Uitvaartverzekering? Waar op letten?

Waar moet ik op letten als ik een uitvaartverzekering ga afsluiten? Een vraag die vaak wordt gesteld. Anders dan bij andere verzekeringen sluiten we een uitvaartverzekering vaak maar eenmalig af in ons leven.

Bovendien stellen we het afsluiten ervan het liefst zo lang mogelijk uit. Het is natuurlijk ook niet de meest leuke bezigheid, maar wel erg belangrijk kunnen we u zeggen.

Als u namelijk geen verzekering welke de kosten voor uw uitvaart dekt, afsluit dan zullen u nabestaanden voor de kosten opdraaien en dat is niet iets wat u wilt.

Uitvaartverzekering tips

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering is een verzekering die bij overlijden van de verzekerde geld of de producten en diensten voor de uitvaart uitkeert. U voorkomt hiermee dat u nabestaanden met de hoge kosten van uw uitvaart achter zullen blijven.

We kunnen wel zeggen dat een uitvaartverzekering de enige verzekering is waarvan u zeker weet dat u er ooit gebruik van zult maken.

Met het afsluiten van een uitvaartverzekering voorkomt u dat uw nabestaanden met de kosten van uw uitvaart achter zullen blijven. Bovendien krijgt u zo een afscheid zoals u het zelf wenst.

Het afsluiten van een uitvaartverzekering

U wilt weten waar u op moet letten als u een uitvaartverzekering gaat afsluiten anders was u niet op deze pagina terecht gekomen. Voor de meeste mensen is het allemaal niet zo ingewikkeld en kost het ook niet zo veel tijd om deze verzekering af te sluiten**.

Als u maar weet wat uw wensen zijn met betrekking tot uw uitvaart. En daar schrikken de meeste mensen van, het nu al moeten nadenken over uw uitvaart.

Door uw wensen nu al kenbaar te maken sluit u wel de uitvaartverzekering af welke helemaal aan uw wensen voldoet. Bovendien ontlast u er uw nabestaanden mee omdat u zelf vooraf alles kunt regelen.

**Uitzonderingen: het gaat anders worden als u een hogere leeftijd hebt bereikt of terminaal ziek bent. In deze gevallen nemen niet alle uitvaartverzekeraars u aan als nieuwe klant.

Uw uitvaartwensen

Als u speciale wensen heeft met betrekking tot uw uitvaart dan is het belangrijk om deze mee te nemen in uw vergelijking van de verzekeraars. Het kan namelijk zo zijn dat bepaalde wensen beter aansluiten bij een kapitaal verzekering of juist meer bij de natura verzekering. Door de wensen vooraf op papier te zetten voorkomt u dat u met bepaalde vragen blijft zitten.

Begraven: een wens van u kan zijn dat u begraven wilt worden. Als u dit nu al weet maakt dit het afsluiten van een uitvaartverzekering al een stuk makkelijker. U kunt kijken wat de uitvaartverzekeraars standaard vergoeden voor een begrafenis. Het maakt verder niet uit of u een kapitaal- of een natura verzekering afsluit.

Cremeren: als u liever niet begraven wilt worden dan kunt u kiezen voor cremeren. Voor een crematie kunt u bij iedere uitvaartverzekeraar terecht en een crematie vergt ook minder doelgericht zoeken naar een bepaalde verzekeraar. Ook hier geldt weer dat u zowel een kapitaal- als een natura verzekering kunt afsluiten.

Resomeren: over niet al te lange tijd kunt u zich ook laten resomeren maar daarvoor moet de wet nog worden aangepast.

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Waarom u een uitvaartverzekering zou moeten afsluiten dat is hierboven eigenlijk al een beetje beschreven.

1. Door u te verzekeren tegen de kosten van uw uitvaart zorgt u ervoor dat uw nabestaanden niet voor de kosten zullen opdraaien. En de kosten van een uitvaart zijn hoog, u moet erop rekenen dat een gemiddelde uitvaart al snel €7.500,- kost. Een bedrag waarmee u uw nabestaanden niet mee wilt belasten en wat ook niet iedereen even op zijn of haar rekening heeft staan.

2. Door een uitvaartverzekering af te sluiten zult u een uitvaart krijgen die helemaal voldoet aan uw wensen. En dat is toch wat u wilt. Voor een uitvaartverzekering betaald u enkele euro’s per maand, hiermee voorkomt u een hoop financiële ellende en u krijgt een waardig afscheid.

Wat kost een uitvaartverzekering?

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering zult u natuurlijk ook kijken naar de premie. Op de vraag wat kost een uitvaartverzekering is geen pasklaar antwoord te geven. De kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk.

