Uitvaartverzekering opzeggen of afkopen?

Als u een uitvaartverzekering wilt opzeggen dan moet u zich af vragen of dit wel zo verstandig is. U heeft namelijk al behoorlijk wat premie betaald en hiermee een kapitaal opgebouwd. Als u de uitvaartverzekering gaat opzeggen zult u de waarde van uw polis verliezen. Als u uw uitvaartverzekering wilt opzeggen dan moet u zich houden aan de opzegtermijn deze kunt u vinden in de polisvoorwaarden.

Over het algemeen is de opzegtermijn één of twee maanden.
U kunt opzeggen door een ondertekende opzegbrief en een kopie van het verzekeringsbewijs naar de verzekeraar te sturen. Het beste kunt u dit aangetekend doen.

Uitvaartverzekering afkopen

U kunt de uitvaartverzekering ook afkopen. Als u besluit dat u de uitvaartverzekering op deze manier wilt beëindigen dan zal de verzekeraar de premie welke u al de jaren heeft betaald bij elkaar optellen en daar de kosten weer van af halen. In de meeste gevallen is het afkopen van een uitvaartverzekering geen goede zet aangezien de kosten meestal vrij hoog zijn. U krijgt dus behoorlijk minder geld uitgekeerd van de verzekeraar dan dat u aan premie heeft betaald. Het is niet mogelijk om een natura verzekering af te kopen.

Premievrij maken

U kunt uw polis ook premievrij maken hiermee zet u het betalen van de premie stop. Uw polis behoudt in dit geval wel de waarde welke u al heeft opgebouwd. Het opgebouwde kapitaal zal blijven staan bij de verzekeraar en indien u komt te overlijden zal dit worden uitgekeerd. Aan het premievrij maken van uw uitvaartpolis zijn welke enkele voorwaarden verbonden. De voorwaarden zijn per verzekeraar verschillend het is dan ook raadzaam dat voordat u uw uitvaartverzekering premievrij wilt maken deze eerst goed gaat lezen.

U kunt zowel de natura verzekering als de kapitaalverzekering premievrij maken. Niet alle verzekeraars bieden de mogelijkheid om een uitvaartverzekering premievrij te maken.

Waardeverlies uitvaartverzekering

De verzekeraar heeft waardeverlies omdat er van uit is gegaan dat u een lange periode premie zou betalen. Nu u de uitvaartverzekering gaat afkopen zal er geen premie meer worden geïnt. In de meeste gevallen is het opzeggen of afkopen van de uitvaartverzekering geen verstandige keuze. U kunt de uitvaartverzekering beter laten doorlopen. Of in ieder geval zult u vooraf de verzekeraar moeten vragen wat het bedrag is wat u uitgekeerd zult krijgen als u de verzekering gaat opzeggen of afkopen.

Bedenktijd uitvaartverzekering

Als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten dan heeft u nog 14 dagen bedenktijd. De bedenktijd gaat in vanaf het moment dat de uitvaartverzekering is afgesloten. In deze bedenktijd kunt u probleemloos opzeggen er is dan ook nog geen waarde opgebouwd. De premie die u eventueel al betaald heeft zal aan u worden terug betaald. U bent binnen de 14 dagen bedenktijd ook geen reden voor de opzegging aan de verzekeraar verschuldigd.
De meeste consumenten zullen hun uitvaartverzekering niet snel opzeggen of afkopen.

Het is namelijk zonde van het opgebouwde kapitaal. Maar het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u toch niet het idee heeft bij de juiste uitvaartverzekeraar verzekerd te zijn. Daarom is het belangrijk dat als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten u hier de tijd voor neemt. Het afsluiten van een uitvaartverzekering doet u normaal gesproken maar één keer in uw leven. U moet dus op zoek gaan naar een verzekeraar die uw persoonlijke wensen met betrekking tot uw uitvaart kan vervullen. U komt hier achter door de verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Uitvaartverzekering afsluiten

Als u uw uitvaartverzekering heeft opgezegd, afgekocht of premievrij gemaakt heeft dan zult u wel weer een nieuwe uitvaartverzekering moeten afsluiten. Welke uitvaartverzekering wel aan uw persoonlijke wensen voldoet, kunt u bepalen door de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m