Premievrij maken van uw uitvaartverzekering

Bij enkele verzekeraars kunt u de uitvaartverzekering premievrij maken, als u de verzekering premievrij wilt maken is dit niet zonder gevolgen.

Uw uitvaartverzekering loopt namelijk wel door, maar u stopt met het betalen van de premie waardoor er geen kapitaal meer wordt opgebouwd.

De uitvaartverzekeringen van DELA en Monuta kunt u premievrij maken en hoe dit werkt leest u in dit artikel.

Uitvaartverzekering premievrij maken

Kapitaal uitvaartverzekering

Als u een uitvaartverzekering heeft afgesloten en heeft gekozen voor de kapitaalverzekering dan zal als u bent overleden het verzekerd bedrag worden uitgekeerd als daarvoor de premie is betaald.

Zodra u de kapitaalverzekering premievrij maakt dan betaald u de premie niet meer en zult u nooit aan het verzekerd bedrag komen, hierdoor zal de verzekeraar ook het destijds gekozen bedrag niet in zijn geheel uitkeren aan de nabestaanden.

De uitvaartverzekeraar zal na het overlijden berekenen hoeveel geld er uitgekeerd zal worden, het gedeelte waarvoor door u geen premie is betaald zal in mindering worden gebracht.

Risico

U loopt wel het risico dat als de verzekering premievrij gemaakt is en het uit te keren bedrag is niet hoog genoeg dat u onderverzekerd bent, uw nabestaanden zullen in dat geval moeten bijspringen om uw begrafenis of crematie te bekostigen, en dit wilt u natuurlijk niet.

Het premievrij maken van uw begrafenisverzekering is niet bij alle verzekeraars mogelijk, als u dus een begrafenisverzekering gaat afsluiten en u twijfelt of u ooit de verzekering premievrij wilt maken dan is het belangrijk om vooraf te kijken of dit mogelijk is bij de uitvaartverzekeraar van uw keuze. Dit is dus een punt die u zeker mee moet nemen bij het vergelijken van de uitvaartverzekeringen.

Hoe maakt u uw uitvaartverzekering premievrij

Als u een begrafenisverzekering heeft lopen die wel premievrij gemaakt kan worden dan kunt u de verzekering premievrij maken door een brief te sturen naar uw verzekeringsmaatschappij met daarin de mededeling dat u de uitvaartverzekering premievrij wilt maken.

En verder zet u in deze brief uw polisnummer en persoonlijke gegevens. Zodra de verzekering premievrij gemaakt is dan zult u hiervan bericht ontvangen van uw verzekeraar.

Uitvaartverzekering afkopen

Het premievrij maken van de uitvaartverzekering wordt over het algemeen gedaan door mensen die de verzekering niet meer nodig achten. Een andere optie is om de uitvaartverzekering af te kopen, ook hier stopt u met het betalen van de premie, maar in dit geval zult u de waarde van de uitvaartverzekering uitgekeerd krijgen.

U moet er wel rekening mee houden dat het bedrag welke u krijgt uitgekeerd bij het afkopen aanzienlijk minder is dan de betaalde premie dus of het echt raadzaam is om de verzekering premievrij te maken of af te kopen is maar de vraag.

Veelgestelde vragen

Wat betekent een uitvaartverzekering premievrij maken?

Als u de uitvaartverzekering premievrij wilt maken dan betaalt u geen premie meer, maar de verzekering zal bij overlijden wel tot het opgebouwde bedrag uitkeren. Het is verstandig om er een nieuwe uitvaartverzekering bij af te sluiten.

Kun je een uitvaartverzekering opzeggen?

Ja, u kunt de uitvaartverzekering opzeggen. Er zijn wel kosten aan verbonden en u krijgt te maken met een opzegtermijn die staat aangegeven in de polisvoorwaarden.

Uitvaartverzekering afsluiten

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m