Begrafenisverzekering vergelijken en afsluiten

Wat is een begrafenisverzekering?
Een begrafenisverzekering sluit u af om te voorkomen dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achter blijven. U betaalt een maandelijks bedrag aan de uitvaartverzekeraar die ervoor zal zorgen dat de producten en diensten voor uw uitvaart gedekt zullen zijn, of dat er een geldbedrag beschikbaar komt om uw uitvaart mee te laten financieren. In Nederland heeft ruim 70% een begrafenisverzekering afgesloten.

Waar op letten bij het afsluiten?

Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering zijn er een aantal punten waar u rekening mee dient te houden. Met de begrafenisverzekering ook wel een uitvaartverzekering genoemd weet u dat de kosten voor uw uitvaart zijn gedekt. Er zijn echter verschillende soorten verzekeringen en verzekeraars en allen hebben ze hun eigen voorwaarden en premies. Voor u is het dus belangrijk om de verzekering af te sluiten welke aan uw wensen voldoet.

De begrafenisverzekering is een verzekering warvan u vooraf weet dat u er ooit gebruik van zult maken. Neem dus de tijd om de juiste verzekering af te sluiten.

Begrafenisverzekering vergelijken

Bij het afsluiten van een begrafenisverzekering vergelijkt u de verschillende verzekeringen om zo de juiste te vinden. Door de begrafenisverzekeringen te vergelijken komt u niet alleen achter de kosten maar ook wat de voorwaarden van de desbetreffende verzekeraar en verzekering zijn. Er zit een behoorlijk verschil tussen de verschillende verzekeraars op het gebied van bijvoorbeeld:

1. Verzekeringsvorm: U kunt er voor kiezen om een natura verzekering af te sluiten waarbij de producten en diensen voor de uitvaart worden vergoedt. De nabestaanden zullen geen facturen te zien krijgen en uw uitvaart zal geheel naar uw wensen worden georganiseerd. Een andere mogelijkheid is om een kapitaalverzekering af te sluiten zodat u een geldbedrag opbouwt. Dit bedrag zal na overlijden worden uitgekeerd, hiermee kunnen de nabestaanden uw uitvaart bekostigen. Het is overigens niet verplicht om het kapitaal aan uw begrafenis of crematie te besteden.

2. Hoogte kapitaal: Dit is het bedrag wat uitgekeerd zal worden na het overlijden. U kunt een kapitaalverzekering met indexatie afsluiten waardoor de verzekering altijd meegroeit met de inflatie. U bent zo nooit onderverzekerd.

3. Premie: De premie zult u maandelijks, per kwartaal of per jaar betalen aan de uitvaartverzekeraar.

4. Looptijd van de verzekering: De looptijd bepaald voor een groot gedeelte de premie van de begrafenisverzekering. Bij een looptijd van 30 jaar zult u minder premie per maand betalen dan dat u een looptijd van 20 jaar heeft.

5. Voorwaarden: De voorwaarden van een begrafenisverzekering zijn erg belangrijk en deze verdienen ook extra aandacht. Lees deze ook altijd goed door, er kunnen bijvoorbeeld beperkingen optreden zodra u een ziekte onder de leden heeft tijdens het afsluiten.

6. Leeftijd: Een bepalende factor bij de opbouw van de te betalen premie is de leeftijd waarop u de begrafenisverzekering afsluit. Hoe langer u wacht en hoe ouder u wordt hoe meer premie u gaat betalen. Dit heeft alles te maken dat iemand op hogere leeftijd meer risico loopt eerder te overlijden. Voor de verzekeraar betekent dit een hoger risico omdat ze dan eerder moeten uitkeren.

Monuta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Monuta

8.1 / 10

6,42

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Nee

review DELA

8.0 / 10

6,81

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

review Yarden

7.1 / 10

5,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Ardanta

7.6 / 10

6,83

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review PC Uitvaart

7.3 / 10

6,83

* Bekijken

Soorten verzekeringen

Er zijn verschillende typen verzekeringen met allen hun eigen voorwaarden.

  • Natura begrafenisverzekering
  • Kapitaal begrafenisverzekering
  • Natura sommen begrafenisverzekering
  • Combinatie begrafenisverzekering

Kapitaal verzekering
De kapitaal uitvaartverzekering is een verzekering waarbij zoals de naam al doet vermoeden alleen kapitaal zal worden uitgekeerd aan de nabestaanden nadat u bent overleden. Met dit geldbedrag kunnen de nabestaanden uw uitvaart financieren, dit is overigens niet verplicht. Doordat u een vast bedrag verzekerd bestaat de kans dat u onderverzekerd raakt doordat de kosten voor een uitvaart jaarlijks stijgen. U kunt dit oplossen door een kapitaalverzekering met indexatie af te sluiten.

