Wanneer een uitvaartverzekering afkopen?

Als u uw uitvaartverzekering wilt opzeggen dan kunt u deze in bepaalde gevallen afkopen. De uitvaartverzekering zal dan komen te vervallen en u betaald dan geen premie meer. Zodra u komt te overlijden zal er niet worden uitgekeerd door de verzekeraar. Als u de uitvaartverzekering wilt afkopen dan zal de verzekeraar de afkoopwaarde berekenen en deze aan u overmaken.

Het afkopen van een uitvaartverzekering is eigenlijk alleen mogelijk als u een kapitaalverzekering heeft afgesloten omdat erbij de kapitaal verzekering geld wordt uitgekeerd. Bij een natura verzekering worden er producten en diensten zoals een kist en de uitvaartverzorging geregeld en deze zijn niet af te kopen. Als u uw uitvaartverzekering wilt afkopen dan kunt u een brief sturen naar de verzekeringsmaatschappij.

Kunt u een natura uitvaartverzekering afkopen?

U kunt een natura uitvaartverzekering niet afkopen omdat bij deze uitvaartverzekering producten en diensten voor uw uitvaart geleverd worden en deze kunt u niet afkopen.

Uitzondering afkopen natura verzekering
De uitzondering op deze regel is als u naar het buitenland gaat emigreren naar een land waar het acceptatiebeleid van de verzekeraar niet voortgezet kan worden. In deze situatie kunt u de natura uitvaartverzekering afkopen. Als u naar een land verhuist waar het risico dat u komt te overlijden groot is dan zal de verzekeraar de uitvaartverzekering niet voort kunnen zetten. U moet hierbij denken aan landen waar oorlog is.

Nadelen aan het afkopen

Zitten er ook nadelen aan het afkopen van uw uitvaartverzekering ? Jazeker er zitten zeker nadelen aan. De actuele waarde van de uitvaartverzekering is vaak erg laag, waardoor het bedrag wat u zult ontvangen na het afkopen van uw uitvaartverzekering soms lager is dan het verzekerde bedrag en in sommige gevallen het bedrag wat u aan premie heeft betaald. De reden hiervan is dat de kosten van de verzekeringsmaatschappij er nog worden afgehaald.

Het bedrag van de afkoopwaarde is in de meeste gevallen niet genoeg om uw uitvaart mee te kunnen verzorgen. Het is dan ook verstandig om meteen een andere uitvaartverzekering af te sluiten. Een andere mogelijkheid is om zelf te sparen voor uw uitvaart. U zult in dat geval wel zelf ongeveer moeten weten wat de kosten van uw uitvaart zullen zijn. Hier komt u achter door eerst uw wensen betreft uw uitvaart op papier te zetten.

Wat is de afkoopwaarde?

Wat is de afkoopwaarde van uw uitvaartverzekering ? Nadat u de verzekeraar te kennen heeft gegeven dat u uw uitvaartverzekering wilt afkopen zal deze de afkoopwaarde gaan berekenen. Dit is de actuele waarde van de uitvaartverzekering dus het bedrag wat de uitvaartverzekering vandaag waard is. De waarde wordt berekend over de betaalde premie en het eventuele rendement. De verzekeraar zal van dit bedrag de kosten welke deze heeft gemaakt afhalen.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering
De afkoopwaarde van de uitvaartverzekering is afhankelijk van het verzekerde bedrag en het bedrag wat u heeft betaald aan premie. De kosten welke er zijn gemaakt door de verzekeraar zullen van de afkoopwaarde worden afgehaald. Als u dus een uitvaartverzekering heeft van €12.000 en u heeft al 15 jaar premie betaald dan is de afkoopwaarde hoger dan dat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten met een waarde van €8.000 waar u 5 jaar premie over heeft betaald.