Cremeren duurder door hoge gasprijs

Dat de gasprijzen de afgelopen maanden flink zijn gestegen dat zal niemand ontgaan zijn. Ook in de uitvaartbranche is deze prijsstijging goed merkbaar. Doordat bij een crematie veel gas wordt verbruikt is het cremeren fors duurder geworden.

Voor een crematie is ongeveer 60 kubieke meter gas nodig. Dit is net zoveel als een gemiddeld huishouden in 2,5 weken verbruikt. Crematoria zien de kosten in de toekomst met 100 tot 200 euro per crematie stijgen.

Crematie gasprijzen

Begraven als alternatief

Er gaan al geluiden op dat er meer mensen voor begraven zullen kiezen omdat de kosten inmiddels bijna gelijk zijn. Eerder waren de kosten voor een crematie een stuk lager dan voor begraven.

Tegenwoordig kost het begraven in een algemeen graf ongeveer 1650 euro, een crematie kost 1485 euro. Deze kosten verschillen per gemeente en uitvaartcentra.

Doordat erbij een algemeen graf 3 personen, die elkaar niet kennen worden begraven kunnen de kosten gedrukt worden. De kosten worden weer anders als er gekozen wordt voor een particulier graf of als men begraven wil worden op een natuurbegraafplaats.

Elektrische ovens

Volgens de Landelijke Vereniging van Crematoria zijn de hoge gasprijzen een flink probleem voor veel crematoria. Het overstappen op elektrische ovens is een mogelijkheid omdat hierbij een stuk goedkoper gecremeerd kan worden. Een elektrische oven is 5 keer zuiniger dan een crematieoven op gas.

Bij een gasoven is er 600 kWh per crematie nodig en de elektrische oven verbruikt maar 120 kWh. Het cremeren duurt met de elektrische oven wel wat langer, namelijk 110 minuten terwijl dit met de gasoven 90 minuten duurt.

Uitvaartorganisatie DELA heeft al sinds 2019 crematoria waar crematies worden uitgevoerd met de elektrische oven. DELA was hier mee de eerste die deze energiezuinige oven in gebruik nam in Nederland.

Resomeren

Een andere energiezuinigere mogelijkheid van lijkbezorging is resomeren. Hiervoor moet de overheid nog toestemming geven om dit in Nederland mogelijk te maken.

Kosten uitvaart

Met deze hoge crematiekosten is het nog verstandiger om een uitvaartverzekering af te sluiten. U wilt niet dat u uw nabestaanden met deze hoge kosten achter laat.