Surinaamse uitvaart

Een Surinaamse uitvaart of ook wel de Creoolse begrafenissen zijn bij veel mensen bekend om de uitbundigheid van dergelijke begrafenissen. Een Surinaamse begrafenis staat erom bekend dat er gedanst wordt tijdens de uitvaart. Surinamers willen dansend naar het graf gebracht worden. Het dansen tijdens de Surinaamse uitvaart is een soort rouwverwerking. Het dansen tijdens de Surinaamse begrafenis geeft afleiding.

Iedere cultuur heeft zijn eigen rituelen als het gaat om de uitvaart. Een Islamitische uitvaart is weer anders dan een een Nederlandse en zo ook de Surinaamse uitvaart. Hieronder kunt u in het kort lezen wat de Surinaamse uitvaart een beetje inhoudt.

Creoolse rouwrituelen

In Suriname zijn verschillende groepen en allemaal hebben ze andere rouwrituelen. Een groot deel van de Surinamers zijn christelijk en lid van de Evangelische Broedergemeente. Creoolse begrafenissen staan bekend om de uitbundigheid. Voorafgaand aan de Creoolse begrafenis wordt de overledene eerst bewassen. De overledene wordt verzorgd door de naaste familieleden.

Dodenwake

De avond voor de begrafenis zullen de familieleden een dodenwake houden, deze duurt tot in de ochtend. Er zal worden gezongen, gegeten, gedronken en gedanst.
Tijdens de Surinaamse uitvaart is iedereen gekleed in het wit en de vrouwen dragen een Surinaamse hoofddoek.

Surinaamse uitvaart

Ondanks dat steeds meer Surinamers kiezen voor een Westerse uitvaart zijn er nog wel veel Surinamers welke kiezen voor de Surinaamse uitvaart. Tijdens de Surinaamse begrafenis zullen de dragers van de kist swingende danspasjes maken. Hiermee proberen ze de kwade geesten op een dwaalspoor te zetten.

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het verstandig om een verzekeraar uit te kiezen welke ervaring heeft met een Surinaamse uitvaart. Op deze manier komen de nabestaanden niet voor verassingen te staan en kunnen uw persoonlijke wensen uitgevoerd worden.
In Nederland hebben de volgende uitvaartverzekeraars ervaring met de Surinaamse uitvaart. DELA, Monuta, Yarden.

Monuta

9.3

review Monuta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

11,87 p/m

DELA

9.0

review DELA

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

12,44 p/m

Ardanta

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,84 p/m

PC Uitvaart

8.3

review Ardanta

Verzekerd bedrag

€9.000

Leeftijd

30 jarige

13,85 p/m