Uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte

Een uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte hoeft geen probleem te zijn. U moet er wel rekening mee houden dat u bij het afsluiten van de verzekering een gezondheidsverklaring in moet vullen. Aan de hand van uw gezondheidstoestand kan de verzekeraar een inschatting maken op het risico dat zij lopen. Als de uitvaartverzekeraar een verhoogd risico loopt dan kan er een hogere premie berekend worden en gelden er andere voorwaarden.

Waar u rekening mee moet houden als u een uitvaartverzekering bij ziekte wilt afsluiten leest u in dit artikel.

Monuta
Monuta uitvaartverzekeringen

Monuta

 • Eenvoudige medische acceptatie
 • Verzekering aanpasbaar: Ja
 • Verzekerd bedrag: €6.500

Bekijken
DELA
DELA uitvaartverzekeringen

DELA

 • Hoge klantbeoordeling
 • Verzekering aanpasbaar: Ja
 • Verzekerd bedrag: €6.500

Bekijken
Yarden
Yarden uitvaartverzekeringen

Yarden

 • 10% extra bij besteding Yarden
 • Verzekering aanpasbaar: Ja
 • Verzekerd bedrag: €6.500

Bekijken

Uitvaartverzekering ook bij ziekte mogelijk

Bij ziekte een uitvaartverzekering afsluiten is niet altijd een probleem. U zult bij uw aanvraag enkele gezondheidsvragen moeten beantwoorden. De verzekeraar zal aan de hand van uw antwoorden een beslissing nemen om u als klant te accepteren. De verzekeraar zal aan u kenbaar maken tegen welke voorwaarden en premie u zich kunt verzekeren.

Uitvaartverzekering zonder acceptatieplicht

Voor de verzekeraar geldt er geen acceptatieplicht dus zij mogen zelf bepalen of ze u wel of niet als klant accepteren. In bepaalde gevallen kan de verzekeraar besluiten u te weigeren als u een uitvaartverzekering wilt afsluiten terwijl u een handicap heeft of ziek bent.

Waarom weigert een verzekeraar u?

De reden waarom een verzekeraar u kan weigeren is dat deze een hoger risico loopt om vervroegd te moeten uitkeren. Als u net nadat u de uitvaartverzekering heeft afgesloten komt te overlijden dan heeft de verzekeraar niet voldoende premie geïnt om een uitvaart mee te kunnen financieren.
Voor de uitvaartverzekeraar is het namelijk het gunstigst als u zo laat mogelijk komt te overlijden en premie betaalt. Als u (chronisch) ziek bent dan is de kans op overlijden groter, waardoor de verzekeraar minder premie ontvangt dan dat een uitvaart hen kost.

Uitvaartverzekering bij een terminale ziekte

Als u ongeneeslijk ziek bent zal het lastig worden om een uitvaartverzekering af te sluiten. De verzekeraars hebben geen acceptatieplicht dus zullen zij u in de meeste gevallen weigeren als u terminaal ziek bent. Een alternatief voor een uitvaartverzekering is het afsluiten van een koopsompolis. Deze kunt u ook bij ziekte afsluiten en hierbij hoeft u geen medische verklaring in te vullen.

Koopsom

Bij een koopsom stort u eenmalig een bedrag waarmee uw uitvaart verzorgd kan worden. U moet wel de financiële middelen hebben om dit te doen. Over het bedrag wat u stort zult u een hogere rente ontvangen dan dat u het bedrag op een spaarrekening zou zetten.
Voor een koopsom kunt u onder andere terecht bij:

 • Yarden
 • DELA

Voorschot

Als u wel al in goede gezondheid een (kapitaal) uitvaartverzekering heeft afgesloten en u wordt terminaal ziek dan kunt u in bepaalde gevallen een voorschot op het uit te keren bedrag ontvangen. U kunt hiermee hulp inkopen of een laatste wens in vervulling laten gaan. Vraag wel even naar de voorwaarden bij uw uitvaartverzekeraar.

Carenzjaren

In bepaalde gevallen is het ook zo dat u wel een uitvaartverzekering kunt afsluiten bij ziekte maar dat de uitvaartverzekeraar enkele wachtjaren hanteert. Deze jaren worden ook wel aangeduid als carenzjaren. Als de wachtjaren zijn ingegaan en u komt te overlijden dan zal er geen of een beperkte uitkering plaatsvinden. Indien de verzekeraar niets uitkeert dan zal de betaalde premie worden terug gestort.
Vaak is de periode waarin de carenzjaren gelden 2 jaar.

Uitvaartverzekering afsluiten zonder medische keuring

Er zijn gelukkig ook uitvaartverzekeraars waar geen medische keuring plaatsvindt als u bij hen een uitvaartverzekering wilt afsluiten. Deze uitvaartverzekeraars zijn van mening dat iedereen een uitvaartverzekering moet kunnen afsluiten ongeacht de gezondheid. Als u een uitvaartverzekering wil afsluiten bij ziekte dan is het raadzaam om op zoek te gaan naar een verzekeraar welke u deze mogelijkheid biedt.

Vergelijken
Ook bij het afsluiten van een uitvaartverzekering bij ziekte of een handicap is het verstandig om de uitvaartverzekeringen te vergelijken voordat u deze gaat afsluiten. U zult zien dat u hiermee veel geld kunt besparen en dat u door te vergelijken ook een verzekeraar zult vinden welke aansluit bij de wensen welke u heeft ten aanzien van uw uitvaart.

Conclusie

Allereerst is het verstandig om bij goede gezondheid op een zo jong mogelijke leeftijd een uitvaartverzekering af te sluiten. U betaald dan een lagere premie en bent verzekerd ook als u ongeneeslijk ziek wordt. Als u geen uitvaartverzekering heeft afgesloten en u wordt ziek dan is het wel mogelijk u te verzekeren maar er gelden andere voorwaarden en een hogere premie. De uitvaartverzekeraar heeft geen acceptatieplicht dus deze kan u weigeren als klant.

Geen medische verklaring
U kunt op zoek gaan naar een verzekeraar welke geen medische verklaring eist bij het afsluiten van de verzekering.

Koopsompolis
U kunt ook een koopsompolis afsluiten waarbij u een flink bedrag stort waarmee uw begrafenis of crematie betaald kan worden. Uiteraard moet u wel de middelen hebben om een koopsompolis af te sluiten.

Monuta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Monuta

8.1 / 10

6,42

Bekijken
DELA

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Nee

review DELA

8.0 / 10

6,81

Bekijken
Yarden

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 21 jaar

review Yarden

7.1 / 10

5,79

Bekijken
Ardanta

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review Ardanta

7.6 / 10

6,83

* Bekijken
PC Uitvaart

Verzekerd bedrag

€6.500

Kinderen gratis

Tot 18 jaar

review PC Uitvaart

7.3 / 10

6,83

* Bekijken