Islamitische begraafplaatsen

Het aantal islamitische begraafplaatsen is de afgelopen jaren toegenomen in Nederland. Deze begraafplaatsen voldoen aan bepaalde voorwaarden die behoren tot de cultuur van de moslimgemeenschap.

Wat de kenmerken van deze begraafplaatsen zijn en waar deze islamitische begraafplaatsen gevestigd zijn in Nederland dat leest u op deze pagina.

Islamitische begraafplaatsen

Wat zijn de kenmerken van een islamitische begraafplaats?

Een islamitische begraafplaats is een speciaal aangewezen terrein waar moslims hun overledenen begraven volgens de islamitische tradities en voorschriften. Deze begraafplaatsen zijn van groot belang voor de islamitische gemeenschap en vormen een essentieel onderdeel van de islamitische begrafenisrituelen.

Een islamitische uitvaart kan tegenwoordig ook goed georganiseerd worden op een algemene begraafplaats. De uitvaartcentra verzorgen uitvaarten voor allerlei culturen, van de Chinese uitvaart tot een Surinaamse uitvaart.

Hier zijn enkele kenmerken van een islamitische begraafplaats:

 • 1

  Eeuwige grafrust: Een van de kenmerken van een islamitisch graf is dat er eeuwige grafrust moet zijn.

 • 2

  Grafregels: Op een islamitische begraafplaats worden graven vaak in de richting van de Kaaba in Mekka georiënteerd, wat bekendstaat als de qibla-richting. Grafstenen en -markeringen zijn doorgaans eenvoudig en er worden geen afbeeldingen van levende wezens getoond, omdat dit volgens de islamitische traditie wordt ontmoedigd.

 • 3

  Eigen graf: Het graf van een moslim mag niet gedeeld worden met een ander persoon.

Eeuwige grafrust

Eeuwige grafrust betekent dat een overledene in zijn graf blijft zonder te worden verstoord of verwijderd voor onbepaalde tijd. Het betekent dat het graf van de overledene niet wordt opgegraven en dat de overblijfselen ongestoord blijven rusten.

Eeuwige grafrust is belangrijk in veel culturen en religies, waaronder de islam, waar respect voor de doden en hun laatste rustplaats hoog in het vaandel wordt gedragen.

Een islamtische uitvaart is duurder dan een westerse uitvaart. Dit heeft te maken met de rituelen en eeuwige grafrust. De gemiddelde kosten voor een westerse uitvaart zijn €8000,- voor een islamitische uitvaart komen de kosten als snel boven de €10.000,- uit. Het is daarom verstandig om u goed te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart. Een uitvaartverzekering van DELA of een Monuta uitvaartverzekering dekken alle kosten.

Overzicht islamitische begraafplaatsen in Nederland (2024)

In Nederland zijn in de grote steden Amsterdam, Arnhem, Almere, Den Haag, Utrecht en Rotterdam moslim begraafplaatsen of er is op een openbare begraafplaats een speciaal grafveld ingericht.

Onderstaande begraafplaatsen zijn islamitische begraafplaatsen of algemene begraafplaatsen die een grafveld hebben gereserveerd voor het begraven van moslims.

Plaats Begraafplaats
Almere Ar-Raza moskee
Almere Raza Ul Mawa
Amsterdam De Nieuwe Ooster
Amsterdam Noorderbegraafplaats
Amsterdam Herdenkingspark Westgaarde
Arnhem Moscowa
Bergen op Zoom Begraafplaats Bergen op Zoom
Delfzijl Begraafplaats Delfzijl
Den Haag Oud Eik en Duinen
Den Haag Westduin
Dordrecht Essenhof
Drachten Begraafplaats de Waldhof
Eindhoven De Roostenhof
Groningen Selwederhof
Haarlem Begraafplaats Akendam
Heerenveen Schoterhof
Hengelo Begraafplaats Deurningerstraat
Kapelle Franse begraafplaats Kapelle
Kranenburg Kranenburg
Middelburg Westelijk Oude Havendijk
Nijmegen Vredehof
Nuenen Oude Landen
Roermond Tussen de Bergen
Rosmalen Oude Baan
Rotterdam Begraafplaats Crooswijk
Rotterdam Zuiderbegraafplaats
Terborg Terborg
Tilburg West Hoflaan
Utrecht Kovelswade
Venlo Begraafplaats Blerickse Bergen
Vlissingen Noorderbegraafplaats Vlissingen
Waalwijk Begraafplaatsen Bloemendaal
Zaandam Uitvaartcentrum Zaanstad
Zaltbommel Nieuwe Tijningen
Zeist Begraafplaats Zeist
Zuidlaren Riyad Al Jannah

Islamitische uitvaart

Een islamitische uitvaart heeft enkele specifieke kenmerken en rituelen die volgens islamitische tradities worden uitgevoerd.

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van een islamitische uitvaart:

 • 1

  Snelle begrafenis: Het is een belangrijk principe binnen de islam om de overledene zo snel mogelijk te begraven, meestal binnen 24 uur na overlijden. Dit is gebaseerd op de overtuiging dat de ziel snel moet worden bevrijd en de overledene in vrede moet rusten.

 • 2

  Rituele reiniging: Het lichaam van de overledene wordt ritueel gewassen en gereinigd, meestal door familieleden of speciaal opgeleide personen. Dit reinigingsproces staat bekend als de “ghusl.”

 • 3

  Eenvoudige kist: De overledene wordt in een eenvoudige kist geplaatst, bij voorkeur gemaakt van hout. Luxueuze of overdadige kisten worden over het algemeen vermeden.

 • 4

  Kafan (lijkwade): De overledene wordt gewikkeld in witte doeken, bekend als de “kafan.” Dit zijn meestal drie eenvoudige witte doeken die het lichaam van de overledene bedekken.

 • 5

  Gebeden en begrafenisstoet: Voorafgaand aan de begrafenis worden islamitische gebeden (du’a) uitgesproken voor de overledene. Vervolgens wordt een begrafenisstoet gevormd, waarbij familie en vrienden zich verzamelen om het lichaam naar de begraafplaats te begeleiden.

 • 6

  Eenvoudige grafsteen: De grafsteen boven het graf is doorgaans eenvoudig en zonder afbeeldingen of decoraties. De naam van de overledene en de overlijdensdatum worden meestal vermeld.

Zijn de kosten voor het begraven op een islamitische begraafplaats hoger?

Doordat er eeuwige grafrust op een islamitisch graf rust zijn de kosten hoger dan voor een normaal graf waar het grafrecht meestal na 10 jaar afloopt.

Doordat de kosten voor het begraven hoog zijn, is het belangrijk dat u een goede uitvaartverzekering afsluit. Een islamitische uitvaartverzekering dekt alle kosten die bij een islamitische uitvaart komt kijken.