Het uitvaartcentrum

Het woord ‘uitvaartcentrum’ klinkt misschien wat beladen. Toch is dit één van de belangrijkste plaatsen die er zijn bij een uitvaart. U neemt er namelijk afscheid van een dierbare.

Het is dus heel belangrijk dat een uitvaartcentrum goed is uitgerust om het afscheid zo prettig mogelijk te kunnen laten verlopen. Een uitvaartcentrum heeft meestal een aantal vaste onderdelen. Dit zijn rouwkamers, een aula en een koffiekamer.

Rouwkamers worden ook wel ‘opbaarkamers’ genoemd. Het uitvaartcentrum is meestal van een bepaalde uitvaartonderneming. Zij maken zelf gebruik van het uitvaartcentrum, maar verhuren de kamers ook aan andere uitvaartverzekeraars.

Uitvaartcentrum

Afleggen en opbaren van de overledene

Na het overlijden van een dierbare vindt het afleggen plaats. ‘Afleggen’ is een ander woord voor ‘verzorgen’. Dit wil zeggen dat de overledene wordt gewassen, gekleed en mooi gemaakt. Het doel hierbij is om de overledene er zo goed mogelijk uit te laten zien.

Het afleggen wordt gedaan door de uitvaartondernemer en als de nabestaanden het willen mogen ze hierbij helpen. Zo is er altijd een mogelijkheid voor mensen van een andere religie zoals bij een Surinaamse uitvaart of een Antilliaanse uitvaart om de rituelen toe te passen.

Na het afleggen wordt het lichaam opgebaard. Dit betekent dat het lichaam op een bed, in een kist of op een opbaarplank wordt neergelegd zodat de nabestaanden langs kunnen komen om afscheid te nemen.

Opbaren kan thuis of op een andere plek, maar meestal kiest men ervoor om dit in een rouwkamer van het uitvaartcentrum te laten doen. Als de nabestaanden langs willen komen kunnen zij contact opnemen met de uitvaartonderneming en op afspraak langskomen.

24-uurs kamers

Tegenwoordig is het bij veel uitvaartcentra ook mogelijk om gebruik te maken van een 24-uurs kamer. Een 24-uurs kamer is een rouwkamer waar de nabestaanden 24 uur per dag terecht kunnen.

Zij krijgen een sleutel van deze kamer en hoeven geen afspraak te maken met de uitvaartonderneming. Vaak is er dan ook de mogelijkheid om de ruimte ‘aan te kleden’ met wat persoonlijke spullen. Bij de 24-uurs kamer is ook een toilet en een keukentje aanwezig zodat de nabestaanden alle tijd kunnen nemen die zijn nodig hebben.

De uitvaartplechtigheid in het uitvaartcentrum

Een uitvaartcentrum heeft doorgaans een aula. Deze aula is een grote ruimte waar u met een groep bijeen kunt komen om een uitvaartdienst te houden voor de overledene. U kunt gebruik maken van een piano, orgel, een muziekinstallatie, een projectiescherm en meer.

Zo kunt u zelf bepalen welke invulling u geeft aan de plechtigheid. Ook is er meestal de mogelijkheid om de dienst op te laten nemen zodat u de plechtigheid later opnieuw kunt beluisteren.

Een condoleance houden

In een uitvaartcentrum is het mogelijk om een condoleance te houden. Dit gebeurt meestal in de koffiekamer. In samenspraak met het uitvaartcentrum kan de catering aan bepaalde wensen voldoen. Wilt u een bepaald gebakje of koekje laten serveren? Het uitvaartcentrum regelt dit voor u.

Na de uitvaart

Na afloop van de uitvaartdienst vindt er vaak een samenzijn plaats in de koffieruimte. Vaak willen de nabestaanden nog wat tijd doorbrengen met de gasten om herinneringen op te halen. Ook dan kan de catering zorgen voor koffie, een broodje, cake of als u dit wilt zelfs een diner.