Natura uitvaartverzekering
Bij de natura begrafenisverzekering zijn alle producten en diensten gedekt doordat deze verzekering waardevast is en alle kosten vooraf bekend zijn. Bovendien hebben de nabestaanden bijna geen omkijken bij het regelen van uw uitvaart en zij krijgen ook geen facturen te zien. De natura verzekering is erg populair in Nederland.

Natura sommen begrafenisverzekering
De natura sommenverzekering is vergelijkbaar met de kapitaalverzekering. Bij de natura sommenverzekering is het wel verplicht om het uitgekeerde bedrag aan uw uitvaart te besteden. Dit type verzekering is erg flexibel.

Combinatie begrafenisverzekering
De combinatie begrafenisverzekering is een combinatie van de kapitaal en de natura begrafenisverzekering. U bent hiermee gedekt voor de kosten van producten en diensten en daarbij zal een geldbedrag worden uitgekeerd. Met dit geldbedrag kunnen extra uitvaartwensen worden vervuld.

Waarom een begrafenisverzekering afsluiten?

U sluit een begrafenisverzekering af om uw nabestaanden niet met de kosten van uw uitvaart achter te laten. Als u geen verzekering afsluit dan zullen uw nabestaanden uw uitvaart moeten financieren en regelen. Dit is niet iets wat wenselijk is nadat u bent overleden. De nabestaanden moeten bezig kunnen zijn met het verwerken en de rouw. En met het afsluiten van een begrafenisverzekering weet u dat u een uitvaart krijgt welke geheel aan uw wensen zal voldoen.
Het is niet verplicht om een begrafenisverzekering af te sluiten. U kunt er ook voor kiezen om zelf een bedrag te sparen waar u uitvaart mee gefinancierd kan worden. Het vergt echter wel discipline om het bedrag niet voor andere doelen te gebruiken.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een gemiddelde uitvaart zijn tegenwoordig ongeveer €7000,-. Deze kosten zijn wel van enkele factoren afhankelijk. Zo is een crematie in de meeste gevallen goedkoper dan een begrafenis. Wilt u een uitgebreide uitvaart? Dan zal dit duurder zijn dan dat u het vrij sober wilt houden. U kunt het zo duur maken als u zelf wilt, denk hierbij aan luxe rouwvervoer, een uitgebreide koffietafel of catering, een grote aula of een duurdere kist.

Uitvaartverzekeraars

Een begrafenisverzekering afsluiten doet u bij een uitvaartverzekeraar. Als u eenmaal weet welk type verzekering u wilt afsluiten is het taak om daar een uitvaartverzekeraar voor te vinden. In Nederland zijn meerdere verzekeraars actief waardoor u zelf kunt kiezen welke het beste bij uw wensen aansluit. De grotere uitvaartverzekeraars zoals Monuta, DELA, Yarden, Nuvema, Klaverblad en Ardanta hebben allen al vele jaren ervaring in de uitvaartbranche. U heeft dus een ruime keuze om de voor u juiste uitvaartverzekeraar te kiezen. Hierbij moet u er wel rekening houden dat niet alle uitvaartverzekeraars ieder type verzekering aanbiedt.

Vergelijken

Door het ruime aanbod van verzekeraars is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken. Zo komt u er achter waar u de verzekering afsluit met de beste voorwaarden en de laagste premie. Bij het vergelijken is het ook verstandig om reviews te lezen en de ervaringen van familieleden of vrienden mee te nemen.

Inflatie begrafenisverzekering

De uitvaartkosten stijgen ieder jaar met ongeveer 3.5% tot 4.5%, de begrafenisverzekering welke u nu dus afsluit is over 30 jaar niet meer dekkend als de premie voor de verzekering niet zal worden aangepast. U moet dus een begrafenisverzekering afsluiten welke met de inflatie mee groeit om zo altijd een dekkende verzekering te houden. Als de verzekering namelijk uw uitvaart niet dekt dan zullen uw nabestaanden voor de kosten die overblijven moeten opdraaien en dat is niet iets wat u wilt.

Uitvaartwensen

Uw uitvaartwensen zullen voor een groot gedeelte de kosten van uw uitvaart bepalen, als u namelijk al weet of u begraven of gecremeerd wilt worden dan zult u zien dat dit voor een groot deel de kosten van uw uitvaart zal bepalen. Begraven is in de meeste gevallen duurder dan cremeren en dit heeft te maken met de grafkosten en de kosten voor een grafsteen. Ook de gemeente waar u begraven of gecremeerd wilt worden is bepalend voor de kosten van uw uitvaart.