten welke de gemeente berekend, de grafkosten en de luxer uitgevoerde kist.

Bij uw uitvaart komen veel dingen kijken, zoals welke muziek wilt u laten draaien, hoeveel rouwkaarten moeten er verstuurd worden, hoeveel volgauto’s wilt u meeverzekeren en wilt u dat de verzekeraar ook voor een boeket bloemen zorgt. En zo zijn er nog vele diensten en producten die verzekerd kunnen worden.

Wat voor soort uitvaart wenst u?

Wat voor soort uitvaart wenst u? Wilt u een simpele sobere uitvaart of kiest u voor een uitgebreide uitvaart? Een uitvaart met veel genodigden en een uitgebreide koffietafel of wilt u alleen de directe familie of vrienden op uw uitvaart?

Vragen waar u mogelijk nooit over hebt nagedacht, maar die voor diegene die uw uitvaart gaan organiseren wel belangrijk kunnen zijn. Onderstaande vragen kunnen al een heel eind helpen bij de invulling van de uitvaart.

  • Begraven of cremeren
  • Kerkdienst vooraf
  • Gemeenschappelijk of familiegraf
  • Aantal genodigden
  • Luxe of standaard grafkist
  • Welke muziek
  • Wel of geen bloemen
  • Aantal rouwauto’s
  • Standaard of luxe catering

Als u al weet hoe u uw uitvaart zou willen dan kunt u dit (online) vastleggen bij uw uitvaartverzekeraar. Deze keuzes zijn niet bindend, u kunt dit op ieder moment nog wijzigen.

Muziek

Bij de meeste uitvaarten zullen er enkele muzieknummers afgespeeld worden. Deze favoriete nummers van de overledene kunnen al uitgekozen zijn door de overleden persoon zelf of vaak is het de familie die deze nummers zal uitkiezen als dit niet is vastgelegd.

Toespraken

Vaak zijn er enkele nabestaanden die een toespraak houden tijdens de uitvaart. Als er niemand is die wil of kan spreken dan kan er gevraagd worden of de uitvaartverzorger dit wil doen.

Bloemen

Bloemen zijn bij de meeste uitvaarten gewenst, toch zijn er ook mensen die liever geen bloemen hebben bij de uitvaart. Dit wordt meestal aangegeven op de rouwkaart. Als er geen bloemen gewenst zijn kan er gevraagd worden om het geld wat normaal aan de bloemen besteed zou worden naar een goed doel over te maken.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten is niet verplicht in Nederland. U zult wel een goede uitvaartverzekering moeten afsluiten als u uw uitvaart geregeld wilt hebben zoals u dat wenst. En dan komen we op de vraag wat is een goede uitvaartverzekering?

In Nederland zijn enkele uitvaartverzekeraars actief welke al vele jaren ervaring hebben. U kunt dus met een gerust hart een uitvaartverzekering afsluiten. Alleen welke verzekeraar voldoet aan uw wensen? Dat is voor iedereen weer anders.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zult u merken dat er verzekeraars zullen afvallen welke bijvoorbeeld niet het type verzekering aanbieden welke u wilt.

Natura en kapitaal verzekering

De belangrijkste soort uitvaartverzekeringen zijn de natura en de kapitaalverzekering. Het grote verschil tussen de natura en de kapitaal verzekering zijn dat bij de natura verzekering u de producten en diensten verzekerd en bij de kapitaal verzekering bouwt u een kapitaal op.

Daarbij moeten we opmerken dat als u een natura verzekering afsluit uw nabestaanden minder te regelen hebben dan bij de kapitaalverzekering.

Als u eenmaal weet welke uitvaartverzekering u wilt afsluiten dan zult u moeten kijken bij welke verzekeraar u dit wilt doen. Hierbij kijkt u naar de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering en natuurlijk naar de premie.

Als u eenmaal de verzekering heeft gevonden welke aan uw wensen voldoet dan kunt u deze afsluiten. Nadat u de uitvaartverzekering heeft afgesloten heeft u nog een bedenktijd. In deze bedenktijd kunt u altijd nog geheel kosteloos besluiten om de uitvaartverzekering te annuleren.