Uitvaartverzekering en schulden

Een uitvaartverzekering sluit u af om de kosten van uw uitvaart te dekken. De gemiddelde uitvaart kost namelijk rond de 8.000 euro en dat is voor lang niet iedereen zomaar op te brengen.

Door het afsluiten van een uitvaartverzekering spaart u eigenlijk automatisch voor de uitvaart door een maandelijkse of jaarlijkse premie af te staan.

Op die manier zorgt u er bovendien voor dat uw nabestaanden niet voor de kosten van de uitvaart opdraaien. Zodra u komt te overlijden, wordt dit namelijk vergoed door de verzekeraar.

Maar hoe zit het dan eigenlijk met schulden? Stel dat u een uitvaartverzekering heeft, maar tegelijkertijd schulden, wordt de uitvaart dan vergoed? En wat nu als iemand helemaal niet verzekerd is? Hieronder leert u er alles over!

Uitvaartverzekering en schulden

Erfenis met schulden

Om een goed overzicht te krijgen, moet er allereerst gekeken worden naar hoe het precies met de schulden werkt. De meeste schulden die iemand tijdens zijn of haar leven maakt, kunnen ook daarna nog voor problemen zorgen. Op enkele uitzonderingen na, zijn schulden namelijk gewoon over te hevelen naar nabestaanden.

Wanneer u dus bepaalde schulden heeft gemaakt, behoort dit eigenlijk automatisch bij de erfenis. Dat klink misschien wat vreemd omdat veel mensen bij een erfenis direct denken aan geld krijgen. Een erfenis kan dus ook geld kosten. Wanneer een persoon schulden heeft open staan en u accepteert de erfenis, worden deze schulden dus op u verhaald. Dat wil natuurlijk niemand!

Zorg dat nabestaanden op de hoogte zijn

Juist daarom is het zo belangrijk om nabestaanden op de hoogte te stellen over uw financiële situatie én de manier waarop u verzekerd bent voor uw uitvaart. Niets is namelijk zo vervelend dan dat nabestaanden er na uw overlijden achter komen dat u flink wat schulden heeft openstaan en dat zij daar niets van afwisten. Juist doordat ze het niet wisten, kunnen zij er namelijk voor opdraaien.

Hoewel sommige mensen het niet durven te vertellen omdat ze zich schamen voor hun schulden, is het altijd verstandig om mensen om u heen op de hoogte te stellen van eventuele schulden. Op die manier kunt u namelijk voorkomen dat ze niet alleen een geliefde kwijt raken, maar ook nog eens met een torenhoge schuld van iemand anders opgezadeld worden.

Erfenis accepteren of verwerpen

Wanneer nabestaanden op de hoogte zijn van de schulden die een overledene heeft, kunnen ze zelf kiezen of ze deze schulden al dan niet willen overnemen. De schulden zijn namelijk een onderdeel van de erfenis.

Door de erfenis te verwerpen, kunnen nabestaanden voorkomen dat zij de schulden moeten gaan aflossen. Of de nabestaanden dat al dan niet doen, hangt van talloze aspecten af. Wanneer een erfenis niet geaccepteerd wordt, heeft men namelijk ook echt nergens recht op en mag er nog geen boek uit het huis van de overledenen worden meegenomen.

Die keuze is echter aan de nabestaande zelf en door ze op de hoogte te stellen, voorkomt u dat ze nietsvermoedend met schulden achter blijven.

Beneficiair accepteren

De nabestaanden kunnen de erfenis ook beneficiair accepteren. Dit wil zeggen dat de erfenis alleen geaccepteerd zal worden, indien het vermogen van de overledene zonder de schulden en leningen nog positief is.

Nabestaanden kunnen er via het BKR (Bureau Krediet Registratie) achter komen of de overledene schulden had. BKR houdt alle lopende kredietregistraties bij zodat u als nabestaande kunt nagaan of de erfenis positief of negatief zal uitvallen.

Uitvaartverzekering en schulden

Maar hoe zit het dan eigenlijk als u een uitvaartverzekering heeft maar ook schulden? Wordt de uitvaart dan helemaal niet meer vergoed of gaat het geld naar de curator? Dat is gelukkig niet het geval.

Deze twee dingen staan namelijk volledig los van elkaar. Hoe hoog uw schulden ook zijn, wanneer u beschikt over een uitvaartverzekering en de premie altijd netjes heeft betaald, wordt daar gewoon de uitvaart van vergoed. Het is dus mogelijk om schulden te hebben en daarnaast een uitvaartverzekering.

Aan wie betaalt de verzekering uit?

De vraag is dan natuurlijk hoe dat precies in zijn werk gaat. Normaal gesproken regelt de familie de uitvaart en worden nabestaanden zorgvuldig betrokken bij het organiseren van deze uitvaart. Dat is ook het geval als alles vooraf met de uitvaartverzekeraar is afgesproken en vastgelegd. Dat komt echter omdat het officieel de nabestaanden zijn.

Wanneer iemand echter een erfenis weigert, is het vaak ook niet mogelijk om het geld van de uitvaartverzekering te innen en daarmee de uitvaart te betalen. Daarom moet er vooraf ook worden vastgesteld hoe dat precies in zijn werk gaat.

De persoon die de uitvaart regelt moet de uitkering van de verzekering krijgen. U kunt overigens ook gewoon de uitvaart samen met een begrafenisondernemer laten regelen. In dat geval worden nabestaanden op geen enkele manier belast en spelen de schulden verder geen enkele rol.

Wat als u ook niet verzekerd bent?

Wanneer iemand geen uitvaartverzekering heeft en ook geen geld om de uitvaart te betalen zijn er eigenlijk nog twee mogelijkheden over. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de uitvaart te betalen. Dat kan ook gewoon als ze de erfenis geweigerd hebben.

De tweede optie is wanneer de nabestaanden de uitvaart niet kunnen of willen betalen. In dat geval is het mogelijk dat de gemeente de uitvaart verzorgt. Dit is echter wel een zo sober mogelijke uitvaart, waarbij de gemeente bepaalt hoe deze eruit zal komen te zien.

Nabestaanden hebben in dat geval dan ook geen enkele inspraak over hoe de uitvaart eruit moet komen te zien.

Verzekeren is de beste optie

Juist voor iemand met schulden, is het verzekeren van de uitvaart dan ook de beste optie. Op die manier kunt u er namelijk voor zorgen dat de uitvaart gewoon goed geregeld is en dat de nabestaanden niet voor lastige keuzes komen te staan.

Wanneer u een verzekering wilt gaan afsluiten, is het belangrijk om te beseffen dat er tal van aanbieders zijn en ook nog eens verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Het is dan ook van belang om alles eerst op uw gemak te bekijken voordat u een uitvaartverzekering afsluit.

Door verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken, kunt u niet alleen snel en overzichtelijk zien wat voor u de beste keuze is, maar kunt u ook nog eens heel veel besparen. Juist wanneer iemand schulden heeft, is het natuurlijk erg belangrijk om een zo voordelig mogelijke uitvaartverzekering af te sluiten.