Soorten graven in Nederland


Dood gaan we allemaal, maar erover nadenken doen we liever niet. Maar zie het zo: als u eenmaal overleden bent heeft u niets meer te kiezen. Ook niet waar uw laatste rustplaats is. Tenzij u hier nu iets over vastlegt. Dan weet u zeker wat er gebeurd met uw lichaam als u sterft, en hebt u het laatste woord. En dat is toch best een prettig idee? U kunt bij het afsluiten van uw uitvaartverzekering al vastleggen wat uw wensen zijn met betrekking tot uw uitvaart.

In dit artikel vertellen we u wat voor mogelijkheden er zijn wanneer we het hebben over een begraafplaats.

Welke graven kan ik kiezen in Nederland?

In Nederland kunt u kiezen uit 3 typen graven. Een algemeen graf, een particulier graf of een eeuwigdurend graf. Een algemeen graf wordt in Nederland ook wel een huurgraf of een parochiegraf genoemd. Een particulier graf wordt ook wel aangeduid als een familiegraf of een koopgraf. Hieronder zullen we iets meer uitleggen over het algemene graf, het particuliere graf en het eeuwigdurend graf.

Een algemeen graf

In een algemeen graf worden meer personen bij elkaar begraven. Meestal zo’n twee à drie. Deze mensen kennen elkaar niet, het enige wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze kort na elkaar zijn overleden. Een algemeen graf is te herkennen aan een aantal kleine stenen dicht bij elkaar. Als overledene kunt u niet kiezen hoe u in het algemene graf wordt begraven of op welke plek dit gebeurd.

Zodra u overlijdt wordt u begraven in het graf wat ‘aan de beurt’ is. Een algemeen graf kan tien jaar na het toevoegen van de laatste overledene worden geruimd. Hiervan worden de nabestaanden of belanghebbenden schriftelijk op de hoogte gesteld. In de praktijk worden algemene graven meestal niet exact na het verstrijken van tien jaar geruimd. Meestal gebeurt dit pas als er ruimtegebrek is op de begraafplaats of wanneer alle algemene graven op één veld geruimd mogen worden.

Een particulier graf

Een particulier graf is een graf wat u koopt. Kopen is in dit geval eigenlijk een misleidende term, want in feite huurt u zo’n graf. Een particulier graf koopt u voor een bepaalde termijn. Meestal voor 10, 20 of 30 jaar. Als deze termijn verstreken is, kunt u er voor kiezen om het graf te ‘verlengen’ met een bepaald aantal jaar. Doorgaans zo’n 5, 10, 15 of 20 jaar. De persoon die het graf koopt, en op wiens naam het graf staat, bepaalt wie er in het graf mag worden begraven.

Op sommige begraafplaatsen mag de persoon in kwestie ook zelf een plek uitzoeken op de begraafplaats. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het graf op de begraafplaats of u besteedt dit uit aan de begraafplaats zelf.

Een eeuwigdurend graf

Een eeuwigdurend graf is een graf voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat het graf nooit geruimd mag worden en dus altijd blijft bestaan. Hierbij geldt wel de opmerking dat wanneer de begraafplaats ophoudt met bestaan, het graf alsnog geruimd mag worden. Tegenwoordig zijn er echter nog maar heel weinig begraafplaatsen waar men dit soort graven aanbiedt.