Zo is de leeftijd van u bepalend, uw uitvaartwensen, de uitvaartverzekeraar, de gemeente waar u begraven wilt worden, hoe lang u premie gaat betalen en het type uitvaartverzekering. U ziet al deze punten bepalen de premie van de uitvaartverzekering. We zullen ze hieronder even uitleggen.

kosten uitvaartverzekering

Leeftijd: de leeftijd van de verzekerde is een factor die veel invloed heeft op de hoogte van de premie. Hoe jonger de verzekerde is hoe lager het maandbedrag aan premie.

De reden hiervoor is dat een uitvaartverzekeraar meer risico loopt met het verzekeren van iemand op hogere leeftijd dan bij iemand van bijvoorbeeld 20 jaar. Een ouder persoon zal in de meeste gevallen eerder overlijden en dit vormt een risico voor de verzekeraar.

Uitvaartwensen: bijna vanzelfsprekend zijn ook uw uitvaartwensen bepalend voor de premieopbouw. Als u namelijk hele specifieke wensen heeft met betrekking tot uw begrafenis of uw crematie dan hangt daar in de meeste gevallen ook een hoger prijskaartje aan.

Al deze kosten zullen worden doorberekend in de premie die u gaat betalen. Op de website van de desbetreffende uitvaartverzekeraar staat overigens precies vermeld wat er standaard zal worden vergoed als u een verzekering afsluit.

Uitvaartverzekeraar: de premie verschilt per verzekeraar, de ene uitvaartverzekeraar brengt namelijk kosten in rekening die bij een andere verzekeraar misschien standaard worden vergoed. Door de uitvaartverzekeraars te vergelijken zult u zien dat u veel geld kunt besparen op het afsluiten van uw uitvaartverzekering.

De gemeente: als u begraven wilt worden dan krijgt u te maken met grafkosten. Deze kosten kunnen per gemeente behoorlijk verschillen. Zeker in de randstad kunnen de prijzen behoorlijk oplopen als u het vergelijkt met een dorpje in het noorden van het land.

Termijn van de premie: de periode waarover u premie gaat betalen is onder andere bepalend voor de maandpremie. U kunt namelijk 10, 20, 30 jaar tot uw 65ste of levenslang premie betalen. Hoe langer u betaald hoe minder u per maand kwijt zult zijn. Het is dus belangrijk om het totaalbedrag wat u ongeveer gaat betalen uit te rekenen.

Soort uitvaartverzekering: Ook is er een verschil tussen de kapitaal en de natura verzekering als het op de hoogte van de premie aankomt. We kunnen niet zo vooraf zeggen die goedkoper of juist duurder is, maar ook dit is weer per persoon verschillend.

Bij de keuze voor het type uitvaartverzekering zou u meer moeten kijken naar de eigenschappen van de verzekering. Gaat u voor de kapitaal verzekering en wilt u dat er na u overlijden een geldbedrag zal worden uitgekeerd, waarmee uw nabestaanden de uitvaart moeten regelen?

Of kiest u voor de natura verzekering zodat alle producten en diensten voor uw uitvaart verzekerd zijn?

Let op bij de premie en de voorwaarden

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. De premie is belangrijk maar de goedkoopste uitvaartverzekering dekt misschien niet alle kosten voor uw uitvaart.

Welke uitvaartverzekering?

Welke uitvaartverzekering voor u de beste keuze is dat is helemaal afhankelijk van uw wensen. Als u al precies weet wat u wilt op uw uitvaart dan kunt u kiezen voor een natura verzekering en alles vast laten leggen.

Bent u er nog niet helemaal uit en wilt u nog zaken veranderen dan is een kapitaal verzekering misschien een betere keuze voor u.

Of een combinatie verzekering, waarbij u zich verzekerd voor de producten en diensten en met het extra geldbedrag kunnen nog aanvullende zaken betaald worden. Met de combinatie verzekering heeft u de voordelen van de natura- en de kapitaal verzekering.

Is een uitvaartverzekering nodig of verplicht?

Een uitvaartverzekering afsluiten is in Nederland niet verplicht. Maar het is zeker nodig als u uw nabestaanden niet wilt belasten met de kosten van uw uitvaart.

Monuta

9.0

Monuta beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

7,36 p/m

DELA

9.0

DELA beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

9,22 p/m

a.s.r.

8.3

a.s.r. beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

10,88 p/m

DLE

8.6

DLE beoordeling

Verzekerd bedrag

€9.500

Leeftijd

28-jarige

14,92 p/m