Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

Het is een belangrijke verzekering, een begrafenisverzekering. Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat u kapitaal, producten of diensten uitgekeerd krijgt in geval van overlijden. Het afsluiten van een goede passende verzekering is daarbij belangrijk.

U kunt niet gemakkelijk na een aantal jaar veranderen van verzekeraar. Dit kan wel maar dan verliest u een deel van het opgespaarde bedrag. Er zijn verschillende zaken waar uw rekening mee moet houden bij het afsluiten van een begrafenisverzekering.

Wat is een begrafenisverzekering?

Een begrafenisverzekering zorgt ervoor dat er kapitaal, producten of diensten worden uitgekeerd na overlijden. In eerste instantie ging dit veelal om een begrafenis maar tegenwoordig gebeurt een uitvaart steeds vaker in de vorm van een crematie. Daarom wordt een begrafenisverzekering steeds vaker ook een uitvaartverzekering genoemd.

Als u een begrafenisverzekering wilt afsluiten dan is het belangrijk om eerst te bepalen welke verzekering u wilt. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen en het is handig om deze eerst goed te vergelijken. Een begrafenisverzekering zorgt voor een vast bedrag in geval van overlijden, dit kan gebruikt worden voor de kosten van de uitvaart maar het overige geld kan ook aan andere dingen worden uitgegeven door de nabestaanden. De verzekeraar keert het verzekerde bedrag uit aan de nabestaanden in het geval van overlijden.

Welke verschillende verzekeringen zijn er?

U kunt eigenlijk kiezen uit twee verschillende verzekeringen namelijk een kapitaal of een natura uitvaartverzekering. Ook kunt u een combinatie van een kapitaal en natura uitvaartverzekering afsluiten. Een kapitaal uitvaartverzekering keert kapitaal of terwijl geld uit na overlijden. Dit zorgt ervoor dat er genoeg geld aanwezig is om de uitvaart te regelen maar dat er geen diensten of producten geregeld zijn. De nabestaanden moeten dus zelf zorgen voor de nodige producten en diensten voor de uitvaart.

De natura uitvaartverzekering keert alleen producten en diensten uit zoals een begrafeniskist, een uitvaartverzorger of rouwvervoer. In beiden gevallen is het aan u zelf om te bepalen welk bedrag er wordt uitgekeerd of welke producten en diensten er worden uitgekeerd. Door dit zelf te bepalen kunt u aangeven wat uw wensen zijn met betrekking tot de uitvaart. Beiden verzekeringen zijn in sommige gevallen handig maar u kunt ook een combinatie van beiden nemen. Een verzekering die €4.000,- aan producten en diensten uitkeert en €5.000,- kapitaal zorgt gezamenlijk voor genoeg mogelijkheden voor de uitvaart.

De kosten van een begrafenisverzekering

Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering wordt er allereerst bepaald wat de mogelijke kosten zijn. De premie van een begrafenisverzekering hangt namelijk af van het verzekerde bedrag. Mocht de begrafenis €10.000,- kosten dan betaalt u een ander bedrag dan een begrafenis van €4.000,-. Het verzekerde bedrag wordt uiteindelijk uitgekeerd op het moment van overlijden aan de nabestaanden. De premie die betaalt wordt is dus afhankelijk van de geschatte kosten van een begrafenis.

De praktische kosten van een uitvaart

De kosten van een uitvaart verschillen heel erg maar er wordt gemiddeld gesproken over €7.000,-. Als het gaat om een crematie is dat vaak goedkoper dan een begrafenis. Dit komt doordat er extra grafkosten bijkomen in het geval van een begrafenis. Het is belangrijk om van te voren samen met een familielid of adviseur te kijken naar de geschatte kosten voor een uitvaart. De geschatte kosten voor een uitvaart zijn namelijk belangrijk om uw verzekering te bepalen. Het is niet fijn om uw nabestaanden achter te laten met te weinig geld voor de wensen die u heeft uitgesproken.

Berekenen
Het berekenen van de kosten van een uitvaart kunt u ook samen met de verzekeraar doen. Er zijn verschillende kenmerken die bepalen wat een uitvaart gaat kosten. Een crematie of een begrafenis, een begrafenis is een stuk duurder. Er kan gekozen worden voor een eenvoudige, reguliere of luxe begrafeniskist. Verder verschillen de grafkosten per gemeente en als u in het buitenland begraven wilt worden, dan zitten hier ook extra kosten aan verbonden.

De kosten van een uitvaartplechtigheid

Daarnaast zit er veel verschil in de keuze tijdens de plechtigheid, een plechtigheid in een kerk of een uitvaartcentrum. Het rouwvervoer is ook een kostenpost die vaak over het hoofd wordt gezien. De hoeveelheid gasten die aanwezig zullen zijn op een uitvaart bepalen voor een groot deel de kosten. De catering wordt afgestemd op het aantal gasten en dat bepaalt natuurlijk ook de kosten voor de catering.

Mocht u willen dat nabestaanden zelf de catering regelen of andere aspecten van uw uitvaart dan is het belangrijk om dit van te voren te bespreken. Dit kunnen nabestaanden dan in geval van overlijden ook met de uitvaartondernemer bespreken. Er zijn verschillende verzekeraars die goede formats hebben om de kosten van een begrafenis te berekenen. Het is handig om verschillende formats in te vullen en zo een idee te krijgen van de mogelijke kosten van een uitvaart volgens uw wensen.

Het belang van een begrafenisverzekering

De belangrijkste reden zijn vaak de nabestaanden. U wilt u nabestaanden niet achterlaten met hoge kosten voor een begrafenis of crematie. Een begrafenisverzekering zorgt voor stabiliteit voor de nabestaanden in een moeilijke periode. Zelf sparen voor een begrafenis vergt veel discipline en met een begrafenisverzekering heeft u vastigheid. Door de begrafenisverzekering zorgt u voor een stabiele mogelijkheid om een uitvaart te regelen na overlijden. Het is voor nabestaanden al een moeilijke periode en financiële problemen zijn dan helemaal niet fijn. Voor uzelf is het fijn om alvast na te denken over de uitvaart, zo kunt u ook uw wensen nog uiten naar u nabestaanden of de uitvaartondernemer.

Een begrafenisverzekering is niet verplicht

Sommige verzekeringen in Nederland zijn verplicht maar een begrafenisverzekering niet. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om een begrafenisverzekering af te sluiten. Voornamelijk uw nabestaanden zullen dankbaar zijn voor het afsluiten van een begrafenisverzekering.

Doordat de verzekering niet verplicht is, kunt u de verzekering ook altijd opzeggen en dus afkopen. In het geval van afkopen wordt er door de verzekeraar een afkoopwaarde berekent. Dit is afhankelijk van de periode die u betaalt heeft en de hoogte van het bedrag. Een verzekeraar geeft u de mogelijkheid om de verzekering af te kopen en een mogelijke afkoopwaarde te ontvangen. De afkoopwaarde ontvangt u maar is nooit genoeg om een begrafenis mee te bekostigen. Het is daarom belangrijk om na het afkopen van uw verzekering een andere passende uitvaartverzekering af te sluiten.

Monuta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Nee

Premielooptijd

Levenslang

€7,99

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

Premielooptijd

Tot 85 jaar

€9,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,73

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€8.000

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

Premielooptijd

Tot 80 jaar

€9,79

* Bekijken