Wie betaald de uitvaart als er geen geld is?

Als u geen geld heeft voor een uitvaart, wie is er dan verantwoordelijk voor de uitvaartkosten? De kosten voor een uitvaart zijn hoog en als u geen geld heeft om uw begrafenis of crematie te betalen en ook geen uitvaartverzekering heeft afgesloten dan kan dit vervelende consequenties hebben.

Wat er gebeurd als u de uitvaart niet kunt betalen dat leest u in dit artikel.

Geen geld voor uitvaart

In deze onzekere tijden waarin alles duurder wordt stijgen ook de kosten voor een crematie of begrafenis. Juist nu is het daarom verstandig om u te verzekeren tegen deze kosten van uw uitvaart. De gevolgen en eventuele problemen worden alleen maar groter dan er geen geld is voor een uitvaart en er geen uitvaartverzekering is afgesloten.

Wat kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart liggen tussen de 7.000 en 11.500 euro. De exacte uitvaartkosten zijn afhankelijk van uw uitvaartwensen en aan de gemeente waar u begraven of gecremeerd wilt worden.

U krijgt altijd te maken met de basiskosten zoals de kosten voor de kist, het vervoer, de verzorging, de aula en het personeel.

Wie betaalt de begrafenis of crematie als er geen geld is?

Wie gaat de uitvaart betalen als er geen uitvaartverzekering is afgesloten? Als er iemand is overleden die geen uitvaartverzekering had lopen zal er eerst worden gekeken of de persoon geld op een spaarrekening heeft gestort voor het betalen van zijn of haar uitvaart.

Er zijn mensen die zelf sparen om de uitvaartkosten te dekken zonder dat ze een uitvaartverzekering afsluiten. Het kan ook zo zijn dat de overledene geen geld heeft gespaard. In dit geval zal de rekening gaan naar de naaste familie. Dit kan de partner zijn of een broer of zus of eventueel de ouders.

Nabestaanden willen of kunnen de uitvaart niet betalen

Het kan voorkomen dat de nabestaanden de uitvaart niet willen of kunnen betalen. Of dat er geen opdrachtgever is (partner, familielid of vriend(in)). Ook in deze situatie zal er toch een uitvaart worden georganiseerd, dit is vastgelegd in de Wet van Lijkbezorging.

In deze wet is vastgelegd dat iedereen recht heeft op een uitvaart.

De uitvaart betaald door de gemeente

Als er geen geld is voor een uitvaart dan zal de gemeente waar de overleden persoon woonachtig was de uitvaartkosten betalen. Een uitvaart op kosten van de gemeente is een uitvaart zonder iets extra’s.

U moet hierbij denken aan een uitvaart in de meest sobere vorm. De nabestaanden hebben in dit geval ook niets in te brengen over de uitvaart van hun dierbare.

Als de gemeente de uitvaart verzorgd dan heeft dit ook gevolgen voor een eventuele erfenis. Als er een koophuis is zal de gemeente eerst de kosten van de uitvaart terug vorderen. De regels hiervoor kunnen per gemeente verschillen.

Aanvragen van bijzondere bijstand

Wie betaalt de begrafenis als er geen geld is? In bepaalde gemeente is het mogelijk voor mensen met een laag inkomen en die een bijstandsuitkering ontvangen om een uitvaart te laten betalen via de Wet Bijzondere Bijstand.

U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij uw gemeente en ook hier geldt weer dat het per gemeente verschilt of de aanvraag gehonoreerd zal worden.

Veelgestelde vragen

Wat als u de uitvaart niet kan betalen?

Indien de overledene geen uitvaartverzekering heeft afgesloten en er is geen opdrachtgever of nabestaanden die de uitvaart willen of kunnen betalen dan zal de gemeente waarin de overledene zich bevindt de kosten betalen. Deze kosten zullen verhaalt worden op de familie.

Wat kost een uitvaart als je niet verzekerd bent?

Indien u niet verzekerd bent tegen de kosten van een uitvaart dan zijn de minimale kosten voor een crematie waarbij de nabestaanden alles zelf moeten regelen 1.300 euro.