Ex-kankerpatiënt kan straks zonder toeslag een uitvaartverzekering afsluiten

Het is voor ex-kankerpatiënten die 10 jaar “schoon” zijn straks mogelijk een uitvaartverzekering af te sluiten zonder extra voorwaarden en zonder extra toeslag te betalen. Het Verbond van Verzekeraars heeft het ministerie van Financiën hierom gevraagd nadat deze beperking eerder voor de overlijdensrisicoverzekeringen werd opgeheven.

Nu al mogelijk

Een ex-kankerpatiënt kan ook nu al een uitvaartverzekering afsluiten bij enkele uitvaartverzekeraars zonder aanvullende voorwaarden en extra toeslagen. De uitvaartverzekeraars zijn van mening dat in de wet moet worden opgenomen dat een ex-kankerpatiënt overal terecht kan. Deze wetsaanpassing is op vrijwillige basis ingediend bij het ministerie.

Verschillende termijnen

Onder de nieuwe regels is het voor ex-kankerpatiënten mogelijk om indien zij 10 jaar ziektevrij zijn er een overlijdensrisicoverzekering zonder toeslagen of aanpassingen afgesloten kan worden. Dit zijn de levensverzekeraars en het ministerie van Financiën overeen gekomen. Voor bepaalde kankersoorten is de termijn korter. Voor minderjarigen geldt dat er een termijn van 5 jaar ziektevrij gehanteerd wordt.

Schoneleibeleid

Het is voor ex-kankerpatiënten erg confronterend dat zij bij het afsluiten van een uitvaartverzekering steeds met het verleden worden geconfronteerd omdat de ziekte gemeld moet worden. Ondanks dat zij bij bepaalde uitvaartverzekeraars al zonder premieopslag terecht kunnen willen de verzekeraars de aanvullende voorwaarden en verplichte melding annuleren.