Wat kost een uitvaartverzekering?

Wat kost een uitvaartverzekering en waar hangen die kosten vanaf? Het zijn belangrijke vragen, voordat u een dergelijke polis afsluit. De kosten hangen uiteraard af van de verzekeraar die u kiest, maar het is wel mogelijk om een aantal richtlijnen te geven.
Gemiddeld genomen betaalt u maandelijks zo’n €5 – €6 voor de uitvaartverzekering. Dat is een relatief laag bedrag. Door de verzekering al op jonge leeftijd af te sluiten kan die premie zo laag zijn. Andersom kunt u bij overlijden dan toch rekenen op een goede dekking. U voorkomt daarmee dat u of uw nabestaanden voor de kosten van de uitvaart op dienen te draaien.

Premie per maand

Veel mensen kijken voor de kosten van de uitvaartverzekering direct naar de premie per maand. Dat is op zich juist, behalve dat de premie per maand niet het hele verhaal vertelt. Een heel lage premie bij een verzekering zonder uitgebreide dekking zou immers niet de optimale keuze vormen.

Tip: probeer eerst na te gaan welke dekking u minimaal wilt. Vergelijk de verzekeringen die daar aan voldoen. Die polissen kunt u dan op basis van de premie vergelijken. U kiest dan voor een goedkope uitvaartverzekering, zonder dat dit een goede dekking in de weg zit.

Kijk dus pas naar de premie per maand als u weet dat de dekking in orde is. U kunt dan goed kijken naar wat een uitvaartverzekering kost, omdat u weet dat dit aan de andere kant een goed ‘product’ oplevert.

Moment van afsluiten

En benieuwd waarom de ene uitvaartverzekering veel meer kost dan de andere? Sommigen sluiten hun polis meteen op hun 25e af (of eerder al als ze met hun ouders meeverzekerd zijn). Anderen doen dat pas op latere leeftijd.

Des te later u de uitvaartverzekering afsluit, des te hoger ook de kosten zullen zijn. Dat heeft te maken met het karakter van de polis. De verzekeraar zal vroeg of laat hoe dan ook een keer uit moeten keren. Anders dan bij een autoverzekering komen we allemaal een keer te overlijden, terwijl we niet allemaal een keer een ongeval krijgen. Naarmate we ouder worden stijgt het risico op overlijden, waardoor de premie hoger wordt. Het is daarom verstandig om de goedkope uitvaartverzekering al op jonge leeftijd af te sluiten.

Kosten van geen uitvaartverzekering

Aan de ene kant ‘kost’ de uitvaartverzekering een maandelijkse premie. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het ook geld kost om geen polis af te sluiten. In dat geval dient u bij overlijden zelf de kosten te betalen of zullen de nabestaanden daarvoor opdraaien. De kosten bedragen gemakkelijk €7.000 en zullen ieder jaar alleen maar verder oplopen. Dus benieuwd waarom een uitvaartverzekering een goede keuze is? Zelfs voor meer dan de genoemde €5 – €6 per maand is het een goede investering in uw eigen uitvaart.