Goed verzekerd voor mijn uitvaart?

Bent u voldoende verzekerd voor uw uitvaart? De meeste mensen denken het liefst zo weinig mogelijk na over de dood. Dat is aan de ene kant niet zo vreemd aangezien u natuurlijk het liefst zo lang mogelijk leeft.

Toch is het verstandig om vooraf goed na te denken over de dood en wat daar bij komt kijken. Over uw eigen uitvaart bijvoorbeeld en hoe die bekostigd gaat worden.

Sommige mensen zetten bijvoorbeeld geld opzij, terwijl anderen een uitvaartverzekering hebben. Lang niet iedereen is echter op de hoogte van wat zijn of haar uitvaartverzekering nu precies vergoedt.

Wanneer u bepaalde wensen heeft met betrekking tot uw uitvaart, is het natuurlijk wel handig om te weten of de verzekering dit betaalt. Het is dan ook belangrijk om te weten of u wel voldoende bent verzekerd voor uw uitvaart!

Goed verzekerd uitvaart

Voor welk bedrag bent u verzekerd?

Wanneer u wilt weten of u voldoende bent verzekerd voor een uitvaart, zijn er verschillende stappen die ondernomen moeten worden. Allereerst moet u natuurlijk weten of en waar u verzekerd bent. Vaak worden mensen namelijk meeverzekerd met de partner of hebben de ouders vroeger een uitvaartverzekering voor u afgesloten.

Zodra u weet waar u verzekerd bent, is het zaak om te gaan kijken voor hoeveel geld uw uitvaart dan precies verzekerd is. Dat is eenvoudig via de polis te controleren.

Meestal bent u namelijk voor een bepaald vast bedrag verzekerd. De polis kan online ingezien worden en in veel gevallen heeft u daar ook een formulier van in huis. Anders kunt u contact opnemen met de verzekeraar.

Gemiddelde kosten uitvaart

Zodra het bedrag waarvoor u verzekerd bent duidelijk is, is het tijd om te gaan kijken naar de kosten van een uitvaart. Hoeveel een uitvaart kost, hangt natuurlijk af van uw persoonlijke wensen. Een gemiddelde uitvaart kost rond de 8000 euro. Afhankelijk van de manier waarop u wilt dat de uitvaart wordt ingevuld, kan dit echter goedkoper of duurder.

Cremeren kost bijvoorbeeld minder dan begraven en speciale wensen kunnen er ook voor zorgen dat de prijs omhoog gaat. Het hangt er maar net vanaf hoe u zelf de uitvaart georganiseerd wilt hebben. Wanneer de prijs van de uitvaart die u voor ogen heeft hoger uitvalt dan het bedrag waarvoor u verzekerd bent, is er sprake van dat u bent onderverzekerd.

Laat nabestaanden niet achter met een schuld

Het is wel zo fijn als alles geregeld is voor het geval dat u komt te overlijden. U wilt immers niet dat nabestaanden met een schuld achterblijven doordat uw uitvaart veel duurder is dan het bedrag waar u voor verzekerd bent. In dat geval moeten de nabestaanden namelijk voor de bijkomende kosten opdraaien.

De nabestaanden hebben het al zwaar genoeg en daarom is het goed om ervoor te zorgen dat dit allemaal tot in de puntjes geregeld is. Zorg er daarom altijd voor dat uw nabestaanden niet met een schuld achter blijven door de kosten van de uitvaart wanneer u komt te overlijden.

Onderverzekerd, wat nu?

Wanneer u er achter komt dat u onderverzekerd bent en u wilt voorkomen dat de nabestaanden hierdoor in de problemen komen, zijn er grofweg twee dingen die u kunt doen. Allereerst kunt u het gewoon zo laten en zelf extra bij sparen.

Sommige mensen openen zelfs een speciale rekening waarop ze sparen voor hun uitvaart. Wanneer u het bedrag dat u op uw uitvaartverzekering te kort komt afzonderlijk spaart, is er alsnog genoeg geld voor de nabestaanden beschikbaar om de uitvaart te betalen.

Er is echter ook nog een tweede keuze wanneer u erachter komt dat u onderverzekerd bent. U kunt er namelijk ook voor kiezen om bij te verzekeren. In dat geval wordt het verzekerde bedrag van uw huidige polis verhoogd, waardoor u voor een hoger bedrag bent verzekerd. Het is zelfs mogelijk om een extra uitvaartverzekering af te sluiten. Het is per persoon verschillend wat voordeliger is dus bekijk beide opties voor u een keuze maakt!

Is een uitvaartverzekering echt noodzakelijk?

Lang niet iedereen sluit een uitvaartverzekering af. Het is dan ook niet zo vreemd dat u zich afvraagt of een uitvaartverzekering wel echt noodzakelijk is. Of het al dan niet verstandig is om een uitvaartverzekering aan te vragen, hangt sterk af van uw persoonlijke financiële situatie.

Wanneer u over voldoende financiële middelen beschikt om zelf een uitvaart te kunnen betalen en dit geld ook apart laat staan voor dat doel, is een verzekering in principe overbodig.

Hetzelfde is zo wanneer uw nabestaanden genoeg geld hebben om het te betalen en daar ook geen problemen mee hebben. Wanneer er echter niet voldoende geld beschikbaar is of als u niet wilt dat nabestaanden de uitvaart moeten regelen, is een uitvaartverzekering wel een verstandige keuze.

Welke kosten zijn wel gedekt en welke niet?

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Welke u heeft, bepaalt direct ook welke kosten er precies gedekt worden. Bij sommige verzekeringen wordt er bijvoorbeeld een bepaald vast bedrag uitgekeerd (kapitaal verzekering) dat gebruikt kan worden voor de uitvaart.

Andere verzekeringen betalen geen bedrag uit maar leveren bepaalde goederen of diensten die onderdeel zijn van de uitvaart (natura uitvaartverzekering).

Daarbij maken veel verzekeringen gebruik van een bepaald basispakket dat uitgebreid kan worden met speciale wensen en diensten. Het gebeurt overigens regelmatig dat nabestaanden verrast worden door de uitvaartverzekering doordat deze niet alles vergoedt. Bekijk daarom vooraf goed uw uitvaartpolis en lees daarbij vooral ook de kleine lettertjes.

Vergelijk verschillende verzekeringen met elkaar!

Bent u van plan om uzelf te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart, maar weet u nog niet precies bij welke verzekeraar en op welke manieren? Ga dan in ieder geval niet voor de eerste verzekeraar die u tegenkomt. Het is verstandig om informatie in te winnen bij verschillende verzekeraars en de verschillende verzekeringen die u kunt afsluiten met elkaar te vergelijken.

Door dat te doen kunt u namelijk behoorlijk veel geld besparen. Welke verzekering het beste bij u past, hangt af van talloze verschillende factoren. Vergelijk dus altijd verschillende verzekeringen voordat u er één afsluit!