Op de uitvaartkosten besparen, hoe doet u dat?

Besparen, we doen het allemaal dus waarom niet op de kosten van uw uitvaart. Op de kosten letten bij een uitvaart en toch een geheel verzorgde en persoonlijke uitvaart, het kan.

De kosten voor een gemiddelde uitvaart liggen tussen de €7.000 en €10.000. Door te besparen op deze kosten betekent niet dat de uitvaart minder persoonlijk wordt.

De uitvaartkosten waarop u kunt besparen leest u in dit artikel.

Besparen op uitvaart

10 Tips voor het besparen op uw uitvaart

Besparen op een uitvaart is mogelijk zonder afbreuk te doen aan de waardigheid. Hier zijn enkele manieren waarop u kunt besparen op de kosten van een uitvaart:

 • 1

  Digitale rouwkaart: Verminder de kosten van drukwerk, zoals uitnodigingen en bedankkaartjes, door voor online opties te kiezen.

 • 2
  Vergelijk prijzen: Voordat u een uitvaartondernemer kiest, vraag offertes op bij meerdere bedrijven en vergelijk de prijzen en diensten. Dit kan u helpen om een betaalbare optie te vinden. Dit is alleen van toepassing als u een kapitaal uitvaartverzekering heeft afgesloten.
 • 3
  Kies een eenvoudige locatie: Overweeg een eenvoudige locatie, zoals een plaatselijke gemeenschapszaal, in plaats van een duur uitvaartcentrum.
 • 4
  Beperk de uitnodigingen: Verminder het aantal mensen dat wordt uitgenodigd voor de uitvaartceremonie en de receptie. Een kleinere bijeenkomst kan helpen bij het beperken van de kosten voor catering en locatie.
 • 5
  Rouwvervoer: Het is mogelijk om voor ander rouwvervoer te kiezen dan de standaard zwarte rouwauto. Er zijn verschillende goedkopere alternatieven.
 • 6

  Thuis opbaren: U kunt voor een thuisopbaring kiezen. De overledene is dan in de vertrouwde omgeving en het bespaart op de kosten.

 • 7
  Catering: Door zelf de catering te verzorgen of door te kiezen voor een eenvoudige variant met alleen koffie en broodjes kunt u veel geld besparen.
 • 8
  Kies voor een eenvoudige kist: De kosten van de kist kunnen variëren. Overweeg een eenvoudige, betaalbare kist in plaats van een dure, op maat gemaakte optie.
 • 9
  Kies voor een crematie: Een crematie is over het algemeen goedkoper dan een traditionele begrafenis omdat u geen kosten heeft voor een grafsteen en begraafplaats.
 • 10
  Overweeg directe crematie of begrafenis: In sommige gevallen kunt u kiezen voor directe crematie of begrafenis zonder ceremonie. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn.

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis

De keuze voor een begrafenis of crematie is een persoonlijke keuze. Als u op de kosten wilt besparen dan is een crematie goedkoper dan begraven.

Bij een begrafenis krijgt u te maken met de grafkosten en het verlengen van de looptijd. Als u een keuze maakt op basis van de kosten dan is de keuze voor een crematie het voordeligst.

Het aantal gasten die aanwezig zijn

Het aantal gasten dat op uw uitvaart aanwezig zullen zijn, heeft invloed op de kosten van uw uitvaart. Als u de uitvaart intiem houdt of een uitvaart in besloten kring laat plaats vinden dan liggen de kosten aanmerkelijk lager dan dat u 100 of meer gasten laat uitnodigen.

Door dat er meer gasten aanwezig zijn zal er een grotere aula gehuurd moeten worden en zal ook de catering uitgebreider zijn dan bij een intieme uitvaart.

Hoe zit het met de grafkosten?

De grafkosten zijn per gemeente verschillend. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeente kan oplopen to bijna €3.000. U zult dus op de website van uw gemeente kunnen kijken hoe hoog de grafkosten en bijkomende kosten zijn en ook voor hoe lang deze betaald moeten worden.

De catering

De kosten voor de catering kunnen ook flink oplopen. Tegenwoordig is alles mogelijk als het op de catering bij een uitvaart aankomt. Van luxe hapjes tot drank, uiteraard lopen de kosten op, als u een uitgebreide catering wenst.

U kunt hierop besparen door de broodjes door familie te laten smeren. Als u echter meer dan 100 mensen uitnodigt dan is het zelf laten smeren van de broodjes te veel werk. Als u dan toch wilt besparen dan kunt u alleen een hapje en een drankje laten serveren.

Rouwkaarten

Rouwkaarten en bedankkaartjes kun je zelf laten maken waardoor je flink op de kosten bespaard. Tegenwoordig worden de uitnodigingen voor een uitvaart steeds vaker online verstuurd.

De kosten van een kist

De kosten van een grafkist variëren van 500 euro tot enkele duizenden euro’s. Als u een natura of combinatie uitvaartverzekering af heeft gesloten dan is daar standaard een grafkist bij verzekerd. Dit is een normale kist die voor een crematie gebruikt kan worden. Bij de keuze voor een begrafenis is, kiezen de meeste mensen voor een iets luxere kist.

Bloemen

Bij de meeste uitvaarten zijn er bloemen aanwezig. De meeste van deze rouwboeketten zijn neergelegd door de nabestaanden van de overledene.

U kunt er ook voor kiezen om een rouwboeket mee te verzekeren bij uw uitvaartverzekering. Als u wilt besparen op de uitvaart dan kunt u kiezen voor een simpel boeket of u kunt de bloemen achterwege laten.

Extra kosten

Als u extra wensen voor uw uitvaart heeft zoals bijvoorbeeld extra volgauto’s, live muziek bij de uitvaart of een extra lange condoleance dan worden hier extra kosten voor in rekening gebracht.

Uitvaartverzekering

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering bent u vaak verzekerd voor een bedrag van totaal €9.000. Deze €9.000 kunnen verdeeld zijn in bijvoorbeeld €6.000 voor de producten en diensten en €3.000 vrij te besteden.

Bij het afsluiten van de verzekering kunt u zelf uw kosten voor de uitvaart globaal uitrekenen via een tool op de website van de uitvaartverzekeraar.

Als u flink bespaard op de uitvaart dan zal het bedrag waarvoor u zich verzekerd ook lager zijn. U kunt dan logischerwijs ook een goedkopere uitvaartverzekering met een lagere premie afsluiten.

Belangrijk

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de kosten van een uitvaart sterk kunnen variëren, afhankelijk van de locatie en de specifieke wensen van de overledene en de familie.

Het is verstandig om een budget op te stellen en samen te werken met een uitvaartondernemer om de kosten te beheren en een uitvaart te plannen die zowel passend als betaalbaar is.

Uitvaartverzekering vergelijken