Dekking uitvaartverzekering

De dekking van een uitvaartverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Het ligt er bijvoorbeeld aan welk type uitvaartverzekering u afsluit.

Bij een kapitaal uitvaartverzekering en natura sommenverzekering verzekerd u zich voor een geldbedrag. Als u een naturaverzekering afsluit dan worden de diensten en producten voor uw uitvaart gedekt. Ook bij de natura verzekering zal er een vrij te besteden bedrag worden uitgekeerd.

De premie die u voor uw uitvaartverzekering betaald is afhankelijk van uw leeftijd en de dekking van de verzekering.

Dekking uitvaartverzekering

Type dekking uitvaartverzekering

Allereerst begint het altijd met uw uitvaartwensen deze zult u voor uzelf op papier moeten zetten. Aan de hand van uw uitvaartwensen is het mogelijk om de keuze te maken uit de verschillende type uitvaartverzekeringen. Zo kunt u kiezen uit een natura of een kapitaal verzekering.

Bij een natura uitvaartverzekering zullen de kosten voor de producten en diensten verzekerd zijn en bij de kapitaal uitvaartpolis heeft u de vrijheid om te bepalen hoe en waar uw producten en diensten worden afgenomen. Allebei de type uitvaartverzekeringen hebben voor- en nadelen, het is maar net waar uw persoonlijke voorkeur naar uit gaat.

Standaard dekking uitvaartverzekering

Bij de meeste uitvaartverzekeraars bent u verzekerd voor een standaard bedrag dat ligt tussen de 6.200 en 9.000 euro. Het grootste gedeelte van dit bedrag staat vast en een klein gedeelte is vrij te besteden. Met dit vrij te besteden bedrag kunnen extra uitvaartwensen bekostigd worden.

Dekking natura uitvaartverzekering

Zodra u een natura uitvaartverzekering of een sommenverzekering afsluit dan zult u goed moeten nagaan waarvoor u precies bent verzekerd. Bij deze verzekeringen stelt de uitvaartverzekeraar een pakket met producten en diensten samen. U wilt natuurlijk weten of deze pakketten aansluiten bij uw persoonlijke wensen.

In de meeste gevallen zijn de standaard diensten verzekerd, u moet hierbij denken aan een sobere uitvaart met een standaard kist, opbaring, een rouwauto, bloemen, 75 rouwkaarten en een crematie of begraven worden in een algemeen graf.

Het pakket kan per uitvaartverzekeraar verschillen en ook hebben de meeste verzekeraars meerdere natura verzekeringen zodat u ook voor een uitgebreider pakket kunt kiezen. Uiteraard zal de premie hoger zijn als u kiest voor een uitgebreidere verzekering.

Als u specifieke wensen heeft met betrekking tot uw uitvaart dan moet u goed kijken of de natura verzekering aan deze wensen voldoet. Als u bijvoorbeeld in een eigen graf begraven wilt worden dan moet u daar van tevoren al rekening mee houden als u zich gaat verzekeren.

Dekking kapitaal uitvaartverzekering

De dekking bij een kapitaal uitvaartverzekering staat direct vast zodra u de verzekering afsluit. U kunt namelijk zelf de hoogte van het te verzekeren bedrag bepalen zodat u weet wat er allemaal gedekt gaat worden.

Het op te bouwen geldbedrag zal na overlijden aan de nabestaanden uitgekeerd worden zodat zij de uitvaart kunnen regelen en bekostigen.

Bij de kapitaal verzekering kan het gebeuren dat door inflatie de dekking van uw verzekering te laag is. U bent dan onderverzekerd waardoor de kosten van uw uitvaart hoger zullen zijn dan het opgebouwde bedrag.

Indexatie uitvaartverzekering

De kosten voor een uitvaartverzekering zullen ieder jaar stijgen, het is belangrijk dat u een indexatie uitvaartverzekering afsluit als u er zeker van wilt zijn dat uw uitvaartverzekering uw uitvaart zal dekken.

Indexatie bij een uitvaartverzekering zorgt ervoor dat ondanks dat de uitvaartkosten jaarlijks stijgen de verzekering deze altijd blijft dekken. Het gevolg is wel dat ook de premie ieder jaar verhoogd zal worden met een bepaald percentage.

Er zijn veel consumenten die ooit een uitvaartverzekering hebben afgesloten en hier nooit meer naar hebben gekeken met als gevolg dat ze veel te laag verzekerd zijn. Niet alle verzekeraars hebben de mogelijkheid tot indexatie.

Uitvaartverzekeringen vergelijken

Als u de uitvaartverzekeringen gaat vergelijken dan is de dekking dus een punt waar u zeker op moet letten. Zowel de vergelijking tussen de uitvaartverzekeraars en de vergelijking tussen het type uitvaartverzekeringen is hierbij erg belangrijk.